גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למרות המלחמה והמס החדש: האם הבנקים בדרך לרבעון שלא נראה כמותו?

הבנקים הפועלים ודיסקונט פרסמו היום את תוצאותיהם והציגו רווחים ודיבידנדים גבוהים ● הרווח המצרפי של שלושת הבנקים שפרסמו את דוחותיהם עד כה עומד על 3.9 מיליארד שקל, ובלידר צופים כי חמשת הבנקים ירוויחו יחד 7.8 מיליארד שקל – רווח של שנה ברבעון אחד

ידין ענתבי, מנכ"ל בנק הפועלים, ואבי לוי, מנכ"ל בנק דיסקונט / צילום: יונתן בלום, ישראל הדרי
ידין ענתבי, מנכ"ל בנק הפועלים, ואבי לוי, מנכ"ל בנק דיסקונט / צילום: יונתן בלום, ישראל הדרי

מניות הבנקים הגדולים הפכו זה מכבר למכתיבות הטון בבורסה המקומית. הבנקים נחשבים בקרב המשקיעים לברומטר של עוצמת הכלכלה הישראלית, והם בין הראשונים לפרסם את דוחותיהם הכספיים, גם ברבעון הראשון של 2025.

ניתוח | חמישה כשלים שחושף דוח המפקח על המערכת הבנקאית
הדוח שמגלה: שכר הבכירים בבנקים זינק בחדות - אלה הנתונים

מניות הבנקים נתפסות גם על-ידי המשקיעים הזרים כשער הכניסה לכלכלה הישראלית, ולכן שיפור ברווחיות ובעסקי הבנקים מתבטא גם במחירי המניות שלהם. עם תשואה של כמעט 80% בשנה האחרונה ו-230% בתוך חמש שנים, מדד הבנקים מתנהג כמו מדד טכנולוגיה, עם עליות מרשימות.

אפילו מס רווחי היתר - שהטילה המדינה ב-2024 והגדיל את חבות המס שלהם בשל עליות הריבית וצורכי המלחמה - לא מצליח לעצור את חמשת הבנקים הגדולים בישראל, שהציגו ב-2024 רווח שיא מצרפי של כ-30 מיליארד שקל על רקע הריבית הגבוהה בישראל ורמת האינפלציה הגבוהה גם כן.

המס שהכביד על התוצאות

וגם בשנת 2025 עסקים כרגיל: בנק הפועלים בניהולו של ידין ענתבי ובנק דיסקונט בניהולו של אבי לוי פרסמו היום (ב') את התוצאות הכספיות שלהם לרבעון הראשון.

בנק הפועלים רשם זינוק של 25% ברווח הנקי ביחס לרבעון המקביל אשתקד, לסכום של 2.4 מיליארד שקל. בפועלים הסבירו את העלייה ברווח הנקי גם בשל רישום הכנסות מס של 300 מיליון שקל, בגין פירוק של חברה-בת של הבנק בשווייץ.

בנק דיסקונט הציג רווח של מיליארד שקל אבל רשם שחיקה קלה (1%-) ביחס לרבעון המקביל אשתקד, בשל השפעה שלילית של תשלום מס רווחי היתר שהטילה הממשלה על הבנקים אשתקד.

בשבוע שעבר פרסם גם הבינלאומי את דוחותיו. במקרה שלו מס רווחי היתר הוביל לשחיקה של 7% ברווח הנקי, אך גם כאן אל דאגה - הבנק הרוויח יותר מחצי מיליארד שקל (530 מיליון שקל) - מה שמביא את הרווח המצטבר של שלושת הבנקים הללו לסכום מצרפי של כמעט 4 מיליארד שקל ברבעון הראשון.

שני הבנקים הנותרים, לאומי ומזרחי טפחות , יפרסמו את תוצאותיהם בימים שלישי ורביעי בהתאמה. יחד עם שני הדוחות הללו, צופה אלון גלזר מלידר שוקי הון, יציגו הבנקים רווח רבעוני של 7.8 מיליארד שקל - בדומה לרווח שהציגו אשתקד ויותר מזה שהציגו בשנת 2020 כולה (שנת הקורונה).

ותודה לאינפלציה ולכסף בעו"ש

את הרווחים העצומים הללו הבנקים חייבים, כאמור, גם לסביבת האינפלציה הגבוהה, מאחר שחלק מההלוואות שהם מעמידים צמודות למדד. השפעה נוספת היא הריבית הגבוהה במשק, שמסייעת לתוצאות החזקות, וזאת למרות עלייה בהוצאות להפסדי אשראי (אותן כריות ביטחון שמפרישים הבנקים למקרה שהלווים יתקשו להחזיר את חובותיהם).

מוטי ציטרין, סמנכ"ל וראש תחום מוסדות פיננסיים ומימון מובנה במידרוג, אומר כי דוחות הפועלים ודיסקונט הם "המשך ישיר של המגמה בענף - תשואה על ההון בשיעור דו-ספרתי גבוה (16.4% בהפועלים, 13% בדיסקונט) שנובעת ממספר גורמים: ראשית, הכנסות מימון גבוהות, אשר צפויות להימשך כל עוד סביבת הריבית והאינפלציה גבוהות".

ציטרין מונה שתי סיבות נוספות לתוצאות הטובות - גידול בתיק האשראי וחשבונות העו"ש. "גידול עקבי בתיק האשראי ובתיאבון לסיכון תורם לרווח ולתשואות הבנקים, כאשר במקביל לכך, היקף הפיקדונות שאינם צוברים ריבית (חשבונות העו"ש) מהווים נדבך משמעותי ברווחיות הבנקים ונאמדים בכחצי טריליון שקל".

כך, הפועלים הציג צמיחה של 12% בהכנסות מריבית (נטו), לסכום של 4.3 מיליארד שקל ברבעון הראשון של השנה. בבנק דיסקונט היה מדובר על רשם גידול גם כן בהכנסותיו מריבית (נטו), אלה עמדו על 2.66 מיליארד שקל, עלייה של 4.7% ביחס לרבעון המקביל אשתקד.

הדוחות גם מלמדים על עלייה בקצב צמיחת מתן האשראי: בבנק הפועלים גדל האשראי לציבור ברבעון הראשון ב-2.7%, מייצג קצב צמיחה שנתי של כמעט 11%. בדיסקונט נרשמה צמיחה של 2.1%, קצב שנתי של 8%. "הבנקים צומחים עם המשק", אמר גורם בכיר במערכת הבנקאית, "למרות האווירה ההפוכה בציבור".

גם הוצאות להפרשי אשראי שרשמו הבנקים גדלו: הפועלים רשם הוצאה של 262 מיליון שקל בגין הפסדי אשראי ברבעון הראשון. זאת, למול הכנסה בסעיף זה של 14 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. ניכר כי חלק גדול מהגידול בהוצאה להפסדי אשראי נבע מהפרשה קבוצתית ומחיקות אוטומטיות של 293 מיליון שקל ברבעון הראשון, על רקע הצמיחה במתן האשראי. אצל דיסקונט, ההוצאות בגין הפסדי אשראי הסתכמו ברבעון שחלף ב-114 מיליון שקל, עלייה של 39% ביחס לנתון אשתקד.

לדברי אותו בכיר, האשראי של הבנקים לענף הנדל"ן ממשיך לצמוח, למרות המגבלות שהטיל בנק ישראל והנתונים שמראים על קפאון במכירת דירות יד שנייה: "יש פחות מכירה של דירות, אבל ברמה הכללית - המשק עובד".

ציטרין ממידרוג מוסיף כי "אנו עדים להמשך מגמת הגידול ב'הלוואות הקבלן' שמאופיינות ברכיבי 'בולט' ו'בלון' (שבהן הקרן משולמת בסוף תקופת ההלוואה). אלה טומנות בחובן סיכון אשראי גבוה וצפויות לפגוע במידה מסוימת באיכות האשראי במערכת בטווח הקצר-בינוני, ולהביא לגידול בנזקי האשראי של הבנקים".

למרות זאת, גם ציטרין מעריך כי "לא צפויה פגיעה משמעותית, משום שכריות הספיגה כנגד הפסדים במערכת הבנקאית גבוהות. בשורה התחתונה, הבנקים צפויים להמשיך להרוויח ולהציג תשואות דו-ספרתיות על ההון, בפרט כל עוד סביבת הריבית והאינפלציה גבוהות, והאוריינות הפיננסית בקרב הציבור מוגבלת".

דיסקונט יחלק דיבידנד של 50%?

המשקיעים במניות הבנקים, שמהוות כנראה נכס בסיס בכמעט כל תיק השקעות ישראלי, מרוויחים לא רק מהתשואה החלומית שלהן בשנים האחרונות, אלא גם מחלוקת דיבידנדים נמרצת, כך שלפחות חלק מהרווח העצום שהם גוזרים מעסקיהם "חוזר לציבור".

בנק דיסקונט הצליח להפתיע את עמיתיו במערכת הבנקאית, לאחר שדירקטוריון הבנק העביר החלטה שמאפשרת לו חלוקה של עד 50% מרווחיו החל מהרבעון השני השנה. על הרבעון הראשון הוא יחלק עדיין 40% מהרווח הנקי כדיבידנד (30% במזומן והיתרה ברכישה עצמית של מניות). העלאת החלוקה ל-50% ברבעון הבא תלויה באישור המפקח על הבנקים. הפועלים יחלק 40% מהרווח הנקי כדיבידנד, גם כן במזומן וברכישה עצמית של מניות.

נסביר: מדי רבעון, כאשר הבנקים מסיימים את הכנת הדוח הכספי, הם מנהלים מגעים, בהתאם למצב הרווחים שהם עתידים להציג, עם הפיקוח על הבנקים. נכון להיום הפיקוח מתיר להם לחלק "רק" 40% מהרווח הנקי ולא ברור אם יתיר חלוקה גבוהה יותר כבקשתם.

במפגש עם עיתונאים שקיים היום המפקח על הבנקים, דני חחיאשוילי, שאל גלובס לעמדתו בנושא. "כשהתחילה המלחמה, שלחנו מכתב לבנקים ואמרנו להם שאנחנו נכנסים לתקופה של אי-ודאות גבוהה", ענה חחיאשוילי. "בתקופת אי-ודאות מה שצריך לעשות זה להגדיל את הכריות, ולכן זה אומר לחלק פחות דיבידנד". לכן הוגבלה החלוקה לדבריו ל-40%. "כפי שראינו, זה הביא לחיזוק כריות ההון בבנקים".

"המרחק בין 40% ל-50% הוא לא באמת הבדל משמעותי. אבל אנחנו עדיין חושבים שבתקופה כזו של אי-ודאות כן צריך לשמור על כריות הון גבוהות", אומר חחיאשוילי.

עוד כתבות

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"