גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תיק וינרוט: הסיפור המלא מאחורי פסק הבורר שמטלטל את ענף המשפט

יותר מעשור של סכסוך ובוררות הוכרעו לפני כחודשיים עם פסק שקבע כי עו"ד יעקב וינרוט המנוח נטל שלא כדין עשרות מיליוני דולרים ● צללנו ל־500 העמודים כדי להבין מה עומד מאחורי ההחלטה, ששופכת אור חדש על דמותו ומטילה תשלום עתק על עיזבונו ● ויש מי שבטוח שהבורר איתן אורנשטיין החמיר יתר על המידה: "לא הייתה לו תוכנית תרמיתית"

העיזבון, הסכסוך ופסק הבורר: תיק וינרוט נפתח שוב / צילום: יונתן בלום, איל יצהר
העיזבון, הסכסוך ופסק הבורר: תיק וינרוט נפתח שוב / צילום: יונתן בלום, איל יצהר

עסקאות סביב מכרות באפריקה, טענות לקנוניה רחבת־היקף, העברות עמומות של מאות מיליוני דולרים, ובלב כל אלה אחד מגדולי עורכי הדין שידעה המדינה. זה אולי נשמע כמו סדרת דרמה עשויה היטב, אך אלה הם ראשי פרקים בלבד מהסיפור המרתק והמסועף בפסק הבוררות בן כ־500 העמודים שכתב לפני כחודשיים השופט בדימוס איתן אורנשטיין. במסגרתו אורנשטיין חייב את עיזבונו של עורך הדין המנוח יעקב וינרוט לשלם לאחים משה ומנדי גרטנר 37.5 מיליון דולר, בתוספת ריבית.

התערבות חירום או ניסיון השתלטות: מה קורה בקופת החולים הגדולה במדינה?
חייזרים ועב"מים? הפנטגון בעצמו הזין את תיאוריות הקונספירציה

וזהו לא פרק הסיום בסדרת הדרמה. בשבוע שעבר יורשיו של וינרוט הגישו לבית המשפט המחוזי בירושלים בקשה לביטול פסק הבוררות, ובה טענו כי אם יעמוד בעינו - המשמעות היא "פשיטת רגל של שבעה אנשים" (ראו מסגרת). "ההערכה בסביבת המשפחה היא שהחיוב הוא על סך 400 מיליון שקל - וזה יותר מכפליים מאשר כל העיזבון", אומר ידיד המשפחה.

בפסק הבוררות קבע אורנשטיין כי וינרוט, שהלך לעולמו באוקטובר 2018, נטל שלא כדין עשרות מיליוני דולרים מכספם של האחים המיליארדרים מנדי ומשה גרטנר. אך הסיפור הזה, כך נראה, עוד יותר מורכב מהמחלוקת הכספית - הוא שופך אור חדש על דמותו של אחד מעורכי הדין החזקים שהיו כאן. "התיק הזה הוא ביטוי לנפש המסוכסכת של וינרוט", אומר מכר ותיק שלו, "חרדי שחי בעולם החילוני, אדם שנע בין הכי נדיב לבין הכי מחושב. הוא ידע להנדס, לעגל פינות".

כדי להבין קצת יותר מה עומד מאחורי האיש והסיפור הזה, צללנו למאות העמודים של פסק הבוררות.

איש של סתירות

וינרוט נולד ב־1948 בגרמניה, משפחתו עלתה ארצה כשהיה בן שנתיים. אביו היה מנהל חשבונות ראשי בקופת חולים כללית, ואמו עקרת בית. את כל הונו עשה בעשר אצבעותיו. הוא למד בישיבת פוניבז', הוסמך לרבנות, כתב דוקטורט במשפטים, חי בבני ברק ועבד בתל אביב.

במשך כחצי מאה ביסס וינרוט את מעמדו כאחד מבכירי עורכי הדין בארץ. למצעד הלקוחות שחלפו במשרדו לא היה שני: אריאל שרון, אריה דרעי, רפאל איתן, מאיר שטרית, אברהם הירשזון, אביגדור ליברמן, צחי הנגבי, מיכאל צ'רנוי, ארקדי גאידמק, מוטי זיסר וגם מרגלית הר־שפי וחברי המחתרת היהודית. הבכיר והזכור מבין לקוחותיו היה בנימין נתניהו (וגם רעייתו שרה), אליו וינרוט היה קרוב מאוד. בשיא הצלחתו סיפר כי הוא גובה מלקוחותיו שכר־טרחה בהתאם ליכולותיהם - מהעני מעט ומהעשיר הרבה - וכך יכול היה לייצג בחינם עשרות לקוחות שמצוקתם נגעה לליבו.

כל מי שפגש את וינרוט השתמש במילה "גאון". מכריו תיארו אותו במשך שנים כאיש מורכב, איש של סתירות, עורך דין במקצועו, פילוסוף בנפשו, סופר בהווייתו, איש דת נאמן, שגם המודרניזציה והחילוניות סקרנו אותו.

על התדמית הזאת, שנבנתה בצדק לאורך שנים, ניסה גם אורנשטיין להגן ככל שיכול. "אינני חוקר כליות ולב, ו'אין לו לדיין אלא מה שעיניו רואות'", כתב והסביר כי הוא מתבסס רק על "ראיות ממשיות משכנעות ומספקות" כדי להכריע בפרשה. "ככל שנדחתה גרסה כזו או אחרת, אין בכך לומר כי מדובר בגרסה בלתי מהימנה, אלא כי לא הוצגו ראיות משכנעות ומספקות להוכחתה. קיימות אמוציות בין הצדדים הניצים, ולעתים גם מצד העדים, ולא אחת ננקטה לשון מתלהמת וקשה… טענות אלה לא התקבלו, כשלעצמן, אלא ההכרעה היא בהקשר ספציפי לחיוב כספי, ולא מעבר לכך".

אך הסיפור, כאמור, כולל הרבה יותר מחיוב כספי של העיזבון. מקורו בסכסוך משנת 2005 בין האחים גרטנר לבין היהלומן ואיל הכרייה דן גרטלר, כאשר שני האחים - מיליארדרים כמעט אנונימיים, העוסקים בעיקר ביהלומים ונדל"ן - ניהלו מגעים לרכישת זכויותיו של גרטלר במכרות באפריקה, אך הללו לא עלו יפה. בהמשך אותה השנה חיפש גרטלר משקיעים ולווה מן האחים 15 מיליון דולר לשבועיים בריבית עתק של 35%. ההלוואה ניתנה לאחר שטען כי יש לו הזדמנות לעסקת יהלומים מהירה. אך גם כשעבר הזמן, גרטלר לא פרע את ההלוואה.

המיוצג של וינרוט: דן גרטלר / צילום: שלומי יוסף

בנקודה הזאת נכנס לתמונה וינרוט, חובש כיפה שחורה כמו הצדדים הניצים, שייצג אז את גרטלר. בכישרונו הרב הוא הצליח להפוך את היוצרות ולשכנע את האחים להשקיע 100 מיליון דולר נוספים בעסקיו של גרטלר כדי להחזיר את ההלוואה ואף להרוויח. וכך, למעשה, רכשו האחים גרטנר ב־110 מיליון דולר 30% ממניות חברת GEC, בעלת מכרות נחושת וקובלט בקונגו, אשר עמדה לפני הנפקה בלונדון, וגרטלר החזיק במחצית ממניותיה (לצידו של המיליארדר בני שטיינמץ). לדברי האחים, נאמר להם שבדרך זאת סיכוייהם לגבות את ההלוואה יגדלו, והם גם יזכו ברווח נאה. בהמשך הם נחשפים להנפקה מוצלחת של החברה שבשליטתו של גרטלר, מפתחים תיאבון ומשקיעים בה עוד מאות מיליוני דולרים.

משם הכול הולך ומסתבך, ולאט־לאט נחשפים הסכמים שנטען כי הם לא שיקפו את המציאות מתוך כוונה לכאורה להונות את רשויות המס, וכן נטען לאי־סדרים בהעברות כספיות. בפסק הבוררות גם נכתב כי וינרוט לא נתן מידע מלא ללקוחותיו בנוגע לניתוב הכספים, ואף השאיר אצלו חלק מהם.

באופן כללי הפרשה מולידה שני פסקי בוררות - האחד בתביעה שהגישו האחים גרטנר נגד גרטלר, ושנדחתה ברובה (הם תבעו 1.6 מיליארד דולר וקיבלו 85 מיליון דולר); והשנייה של האחים גרטנר נגד וינרוט, שהתקבלה בחלקה - הם תבעו 489 מיליון דולר ונדחו; לאחר מכן תבעו 54 מיליון דולר, ונקבע כי יקבלו 37.5 מיליון דולר; ואילו וינרוט תבע 60 מיליון דולר על שכר־טרחה לאורך השנים, ונדחה.

התביעה של האחים גרטנר שנדחתה סובבת סביב חברת טראמלט, בה רכשו האחים את מניות שותפיו של גרטלר ב־250 מיליון דולר. לטענתם, וינרוט הסתיר מהם שגרטלר הוא הבעלים האמיתי של המניות, אותן רכש זמן קצר קודם לכן ב־60 מיליון דולר. לדבריהם, ביולי 2006 אמר להם וינרוט בשמו כי יש לו הזדמנות נדירה לרכוש את החברה במחיר נמוך במיוחד, בזכות "קשריו עם צמרת השלטון בקונגו". הם טענו למצגי שווא של וינרוט, אך אורנשטיין קבע כי הם יכלו לגלות בנקל מיהם בעלי החברה, ודחה את הטענה.

התביעה שהתקבלה בחלקה עוסקת בטענת האחים גרטנר, שלפיה העבירו לוינרוט 54 מיליון דולר בעסקאות טרמאלט ועסקה נוספת, כולל שכר־טרחה של 3.8 מיליון דולר שאמור היה גרטלר לשלם לו. וינרוט טען כי מדובר היה בשכר־טרחה ודמי ייזום שהגיעו לו מהאחים, שאף נותרו חייבים לו עשרות מיליונים. אורנשטיין דחה טענה זו וקבע כי על וינרוט (וכיום על העיזבון) להחזיר 37.5 מיליון דולר בתוספת ריבית; הסכום מוערך כאמור ב־400 מיליון שקל.

הזמר החסידי בלב המחלוקת

המחלוקת בין האחים גרטנר לבין וינרוט התעוררה כבר בשאלה מי יזם את ההיכרות בינם לבין גרטלר: וינרוט או הזמר החסידי המנוח דדי גראוכר. וינרוט טען כי הסכום שנטל מהאחים כלל בין היתר דמי ייזום על יצירת קשר זה, אלא שאורנשטיין קיבל את גרסת האחים וקבע כי גראוכר היה "השדכן" בין חבורת המיליארדרים.

גראוכר היה אחד הזמרים החסידיים המצליחים בישראל בשנות ה־90 של המאה הקודמת, עד שפרש ופנה לעולם העסקים. האחים גרטנר שילמו לגראוכר דמי ייזום ניכרים, הוא היה מעורב בעסקים נוספים שלהם, והיה מיוזמי ההיכרות שהובילה לאותה ההלוואה. לכן, נקבע, אין בסיס לטענת וינרוט שלפיה חלק מהכספים שקיבל מהאחים היו דמי ייזום.

השדכן בין גרטנר לגרטלר: דדי גראוכר / צילום: באדיבות אבי בנטוב-רשת קו עיתונות דתית

סיפור ההשקעה הראשונה של האחים גרטנר ב־GEC, במעורבותו של וינרוט, חושף לפי פסק הבוררות הסכם עתק למראית עין, שמנסח לא אחר מאשר וינרוט, כדי "להימנע מתשלום מס רווחי הון". כך כתב אורנשטיין: "הצגת 109 מיליון דולר מתוך כלל התמורה בסך של 110 מיליון הדולר, תמורת מכירת מניות GEC כהלוואה, נדרשה לצורך הימנעות תשלום מס רווחי הון, בין היתר לצורך הגדלת קופת התמורה הכוללת. דבר זה היה נדרש, שכן כמוכח לעיל, מר דן גרטלר היה שקוע באותה עת בחובות משמעותיים, ולא רק שלא יכול היה להחזיר לאחים גרטנר את הלוואת 15 מיליון הדולר, אלא שהוא היה צריך את כספי התמורה כדי לשלם לנושים שונים שהחזיקו שעבודים על חלק ממניות ג'ק (GEC) שאותן מכר לאחים גרטנר".

אורנשטיין לא מותיר ספק ומציין כי זהו "הסכם למראית עין באופן מובהק. כך, למרות סכום ההלוואה הניכר, ההסכם הוא קצר יחסית ואינו כולל פרטים אלמנטריים בסיסיים שהסכם הלוואה צריך לכלול".

הסכום שעבר לדודו היהלומן

לפי פסק הבוררות, זה לא היה ההסכם היחיד מסוגו שערך וינרוט. האחים גרטנר עשו לו "טובה" והסכימו שיעביר לכאורה סכום גבוה מכספם לדודו היהלומן, "מר אפטרגוט מבלגיה", ששלטונות המס בארצו "ישבו על זנבו" (כלשונו של וינרוט) במשך שנים, והוא לא הצליח להוכיח להם את מקור הונו ומימון עסקיו.

לבקשתו של וינרוט הסכים משה גרטנר לחתום באפריל 2007 על "מסמך ה־4%" המופנה לסאם וינרוט, בנו של יעקב, לפיו הסכימו האחים לשלם לו 4% מהיקף העסקאות. על־פי הפסק, וינרוט אמר לגרטנר כי 30 מיליון דולר מתוך הסכום שהפקידו בידיו האחים יוצגו לרשויות בבלגיה כהון של המשפחה, ושנה לאחר מכן יועברו לגרטלר. על מסמך זה הוסיף וינרוט בכתב־ידו: "האמור בכתב זה לא מחייב", וחתם.

פסק הבוררות חושף מערכת סבוכה של הסכמים והשקעות. וינרוט לוקח על עצמו לייצג את שני הצדדים לעסקאות, גרטלר וגרטנר, היריבים לעתיד. האחים טענו כי לאורך השנים וינרוט אמר להם שהוא העביר לגרטלר את אותם 50 מיליוני דולר שהעבירו לו (לא כולל שכר־טרחתו, 3.8 מיליון דולר), אך לאחר מכן חזר בו וטען שהעביר רק 13 מיליון דולר, והיתרה הגיעה לו כשכר־טרחה או כדמי ייזום, טענה שהם דחו בתוקף, ודחה גם אורנשטיין.

אורנשטיין ציין בפסק הבוררות את המובן מאליו: בין עורך הדין לבין לקוחו צריך להיות הסכם שכר־טרחה ברור, "בוודאי נוכח המצב הלא שגרתי של ייצוג שני צדדים ניצים, עריכת הסכמים למראית עין, היקף שכר־הטרחה המדובר, פעולות ייזום שמצדיקות תשלום שכר, והכול בסכומים ניכרים".

באי־כוחו של וינרוט טענו בשלב מסוים כי הוא התבלבל וטעה בשל מחלתו, אך אורנשטיין לא השתכנע: "וינרוט העיד באופן ברור ונהיר, ולא הבחנתי כי היו שיבושים בדבריו שיש בהם בסיס לקבלת הטענה".

בזמן אמת דרשו האחים גרטנר מוינרוט שוב ושוב לפרט בכתב את מה שעשה בכספי הנאמנות, אך לא קיבלו מענה ענייני. בפסק הבוררות נכתב כי וינרוט נתן "הוראות במישרין לאנשי הכספים של האחים גרטנר כיצד, כמה ולאן להעביר את הכספים, והיה מודע לנעשה בהם", אך הפר את חובותיו כעורך דין וכנאמן כאשר לא מסר לגרטנר מידע על כספם.

לאורך פסק הבוררות השתדל אורנשטיין לנקוט לשון עניינית ולהיזהר בכבודו של וינרוט המנוח, כשהוא דוחה את גרסתו באמירות כמו "אין בידי לקבל את הפרשנות ואת הדקדוקים שמוצעים על־ידי עו"ד וינרוט" או "לא ראיתי מסד לטענת עו"ד וינרוט". אך אורנשטיין לא יכול להימנע מלציין את העובדות שהוכחו לשיטתו: האחים גרטנר סמכו על עורך הדין הבכיר, אך הוא לא קיים את התחייבויותיו כלפיהם.

"האחים גרטנר לא ידעו כי עו"ד וינרוט נטל את הכספים לעצמו, ואף לא היו בידיהם את האישורים שביקשו, בהתאם למה שסברו אז, קרי, כי הכספים הועברו למר דן גרטלר, ולכן הם פנו לוינרוט", כתב אורנשטיין. "גם לאחר פרוץ הסכסוך עם מר דן גרטלר, האחים גרטנר פנו לוינרוט לקבלת האישורים והאסמכתאות שהעביר את הכספים למר דן גרטלר, לא מסר עו"ד וינרוט גרסה מדויקת, ורק בשנת 2012, למעלה משש שנים לאחר העברת הכספים, טען לראשונה כי הותיר את הכספים בידו".

מלבד זאת, אורנשטיין ציין גרסאות תמוהות של וינרוט במהלך הבוררות, בהן הטענה כי חלק מהכסף שנתנו לו האחים נועד לתשלום חוב שכר־טרחה שהיה חייב לו גרטלר עוד משנות ה־90. "לא ניתן הסבר הגיוני ומשכנע לכך", דחה אורנשטיין טענה זו. הוא הוסיף כי וינרוט סיפק כמה גרסאות עובדתיות סותרות לסכום שהותיר בידיו: שכר־טרחה שגרטלר היה חייב לו משנות ה־90, כספים על חשבון תשלומי האחים גרטנר בעסקאות, שכר־טרחה של האחים גרטנר בגין הייצוג בעסקאות, אותו הם שילמו במקום גרטלר שהתחייב להשיבו להם. "גרסאות עו"ד וינרוט ומר דן גרטלר בעניין זה אינן עולות בקנה אחד עם ההיגיון הכלכלי והמשפטי", הגיב אורנשטיין.

"השופט החמיר איתו"

הדברים אומנם מנוסחים בלשון עדינה, אבל המשמעות שלהם לגבי מעשיו של וינרוט ברורה לכל מי שקורא את פסק הבוררות. "מבחינת ילדיו של וינרוט, הדמות של אביהם אינה נפגעת", אומר ידיד המשפחה. "הם אומרים שבין הטענה של וינרוט שמדובר היה בשכר־טרחה, לבין טענת גרטנר שהיה מדובר בכספי נאמנות, יש כל מיני אפשרויות. ייתכן שצד אחד הבין את הדברים בצורה אחת, והצד השני - בצורה אחרת.

"הילדים - וצריך לזכור שהם בעצמם ברובם עורכי דין, אנשים בוגרים ובעלי משפחות - לא היו מעורבים בהליך לפני שיעקב נפטר. הם רק ידעו שקיים הליך כזה".

"אני לא מאמין לרגע שהייתה לו תוכנית תרמיתית", אומר מכר ותיק שלו. "אני חושב שאורנשטיין החמיר איתו יתר על המידה". עורך דין ידוע אחר מוסיף: "לוינרוט היו יכולות מדהימות, רב־גוניות, שאין דומות להן. אבל כפי שאמרו חז"ל, 'כל הגדול מחברו, יצרו גדול משל חברו'".

הסכסוך הזה מעסיק את הערכאות מאז שנת 2013, והסוף אינו נראה באופק. בדרך היה בורר שהתפטר (השופט בדימוס אורי גורן) בטענה לניסיונות סחיטה, וגם מעורבות של החוקר הפרטי צביקה נוה, אחיו של עו"ד אפי נוה, שקשריו עם אורנשטיין פורסמו. "הייתה עננה על אורנשטיין בגלל זה, אבל יורשי וינרוט לא ביקשו לפסול אותו, כי זו התאבדות כאשר מדובר בבוררות", אומר מקורב למשפחה. "המשפחה גם חושבת שוינרוט לא היה במיטבו בעדותו, משום שכבר היה חולה".

העננה עליה מדבר המקורב מאיימת לגרום למוניטין של אורנשטיין את מה שפסק הבוררות שלו עלול לגרום למוניטין של וינרוט. הוא היה שופט הפירוקים המוביל בישראל, שופט שניהל את אולמו ביד רמה ובחדות מרשימה, נשיא בית המשפט המחוזי החשוב ביותר בארץ. אבל אז התפטר במפתיע (ביוני 2020), ומאוחר יותר פתחה המשטרה בחקירת קשריו עם אפי נוה, בחשד שהשניים רקחו בצורה פסולה את מינויו של אורנשטיין לנשיא המחוזי; שניהם מכחישים.

כך או כך, המוקד כעת הוא כאמור בבית המשפט המחוזי בירושלים, אשר יכריע האם לאשר את פסק הבוררות. ניתן להניח שבכל מקרה התיק יגיע עד בית המשפט העליון, והמחלוקת סביב מעשיו של עורך הדין הבכיר המנוח תמשיך להעסיק את בתי המשפט עוד זמן רב.

עוד כתבות

בני קצובר / צילום: מעלה היצירה

מחלוקת של מיליוני שקלים: ישיבת קרית ארבע תובעת את האחים קצובר

הישיבה תובעת את האחים קצובר על סך 2.5 מיליון שקל, בטענה להברחת נכסים מהחברה המשותפת המפעילה את "מרכז גוטניק", השוכן בסמוך למערת המכפלה בחברון ● בני קצובר: "תביעה הזויה ושקרית"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

S&P 500 ונאסד"ק נסגרו בשיא נוסף; אינטל צנחה ב-8.5%

אינטל צללה אחרי שפרסמה אמש את תוצאות הרבעון השני ● לואי ויטון פרסמה תוצאות פחות גרועות מהצפוי, ומניות יוקרה באירופה התרוממו ● מחירי הנפט עולים, מחיר הזהב יורד

החל מ-175 אלף שקל, עם פוטנציאל להנחה משמעותית. הרכב הזה עשוי להיות בחירה משתלמת

משפחתית הפלאג-אין של BYD לא מתמקדת בעיצוב, אבל יש לה תא נוסעים איכותי ומאובזר, מרחב שימושי ומערכת הנעה יעילה מאוד, שיכולה להפוך את חשבונות הדלק השוטפים לזניחים

דיור. מחיר ממוצע / איור: גיל ג'יבלי

2.3 מיליון שקל בממוצע לדירה: מה אפשר לקנות במחיר הזה ברחבי הארץ?

המחיר הממוצע של דירת מגורים זינק בתוך עשור מ־1.46 ל־2.36 מיליון שקל, ומה שניתן לקנות בסכום זה בירושלים שונה מאוד ממה שניתן לקנות באילת או בחיפה ● יצאנו לבדוק איזה נכס תוכלו לרכוש בערים מרכזיות בארץ בסכום זה

מרג'ורי טיילור גרין, אילון מאסק, טאקר קרלסון / צילום: ap, Rod Lamkey, Kevin Lamarque, Julia Nikhinson

מאילון מאסק עד טאקר קרלסון: הימין האמריקאי וטראמפ במסלול התנגשות

מאז שחזר לבית הלבן טראמפ מנהל מאבקים לא רק נגד הדמוקרטים והתקשורת, אלא גם מול נאמניו ושותפיו ● פרשת אפשטיין ומדיניות החוץ של הנשיא חושפות חולשה בתוך תנועת MAGA, ומהלכיו הכלכליים מקימים עליו את מפלגתו - אך הוא לא מהסס לקדם את מדיניותו ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד 

באי הכנס / צילום: תמר מצפי

האנשים והתמונות מכנס MAD של גלובס

כנס השיווק והפרסום השנתי של גלובס שהתקיים בתל אביב אירח מאות מבכירי התעשייה ● בכנס נחשפו: מדד המותגים של גלובס לשנת 2025, הפרסומת האהובה והזכורה ביותר בעשור האחרון ומדד מיתוג המעסיק של העיתון ● אירועים ומינויים

ספינה עוגנת בנמל אנטוורפן / צילום: ap, Virginia Mayo

זו המדינה שדורשת אישור על כל מעבר של סחורות ביטחוניות לישראל

במסגרת ההוראות החדשות בבלגיה, כל משלוח של מוצרים צבאיים או ביטחוניים שמיועדים לישראל ידרוש אישור מיוחד ● הבלגים הבהירו כי רישיונות יאושרו אך ורק אם יינתנו להם הוכחות חותכות כי הסחורות מיועדות לשימושים אזרחיים בלבד בישראל

''דלעת השטן'' / צילום: דניאל לילה

המסעדה הזאת כבר בת 15, ועדיין מרגישה הכי רלוונטית שיש

מה צריך יותר מביסטרו קלאסי עם מנות קבועות שמבוצעות היטב, תוך התחשבות בעונתיות, ובעיקר – בהנאה המלאה של הסועד

שלמה אליהו, ג'ארד קושנר, אלפרד אקירוב, יאיר המבורגר / צילום: כפיר זיו, AP, כדיה לוי, גבע טלמור

חמשת טייקוני הביטוח שהתעשרו ב-24 מיליארד שקל

מניות חברות הביטוח שילשו את ערכן בשנה האחרונה ואחראיות ל-20% מתשואת מדד ת"א 125 ● שווי החזקותיהם של בעלי מניות מרכזיים במנורה, הראל, מגדל, הפניקס וכלל תפח ל–33 מיליארד שקל, וחלקם כבר מימשו מניות ● האם לאחר הראלי יש למניות הביטוח לאן לעלות?

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ: שוחחתי עם נתניהו על המו"מ, צריך להיפטר מחמאס

שישי שני ברציפות: שיגור מתימן. אזעקות הופעלו באזור ים המלח, הטיל יורט ● טראמפ: "הגענו לנקודה שצריך לסיים את העבודה, נצטרך להיפטר מחמאס" ● ההכרזה של נשיא צרפת עמנואל מקרון על הכרה במדינה פלסטינית גוררת גינויים חריפים מקיר לקיר, טראמפ: "מקרון בחור טוב. אני אוהב אותו, אבל אין משמעות להצהרה שלו" ● מאבטח נטרל מחבל בכניסה ליישוב מגדל עוז ● 50 חטופים - 658 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

נעמי לבוב בקמפיין טורנדו / צילום: צילום מסך

הפרסומת של ביטוח 9 האהובה ביותר, טורנדו הזכורה ביותר השבוע

מותג הביטוח ומותג המזגנים מובילים גם השבוע את דירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● פרסומות נוספות ברוח קיץ שמתברגות במדד שייכות לקראנץ' החדש של נסטלה ולמותג המזגנים אלקטרה ● וההשקעה הגדולה ביותר של השבוע שייכת למקדונלד'ס

מנכ''ל נופר אנרגיה הנכנס, עמי לנדאו / צילום: תמר מצפי

נופר אנרגיה דיווחה: המנכ"ל הנכנס עמי לנדאו יקבל 9 מיליון שקל בשנה

מדובר בירידה משמעותית לעומת התגמול של המנכ"לים השותפים הקודמים, נדב טנא ושחר גרשון, שעם התפטרותם מהחברה גם מכרו את מניותיהם בה, בשווי משותף של 350 מיליון שקל ● לפי הדיווח, החריגה ממדיניות התגמול של החברה מוצדקת, "לנוכח כישוריו הייחודיים של המנכ"ל וניסיונו המקצועי" ● תמיכת המוסדיים לא מובטחת

סוחרים בבורסת ניו יורק / צילום: ap, Seth Wenig

מה למדו המשקיעים על טראמפ בזמן הכהונה וכמה כסף הם עשו מזה?

משיאים ב-S&P 500 ובביטקוין, דרך מלחמות מכסים ועד יחסים מתוחים עם הפד: כך למדו המשקיעים "לעכל" את המדיניות הלא צפויה של הנשיא ● וגם: המומחים מסבירים כיצד ומתי הפכו הצהרות הנשיא לפחות מפחידות, והיסודות הכלכליים חזרו למרכז הבמה ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד

אילון מאסק וסונדאר פיצ'אי / צילום: ap, Jose Luis Magana, Chip Somodevilla

מה אפשר ללמוד על כיוון השוק מדוחות גוגל וטסלה?

דוחות גוגל וטסלה הוכיחו לשוק כי לכל מעשה יש תוצאה - גוגל קוצרת את פירות ההשקעה בתשתיות הבינה המלאכותית, בעוד טסלה, שנשענה על הכנסות מהממשלה, מאבדת את אמון הציבור ● בין שתי הענקיות אפשר ללמוד איפה באמת נבנים הסיפורים הגדולים של הבינה המלאכותית

סצנה מתוך הסרט ''להרוג את ביל'' של טרנטינו / צילום: באדיבות YES

המחקרים שמגלים איך נקמה משפיעה על המוח

כשד"ר ג'יימס קימל עסק בעריכת דין, הוא הרגיש שהוא סוחר בנקמה עבור לקוחותיו באצטלה של רדיפת צדק ● היום הוא חוקר את רעיון ההתמכרות לנקמה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ייל ומפתח שיטות להיגמל ממנה ● מה קורה במוח של אדם עם רגשות נקם, ולמה חלק מהחוקרים מסתייגים מהמסקנות של קימל?

מנכ''ל אינטל, ליפ בו טאן / צילום: Reuters, Laure Andrillon

הדוח הראשון תחת המנכ״ל החדש וגל הפיטורים: אינטל מציגה הפסד רבעוני ומשפרת תחזיות

אינטל הרוויחה 12.9 מיליארד דולר, הרבה מעל הצפי אך לא עמדה בציפיות הרווח - הפסידה 10 סנט למניה לעומת צפי לרווח של סנט ● צופה מכירות חזקות מהצפוי, אך רווחיות חלשה יותר

גם זה קרה פה / צילום: רויטרס - Florion Goga

הקבלנים מודאגים מהמכה לרוכשים, אבל בפועל, בעיקר מהשורה התחתונה

רשות ניירות ערך לא סתם נגד המשפיענים ● במשרד החוץ הבינו שחייבים לחבק את אוקראינה ● והקבלנים לא הגיעו מהחלל החיצון ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

טסלה פספסה עליות של מיליארדים / צילום: Shutterstock

ההימור לא צלח, והחברה של האיש העשיר בעולם איבדה מיליארדים

בשנת 2022, מכרה טסלה 75% מעתודות הביטקוין שלה ופספסה את העליות החדות שהיו מאז ● חישוב של CNBC מגלה איזו עליית שווי פספס אילון מאסק

טראמפ "לא עומד בשום צד": מה מלמדים אותנו שישה חודשים של עסקאות ושל שורות תחתונות

חצי שנה חלפה מאז שדונלד טראמפ שב לבית הלבן, וניכר שזו טעות לקבל כפשוטו כל מה שהוא אומר, למשל "ריביירה בעזה" ● דבר והיפוכו, או התכחשות עצמית, הם חלקים קבועים מהרפרטואר שלו ● הדאגה: חוסר הנכונות של נשיא ארה"ב להכיר בעיקרון ההמשכיות במדיניות החוץ האמריקאית ● האם הוא עדיין ידידה הקרוב ביותר של ישראל? ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד

מערכת PULS - משגר רקטות ארטילרי רב-תכליתי של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

המדינה המפתיעה שרוכשת את מערכת הדגל של אלביט

בזמן שאלביט משלימה חוזה ביעד קשה במיוחד באמריקה הלטינית, ארה"ב בוחרת להעתיק מל"טים מתאבדים דווקא מאיראן, וטורקיה מרחיבה את נוכחות המל"טים שלה במזרח התיכון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות