הסיבות מאחורי הביטול המפתיע של איזי ג'ט, והקווים שייפגעו במיוחד

חברת התעופה איזי ג’ט הודיעה כי לא תחזור להפעיל טיסות לישראל במהלך עונת החורף הקרובה, וכי פעילותה בקו לת"א תתחדש רק לקראת קיץ 2026 • הביטול משאיר את חברות התעופה הישראליות עם בלעדיות על הקווים המבוקשים ללונדון, לאמסטרדם, לברלין, לבאזל, לז'נבה ולמילאנו

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock
מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

חברת הלואו קוסט הבריטית איזי ג'ט הודיעה היום (ג') כי תאריך את ביטול טיסותיה לישראל עד לסוף עונת החורף ותחדש אותן רק לקראת קיץ 2026, במה שמסתמן כהחלטה החריגה והארוכה ביותר של חברת תעופה זרה מאז פרוץ מבצע "עם כלביא". לפי ההודעה, ההחלטה התקבלה במטרה לאפשר ללקוחות ודאות תפעולית.

גם אחרי שיונייטד תחזור לנתב"ג, אל תבנו על טיסה לארה"ב בפחות מ-1,600 דולר
120 טיסות שנעלמו משמי ישראל עומדות לחזור לנתב"ג. כל היעדים והמחירים

מדובר במהלך דרמטי אך לא מפתיע, נוכח דפוס ההתנהלות של החברה מאז תחילת הלחימה: איזי ג'ט ביטלה את טיסותיה לישראל כבר בקיץ 2023, ומאז האריכה שוב ושוב את ההפסקה, מבלי לחדש בפועל את הפעילות.

הארכת ביטולי הטיסות מגיעה לאחר ששורת חברות זרות החליטו לשוב ואף להקדים את חזרתן לישראל, בהן יונייטד איירליינס, וויזאייר וקבוצת לופטהנזה. השבוע חזרו גם אג'יאן היוונית ואייר אירופה.

הבעת חוסר אמון בישראל

איזי ג'ט תכננה לשוב לישראל בתחילת יוני האחרון, אך בעקבות פגיעת הטיל החות'י בנתב"ג, החברה דחתה את החזרה עד לסוף יולי. בהמשך, במהלך מבצע "עם כלביא", היא האריכה את ביטול הטיסות עד לסוף אוקטובר, ובכך למעשה ויתרה על עונת הקיץ והחגים בישראל.

כעת מודיעה החברה על דחייה נוספת עד סוף החורף, ובכך מאותתת כי אין בכוונתה לשוב לפעול בישראל לפני אביב 2026 לכל המוקדם - צעד שמביע חוסר אמון ביכולת לתכנן מראש את פעילותה בישראל.

היעדים שבהם איזי ג'ט תכננה לפעול במקור כוללים את לונדון (לוטון), אמסטרדם, ברלין, באזל, ז'נבה ומילאנו. הביטול משאיר את חברות התעופה הישראליות עם בלעדיות על הקווים המבוקשים: נכון להיום ניתן לטוס לאמסטרדם עם אל על וארקיע; לברלין עם אל על וישראייר; וללונדון, ברקע ביטולי הטיסות של בריטיש איירוויז עד סוף אוקטובר, ניתן להגיע עם אל על וארקיע בלבד, כאשר וויזאייר תצטרף לקראת סוף החודש.

למילאנו ניתן להגיע עם כלל החברות הישראליות הודות לתוספת טרייה של קו של ישראייר לחודש אוגוסט. גם בבאזל וז'נבה הקו נותר בבלעדיות של החברות הישראליות.

הביקוש - כך נמסר מהחברות - בשמיים, באל על כמעט ולא נותרו כרטיסים במחלקות התיירים במהלך חודש אוגוסט לקווים אלה.

סוגיית האחריות במצבי חירום

איזי ג'ט, כחברת לואו קוסט שמפעילה טיסות ליעדים מרוחקים יחסית כמו לונדון, מחויבת לתכנון מוקדם של לוח הטיסות במשך חודשים רבים מראש. שינויי פתע במרחב האווירי, כפי שאירעו במבצע "עם כלביא", פוגעים ישירות ביכולת שלה להיערך ולהחזיר פעילות בהדרגה.

כמו כן, לפי הערכות בענף, איזי ג'ט היא אחת מחברות התעופה הזרות שהצטרפו לחברות הישראליות בדרישה לעדכון רגולטורי מול החוק הישראלי שמחייב אותן לשלם על הוצאות סיוע לנוסעים שבוטלה טיסתם, ובדומה לחברות זרות נוספות, יש חשש לשוב לישראל בלי תיקון מתאים.

כזכור, לפני כשבועיים פנו נציגי חברות תעופה ישראליות וזרות, יחד עם מארגני תיירות, לשרת התחבורה מירי רגב ולשרים נוספים, בדרישה להסיר את החובה לספק שירותי סיוע כגון לינה, מזון ותחבורה, ולהסתפק בהחזר כספי בלבד עבור הכרטיס. ככל שלא יינתן הפטור, החברות מבקשות שהמדינה תשפה אותן על ההוצאות ועל ההפסדים שנגרמו להן, כולל טיסות ריקות ותביעות מצד נוסעים.

בנוסף מציעות החברות להפעיל את סעיף 9א לחוק טיבי, מנגנון לשעת חירום שהוסף בעקבות מלחמת "חרבות ברזל". מנגנון זה מאפשר לשרת התחבורה, באישור ועדת הכלכלה, להכריז על "מצב מיוחד" בתעופה ולהשעות זמנית חלק מההטבות לצרכן, כמו הגבלת הלינה לשני לילות בלבד, ביטול הפיצוי הכספי וקיצור תקופת ההודעה המוקדמת.

גם במקרה זה דורשות החברות שההסדר יחול רטרואקטיבית מיום פתיחת המבצע (13 ביוני 2025), ושהמדינה תישא בעלויות השירותים שיוסיפו להינתן. עד כה טרם הוכרז מצב מיוחד, והחברות מחויבות לעמוד בהוראות החוק במלואן - גם כאשר בפועל לא יוכלו למלא אותן.

הנושא נדון בוועדת הכלכלה, אך טרם התקבלה הכרעה. בינתיים, חברות התעופה הישראליות והזרות נותרות חשופות לתביעות מצד נוסעים מצד אחד, אך רבות מהחברות אינן ממהרות להיענות לדרישות הפיצוי וממתינות להכרעה רשמית שתסדיר את סוגיית האחריות במצבי חירום ביטחוניים, וגם הנוסעים נפגעים.