אחרי שנאבקה על הקו: ישראייר שוב מקפיאה הטיסות לניו יורק

גורמים בענף: זהו יום רע לתעופה הישראלית, שמעיד על חולשתה

ישראייר הודיעה היום (ד') כי היא מקפיאה את טיסותיה בקו לניו יורק החל מה-13 לספטמבר בשל חוסר כדאיות כלכלית. יחד עם זאת, הבטיחה החברה כי תדאג לטיסות חלופיות לכל הנוסעים שרכשו כרטיסים למועדים מאוחרים יותר.

אין זו הפעם הראשונה בה ישראייר מקפיאה את הטיסות לניו יורק. בינואר האחרון הפסיקה החברה את הטיסות לעיר, לאחר שימוש שעשתה במטוס חכור על קו זה ובטענה שהיא ממתינה לקליטת מטוס חדש של איירבוס. באפריל, משהגיע המטוס, היא חידשה את הטיסות לניו יורק אך עתה, כאמור, הודיעה החברה שוב על הקפאת הטיסות.

ישראייר זכתה בינואר 2006 במעמד של מוביל נקוב על הקו לניו יורק לאחר מאבק ממושך שניהלה כנגד משרד התחבורה ובעיקר כנגד אל על, ששלטה עד אז על הקו. בשיאו של המאבק פנתה אל על לבג"ץ בטענה שבעת הפרטת החברה, הבטיחה לה המדינה את הבלעדיות על הקו.

ועדה שהקים משרד התחבורה קבעה בסופו של דבר כי יש מקום לשתי החברות, שכן הקו נהנה מביקושים גבוהים. בעקבות פתיחת הקו לניו יורק לתחרות, החליט משרד התחבורה לפתוח גם קווים נוספים, בין השאר את הקווים לאנגליה, לצרפת, לספרד ולמדינות נוספות ואף הצהיר כי הוא תומך בפתיחת השמיים לתחרות. בהתאם לכך, ביקשו ישראייר וארקיע מעמד של מוביל נקוב בחלק מקווים אלה.

על פי הערכות, מה שהביא להחלטתה של ישראייר להקפיא את הקו לניו יורק היא העלייה התלולה במחירי הדלק והציפיות לירידה במספר הנוסעים בקווים לארה"ב וממנה בשל הפיחות בשער הדולר. גורמים בענף התעופה אמרו היום בעקבות החלטת ישראייר כי זהו יום רע לתעופה הישראלית. לטענתם, ההחלטה מעידה על חולשתו של ענף התעופה הישראלי.

אתמול (ג') אמר גם מנכ"ל קונטיננטל, אבי פרידמן, ל"גלובס", כי הוא חושש מפני ירידה בכמות הנוסעים על קו זה. גם מנכ"ל אל על, חיים רומנו, התייחס אתמול לנושא ואמר כי הירידה בביקושים עלולה לגרום בסופו של דבר לצמצום תדירויות וקווים וציין כי "נתונים אלה מדאיגים אותנו מאוד". יש לציין כי לאחרונה הודיעה גם אל על כי היא מבטלת קו לארה"ב - את הטיסות בין תל אביב למיאמי. זאת, בדומה לחברות עולמיות נוספות שהחלו לבטל קווים ארוכים.

להחלטת ישראייר יש משמעות מיוחדת, שכן המאבק על הקו לניו יורק הפך עם הזמן למשל ולסמל לרצונן של חברות התעופה הישראליות לנגוס בהגמוניה של אל על. יש לציין שגורמי תעופה רבים תהו במהלך השנים האחרונות האם יש מקום לשלוש חברות תעופה ישראליות. החלטת ישראייר מעלה שאלה זו שוב. *