רכבת ישראל | בלעדי

המאבק שתוקע פרויקטים תחבורתיים קריטיים בשווי מיליארדי שקלים

עימות מתמשך בין רכבת ישראל לנתיבי ישראל מוביל לעיכובים בפרויקטים תחבורתיים קריטיים, בהם המסילה המזרחית שנועדה להפחית את העומס ולהגביר את תדירות הרכבות • גורמים בענף טוענים: העיכובים נובעים משיקולים פוליטיים ומניסיונות לחבל בהצלחת המתחרה

הדמיית פרויקט המסילה המזרחית / הדמיה: רכבת ישראל
הדמיית פרויקט המסילה המזרחית / הדמיה: רכבת ישראל

העימות ארוך השנים בין רכבת ישראל ונתיבי ישראל שוב גובה מחיר - הפעם בעיכוב פרויקטים תחבורתיים קריטיים. לגלובס נודע שהמסילה המזרחית, שנבנתה ברובה על ידי נתיבי ישראל, לא נמסרת לרכבת לצורך השלמתה בגלל סירוב האחרונה. במקביל, החברות ממשיכות להתכתש על חלוקת האחריות במסילות משותפות, ובענף טוענים שהעיכובים נובעים משיקולים פוליטיים ומניסיונות לחבל בהצלחת המתחרה. כעת, בממשלה עסוקים בניסיון לפתור את המחלוקות.

החזון ל־300 מיליון נוסעים לא יתממש אם רכבת ישראל תמשיך לנהל את עצמה
פרויקט אגרות הגודש מתקדם: חברות התשתית מסתערות על המכרז

העבודות להקמת המסילה המזרחית החלו לקראת סוף העשור הקודם. מדובר במסילת רכבת מקבילה לכביש 6, לאורך 65 ק"מ מצפונית לחדרה ועד לוד, שאמורה להוות חלופה תפעולית למסילה הקיימת בתוואי החוף של המדינה, כך שאם רכבת נתקעת - לא ייגרם פקק של רכבות בכל הארץ כפי שקורה היום. בנוסף, המסילה מיועדת להובלת סחורות ומטענים במטרה להפחית את המשאיות הרבות שגודשות את הכבישים.

משה שיקו ז'אנה, מנכ''ל רכבת ישראל / צילום: כדיה לוי
 משה שיקו ז'אנה, מנכ''ל רכבת ישראל / צילום: כדיה לוי

אלא שעם ההכנות לביצוע העבודות התעוררה השאלה איזו חברה תוביל אותן - רכבת ישראל או נתיבי ישראל. בשנת 2016 קידם שר התחבורה דאז ישראל כ"ץ החלטת ממשלה שלפיה הרכבת לא תקים עוד מסילות רכבת חדשות אלא רק תטפל במסילות הקיימות ותכפיל אותן, זאת על רקע חוסר האמון שהיה אז בחברה שעמדה במשבר. גורמים שהיו מעורבים בפרטים מעידים שבהחלטה היו גם שיקולים פוליטיים, ומטרתה הייתה "להעניש" את הרכבת על שלא הייתה ממושמעת לשר.

תחרות נגועה בפוליטיקה

הפרויקטים הועברו לחברת נתיבי ישראל, ובין שתי החברות החלה להתחולל תחרות על ביצוע הפרויקטים. לצד תחרות בריאה, הדבר היווה גם הזדמנות לפוליטיקאים שיכלו לתמרן בין החברות לנוכח דרישות השרים הממונים וכדי "להעניש" או "לתגמל" את ההנהלות ומידת הצייתנות שלהן.

בסופו של דבר העבודות על המסילה המזרחית חולקו בין הרכבת (שאחראית על בניית מסילה באורך 23 ק"מ) ונתיבי ישראל (שאמורה לבנות 42 ק"מ). בימים אלו, בחברת נתיבי ישראל סיימו את העבודות ומנסים שם להעביר את המסילה המוכנה לרכבת ישראל לצורך חשמול של המסילה ולקראת פתיחתה המתוכננת. אלא, שלגלובס נודע שברכבת מסרבים להשלים את הליך קבלת המסילה מסיבות שונות ובהן חוסר בהעברת המסמכים הדרושים לביצוע ההעברה.

אולם, גורמים בענף מעלים בכלל סיבה אחרת: שלא יהיה מצב שהמסילה של החברה המתחרה תהיה מוכנה להפעלה לפני המקטעים של הרכבת, באופן שיעמיד אותה במבוכה כשבישראל תעמוד מסילה מוכנה שלא ניתן להפעילה בזמן שברכבת מצויים בעיכובים.

דוגמה נוספת לחלוקה כזו היא במסילה הרביעית שמוקמת בציר האיילון. המסילה אמורה הייתה להיפתח ב־2028, אך האחריות לקידומה הועברה בקדנציה הקודמת של רגב בין הרכבת לנתיבי ישראל ובחזרה לרכבת. לבסוף, בקדנציה של מרב מיכאלי, העבודה שוב חולקה בין שתי החברות, שלא מצליחות לעבוד יחד והפרויקט נדחה לשנת 2032.

עוד משבר ברכבת

בתוך כך, בממשלה זועמים על הרכבת שמצויה כעת במשבר אמון מולה. המנכ"ל שיקו זנה נמצא בחופשה בחו"ל, ולפי גורמים בענף ייתכן שלא ישוב ממנה לתפקידו בעקבות מתחים מול ועד העובדים והממשלה. בינתיים, החברה מתעכבת ביישום תוכנית החומש הקודמת ובמשימות שהוטלו עליה בתחילת העשור הקודם - בהן המסילות המעוכבות לעיל, מסילת 431 בין מודיעין לראשון לציון, פרויקט החלפת מערכות האיתות המדשדש ועוד. את תוכנית החומש בתקציב של 46 מיליארד שקל, שנקבע בשנת 2022, היא טרם התחילה.

אבל יותר מחולשת החברה, בין אם כתוצאה מהמלחמה כפי שהיא טוענת ובין אם בעקבות כשלים בניהול, מערכות היחסים המשתקות מול הוועדים והלחצים הפוליטיים ממשרד התחבורה, מדובר בדוגמאות שבהן בשל צרכים פוליטיים עבודות חולקו בין חברות מתחרות באופן שאין גורם מתכלל אחד לפרויקטים.

מנתיבי ישראל נמסר: "הפרויקט הלאומי של המסילה המזרחית שנמצא בביצועה של חברת נתיבי ישראל הקדים בשנתיים את לוחות הזמנים באופן תקדימי, כשכל המידע הועבר באופן יסודי ואף אושר על ידי רכבת ישראל. חברת נתיבי ישראל מזמינה את רכבת ישראל להיכנס לעבודת החישמול בכל רגע ובהקדם האפשרי על מנת שיעמדו גם הם בלוחות הזמנים עליהם התחייבו להפעלת הקו".

מרכבת ישראל נמסר: "הטענות אינן נכונות. על אף מאמצי כלל הגורמים, נת"י טרם השלימה את כל הנדרש למסירה. אולם, בדיון שערכו החברות ביום ב' סוכם על המשך שיתוף הפעולה והעברת החומרים הסופיים ע"י נת"י בימים הקרובים".