גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יעד הטיסות הפופולרי שהופך כעת לפחות נגיש ופחות משתלם

ענקית הלואו קוסט איזי ג'ט הודיעה כי תדחה את חזרתה לארץ עד למרץ בשנה הבאה ● בין היעדים שנפגעו: לונדון, אמסטרדם, ברלין ומילאנו ● השאלה הגדולה היא האם חברות תעופה נוספות ילכו בעקבותיה - ובראשן ריינאייר שנערכת לחזור באוקטובר הקרוב

מטוסי איזי ג'ט וריינאייר / צילום: Shutterstock
מטוסי איזי ג'ט וריינאייר / צילום: Shutterstock

חברת הלואו קוסט הבריטית איזי ג'ט הודיעה על הארכה דרמטית של ביטולי טיסותיה לישראל, הפעם עד למרץ 2026. ההחלטה התקבלה דווקא בעיצומה של תקופה חיובית יחסית בענף: הפסקת האש עם איראן נשמרת, השיחות לקראת עסקת חטופים חודשו, ושיגורי החות'ים לעבר ישראל פחתו באופן יחסי.

רמי לוי יטיס אתכם לניו יורק: ישראייר חוזרת לקו שנטשה. כך זה יעבוד
חברת תעופה נוספת הודיעה כי לא תחזור לישראל. זה היעד שנסגר לטיסות
גם אחרי שיונייטד תחזור לנתב"ג, אל תבנו על טיסה לארה"ב בפחות מ־1,600 דולר

בשבועות האחרונים הודיעו שורת חברות תעופה זרות על כוונתן לשוב לישראל ואף להקדים את חזרתן, בהן יונייטד איירליינס, וויזאייר וקבוצת לופטהנזה. כמו כן, השבוע שבו לפעול בישראל גם אג'יאן ואייר אירופה, ובכך הרחיבו את היצע הטיסות לאירופה.

איזי ג'ט הפסיקה את טיסותיה לישראל כבר באפריל 2024, ומאז האריכה שוב ושוב את ההפסקה, מבלי לחדש בפועל את הפעילות. החברה תכננה לשוב לישראל בתחילת יוני האחרון, אך בעקבות פגיעת הטיל החות'י בנתב"ג, החברה דחתה את החזרה עד לסוף יולי. בהמשך, במהלך מבצע "עם כלביא", היא האריכה את ביטול הטיסות עד לסוף אוקטובר, ובכך למעשה ויתרה על עונת הקיץ והחגים בישראל.

התרחקו מבריטניה

היעדרותה המתמשכת של איזי ג'ט מצטרפת לגורמים נוספים שמרחיקים את בריטניה ממפת התיירות של הישראלים. לונדון, שבעבר הייתה יעד פופולרי לטיסות מישראל, הפכה בשנה האחרונה לפחות נגישה, פחות משתלמת ועבור חלק מהישראלים גם פחות רצויה. אחת הסיבות המרכזיות לכך היא שער הלירה שטרלינג הגבוה שמייקר את כלל ההוצאות.

לכך נוספה השנה גם חובת ה־ETA, אישור כניסה אלקטרוני בעלות של 10 פאונד, אותו מחויב להנפיק כל אזרח ישראלי לפני שהוא טס לבריטניה. מדובר בשינוי מדיניות משמעותי כלפי מבקרים מישראל, שלא נדרשו בעבר להנפיק ויזה כלשהי לפני כן.

מעבר לשיקולים הכלכליים, גוברת בקרב ישראלים התחושה של ניכור ועוינות ברחוב הבריטי, במיוחד על רקע הפגנות פרו־פלסטיניות נרחבות בלונדון בתקופה שלאחר פרוץ מלחמת "חרבות ברזל".

את הירידה בביקוש ניתן לראות בנתונים: אם בשנת 2023 טסו ללונדון כ־688 אלף נוסעים - בשנת 2024 המספר נחתך כמעט בחצי, ונסעו בסך־הכול כ־377 אלף נוסעים (לפי נתוני רשות שדות התעופה). עם זאת, יש לסייג כי לא רק היעד הבריטי סבל מירידה בנוסעים ברקע המלחמה.

חוסר ודאות רגולטורי

לפי הערכות בענף, איזי ג'ט היא אחת מחברות התעופה הזרות שהצטרפו לחברות הישראליות בדרישה לעדכון רגולטורי מול החוק המקומי שמחייב אותן לשלם על הוצאות סיוע לנוסעים שבוטלה טיסתם, ובדומה לחברות זרות נוספות, יש חשש לשוב לישראל בלי תיקון מתאים.

לפני כשבועיים פנו נציגי חברות תעופה ישראליות וזרות, יחד עם מארגני תיירות, לשרת התחבורה ולשרים נוספים בדרישה להסיר את החובה לספק שירותי סיוע כגון לינה, מזון ותחבורה, ולהסתפק בהחזר כספי בלבד עבור הכרטיס. ככל שלא יינתן הפטור, הן מבקשות שהמדינה תשפה אותן על ההוצאות וההפסדים שנגרמו להן, כולל טיסות ריקות ותביעות מצד נוסעים.

בנוסף, החברות מציעות להפעיל את סעיף 9א לחוק טיבי, מנגנון לשעת חירום שהוסף בעקבות מלחמת "חרבות ברזל". מנגנון זה מאפשר לשרת התחבורה, באישור ועדת הכלכלה, להכריז על "מצב מיוחד" בתעופה ולהשעות זמנית חלק מההטבות לצרכן, כמו הגבלת הלינה לשני לילות בלבד, ביטול הפיצוי הכספי וקיצור תקופת ההודעה המוקדמת.

גם במקרה זה דורשות החברות שההסדר יחול רטרואקטיבית מיום פתיחת המבצע, וכי המדינה תישא בעלויות השירותים שיוסיפו להינתן. עד כה, שרת התחבורה מירי רגב טרם הכריזה על מצב מיוחד, והחברות מחויבות לעמוד בהוראות החוק במלואן.

הנושא נדון בוועדת הכלכלה, אך טרם התקבלה הכרעה. בינתיים, חברות התעופה הישראליות והזרות נותרות חשופות לתביעות מצד נוסעים מצד אחד, אך רבות מהחברות אינן ממהרות להיענות לדרישות הפיצוי וממתינות להכרעה רשמית שתסדיר את סוגיית האחריות במצבי חירום ביטחוניים, וגם הנוסעים נפגעים.

בשגרה, היקף הפעילות של איזי ג'ט בארץ הוא הנמוך מבין חברות הלואו קוסט הבולטות, אך היא עדיין נחשבת לחברה פופולרית. ביולי 2023, טרם פרצה המלחמה, איזי ג'ט היא הטיסה 62,663 נוסעים, בסך־הכול 2.46% מסך הנוסעים באותו החודש. אלא שכאמור, מאז אפריל היא לא חידשה את טיסותיה.

היעדים שבהם איזי ג'ט תכננה לפעול עם חזרתה כוללים את לונדון (לוטון), אמסטרדם, ברלין, באזל, ז'נבה, ניס ומילאנו; מתוכן שמונה טיסות בשבוע ללונדון (לוטון), שש טיסות שבועיות לז'נבה, לאמסטרדם ולמילאנו וארבע טיסות שבועיות לברלין, לבאזל ולניס (בסך־הכול 38 טיסות שבועיות).

הביטול משאיר את חברות התעופה הישראליות כמעט עם בלעדיות על הקווים המבוקשים: נכון להיום ניתן לטוס לאמסטרדם עם אל על וארקיע; לברלין עם אל על וישראייר; וללונדון, ברקע ביטולי הטיסות של בריטיש איירוויז עד סוף אוקטובר, ניתן להגיע עם אל על וארקיע בלבד (בסוף אוגוסט ניתן יהיה להגיע גם עם וויזאייר).

סימן השאלה הגדול

בחברות הלואו קוסט המתחרות הבולטות אין קו אחיד. וויזאייר, למשל, לא רק חזרה לארץ, אלא הקדימה את חזרתה, לאחר שכבר הסיטה מטוסים ליעדים אחרים. מדובר בהבעת אמון משמעותית בשוק הישראלי. החברה תשוב לפעילות ב־8 באוגוסט, שלושה שבועות מוקדם יותר מהתכנון המקורי, ובאופן הדרגתי. הטיסות הראשונות, לבודפשט וללרנקה, יחודשו ב־8 באוגוסט, ובהמשך יצטרפו גם היעדים אבו דאבי (מ־15 באוגוסט) ולונדון (מ־22 באוגוסט).

החל מ־1 בספטמבר תפעיל וויזאייר מחדש טיסות לוינה, למילאנו, לרומא, ליאשי ולסופיה, וב־15 בספטמבר היא צפויה לחזור לפעול גם ביתר היעדים. מדובר בתוספת משמעותית שתסייע להרחיב את ההיצע, אך בינתיים נראה כי החברה מתמחרת את כרטיסי הטיסה במחירים גבוהים יותר מאלה שהתרגלנו לראות בחברות הלואו קוסט, ולכן ירידת מחירים עדיין לא נראית בטווח הקצר.

לעומת האמון החריג של וויזאייר, סימן שאלה מרחף מעל חזרתה של ריינאייר, שכעת מתוכננת לחזור רק בסוף חודש אוקטובר הקרוב. מה שהוגדר תחילה כוויתור על עונת הקיץ והחגים, עלול להתברר בהמשך כוויתור על העונה כולה. מדובר בתקופה רווחית במיוחד, ואם החברה בחרה לוותר עליה, הסיכוי שתשוב לפעול דווקא בחורף נמוך יותר.

עד כה, במהלך המלחמה, התנתה ריינאייר את חזרתה בפתיחה של טרמינל 1 בנתב"ג. אף שרשות שדות התעופה כבר הודיעה על פתיחת הטרמינל באוגוסט, בחברה לא ממהרים להקדים את חזרתה בעיצומה של עונת השיא של הביקושים.

עוד כתבות

מכוניות חדשות בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

האוצר נגד יבואני הרכב הגדולים: 160 דגמים ביבוא מקביל יזכו להטבה

האוצר פרסם טיוטה המגבשת מנגנון שיפחית באופן יחסי את מס הקניה על דגמי רכב שמייבאים יבואנים עקיפים פורסמה היום להערות הציבור ● הערכות: המהלך עשוי להפחית את הכנסות המדינה ממסים בהיקף של כ-10 מיליון שקל בשנה

הדמיית פרויקט המסילה המזרחית / הדמיה: רכבת ישראל

המאבק שתוקע פרויקטים תחבורתיים קריטיים בשווי מיליארדי שקלים

עימות מתמשך בין רכבת ישראל לנתיבי ישראל מוביל לעיכובים בפרויקטים תחבורתיים קריטיים, בהם המסילה המזרחית שנועדה להפחית את העומס ולהגביר את תדירות הרכבות ● גורמים בענף טוענים: העיכובים נובעים משיקולים פוליטיים ומניסיונות לחבל בהצלחת המתחרה

מחירי הדירות חזרו לעלות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

העלאות שכר הדירה בחוזים החדשים בשיא מאז תחילת המלחמה

העליות בשוק השכירות מתגברות על רקע המלחמה, בעוד שמאות דירות להשכרה נגרעות מההיצע מדי חודש, כך לפי נתוני האוצר ● המגמה צפויה להמשיך לתדלק את האינפלציה

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

האזהרה של בנק אוף אמריקה למשקיעים בוול סטריט

סקר מנהלי הקרנות החודשי של בנק אוף אמריקה מצביע על ירידה חדה ברמות המזומנים של הקרנות ● להערכתם, הדבר עשוי לאותת כי העליות בוול סטריט צפויות להתמתן ● וגם: איזה שוק מחוץ לארה"ב מעניין להשקעה?

ראש הממשלה בנימין נתניהו, יו''ר הכנסת אמיר אוחנה ושגריר ארה''ב בישראל מייק האקבי בבית המשפט המחוזי בתל אביב

שגריר ארה"ב מייק האקבי הגיע לעדותו של נתניהו "כדי לראות מה קורה"

השגריר מייק האקבי אמר לפני כן כי "הנשיא טראמפ לא מנסה לקחת צד במה שקורה בישראל, אבל הוא מזהה דרך החוויה שעבר בעצמו, שזה מאוד קשה לעשות כך את התפקיד שהעם בחר בך לעשות"

הראלי בתל אביב הוביל לשיאים חדשים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בתי ההשקעות שאיכזבו עם תשואות בינוניות מתחילת השנה, והסיבה

התקופה הטובה ביותר לחוסכים בגמל ובפנסיה בישראל מאז 2021: למרות המלחמה והמכסים של טראמפ, מי שהשקיע במניות בתל אביב רשם ביצועים חזקים במיוחד של כ־11% בחצי שנה ● בתי ההשקעות שאיכזבו היו אלה בעלי חשיפה גבוהה לחו"ל ● הגופים המובילים במסלול המנייתי: כלל, הפניקס, מגדל ומנורה, לצד בית ההשקעות מור

מלון ענבל בירושלים, מהנכסים שנבנו על קרקעות הפטריארכיה / צילום: איל יצהר

"כספי ציבור נגזלו": העליון בביקורת קשה על קק"ל בפרשת קרקעות הפטריארכיה

ביהמ"ש ביטל את חיוב הפטריארכיה היוונית־אורתודוכסית לשלם לחברה בבעלות קק"ל 13 מיליון דולר בעקבות מרמת ענק בירושלים, במסגרתה הוחכרו כביכול קרקעות בשכונות כגון רחביה ל־999 שנים תמורת 16 מיליון דולר ● "ההתנהלות מעלה תהיות במישור החוקיות"

האם פומביות של עבירה מחייבת לחקור אותה?

מה פירוש המונח "חוסר עניין לציבור"? זה לא קשור לרייטינג של העבירה ● המשרוקית של גלובס

נשיא סוריה אל־ג'ולאני / צילום: ap, Mosa'ab Elshamy

הושגה רגיעה בסוריה; ג'ולאני תקף: ישראל מנסה ליצור כאוס

נשיא סוריה גינה את תקיפות צה"ל ופנה לדרוזים: זכויותיכם - בראש סדר העדיפויות ● דיווחים בסוריה: תקיפה ישראלית לעבר בסיס באזור החוף הסורי ● המגעים לעסקת חטופים: ישראל ויתרה על הנוכחות בציר מורג ● 50 חטופים - 650 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

הנשיא טראמפ ומזכ''ל נאט''ו מארק רוטה, הבית הלבן, וושינגטון / צילום: Reuters, Nathan Howard

איום במכסים ועסקת נשק עם אוקראינה: טראמפ מגביר את הלחץ על רוסיה

נשיא ארה"ב מאיים בהטלת מכסים על רוסיה ובסנקציות על מדינות שלהן קשרים עסקיים עימה ● במקביל, נרקם שיתוף־פעולה אמריקאי־אירופי במטרה לסייע לאוקראינה ● טראמפ: בתוך ימים ספורים תקבל קייב נשק והגנה אווירית חדישים

ברק רוזן ואסף טוכמאייר / צילום: איל יצהר

החברה של ברק רוזן, אסי טוכמאייר ואדם נוימן מציגה: תשואה של אלפי אחוזים בשלוש שנים

עדיין ללא הכנסות משמעותיות אך עם הבטחות לעסקי נדל"ן ענפים בפלורידה ועם משקיע עוגן בדמותו של נוימן מ-WeWork, מניית קנדה גלובל הניבה תשואה של פי 40 לבעליה

חברת סאיקי מדיקל / צילום: איל יצהר

הבטחת הקנאביס סאיקי מפטרת 50 עובדים, כשליש ממצבת כוח האדם

חברת סאיקי, שהוקמה ב-2011 על ידי פרי דוידסון, מפטרת כשליש ממצבת כח האדם שלה ● מהחברה נמסר: "מתאימים כוח אדם, תוך מיקוד בתהליך הקליני על חשבון הפיתוח"

זו אחת הטעויות הכי נפוצות של בעלי משכנתאות. כך תימנעו ממנה

השנים האחרונות הביאו לזינוק בהחזרים ולהתייקרות מסלולים רבים - אך נראה שהרוחות משתנות ● ציפיות האינפלציה התמתנו, שוק ההון כבר מתמחר ירידת ריבית, ובנק ישראל מאותת ● איך תדעו אם משתלם למחזר, ולמה לא כדאי לחכות עם הבדיקה?

פרויקט פינוי בינוי ולידו בתים פרטיים / צילום: ליאור פתאל

התחדשות עירונית: צמוד קרקע לא יוכל לעכב שכונה שלמה

בית המשפט פותח פתח לאכיפת פינוי־בינוי גם בבתים פרטיים, באמצעות פירוק השיתוף בעסקת קומבינציה ● פסק דין שניתן לאחרונה בעניין פרויקט "הבושם" בתל אביב, עשוי לסמן מפנה של ממש בתחום ההתחדשות העירונית

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

בענף האנרגיה מזהירים: אם לא ימצאו פתרון - מחסור בסולר כבר משבוע הבא

אוניות הדלק שיסייעו לבית הזיקוק באשדוד לספק סולר, לאחר תקלה שהתרחשה השבוע, צפויות להגיע רק ב-26.7 ובענף מזהירים ממחסור ● לבזא יש 3 אופציות לפיתרון הבעיה, אך לכולן יש מחיר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; נאסד"ק עלה ב-0.25% לשיאו התשיעי השנה

טראמפ הכחיש כי בכוונתו לפטר את פאוול: "לא סביר בכלל" ● האיחוד האירופי יגדיל את תקציב הביטחון ל-2 טריליון יורו ● בארה"ב האינפלציה זינקה, אך מדד הליבה דווקא הצליח להפתיע מעט כלפי מטה ● ג'נסן הואנג מכר עוד 225,000 מניות של אנבידיה, בסכום כולל של כ-37 מיליון דולר ●  סולאראדג' נפלה ב-9%, ריגטי זינקה ב-30%

פטריק דרהי עם מנכ''ל פלאפון אילן סיגל / צילום: Studio Alterego, רמי זרנגר

הקפיצה את מניות הסלולר: מדוע פלאפון מוכנה לשלם כל כך הרבה על הוט מובייל

הצעה של 2 מיליארד שקל לרכישת חברת הסלולר שבבעלות פטריק דרהי מטלטלת את שוק התקשורת המקומי, שנהנה ממגמה חיובית בשנה האחרונה ● לידר: "הוט מובייל נתפסת כשחקן שהוא טיפה פחות רציונלי מבחינת המחירים, ורכישתה ע"י פלאפון תשפיע על השוק כולו"

גיל גירון מנכ''ל אשטרום ורמי נוסבאום יו''ר הקבוצה / צילום: ישראל הדרי

בהשקעה של מיליארד דולר: אשטרום תקים תחנת כוח חדשה

אשטרום מעוניינת להקים תחנת כוח חדשה, מונעת בגז, באיזור ירושלים, יחד עם מגה אור החזקות ומפעלי הר טוב, בהחזקה של שליש לכל אחת ● המתקן המתוכנן, אם יקבל את אישור הותמ"ל, צפוי לכלול  מתקן אגירה ● אך יש כמה מהמורות לעבור לפני שיוקם ויופעל

היועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

היועמ"שית הודיעה כי לא תתייצב לשימוע השני להדחתה: "הליך פסול מיסודו"

גלי בהרב־מיארה שיגרה מכתב לוועדת השרים המיוחדת, בו מסרה כי "הזמנה לשימוע נוסף 'לפנים משורת הדין', אינה הופכת הליך פסול מיסודו להליך חוקי" ● היועמ"שית חזרה על העמדה שהביעה בבג"ץ: "מצב בו תוכל הממשלה לסיים כהונה של יועמ"ש, בלי בקרה ומתוך שיקולים זרים וחלילה מושחתים, מהווה פגיעה קשה בשלטון החוק"

נמל אילת / צילום: שלומי יוסף

דרמה בנמל אילת: החשבונות עוקלו, והוא ייסגר החל מיום ראשון

עיריית אילת נאלצה לעקל את חשבונות הנמל לאחר פיגור בתשלומי ארנונה המוערכים בכ-600-700 אלף שקל בחודש, וזאת לנוכח השבתתו מאז פרוץ המלחמה ואיומי החות'ים על ספינות בים האדום ● מנכ"ל משרד התחבורה זימן דיון דחוף בנושא