רמי לוי יטיס אתכם לניו יורק: ישראייר חוזרת לקו שנטשה. כך זה יעבוד

חברת ישראייר קיבלה אישור להפעיל טיסות מישראל לארה"ב, לאחר שבאפריל האחרון קיבלה אישור זמני לכך • הגדלת התחרות בקו המבוקש חשובה במיוחד לאור העובדה שבמלחמה חברות התעופה האמריקאיות לא פעלו ביציבות בישראל

מטוס של ישראייר / צילום: באדיבות ישראייר
מטוס של ישראייר / צילום: באדיבות ישראייר

ישראייר קיבלה רישיון לטוס לניו יורק ותצטרף לחברות התעופה הישראליות שטסות לארה"ב, יחד עם אל על שמפעילה 28 טיסות שבועיות וארקיע שמפעילה 5 טיסות שבועיות. במהלך השבוע הבא תצטרף גם יונייטד איירליינס עם 14 טיסות שבועיות לישראל, לראשונה מאז נפילת הטיל החות'י בנתב"ג.

גם אחרי שיונייטד תחזור לנתב"ג, אל תבנו על טיסה לארה"ב בפחות מ־1,600 דולר
יעד הטיסות הפופולרי שהופך כעת לפחות נגיש ופחות משתלם
רמי לוי קונה מרמי לוי: האם העסקה בין רשת המזון לישראייר תאושר?

כזכור, כבר באפריל האחרון חברת התעופה ישראייר הודיעה על קבלת אישור זמני ממשרד התחבורה האמריקאי (DOT) להפעיל טיסות בין ישראל לארה"ב. אז מסרה ישראייר לגלובס כי "ההערכה היא שהטיסות יפעלו החל מפסח 2026, ואולי לפני כן".

הסיבה לכך, טענה החברה, היא שישראייר מתכננת להפעיל מטוסי איירבוס A330 שתחכור בחכירה "יבשה", עם צוותי אוויר ותחזוקה של החברה עצמה, ולכן היא תלויה בזמינות המטוסים, וההיערכות צפויה להיות ארוכה. על־פי הערכות, מספר הטיסות השבועי של ישראייר יהיה נמוך משמעותית מחברות התעופה הסדירות שפועלות בקו זה.

היתרון של ישראייר

יתרונה של ישראייר, הנמצאת בשליטת רמי לוי, טמון במודל ההפעלה שהיא מתכננת, חכירה "יבשה" - כלומר חכירת מטוס זר תוך שימוש בצוותי אוויר ותחזוקה ישראליים של החברה עצמה. זאת בשונה מארקיע לדוגמה, שמפעילה את הקו במתכונת של חכירה "רטובה" - מטוס זר עם צוותים זרים.

כזכור, במהלך המלחמה, אחת הסיבות המרכזיות שגרמו לחברות תעופה זרות להשהות פעילות בישראל הייתה סירוב של צוותים זרים להגיע לארץ. בחכירה ה"יבשה" ישראייר מבטיחה יכולת תפעול עצמאית וגמישה יותר גם בתקופות משבר, בניגוד לארקיע שעלולה להיתקל בקשיים תפעוליים אם צוותים זרים יימנעו מלטוס לישראל.

בשנה וחצי האחרונות חברות התעופה האמריקאיות לא פעלו ביציבות בישראל, והביקוש לטוס לצפון אמריקה עלה על ההיצע. כך, דלתא איירליינס לא צפויה לשוב לפני תחילת ספטמבר.

בתחילת המלחמה אל על הייתה החברה היחידה שהפעילה טיסות בקווים השונים לארה"ב. לאחר מכן ארקיע הצטרפה, עם תוספת חשובה של טיסות שבועיות שאפשרה את הגברת התחרות גם כאשר החברות הזרות אינן פועלות בישראל.

לא הפעם הראשונה

ישראייר כבר הפעילה בעבר טיסות ישירות לניו יורק. הפעילות החלה בשנת 2004, אז הפעילה החברה טיסות שכר. כעבור כשנתיים שודרג הקו למעמד של קו טיסה סדיר, והחברה חכרה מטוסים לצורך הפעלתו.

בשנת 2008 הופסקה פעילות הקו, יחד עם קו שהפעילה לבנגקוק באותו המודל, בעקבות חוסר כדאיות כלכלית. לפי הערכות, הקו לניו יורק גרם לישראייר הפסדים של כ־14.8 מיליון דולר.

"הפעלת טיסות חכורות לארה"ב וליעדים רחוקים היא מודל מסוכן. מדובר באופרציה מורכבת, הכוללת סיכונים גבוהים, הן מבחינה ביטחונית והן מבחינה כלכלית", ציין בכיר בענף. "גם המתחרה ארקיע ניסתה להפעיל טיסות לבנגקוק במודל זה בשנת 2018, והן הופסקו מאותה סיבה".