גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלחץ נגד עסקת רשת מגיע לחו"ל. האם דרהי יקבל שיעבודים, ומה ייצא למנכ"ל?

מנכ"ל רשת 13 אומנם לא יקבל מניות הודות לכך שהביא את איש העסקים פטריק דרהי כמשקיע בערוץ, אבל ההזרמה צפויה לכסות גירעון של 120 מיליון שקל ● רשות התחרות תצטרך להכריע האם מדובר בהלוואה או בשותפות, והעיתונים בבריטניה עוקבים מקרוב אחר ההתרחשויות

מימין: לן בלווטניק, מבעלי רשת 13; פטריק דרהי, המשקיע החדש; ואמיליאנו קלמזוק, מנכ''ל רשת 13 / צילום: טים בישופ, יח''צ, רויטרס
מימין: לן בלווטניק, מבעלי רשת 13; פטריק דרהי, המשקיע החדש; ואמיליאנו קלמזוק, מנכ''ל רשת 13 / צילום: טים בישופ, יח''צ, רויטרס

לפני קצת פחות משנה חתמו בעלי רשת 13 לן בלווטניק והמנכ"ל אמיליאנו קלמזוק על מזכר הבנות, שלפיו קלמזוק יגייס קבוצת משקיעים לערוץ. קלמזוק התקשה במשימה, אבל אז נולד אצלו הרעיון להביא כמשקיע את איש העסקים הצרפתי יהודי פטריק דרהי, בעלי הוט ו-i24NEWS.

האי הקריבי וההערכות שהתבדו: פרטים חדשים על המשא-ומתן בין אסף רפפורט ולן בלווטניק
קבוצת ההייטקיסטים עדיין מעוניינת ברשת 13. היא רק מחכה שדרהי ייכשל

לפי מידע שהגיע לגלובס, קלמזוק עצמו לא יקבל מניות כתוצאה מהמהלך, בעוד דרהי יזרים 40 מיליון דולר ויקבל 15% מהמניות - אך ללא זכויות המקנות שליטה. מה דרהי מרוויח בשלב הנוכחי של העסקה? את זה יצטרכו לבחון ברשות התחרות.

הביטחונות לדרהי

חברת רשת 13 עברה טלטלות רבות בשנים האחרונות. מנכ"לים מתחלפים, אנשי מפתח שמשכו את החברה לכיוונים שונים, ובעיקר בעיות כלכליות מתמשכות לצד נתוני רייטינג לא טובים. בימים האחרונים עמדו שתי הצעות על השולחן: האחת מיזמי הייטק ישראלים ובראשם מייסד Wiz אסף רפפורט, והשנייה מדרהי.

בחברת אקסס, שבבעלות בלווטניק, החליטו להתקדם עם ההצעה של דרהי, כאשר לדברי גורמים הבקיאים בעסקה, המטרה היא להכניס שותף לעסקים שיזרים כספים במקום בלווטניק. ההזרמה הזו אמורה לכסות את הגירעון התקציבי בערוץ, שעומד על כ-120 מיליון שקל.

הצדדים מדגישים כי מדובר בהכנסת שותף אסטרטגי לתוך החברה. במובן הזה, בלווטניק ואנשיו מקווים כי ההשקעה תאפשר לחברה לעבוד שנים קדימה מבלי שיהיה צורך בהזרמת כסף נוספת מצד בלווטניק, שכבר אמר בעבר כי אינו מעוניין בכך. ברשות התחרות יצטרכו לבדוק האם עסקה שנראית תמימה מייצרת בפועל זיקה מבנית ממשית, כשמדובר בעסקים מתחרים כמו רשת 13 ו-i24NEWS.

לפי מידע שהגיע לגלובס, במסגרת העסקה הועלתה דרישה להעמיד בטוחות, כשהמשמעות היא שדרהי יקבל שיעבודים על ההזרמה. ככל שאכן יש אלמנט של שיעבוד, הדבר מתאים יותר לעסקת הלוואה ולא לעסקת שותפות כפי שמציגים הצדדים.

סעיף 36 בחוק הרשות השנייה מתייחס לכך, ומצביע על מספר איסורים. ראשית, אסור לשעבד או להעביר זיכיון לשידורים ורישיון לשידורים. שנית, אי-אפשר להעביר, וגם לא לשעבד באופן שמאפשר מימוש והעברה, 10% או יותר מאמצעי השליטה ללא הסכמת מועצת הרשות השנייה מראש. העסקה יכולה להיות מוצגת כנתינת הלוואה לחברה, אך כשהחוב לא ייפרע - הוא יהפוך למניות בהיקף של 15% ממניות החברה.

הזרמה ב-45 יום

נגד העסקה עם דרהי הוגשו מכתבים של ארגון העיתונאים לייעוץ המשפטי לממשלה, לרשות התחרות, לרשות השנייה, לדירקטוריון רשת 13 ולבית הדין לעבודה. במכתבים נטען כי נדרשת בחינה רגולטורית דחופה של העסקה, הן מצד הבעלויות הצולבות של דרהי והן מצד החשש לביצוע מיזוג לא חוקי בין רשת 13 ל-i24NEWS, לצד פגיעות אפשריות בתחרות ובחופש העיתונות. הסוגיות האלה צפויות להתנהל זמן מה, מה שעלול להקשות על אישור מהיר לעסקה - כפי שהיה רוצה בלווטניק.

ברשת 13 הגיבו על המכתבים ואמרו כי מדובר ב"תיאור מעוות שמוביל למסקנות בלתי מבוססות". לפי החברה, "הטענה לניגוד עניינים כביכול של מנכ"ל רשת חסרת שחר, וממילא אין נדרשת פעולה כלשהי לריפוי פגם שלא קיים".

גורמים המעורים בפרטים מספרים כי בלווטניק רצה לסגור עסקה ש"תוריד" ממנו את הבעלות על רשת 13 מהר ככל הניתן, והמטרה היא שמשפחת דרהי תזרים כספים לערוץ בהקדם. הסוגיה שעמדה במחלוקת קשורה למה שקורה בעת ההמתנה לאישור הרגולטורי: ההייטקיסטים הסכימו להשתתף בחלק מההוצאות בתקופה זו, בעוד שדרהי הסכים לשלם את מלוא הסכום הנדרש עוד לפני האישור.

לפי מידע שהגיע לגלובס, כשהצדדים מסבירים שההזרמה תיעשה "בהקדם האפשרי", הכוונה היא לכחודש וחצי ממועד החתימה, כלומר ב-15 במרץ. לפי מסמכי רשות התחרות, הזרמת כסף, אם היא בלעדית, יכולה להוות סימן של שליטה בחברה. יתרה מכך, יש מי שחושש כי העסקה שתוצג לרשות תהיה במתכונת הלוואת חוב - משמע, הזרמת הכספים וקבלת שיעבודים כפי שנכתב.

עסקה כזו עשוי להשתנות דרמטית אם חוק השידורים ישונה במסגרת הרפורמה של שר התקשורת שלמה קרעי, או אם דרהי יצליח למכור את הוט. באקסס וברשת הבהירו מספר פעמים כי הם יבצעו את העסקה כחוק ולפי הוראות הרגולטור, אך לפי שעה לא התקבלו אינדיקציות שרשות התחרות קיבלה פנייה רשמית לבחינת העסקה. בכל מקרה, מדובר בעסקה מורכבת, וייתכן כי הבחינה תיקח זמן.

בקבוצת ההייטקיסטים לא מרימים ידיים. הקבוצה הציעה לבלווטניק 25 מיליון דולר עבור 75% מהמניות, והשקעה נוספת של 100 מיליון דולר בשלוש השנים הקרובות. ההצעה מסמנת כי הם עדיין מעוניינים במהלך, ועדיין חושבים שהצעתם טובה יותר מזו של דרהי, לא רק לערוץ אלא גם לבלווטניק.

הלחצים בבריטניה

במהלך סוף השבוע התפרסמה ב"גרדיאן" הבריטי כתבה בעניין בלווטניק, דרהי ורשת 13, עם התייחסות לחשש שה-15% שדרהי רוכש הם למעשה שליטה על 100% ממדיניות החברה. בכתבה נימקו זאת בכך שהוא היחיד שמוכן להזרים כסף מזומן לערוץ, מה שיהפוך את הערוץ לתלוי בו לחלוטין.

עוד צוין כי עיתונאי החברה חוששים שדרהי, שנתפס כמי שמנהל כלי תקשורת עם קו פחות לעומתי לממשלה, ינסה לרסן את הביקורת העיתונאית. ארגון העיתונאים צוטט שם כמי שאומר שהעסקה היא חלק מתוכנית-על של הממשלה להשתלט על כלי התקשורת לקראת הבחירות.

בתגובה לכתבה אמר דובר מטעם אקסס כי "כל רמיזה שההצעה המועדפת נבחרה מסיבות פוליטיות היא שקרית לחלוטין… הצעתו של דרהי נבחרה משום שהיא מהווה את העסקה הטובה ביותר עבור ערוץ 13".

בלווטניק, ניתן להניח, היה אולי מעדיף לוותר על הסיקור הזה. הוא כבר התנסה בכך בעבר הלא רחוק, סביב מינויה של יוליה שמאלוב-ברקוביץ' למנכ"לית חדשות 13. אז, עשרות מוחים הגיעו להפגין מול מוסדות הקרויים על שם בלווטניק, וגם במקרה ההוא ה"גרדיאן" סיקר את הנושא. זמן קצר אחר-כך, שמאלוב-ברקוביץ' כבר לא הייתה בתפקיד.

אבל ה"גרדיאן" הוא לא היחיד: גם ה"פייננשל טיימס" הבריטי עסק בנושא וחשף כי רפפורט נפגש עם בלווטניק מספר פעמים, במטרה לנסות ולקדם את הצעת הרכישה שהוביל. לפי העיתון, המחלוקת הייתה סביב הצורך בהזרמת כספים מיידית.

דובר מטעם אקסס מסר כי "איננו מתייחסים לשמועות באשר לפרטי העסקה. העסקה תוצג לרגולטורים בשקיפות כמתבקש על-פי חוק".

מהרשות השנייה נמסר כי "כל עסקת העברת מניות אצל בעל רישיון לשידורים מחייבת אישור של הרשות, וגם עסקה זו תבחן בהתאם".

עוד כתבות

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עלייה של 2% במחירי הדירות במחוז ת"א? הגרף שמטיל ספק במגמה

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים, וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

"לא מחפש הרפתקאות וסיכונים": מי הוא צביקה לביא מחקירת מידע הפנים בארית

מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר על ידי רשות ני"ע, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים את לביא מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות במניות קראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג'יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך