גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock
בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

17:30

יום המסחר בת"א ננעל בעליות שערים, בסיכום יום מסחר תנודתי. מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ות"א 90 הוסיף לערכו 0.2%. בלט לחיוב מדד ת"א מניב-חו"ל שעלה ב-1.3% ות"א בנייה שעלה בשיעור דומה. מנגד, ת"א ביומד השיל מערכו 1.8%.

מחזור המסחר היה ער במיוחד והסתכם בכ-4.2 מיליארד שקל.

בלטו לחיוב מניות דוניץ , דלתא מותגים , שיכון ובינוי , נובה , ואינרום .

מנגד, שטראוס , מקס סטוק , נופר אנרג'י , בזן ומגה אור ננעלו בירידות.

הבורסה מסכמת היום חצי שנה - למרות האתגרים הביטחוניים, בלטה הבורסה בתל אביב בביצועיה לעומת שווקים מרכזיים בעולם, כאשר מדד ת"א-35 ומדד ת"א 90 מובילים את טבלת התשואות העולמית עם עלייה בשיעור של כ-25%. כמו כן נרשם מספר חסר תקדים של שבירת שיאים, ת"א 35 שבר את שיאו 28 פעמים בעוד ת"א 90 עשה זאת 20 פעם.

מגמה חיובית ויוצאת דופן ניכרה במדדים הענפיים, ובראשם מדדי הסקטור הפיננסי, כאשר מדד ת"א-בנקים-5 עלה בשיעור של כ-44%, ומדד ת"א-ביטוח רשם זינוק של כ-75%, שניהם כהמשך למגמות חיוביות שנרשמו גם במחצית השנייה של 2024.

גם מחזורי המסחר בשוק המניות בבורסה בשיא כל הזמנים. מחזור המסחר היומי הממוצע עומד על כ-2.9 מיליארד שקל, בהשוואה לכ-2.1 מיליארד שקל במחצית השנייה של שנת 2024.

זינוק נרשם גם במספר ההנפקות הראשוניות רשם התעוררות - 9 חברות חדשות הצטרפו לבורסה בתל-אביב, כמעט כפול ממספר החברות שהצטרפו לבורסה בשנת 2024, אלה גייסו מעל 1.4 מיליארד שקל.

16:51

מניית קבוצת גולף עולה בחדות לאחר שהודיעה היום (ב') כי היא נמצאת במגעים מתקדמים עם סבון, המפעילה את רשת החנויות ואתר האינטרנט SABON, לרכישת פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון. הבוקר הודיעה סבון כי היא נמצאת בשלב מתקדם של משא-ומתן למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת, וחתמה על מכתב כוונות לא מחייב (LOI) עם רוכש פוטנציאלי. אם המכירה לא תתממש, המפעל מתוכנן להיסגר בעוד שנה - ביוני 2026, ו-104 עובדי המפעל בסכנה לאבד את עבודתם.

15:59

מסחר תנודתי בת"א. כעת המדדים המרכזיים נסחרים במגמה מעורבת. מדד ת"א 35 נסחר סביב רמות הבסיס, וכך גם מדד ת"א 90. מדד הביטוח משיל מערכו 1.2%, ומנגד, ת"א בנייה ות"א מניב חו"ל מוסיפים לערכם כ-1% כל אחד.

15:10

בשוק החוב המקומי, בשבוע האחרון נרשמה ירידת תשואות חדה לכל אורך העקום. התשואה ל-10 שנים ירדה בכ-25 נ"ב לרמה של 4.26%, בין היתר על רקע שינוי בתפיסת השוק לגבי תוואי הריבית העתידי, היום נסחרו אגרות החוב הממשלתיות בעליות נוספות, והתשואה של והאיגרת ל-10 שנים ירדה ל-4.16%, תשואת האיגרת לשנתיים ירדה ל-4.04%.

בשוק החוב הקונצרניות נרשמו עליות של 0.2% במדדי התל בונד, 20, 40 ו-60. השוק הקונצרני ממשיך להוכיח עמידות ולהוות מקור למימון פעילות החברות - הגיוסים באיגרות החוב הקונצרניות לא עצרו לרגע ובבורסה גויס מתחילת השנה חוב בהיקף של כ-73 מיליארד. זאת בהמשך לגיוס בהיקף של כ-57 מיליארד שקל במחצית השנייה של שנת 2024. סקטור הבנקאות הוביל את הגיוסים, עם הנפקות בהיקף של כ-28.6 מיליארד שקל.

14:08

קבלת פנים צוננת ציפתה לחברת ההתחדשות העירונית אנשי העיר בבורסה בתל אביב. מניות החברה, שבשליטת חברת הנדל"ן רוטשטיין של יצחק מירילשוילי, יורדות ביום המסחר הראשון שלהן - לאחר שבשבוע שעבר השלימה החברה הנפקה ראשונית בת"א לפי שווי של 251 מיליון שקל (אחרי הכסף).

במסגרת ההנפקה, גייסה אנשי העיר כ-51 מיליון שקל לפי שווי נמוך בכמחצית מהשווי המקורי לפיו תכננה החברה לבצע את ההנפקה בתחילת השנה. הנפקת אנשי העיר יצאה לפועל כשנתיים לאחר שהפכה לציבורית באמצעות גיוס אג"ח בהיקף של 90 מיליון שקל .

12:46

מסתמן שהמסחר בת"א תנודתי היום - לאחר שנפתח בירידות המגמה כעת היא מעורבת - ת"א 35 עולה ב-0.3% ומדד ת"א 90 יורד ב-0.1%, מדד הבנקים משיל 0.5% ומדד הביטוח ממשיך במסע החיובי שלו - עולה ב-0.7%.

11:52

מניית חברת הנדל"ן אנשי העיר צוללת ב-9% ביום הראשון שלה בבורסה, לשווי של 228 מיליון שקל, זאת לאחר שגייסה 51 מיליון שקל לפי שווי של 251 מיליון שקל.

החברה הוקמה בשנת 2007 על-ידי שלושה טייסים בחיל האוויר: מנכ"ל החברה רון חן, ערן חפץ ורועי דור, פועלת בתחום ההתחדשות העירונית בתל אביב, בהרצליה, בגבעתיים ובבת ים ונשלטת מאז 2018 על-ידי חברת הנדל"ן רוטשטיין של המיליארדר יצחק מירילשוילי.

מדובר בשווי נמוך משמעותית ביחס לשווי של חצי מיליארד שקל שלפיו מכרו את השליטה לרוטשטיין בשנת 2018, אך בחברה כמובן בונים על העתיד, וזאת לאחר שלפני שנתיים גייסה אג"ח בתל אביב בהיקף של 90 מיליון שקל.

11:16

מקס סטוק יורדת בכ-2% לאחר שנודע שקרן אייפקס מוכרת כ-5% מהחזקותיה בחברה תמורת 15.4 שקלים למניה, כ-5% פחות ממחירה בשוק.

10:54

אופל בלאנס מרחיבה את תחום המשכנתאות: הבוקר הודיעה על רכישת 70% בחברה העוסקת בהלוואות מגובות נדל"ן.

אופל בלאנס השקעות, חברה המעניקה אשראי ופתרונות פיננסיים לעסקים, מדווחת היום על השלמת עסקה לרכישת 70% מחברה המתמחה בהעמדת הלוואות מגובות בנכסי נדל"ן לחברות ולווים פרטיים בתמורה כוללת המוערכת בכ-5 מיליון שקל.

תיק המשכנתאות של החברה הנרכשת כולל כ-50 הלוואות בהיקף של כ-70 מיליון שקל ובמח"מ ממוצע של כשנתיים. יחס החוב לבטוחה ושעבודים דומה למאפייני ההלוואות בתחום פעילות המשכנתאות של אופל.

10:40

הבורסה המקומית עברה כעת לירידות - מדד ת"א 35 יורד ב-0.2% ומדד ת"א 90 ב-0.5%, מדד הבנקים משיל כ-1%.

עשות הודיעה הבוקר כי קיבלה ממשרד הביטחון הזמנות לפריטים קריטיים ארוכי זמן אספקה בהיקף כספי של 61 מיליון שקל, עבור שיקום והחזרה לכשירות של מערכות ממסרת ראשית לפלטפורמות המרכבה והנמ״ר.

הפריטים ישמשו את החברה בפרויקט שיקום ממסרות ראשיות למרכבה ונמ״ר עבור משרד הביטחון, שלהערכת החברה היקפו הכספי הצפוי יסתכם בכ-560 על פני תקופה של עשר שנים.

10:15

הבוקר מוסיף השקל להתחזק בכ-0.6% למעט מעל 3.7 שקלים לדולר ו-3.94 שקלים לאירו.

הירידה בפרמיית הסיכון, בשילוב העליות בוול סטריט והסנטימנט החיובי בשוק המקומי, תרמו להמשך התחזקות השקל, שהתחזק בשבוע החולף בכ-2.7% מול הדולר, לרמה של 3.39 שקלים לדולר. שיא של כשנתיים וחצי. אלכס זבז'ינסקי ממיטב ציין כי "לשקל יש הרבה סיבות להיות מטבע חזק בשנים הקרובות", וביניהן הוא מציין את הירידה בפרמיית הסיכון, את הסיכוי הגבוה יחסית לעלייה חזרה של דירוג האשראי, עודף גדול בחשבון השוטף וזרימת השקעות זרות, והקשר בין התחזקות השקל לעליות בשוק המניות האמריקאי.

לדברי זבז'ינסקי, עוצמת השקל מעלה את הסיכוי לירידה חזקה יותר בריבית בנק ישראל ממה שמתומחר בשווקים (ובעקבות זאת לירידה בתשואות אג"ח).

10:06

נאוויטס הודיעה היום שמועד תחילת הפקת הנפט בפרויקט שננדואה צפוי להיות במחצית הראשונה של חודש יולי 2025, מעט עיכוב לעומת הודעתה הקודמת שנבעה מתנאי מזג אוויר לא נוחים. "הבדיקות האחרונות לקראת תחילת ההפקה נמשכות כסדרן, ועל אף עיכובים שנבעו מתנאי מזג האוויר ולוגיסטיקה, הן נמצאות בשלבים סופיים".

פרוייקט שנדואה במפרץ צפוי להניב בעת הפקה מלאה כ-90 אלף חביות נפט ביום, חלקה של נאוויטס הוא כחצי. לפי ההערכות, ההכנסות מהפרוייקט יסתכמו בכ-1.1 מיליארד דולר בשנת הפקה מלאה.

10:03

המסחר בתל אביב נפתח הבוקר במגמה חיובית - מדד ת"א 35 עולה ב-0.3%, מדד ת"א 90 משיל כ-0.2%.

08:13

1. שוק המניות

המסחר בבורסה המקומית צפוי להמשיך הבוקר את המגמה החיובית. היום תסתיים המחצית הראשונה של השנה והבורסה תרשום עלייה של כ-25% מתחילתה, מעט מעל הונג קונג, ספרד וגרמניה (20%), הרבה מעל נאסד"ק ומדד S&P 500 שעלו בכ-5%.

לאחר הפוגה ביום חמישי האחרון, לנוכח הירידה בפרמיית הסיכון, הזרמת הון עתק לשיקום ותקווה שהרע מכל כבר מאחורינו, התחדשו אתמול העליות בבורסה בת"א, לאופטימיות המקומית מוסיפה גם העלייה במדדים המובילים בוול סטריט, S&P 500 ונאסד"ק, שזינקו בסוף השבוע לשיאים חדשים.

מדדי הדגל רשמו עליות די חדות - ת"א 35 עלה 1.5%, ת"א 90 הוסיף 3.6%, ות"א 125 עלה 2%. בין המדדים הענפיים בלטו לטובה שוב מדד הביטוח ומדד רשתות השיווק, עם עליות של מעל 2.5% כל אחד, ואילו מדדי הקלינטק והביומד נחלשו.

מניות הביטוח הובילו גם בתחילת שבוע המסחר הנוכחי את העליות החדות בבורסה של ת"א, עם זינוק של מעל 5%. המדד הענפי משלים קפיצה של 32% בחודש החולף, שעמד בסימן מלחמת הבזק מול איראן, ובשנה האחרונה הוא זינק בלא פחות מ-190% - יותר מכל מדד אחר בבורסה המקומית.

גם הבנקים רשמו אתמול עליות נאות. לאומי ופועלים הוסיפו כ-1.9%, ומתחילת השנה עלו לא פחות מכ-46% וכ-48%, בהתאמה. ועדיין, מדד מניות הבנקים, מגזר לוהט בפני עצמו, עלה בשנה האחרונה ב-96% - כמחצית מתשואת מדד הביטוח.

מניית מגדל זינקה בכ-10%. מניית ריטיילורס זינקה בכ-13% בעקבות דוחות טובים מהצפוי של ענקית אופנת הספורט נייקי. פוקס , חברת האם של ריטיילורס זינקה בכ-10%.

חברות האנרגיה המתחדשת הישראליות כמו דוראל אנרגיה , אנלייט אנרגיה ואנרג'יקס , להן עסקים נרחבים בארה"ב - רשמו ירידות חדות. הטבות המס לאנרגיות מתחדשות יבוטלו מוקדם מהצפוי, בסוף 2027 ולא בסוף 2028, כך על־פי הגרסה של הרפובליקאים בסנאט האמריקאי לתקציב ארה"ב, שנידון כעת בשני בתי הקונגרס. הסנאט צפוי להצביע על התקציב בשבת.

עם העליות, יש לא מעט בעלי מניות גדולים שמממשים - למשל, בעלת השליטה ברשת המלונות ישרוטל , משפחת לואיס, מכרה נתח של מעל 4% ממניות הרשת תמורת 210 מיליון שקל לידי מספר גופים מוסדיים. המכירה בוצעה בהנחה של 7% על מחיר השוק.

אתמול בערב פורסם שבעלי מניות בנופר אנרג'י הגישו בקשה לתביעה ייצוגית נגד בכירי החברה. בתביעה נטען שבכירי נופר אנרגיה הסתירו מהציבור ומבעלי המניות את המידע על כוונת המנכ"לים המשותפים לעזוב, קודם לכן הודיעו על משא-ומתן להשקעה של קרן נוי כדי להעלות את המחיר שבו ימכרו את מניותיהם - הטענה היא "הפרת חובות גילוי עפ"י חוק ני"ע, הפרת חוזה, התרשלות והפרת חובת זהירות וחובת אמונים".

לפי התביעה ההתנהלות מפרה את חובת האמונים ולמשקיעי נופר אנרגיה נגרם נזק של 59 מיליון שקל, תגובת נופר: "החברה לומדת את הטענות שהועלו במסגרת הבקשה עם יועציה המשפטיים ובשלב זה לא ניתן להעריך את סיכוייה, לרבות הסיכויים לאישורה כתובענה ייצוגית". כזכור, שני המנכ"לים של החברה מכרו את מניותיהם בחברה שעות ספורות לאחר שהודיעו על פרישתם, תמורת 225 מיליון שקל.

לאחר הקפצת המחירים: הבורסה מנסה להציף ערך בפעילות המדדים שלה

באסיה נפתח השבוע במגמה חיובית - בורסת טוקיו עולה ב-1.5% לשיא של חצי שנה, שנגחאי ב-0.2%, ההנג סנג בהונג קונג יורד ב-0.5%, דרום קוריאה והודו עולות ב-0.5%.

פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות, מה שהגביר את התקוות לתמריצים כלכליים נוספים שנועדו לרכך את השפעתן של ההפרעות המתמשכות בסחר בין מעצמת-העל לבין ארה"ב.

לאחר השיאים ולקראת שבוע המסחר המקוצר, החוזים עתידיים בוול סטריט עולים גם הבוקר בעד 0.5%.

מדדי המניות בוול סטריט הגיעו לשיאים חדשים במהלך השבוע החולף, גם ה-S&P 500 וגם הנאסד"ק, זאת לאחר הטלטלה שחוו במהלך מרץ-אפריל. לא רק שההתאוששות הייתה מהירה, אלא גם חריגה במונחים היסטוריים. מבין כלל הירידות של 15% לפחות לאורך השנים, מדובר במסלול החזרה המהיר ביותר שנרשם אי פעם.

בסיכום שבועי, מדד ה-S&P500 עלה ב-3.4%, נאסד"ק ב-4.2%, והדאו ג'ונס ב-3.8%. הראלי בשבוע האחרון הונע משילוב כמה סיבות: ירידה במתיחות הגאו-פוליטית, הציפייה להורדת ריבית, "לאחר שהפד הותיר את התחזית לשתי הפחתות ריבית השנה, מספר בכירים, כולל יו"ר הפד, הגבירו את הרטוריקה היונית", כתב מתן שטרית, הכלכלן הראשי של הפניקס, לרוח הגבית הוסיפו גם מניות הטכנולוגיה לאור המומנטום החיובי המחודש בסקטור הטכנולוגיה ומניות הצמיחה. "בעוד מדד ה-S&P500 השלים עלייה של כ-24% מאז השפל באפריל, "שבע המופלאות" השלימו עלייה מהירה יותר של כ-37%", מציין שטרית.

לפי מרקט ווטש, חודש יולי נחשב באופן מסורתי לחודש חזק בשווקים: מבחינה היסטורית, זהו החודש עם הביצועים החודשיים הממוצעים הגבוהים ביותר עבור מדד דאו ג'ונס ו-S&P 500. "לפי נתוני Dow Jones Market Data, הביצוע החודשי הממוצע של מדד דאו ג'ונס ביולי הוא עלייה של 1.5%, עבור S&P 500 עלייה של 1.7%, ועבור מדד הנאסד"ק - עלייה של 0.9%".

אך קיימים גם סיכונים שמשקיעים צריכים להיות מודעים להם. הבית הלבן מסר כי הוא מקווה להעביר את חוק "הצעת החוק היפה והגדולה" של הנשיא טראמפ עד ה-4 ביולי, אם הקונגרס לא יעביר את הצעת החוק, הדבר יהווה בפועל העלאת מס חברות כאשר החוק הקודם יפוג - מה שעלול לגרום לשוק המניות להגיב בשל השפעה שלילית על רווחי החברות. בנוסף, ישנם סעיפים בהצעת החוק החדשה שיכולים להשפיע לרעה על השווקים בטווח הקצר, שכן הם עלולים להוביל לעלייה בהוצאות הגירעוניות.

בנוסף, עיני המשקיעים יופנו להתפתחויות בגזרת הסחר, עם התקרבות הדדליין ל-9 ביולי - שמסמן את סיום הקפאת המכסים בת 90 הימים שהוכרזה באפריל, בבית הלבן כבר הכריזו שתתכן דחייה של הדד ליין הזה. לפי בלומברג, סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה.

גם דוח התעסוקה של חודש יוני צפוי לעמוד במוקד השבוע הראשון של יולי. כמו כן נתונים עדכניים על משרות פנויות, שכר, וכן פעילות בענפי התעשייה והשירותים.

השוק האמריקאי יסגור את שעריו ביום חמישי בשעה 20:00 שעון ישראל, ויישאר סגור ביום שישי לרגל חג העצמאות האמריקאי (Fourth of July).

הקרנות האלה משלמות סכומים נאים למשקיעים לצד תשואות אגדיות. איפה הקץ'?

2. שוקי האג"ח

בשוק האג"ח הממשלתי, בשבוע האחרון נרשמה ירידת תשואות חדה לכל אורך העקום. התשואה ל-10 שנים ירדה בכ-25 נ"ב לרמה של 4.26%, בין היתר על רקע שינוי בתפיסת השוק לגבי תוואי הריבית העתידי - כאשר המשקיעים המקומיים מחשבים מסלול מחדש ומעלים את ההסתברות להפחתות ריבית בטווח הקרוב. ההסתברות להפחתת ריבית כבר באוגוסט עומדת על כ-60%, ובמבט שנה קדימה מתמחרים למעלה מ-3 הפחתות ריבית, עם ריבית צפויה של כ-3.66%.

בגזרת פרמיית הסיכון, כפי שמשתקפת ממחיר ה-CDS ל-5 שנים, נרשמה בשבוע האחרון ירידה של כ-22 נ"ב לרמה של 90 נ"ב. גם המרווח בין אג"ח ממשלת ישראל הדולרית לפדיון 2033 לבין אג"ח מקבילה של ממשלת ארה"ב הצטמצם ב-15 נ"ב לרמה של 122 נ"ב.

אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי מיטב, בוחן האם עוד יש "בשר" באג"ח הארוכות. לדבריו, מאמצע יוני התשואה ירדה בכ־0.4% באג"ח הממשלתיות ל־5, 10 ו־30 שנה ובכ־0.3% באג"ח לשנתיים. זאת בהשפעת הציפיות להורדת ריבית, ירידת פרמיית הסיכון, הערכות שהמלחמה עם איראן תעלה אולי אף פחות מ־1% מהתמ"ג וירידה בתשואות האג"ח האמריקאיות.

"מבחינת השוואה בינלאומית, לא נראה שיש הרבה מקום לירידה בתשואות על סמך ציפיות לריבית של כ-3.7% בעוד שנה. הפער בין תשואות האג"ח השקלית ל־10 שנים לריבית בנק ישראל הוא הנמוך ביותר בהשוואה למדינות אחרות, ולכן הורדת ריבית של 0.8% בשנה הקרובה, כפי שנגזרת בשווקים, כבר די מגולמת ברמת התשואות בשוק האג"ח".

בשוק האג"ח הממשלתי בארה"ב, התשואות ירדו לכל אורך העקום בשבוע החולף, כאשר התשואה ל-10 שנים ירדה בכ-9 נ"ב לרמה של 4.29%. "בכל הנוגע לתמחור הריבית, המשקיעים מעריכים בהסתברות מלאה הפחתת ריבית בספטמבר, ובמבט שנה קדימה מעל 4 הפחתות ריבית (רמת ריבית של 3.22%)", כתב שטרית מהפניקס.

3. שוקי הסחורות והמטבעות

הירידה בפרמיית הסיכון, בשילוב העליות בוול סטריט והסנטימנט החיובי בשוק המקומי, תרמו להמשך התחזקות השקל, שהתחזק בשבוע החולף בכ-2.7% מול הדולר, לרמה של 3.39 שקלים לדולר. שיא של כשנתיים וחצי.

הבוקר מוסיף השקל להתחזק בכ-0.6% למעט מעל 3.7 שקלים לדולר ו-3.94 שקלים לאירו.

ניתוח | היבואנים ירוויחו, אל על צפויה להוציא מיליונים: המנצחים והמפסידים הגדולים מהתחזקות השקל

אלכס זבז'ינסקי ממיטב ציין כי "לשקל יש הרבה סיבות להיות מטבע חזק בשנים הקרובות", וביניהן הוא מציין את הירידה בפרמיית הסיכון, את הסיכוי הגבוה יחסית לעלייה חזרה של דירוג האשראי, עודף גדול בחשבון השוטף וזרימת השקעות זרות, והקשר בין התחזקות השקל לעליות בשוק המניות האמריקאי.

לדברי זבז'ינסקי, עוצמת השקל מעלה את הסיכוי לירידה חזקה יותר בריבית בנק ישראל ממה שמתומחר בשווקים (ובעקבות זאת לירידה בתשואות אג"ח).

מחיר הנפט המשיך במגמת ירידה בשבוע שעבר, ולאחר שהגיע ליותר מ־75 דולר על רקע המערכה בין ישראל לאיראן, הוא נחלש לכ־66 דולר. מחיר הביטקוין במגמת עלייה, והוא מעל 108 אלף דולר.

4. מאקרו

למרות זינוק של עשרות מיליארדי שקלים בהוצאות הביטחון של ישראל למימון המבצע באיראן והמלחמה המתמשכת בעזה, "ההשפעה נטו על הגירעון תהיה זניחה עד מתונה" - כך העריך אתמול (א') החשב הכללי במשרד האוצר, יהלי רוטנברג.

על פי תחזית החשכ"ל, הגידול בהוצאות המדינה ביחס לתקציב יקוזז באופן כמעט מלא על ידי התחזקות זרם הכנסות לקופת האוצר ממיסים. בשל כך, באוצר לא מתכוונים להגדיל את קצב גיוסי החוב בארץ ובעולם לכיסוי עלויות המלחמה.

עוד העריך החשכ"ל כי חברות דירוג האשראי יגיבו בחיוב להתפתחויות של ישראל בזירה הביטחונית לאחר המערכה מול איראן. זאת, לאחר שהורידו את הדירוג של ישראל מספר פעמים מאז ה-7 באוקטובר.

הגירעון של ישראל עומד על 5% תוצר נכון לסוף מאי. היעד לסוף השנה שהוגדר בתקציב 2025 הוא לגירעון 4.9% תוצר. גם אם תתממש התחזית החיובית של החשב הכללי והנתון יתייצב בסביבתו הנוכחית עד סוף השנה, זה לא יפתור את האוצר מתהליך החקיקה של פתיחת התקציב. הסיבה היא שבעוד שיעד הגירעון הוא תוצאתי ואינו מחייב, מגבלת ההוצאה היא קשיחה בחוק ואסור לממשלה לחרוג ממנה אף אם הכנסות עלו במקביל.

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

"נמשכת מגמת היחלשות בכלכלה האמריקאית", כתב זבז'ינסקי ממיטב, "הצמיחה ברבעון הראשון התעדכנה כלפי מטה לירידה של 0.5%, ועל־פי הנתון המעודכן, קצב הגידול בצריכה הפרטית עמד על 0.5% בלבד, הרבעון החלש ביותר מאז 2011 למעט תחילת הקורונה". לפי ההוצאות הריאליות של משקי הבית באפריל־מאי, לא נראה שישנו שיפור ברבעון השני.

זבז'ינסקי מצביע גם על התנתקות בין ציפיות הצרכנים לתנאים הכלכליים, לבין הציפיות לביצועי שוק המניות: משקי בית די פסימיים לגבי התנאים העסקיים, אך הציפיות לעליות במניות - גבוהות היסטורית. הוא מסביר זאת בציפיות לתמריצים: אישור רפורמה במס, הסכמי סחר עם שותפים עיקריים ומדיניות מוניטרית מרחיבה.

להבדיל מארה"ב, אירופה במגמת שיפור, "האינדיקאטורים הכלכליים בגוש האירו ממשיכים להשתפר. מדדי מנהלי הרכש בתעשייה בצרפת וגרמניה עלו בחודשים האחרונים וכמעט חצו את הרף של 50 המפריד בין התכווצות להתרחבות בפעילות. ניכרת שיפור בקצב הגידול בייצור התעשייתי ובמכירות הקמעונאיות", כתב זבז'ינסקי.

סימנים להיחלשות בשוק העבודה מהווים גורם מרכזי בוויכוח המתהווה סביב מדיניות הריבית של הפדרל ריזרב, ולכן דוח התעסוקה הקרוב של חודש יוני - שצפוי להתפרסם ביום חמישי - יהיה תחת זרקור משמעותי. התחזיות של הכלכלנים הן שהתוספת למשרות שאינן חקלאיות תעמוד על 116,000 משרות - ירידה לעומת 139,000 משרות בחודש מאי. שיעור האבטלה צפוי לעלות ל-4.3% לעומת 4.2% בחודש הקודם.

5. תחזית

אנבידיה זינקה בסוף השבוע לשיא כל הזמנים ונסקה לשווי שוק של 3.85 טריליון דולר, למרות שמקצת מבכיריהם מימשו בשבוע שעבר חלק ממניותיהם, אנליסטים בוול סטריט מאמינים כי שעתידה הוורוד עוד לפניה. האופטימיים ביניהם אף צופים זינוק של כ-60% במניה.

יצרנית השבבים סיימה את השבוע שעבר עם שיאים חדשים שלושה ימים ברציפות ואף עקפה את מיקרוסופט כחברה בעלת שווי השוק הגדול ביותר בעולם.

בכירים באנבידיה מימשו מניות בשווי יותר ממיליארד דולר, ובראשם המנכ"ל ג'נסן הואנג

למרות התחלת השנה הקשה בה מניית החברה דשדשה, "יתכן שהצלחתה העצומה הפכה לחרב פיפיות", כך לפי ג'ין מאנסטר, מייסד-שותף של Deepwater Asset Management. הוא הוסיף כי משקיעים חוששים שהצמיחה המרשימה של החברה בשנים האחרונות אינה בת-קיימא בטווח הארוך. "למרות כל הדברים החיוביים בתחום ה-AI, קשה למשקיעי אנבידיה לישון בשקט בלילה", אמר ל-CNBC.

אבל, "הסנטימנט כלפי מניות שבבים בתחום הבינה המלאכותית השתנה בבירור, ואנבידיה היא 'ילד הפוסטר' של תחום השבבים ל-AI", אמר אנג’לו זינו, אנליסט בחברת CFRA, בראיון ל-CNBC. "לפעמים עם מניות טכנולוגיה ענקיות שרשמו מהלכים אדירים, צריך לעכל את העליות."

בשבוע שעבר נרשמה תפנית. ביום רביעי עלתה המניה ב-4% וננעלה בשיא כל הזמנים. ביום שישי נוספו כמעט 2%, מה שסימן יום מסחר חמישי רצוף של עליות.

לאחרונה, המניה אף חצתה את "הצלב הזהוב" (Golden Cross), כאשר הממוצע הנע ל-50 יום חוצה כלפי מעלה את הממוצע הנע ל-200 יום, דבר המרמז על תחילתו של שוק שורי ארוך טווח.

ג'ורדן קליין, אנליסט מבית ההשקעות מיזוהו, צופה זינוק נוסף כשהחברה תפרסם את דוחותיה הבאים, בסוף אוגוסט. מגמות הביקוש העולה והשקת שבב ה-Blackwell החדש של החברה תומכות בהעלאת תחזיות הרווח של החברה. "בסוף אוגוסט הם ינחו לגבי הכנסות אוקטובר, ואני חושב שזה עשוי להיות גבוה מהציפיות", אמר ל-CNBC.

זינו הוסיף כי למרות שהרבה מההייפ סביב ההשקה כבר מגולם במחיר המניה, עדיין יש לה לאן לעלות. "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה לגדול עם Blackwell, וזה יתבטא גם בשיפור ברווחיות וביתרונות נוספים ברבעונים הקרובים," אמר. "וזו, לדעתי, סיבה מרכזית לכך שהמניה מתפקדת כל כך טוב".

כמו קליין וזינו, גם מאנסטר שורי לגבי הכיוון העתידי של אנבידיה. הוא אמר שהשווי של החברה עדיין נראה אטרקטיבי, גם ברמות השיא החדשות. "זו כנראה חברת הטכנולוגיה הגדולה האטרקטיבית ביותר מבחינת יחס מחיר-לצמיחה", ציין.

בעוד שמשקיעים מסוימים רואים סכנה בכך שחברות ענן גדולות מפתחות שבבים מותאמים אישית בעצמן, מאנסטר טוען שזה תרחיש לא סביר בגלל העלויות הגבוהות הכרוכות בכך, מאנסטר שומר על ביטחונו בתחזית עבור אנבידיה, לדבריו התעשייה עדיין נמצאת בשלב מוקדם של בניית תשתיות AI.

כראיה, הוא ציין את הבונוסים של מיליוני דולרים שפייסבוק מציעה לעובדי OpenAI בניסיון להאיץ את פיתוחיה בתחום.

מי שאופטימית במיוחד היא חברת ההשקעות Loop Capital שהעלתה את מחיר היעד מ-175 דולר ל-250 דולר, ב-60% מעל מחירה היום (ב) מה שאומר שווי שוק של מעל שישה טריליון דולר, בטענה שההוצאה ההונית על שבבים שמפעילים מערכות בינה מלאכותית גנרטיבית צומחת הרבה מעבר למה שהמשקיעים מעריכים.

האנליסט ג'ון דונובן ציין כי בדיקות שערך מול ספקיות שירותי ענן ורוכשות טכנולוגיה גדולות אחרות מצביעות על זינוק בביקוש ליחידות עיבוד גרפי (GPU) ולמאיצי AI מותאמים אישית.

החברה מעריכה כי הוצאות על מחשוב שאינו מבוסס על מעבדים מרכזיים (non-CPU compute), בעיקר GPU-ים, עשויות להגיע לכ-2 טריליון דולר בשנת 2028 - שהם כ-50%-60% מסך יכולת המחשוב המותקנת, לעומת כ-15% בלבד כיום.

"המספרים פשוט מסתדרים", כתב דונובן, והוסיף כי ההשקעה החזויה הזו עשויה לתמוך בשווי שוק של 6 טריליון דולר לאנבידיה, אם החברה תעמוד בתחזיות הרווח של בית ההשקעות.

בחברה ציינו כי הגידול הצפוי בהשקה של שבבי דור Blackwell החדשים יחד עם אימוץ גובר של מרכזי נתונים מצד ממשלות, סטארט-אפים וספקיות ענן בינוניות, מציב את יצרנית השבבים בעמדה נהדרת לגל ביקוש נוסף - אחרי צמיחה מואצת בשנים 2023 ו-2024.

עוד כתבות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת-ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין כנגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון שכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם, שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

מגמה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים, מניות הביטוח יורדות

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל