דרמה בנמל אילת: חשבונות הנמל עוקלו, והוא יסגור את שעריו החל מיום ראשון. עיריית אילת נאלצה לעקל את חשבונות הנמל על-פי החוק לאחר פיגור בתשלומי ארנונה המוערכים בענף בכ-600-700 אלף שקל בחודש, וזאת לנוכח השבתתו מאז פרוץ המלחמה ואיומי החות'ים על ספינות ששטות בים האדום.
● בלעדי | המאבק שתוקע פרויקטים תחבורתיים קריטיים בשווי מיליארדי שקלים
● פרשנות | סעיף חדש מקפיץ את האינפלציה ומעמיד את הנגיד בדילמה
כתוצאה מכך, הנמל צפוי לסגור את שעריו החל מיום ראשון הקרוב ולא יוכל לסייע לחיל הים כפי שעשה מתחילת המלחמה. כן יופסק הסיוע לקצא"א, וייעצר יצוא האשלג של מפעלי כיל.
תחילה בנמל הכחישו את המידע וטענו כי יגיעו להסדר תשלומים עם העירייה, וכן ציינו את שיתוף-הפעולה עם ראש העיר. אלא שמכתב של רשות החירום הלאומית שהגיע לידי גלובס מאשש את הפרטים: "בעקבות השבתת נמל אילת מפעילות שוטפת והמצב הכלכלי אליו נקלע כתוצאה מהמשבר המתמשך, עיריית אילת הודיעה להנהלת הנמל על עיקול כל חשבונות הבנק של הנמל בשל חובות כספיים לעירייה. לאור זאת התקבלה הודעה מרשות הספנות והנמלים על כך שנמל אילת צפוי להיסגר ולהפסיק כל פעילות החל מיום ראשון הקרוב".
בין המשמעויות שנכתבו: עצירת כל פעילות הנמל; השבתת הגוררות וכלי השיט של הנמל; הפסקת הסיוע לחיל הים במרחב זירת ים סוף; עצירת יצוא האשלג של מפעלי כיל; עצירת הסיוע לנמל קצא"א; וכן נכתב כי "אם המצב יימשך, צפויה ירידה מכשירות של הנמל ופגיעה ארוכת-טווח ברציפות התפקוד שלו כתוצאה מהשבתת מנופים, מערכות חשמל ועוד".
דיון חירום
הדיווח הועבר גם למשרד התחבורה, שם ציינו במענה לפניית גלובס כי המנכ"ל משה בן זקן זימן אליו דיון חירום בנושא, בהשתתפות משרדי הממשלה, עיריית אילת והנמל, כדי למנוע את הסגירה המתוכננת.
כאמור, לפי הערכות, החובות של הנמל לעירייה בגין ארנונה ומסים שונים הגיע למיליוני שקלים, הכוללים תשלומי ארנונה בהיקף של 600-700 אלף שקל לכל חודש.
האחים נקש רכשו את הזיכיון להפעלת נמל אילת בסוף 2012 בתמורה ל-120 מיליון שקל ולמשך 15 שנה בתוספת אופציה ל-10 שנים נוספות. הנקשים נותרו לבד בסוף ההליך המכרזי, והסכום ששילמו כונה בענף "נזיד עדשים", זאת ביחס לרווחים מוערכים של מאות מיליוני שקלים מאז.
עד שהתחילה המלחמה, הנמל התמקצע בהובלת מכוניות, כאשר מחצית מהמכוניות שיובאו לישראל נפרקו בו. כמו כן, פועלים במרחב הנמל גם קו של קצא"א להובלת נפט גולמי וכן יצוא דשנים ומחצבים. לפי נתונים שנחשפו בדיוני ועדת הכלכלה, בעלי הנמל משכו דיבידנד בסך 162 מיליון שקל ב-4 השנים שקדמו למלחמה.
מתווה פיצוי וסיוע
בחודש יוני הממשלה הצביעה על מתווה פיצוי לנמל אילת. במסגרת ההחלטה, לנמל יינתן סכום של עד 15 מיליון שקל לפיצויים, כשהוא מותנה בתשלום דמי שימוש שהנמל עדיין לא שילם למדינה מאז פרצה המלחמה, בסכום של יותר מ-3 מיליון שקל.
בממשלה קיבלו תחילה בסקפטיות את הדרישות של הנמל לנוכח רווחי העבר של בעליו וההנחה שהסיכון הביטחוני בהפעלתו מגולם במחיר הנמוך ששילמו בעליו בעת הרכישה. אלא שהנמל כבול להסכמים קיבוציים ולמגבלות בניהול כוח-האדם שלו, לצד העובדה שפריקת המכוניות הרווחית נחתכה ב-100%.
בשנת 2023 הכנסות הנמל הסתכמו ב-212 מיליון שקל; ובשנת 2024, כשנתיב הסחר דרך הים האדום נסגר, הן עמדו על 42 מיליון בלבד, שמהווים ירידה של 80%. בשעה שבשנת 2023 פקדו את הנמל מעל 134 אוניות, ונפרקו כ-150 אלף כלי רכב - בשנת 2024 לא נפרקו כלי רכב כלל, ופקדו את הנמל 16 אוניות בסך-הכול. בחציון הראשון של השנה הנוכחית פקדו את הנמל 6 אוניות בלבד.

בעבר ניתן לנמל סיוע במסגרת מתווה העסקים לכלל המשק לגבי שנת 2023 וכן במסגרת מתווה ייעודי לסיוע לעסקים בערים מוטות תיירות לחודשיים הראשונים של שנת 2024. זאת ועוד, הנמל קיבל דחייה בתשלום דמי השימוש למדינה בגובה של 3.2 מיליון שקל וערבות מדינה להלוואה עד לסך של 30 מיליון שקל, מהם נוצלו 16 מיליון שקל.
בממשלה מותחים ביקורת על אי-התשלומים של הנמל לעיריית אילת, וזאת לנוכח המתווה הייעודי שהוחלט לאמצו, ולנוכח העובדה שהנמל הופרט, וכשם שבעליו הרוויחו במשך עשור עד לפרוץ המלחמה - כך הם צריכים "להוציא כסף מהכיס" גם בתקופות קשות.
יחד עם זאת, כאמור, הנמל אומנם פרטי, הוא אך מוגדר כנכס אסטרטגי של המדינה, וספק אם המאמצים שנעשו עד כה יספיקו כדי להשאיר אותו פתוח.
עיריית אילת: מחויבים לגבות את הארנונה על-פי חוק
מעיריית אילת נמסר בתגובה כי "גביית ארנונה מחויבת על-פי דין. במהלך השנתיים האחרונות ועל רקע ההשלכות של סגירת נתיב השיט בצל האיום החות'י, פעל ראש עיריית אילת אלי לנקרי לסייע לנמל אילת בכל דרך ומול כל גורם בממשלה.
"יחד עם זאת, העירייה מחויבת כאמור על-פי חוק לגבות את הארנונה, ועל כן הופעל עיקול חשבון לנמל, זאת לאחר דרישות חוזרות ונשנות להסדרת חוב הארנונה שהגיע לסכום של 10 מיליון שקל, כולל הצעות לפריסת החוב.
"לבקשת יו"ר הנהלת הנמל, צפויה להתקיים פגישה עם ראש העירייה בנושא".
מההסתדרות נמסר: "אנשי איגוד עובדי התחבורה פועלים בשעה זאת מול גורמי המקצוע במשרד האוצר ובמשרד התחבורה. כמו כן מתנהלות שיחות עם הרשות המקומית ועם הנהלת נמל אילת בניסיון למצוא פיתרון למשבר".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.