מאז 7 באוקטובר, המציאות החדשה לימדה את ישראל שלא ניתן לקחת את חברות התעופה הזרות כמובן מאליו, וגם כעת לא ברור לאיזו שגרה הענף יחזור כשהתותחים יידמו.
בפרויקט בן שלוש כתבות, גלובס יתמקד בכל פעם בשחקן אחר בשוק התעופה הישראלי, בניסיון לבדוק האם היעדרם שינה את הכללים מבחינת המחירים והתחרות. והפעם: חברות התעופה האמריקאיות.
● 120 טיסות שנעלמו משמי ישראל עומדות לחזור לנתב"ג. כל היעדים והמחירים
● היא נחשבת לאחת מחברות התעופה החשובות בעולם. כשהפסיקה לטוס לישראל, קרה דבר מפתיע
השיבה ארצה: 27 באוגוסט
חברת התעופה האמריקאית יונייטד איירליינס הודיעה בשבוע שעבר על הקדמת החזרה שלה לארץ ל־21 ביולי. מדובר בצעד של הבעת אמון בישראל, שכן החברה תכננה במקור לשוב שבוע וחצי מאוחר יותר - בתחילת חודש אוגוסט.
דלתא איירליינס, לעומתה, עדיין לא הודיעה על שינוי במועד שתכננה (1 בספטמבר) ולא צפויה כעת לשוב לפני סוף אוגוסט. לפי גורמים במשרד התחבורה, החברה שהסיטה מטוסים ליעדים אחרים כבר מכרה את מרבית הכרטיסים, ולכן חזרה מוקדמת מהמתוכנן פחות אטרקטיבית עבורה בשלב זה, אך עדיין תיתכן הקדמה מסוימת של חזרתה.
לעומת זאת, החברה האמריקאית השלישית שפעלה בישראל לפני המלחמה, אמריקן איירליינס, מזה חודשים לא נוקבת בתאריך חזרה, ולא נראה שחזרה לישראל כלולה בתוכניות שלה. כזכור, החברה הפסיקה את פעילותה כבר ב־7 באוקטובר 2023, ובאתר החברה לא מופיעות טיסות לישראל בשנה הקרובה.
השורה התחתונה: מתוך שלוש חברות תעופה אמריקאיות שפעלו בישראל ערב מלחמת "חרבות ברזל", רק אחת חזרה.
נתח השוק והיעדים: 71 טיסות בשבוע
נכון לאפריל, החודש האחרון בו פעלו החברות האמריקאיות דלתא ויונייטד בישראל בשנה האחרונה, 1.8% מהנוסעים בנתב"ג נסעו עם יונייטד, ששבה בחודש מרץ, 0.78% נסעו עם דלתא - ויחד הן הטיסו באפריל כמעט 50 אלף נוסעים לארה"ב.
תוספת של שתי חברות אמריקאיות לקו המבוקש לניו יורק קריטית לנוסע הישראלי, שנשלט עד לא מזמן על־ידי אל על וארקיע. אולם תוספת הטיסות והחזרה החלקית של יונייטד עדיין לא מתקרבות להחזיר את היקף הטיסות הישירות לארה"ב למצב שהיה לפני המלחמה.
בקיץ שעבר פעלו בין ישראל לארה"ב 97 טיסות שבועיות של ארבע חברות תעופה - יונייטד, דלתא, אמריקן ואל על - שטסו יחד לתשעה יעדים שונים ברחבי ארה"ב. יונייטד לבדה הפעילה 28 טיסות שבועיות, בעוד אל על הובילה עם 42 טיסות לשישה יעדים.
כיום אל על היא החברה הדומיננטית ביותר בקו, עם 52 טיסות שבועיות, מתוכן כ־30 טיסות לניו יורק, השאר לשמונה יעדים נוספים. ארקיע ויונייטד יפעילו טיסות לניו יורק בלבד, והחל מספטמבר, אם דלתא תשוב - לא סביר שתחזיר טיסות ליעדים נוספים מלבד ניו יורק.
המשמעות היא שבאוגוסט, הידוע כתקופת שיא של הביקוש, יהיו פחות 26 טיסות שבועיות ביחס לכמות של לפני המלחמה, וגם נוסעים שצריכים להגיע ללוס אנג'לס או בוסטון יצטרכו לעבור דרך ניו יורק - או בטיסה ישירה של אל על בלבד.
השורה התחתונה: העומס מתנקז לקו לניו יורק, כשהביקוש קיים גם ליעדים נוספים בארה"ב.
המחירים: לא יורדים מ־1,600 דולר
כדי להבין כיצד חזרתה של יונייטד עשויה להשפיע על המחירים, ביצענו השוואה בין מחירי השבוע הראשון של יולי 2024 לעומת אותו השבוע ביולי 2025.
בהיעדר החברות האמריקאיות, עליית המחירים בקווים הישירים לניו יורק הייתה מובהקת במיוחד. אם בשנה שעברה ניתן היה לרכוש כרטיס בסיסי ביונייטד ובדלתא בפחות מ־1400 דולר, השנה מי שהציעה את המחיר הכי נמוך הייתה אל על, שהציעה את המחיר ההתחלתי החל מ־1,611 דולר - מחיר גבוה ביחס למתחרות בשנה שעברה, אך נמוך מזה של ארקיע בשנה הנוכחית, שנסק ללמעלה מ־2,200 דולר.

עם זאת, יונייטד פתחה כעת למכירה כרטיסים לטיסות שלא היו זמינות במשך חודשים. מכיוון שהחברה תכננה במקור לשוב לפעילות רק באוגוסט, כרטיסים לתקופה זו כבר היו זמינים בעבר ונמכרו בהדרגה.
לעומת זאת, הכרטיסים לטיסות שיתווספו כעת בעקבות הקדמת החזרה הם חדשים לגמרי - ולכן נמכרים בתמחור התחלתי, ולא במחירי "רגע אחרון" שמאפיינים זמינות מוגבלת. כתוצאה מכך, ניתן עדיין למצוא כרטיסים בודדים לחלון זמן מוגבל לסוף יולי במחירים של כ־1,200־1,300 דולר. באוגוסט המחירים כבר חוזרים לרמות הגבוהות יותר (לפי שיטת התמחור בענף).
השורה התחתונה: הנוכחות של החברות האמריקאיות קריטית להורדת מחירי הכרטיסים. המחירים הגבוהים של החברות הישראליות משקפים את הביקוש האדיר, שגובר על ההיצע.
מדיניות במשבר: אמון במבחן
מאז פרוץ המלחמה, חברות התעופה האמריקאיות נקטו קו זהיר במיוחד בכל הנוגע לפעילותן בישראל, והעדיפו להודיע מראש על ביטולים ארוכי־טווח. כמי שמפעילות קווים ליעדים רחוקים במיוחד, הן נדרשות לתכנון מוקדם ולוודאות תפעולית גבוהה.
במהלך השנה הראשונה ללחימה, דלתא בלטה כחברה האמריקאית הנאמנה ביותר לקו הישראלי, ושבה להפעיל טיסות בשלב מוקדם יחסית. אולם בחצי השנה האחרונה, יונייטד נטלה את ההובלה כשהייתה הראשונה לשוב בכל פעם שבה הושבתו הטיסות, ובכך אותתה על אמון מתמשך בישראל.
כך או כך, חברות התעופה האמריקאיות מקפידות לחזור רק לאחר שחלה רגיעה במצב הבטחוני, שנמשכת לאורך שבועות או חודשים.
כמו כן, חברות התעופה האמריקאיות מחויבות להלין את צוותי האוויר בישראל - בשל אורך הקו שמצריך זמן מנוחה. הדרישה הזו, יחד עם גישה ביקורתית מצד חלק מארגוני העובדים בארה"ב כלפי ישראל, הפכו את המשך הפעילות בישראל לרגיש עוד יותר עבורן.
השורה התחתונה: חברות התעופה האמריקאיות זקוקות לוודאות כדי לחזור.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.