גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  גלובלי ושוקי עולם

כך מגיב השוק להעלאת הריבית, וגם: הדיבידנד של מיקרוסופט מסדר לה אפסייד של 22%

גלובס מגיש עדכון ראשון לגבי מצב השווקים מסביב לעולם ● והבוקר: מגמה מעורבת באסיה, החוזים מאותתים על התאוששות בניו יורק ● וול סטריט ננעלה אמש בירידות בהובלת הדאו ג'ונס לאחר שוורש אותת על העלאת ריבית נוספת השנה ● מחירי הנפט התקררו לאחר שממשל טראמפ ניסה להרגיע את החששות מאספקת האנרגיה ● וגם: הדיבידנד של מיקרוסופט הופך אותה לאטרקטיבית מתמיד: במורגן סטנלי צופים זינוק של 22%

נפט / צילום: Shutterstock
נפט / צילום: Shutterstock

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

7:00

אופטימיות בשווקים הבוקר לאחר שהפד בחר אמש ללחוץ מחדש על הבלמים ולהעלות את הריבית בארה"ב ב-0.25% לטווח של 3.75%-4.00%. המהלך, שקטע תקופת המתנה של שלוש שנים, לווה במסר ניצי ותקיף מצד היו"ר קווין וורש, שהבהיר כי סביבת האינפלציה הדביקה מחייבת שמירה על ריבית גבוהה לאורך זמן. ההחלטה התקבלה תוך התעלמות מופגנת מהנשיא דונלד טראמפ, שמיהר להגיב בזעם ברשתות החברתיות: "הריבית צריכה לעמוד על 1% או פחות, אנחנו האשראי הטוב בעולם... הורידו את הריבית לארצות הברית, ומהר!". למרות הלחץ הפוליטי הכבד, עדכון התחזיות של הפד מאותת על העלאה נוספת עוד השנה ודוחה את תרחיש הורדות הריבית עד ל-2028, מה ששלח גלי הדף מיידיים למסחר.

איפה הכסף: המתכת היקרה שזינקה - ומשמשת אינדיקטור למצב הכלכלה העולמית
מנכ"ל אנבידיה מסמן: זה התחום הלוהט הבא

אסיה

המסחר בבורסות אסיה מתנהל הבוקר במגמה מעורבת. בעוד בורסות סין נסחרות בטריטוריה האדומה, כאשר מדד ההאנג סנג בהונג קונג מאבד 1% ומדד שנגחאי נסוג ב-0.4%, יתר השווקים המרכזיים ביבשת מציגים יציבות ונטייה חיובית. מדד הניקיי היפני והקוספי הדרום קוריאני רושמים עליות קלות של 0.1% ו-0.2% בהתאמה.

ביפן, ראשי תאגידי הענק (בהם קוואסאקי ואינפקס) משמיעים קריאת אזהרה פומבית מפני חולשת הין, הנסחר כעת סביב 156 לדולר, ומתריעים כי התנודתיות משבשת את הפעילות העסקית, כל זאת בזמן שהמשקיעים דרוכים לקראת החלטת הריבית של הבנק המרכזי היפני מחר, שצפויה לכלול העלאה של 0.25% לרמה של 1.25%.

וול סטריט

לאחר הנעילה האדומה והסוערת אמש בעקבות החלטת הריבית של הפד, החוזים העתידיים בוול סטריט מאותתים הבוקר על ניסיון התאוששות. החוזים על מדדי הדאו ג'ונס, ה-S&P 500 והנאסד"ק מצביעים על פתיחה ירוקה עם עליות רוחביות של כ-0.6% כל אחד.

אתמול, בוול סטריט, המסחר ננעל בירידות שערים, לאחר ש"אפקט הפד" מחק לחלוטין את האופטימיות שאפיינה את שעות הפתיחה. המשקיעים, שקיוו לקבל מיו"ר הפד קווין וורש הכוונה מרגיעה, נתקלו במקום זאת בהחלטה ניצית פה אחד ובאיתות ברור כי סבב העלאות הריבית טרם הסתיים, מה שהוביל לגל מימושים רוחבי לקראת צלצול הנעילה.

מדד הדאו ג'ונס השלים צלילה של כ-625 נקודות, המהווה ירידה של 1.2%, לרמה של 51,467 נקודות (גבוה מהממוצע השבועי של ירידות לאחר העלאת ריבית ראשונה). מדד ה-S&P 500 איבד 0.4% מערכו, ואילו מדד הנאסד"ק, שהפגין תנודתיות רבה לאורך נאומו של הנגיד, הצליח להתאושש מעט לקראת הסיום וחתם בירידה קלה סביב רמות הבסיס. נתוני רוחב השוק ממחישים את עוצמת הלחץ: כ-75% ממניות ה-S&P 500 נסחרו בטריטוריה האדומה בנעילה, מה שמעיד על כך שהפאניקה פגעה כמעט בכל ענפי המשק.

אחד הסקטורים שספגו את המכה הקשה ביותר בשעות האחרונות של המסחר הוא סקטור הבנקים, שרשם את יומו הגרוע ביותר מאז ה-27 בפברואר. תעודת הסל של הבנקים (KBE ) צללה בכ-1.75%, על רקע החשש הכבד כי סביבת ריבית גבוהה לאורך זמן תכביד על פעילות הלווים ותפגע ברווחיות. בין הנפגעות הבולטות של הערב: מניית ג'י.פי. מורגן צ'ייס ירדה בכ-1%, בעוד שמניות ענקיות הפיננסים גולדמן זאקס , וולס פארגו , בנק אוף אמריקה וסיטיגרופ צללו כולן ביותר מ-2%.

מניית אינטל בלטה אמש עם זינוק של כ-4%, וזאת בעקבות דיווחים על מגעים ראשוניים עם ענקית השבבים הדרום-קוריאנית אס.קיי. הייניקס להקמת מיזם משותף לייצור שבבי זיכרון על אדמת ארה"ב.

נפט

מחירי הנפט רשמו אמש נסיגה מהשיאים האחרונים, לאחר שממשל טראמפ פעל להרגיע את חששות השוק מפני משבר אספקה מתמשך. חבית נפט מסוג WTI צללה ב-3.2% וננעלה על 102.43 דולר, בעוד נפט מסוג ברנט איבד 2.7% ונקבע על 105.83 דולר לחבית - ירידות שקוטעות ראלי אגרסיבי של 16% שנרשם מתחילת החודש. המגמה השלילית הונעה בעקבות הצהרתו של שר האנרגיה האמריקאי, כריס רייט, שקבע כי השבתת צינור הנפט "מזרח-מערב" בסעודיה בעקבות מתקפת הכטב"מים היא "הפרעה קצרה וזמנית שתימדד בימים". עם זאת, אנליסטים עצמאיים מזהירים כי צילומי לוויין החושפים אדמה חרוכה ונזק כבד למבני תחנת השאיבה, מעידים כי הצינור עלול להישאר מושבת למשך שבועות. בניסיון לפצות על הפגיעה בכושר הייצוא לים האדום, סעודיה החלה להסיט את התנועה חזרה למימי מצר הורמוז המאוימים: מאט סמית' מחברת מחקר הסחורות Kpler ציין כי ארבע מכליות ענק, המסוגלות לשאת יחד כ-8 מיליון חביות, כבר נצפו כשהן נטענות בנמלי המפרץ הפרסי, וצפויות לחצות את המצר תחת ליווי של הצי האמריקאי.

הבוקר, מחירי הנפט ממשיכים לאבד גובה ורושמים ירידות קלות בהמשך למגמה מאמש: חבית מסוג WTI נחלשת בכ-0.3% לרמה של 102.11 דולר, ונפט מסוג ברנט נסוג בכ-0.2% ונסחר סביב 105.59 דולר.

מט"ח

בזירת המט"ח, הדולר אינדקס (DXY) הגיב בזינוק של כ-0.7% לרמה של 100.31 נקודות, כשהוא נסחר סמוך לשיא היומי שלו על רקע האיתותים הניציים של הפד והציפיות להמשך ריסון מוניטרי.

תל אביב

בזירה המקומית, המניות הדואליות שבות הבוקר למסחר בתל אביב עם פער ארביטראז' משוקלל שלילי, שצפוי להכביד על מדד ת"א 35 עם השפעה תיאורטית של 0.21%-. את הלחץ כלפי מטה על המדד צפויות להוביל מניות טאואר שחוזרת עם פער שלילי של 1.64%, איי.סי.אל (0.98%-), נובה (0.87%-) וטבע (0.68%-).

מנגד, מי שתספק רוח גבית משמעותית למדד היא מניית נייס , ששבה עם פער חיובי בולט של 3.87%. לצידה צפויות לבלוט לחיוב גם קמטק וגילת , שחוזרות עם פערים חיוביים של 1.97% ו-1.72% בהתאמה. מחוץ למדד המוביל, בולטות הבוקר אלומיי וויליפוד , שנושאות עמן פערי ארביטראז' חיוביים של כ-8.4%.

עוד משהו שכדאי לדעת

ענקית התוכנה, מיקרוסופט , מגדילה את האטרקטיביות שלה בעיני המשקיעים, לאחר שהודיעה השבוע על העלאת הדיבידנד הרבעוני ב-8% ל-98 סנט למניה. למרות שההעלאה נמוכה במעט מהממוצע של חמש השנים האחרונות (שעמד על כ-10%), במורגן סטנלי שואבים ממנה עידוד רב. האנליסט אדם ווד ציין ל-CNBC כי העלאת הדיבידנד, בשילוב עם צמיחה צפויה ברווח למניה (EPS) בשיעור דו-ספרתי גבוה, יוצרת עבור מיקרוסופט "פרופיל תשואה כולל יציב ואטרקטיבי מאוד". ברקע זה, מורגן סטנלי מותירים למניה המלצת "משקל יתר" (Overweight) עם מחיר יעד של 600 דולר, המשקף פוטנציאל אפסייד של 22% ביחס למחיר הסגירה של אתמול שעמד על כ-490 דולר.

*** אין באמור ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם, או משום עצה או המלצה לרכישה או מכירה של מוצר פיננסי כלשהו.

עוד כתבות

אופיר קרני, מנכ״ל קבוצת דן / צילום: יונתן בלום

ב-180 מיליון שקל: דן תחבורה רוכשת את מסיעי שאשא

דן תחבורה חתמה על מזכר הבנות לרכישת חברת ההיסעים מסיעי שאשא תמורת 180 מיליון שקל ● מסיעי שאשא נחשבת לאחת החברות הגדולות בתחום ההיסעים ובין לקוחותיה נמנים משרד הביטחון, חברת החשמל וחברות ממשלתיות ● החברה מפעילה כ־200 כלי רכב ומגלגלת מחזור שנתי של כ־200 מיליון שקל

תומכים של החות'ים בתימן נוסעים ברכב טויוטה / צילום: ap, STR

הטנדרים שמתרבים בפקיסטן - ומדליקים נורה אדומה במזרח התיכון

כותרות העיתונים בעולם: תחקיר של הטיימס עוסק בדרכים שבהן אפשר לחזות פריצת מלחמה, מלזיה מעכבת מכולות שבדרך לישראל, ובמפלגה הדמוקרטית מתנגדים לעסקת הנשק הגדולה עם ישראל ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

הפד מעלה ריבית. צילום: שאטרסטוק / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שינוי כיוון בארה"ב: למה הפד חזר להעלות את הריבית ואיך ההחלטה עשויה להשפיע על ישראל?

אחרי רצף החלטות שבהן הריבית נותרה ללא שינוי, הפדרל ריזרב תחת היו”ר קווין וורש מעלה את הריבית לרמה של 3.75%־4.00%, בהתאם לציפיות השווקים ● אולם מדובר בצעד שמסמן תפנית במדיניות ● למה הצעד התרחש דווקא עכשיו, איך ישפיעו האינפלציה ומחירי האנרגיה על ההלוואות והחסכונות, והאם מחכה לאמריקאים העלאה נוספת עוד השנה?

נועם בוסידן ודגן רונן מנכ״לים משותפים בהייטקזון / צילום: ענבל שני

השת"פ החדש של הייטקזון וכאל

מועדון הצרכנות הייטקזון משתף פעולה עם כאל ומשיק ארנק מט”ח דיגיטלי, שיאפשר לחבריו לרכוש ולנהל מטבעות זרים ולשלם באמצעותם בחו”ל ללא עמלת המרה בעת הרכישה ● המהלך מסמן צעד נוסף של המועדון בהרחבת פעילותו לתחום השירותים הפיננסיים ● אירועים ומינויים

איור: גיל ג'יבלי

איפה הכסף: המתכת היקרה שזינקה - ומשמשת אינדיקטור למצב הכלכלה העולמית

הכסף אמנם איבד במאות השנים האחרונות את מעמדו הדומיננטי בשוק המתכות היקרות, אך ממשיך להחזיק במאפיינים ייחודיים שהופכים אותו לנכס השקעתי ● מדוע זינק מחירו בשנתיים האחרונות - ואיך בכלל משקיעים בו? ● עכשיו גם בגרסת הפודקאסט

מסעדה ברחוב דיזנגוף, תל אביב / צילום: כדיה לוי

אחרי מאבק המסעדנים: אגרת העובדים הזרים לעסקים קטנים בדרך לצנוח

ועדת המנכ"לים לעובדים זרים אישרה את ההמלצה להפחית את האגרה השנתית לעסקים קטנים ובינוניים לכ-1,420 שקל לעובד, לעומת 8,490 שקל כיום במרבית הענפים • ההטבה תחול על עד עשרה עובדים זרים ותוכל לחסוך לעסק יותר מ-70 אלף שקל בשנה • אגרת הבקשה תאוחד ל-370 שקל • עם זאת, המהלך עדיין דורש השלמת הליך התקנות לפני שייכנס לתוקף

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה ירוקה בתל אביב בעקבות נתוני האינפלציה; דוראל וטאואר קפצו

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.3% ● מדדי הקלינטק והטכנולוגיה הובילו את העליות ● סנטימנט חיובי גם באירופה, מניות השבבים בוול סטריט התאוששו ● השקל התחזק מול הדולר ● הפד צפוי להעלות את הריבית הערב, טראמפ לא יאהב את זה ● תשואת האג"ח בארה"ב בשיא של 19 שנה - מה וורן באפט חושב על זה ● וגם: ג'נסן הואנג מסמן את התחום הבא שיזנק עם מהפכת ה-AI

אמנון שעשוע ואיליה סוצקבר / צילום: עומר הכהן, כדיה לוי

עד 90 אלף שקל לא כולל הטבות: המקצוע שהשכר בו שובר שיאים

חברות שפועלות בתחום פיתוח מודלים ב-AI מציעות לעובדים מבוקשים במיוחד שכר חודשי שיכול להגיע ל-90 אלף שקל, פלוס שורה של הטבות שונות ● איפה מקבלים שכר כזה ואיך הוא לעומת הממוצע בתחום?

יו''ר ביחד נפתלי בנט. פרסום ברשתות החברתיות, 13.09.26 / צילום: רפי קוץ

האומנם משפחה חרדית לוקחת מהקופה הציבורית יותר משהיא תורמת לה?

בנט טען שבעוד שמשפחות חרדיות מקבלות מהמדינה יותר משהן נותנות, אצל משפחות לא חרדיות התמונה הפוכה • בדקנו מהם הנתונים, ואיך בכלל מחשבים אותם • המשרוקית של גלובס

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

מנכ"ל אנבידיה מסמן: זה התחום הלוהט הבא

ג'נסן הואנג מזהה בסייבר את אחד התחומים הבאים שייהנו מההאצה של מהפכת ה-AI, לצד רובוטים וכלי רכב אוטונומיים ● מניות הסייבר עשויות ליהנות מהגידול בהשקעות באבטחה מבוססת AI, ככל שהאיומים הופכים מתוחכמים יותר

אתר עיריית בית שמש / צילום: צילום מסך

עיריית בית שמש נקנסה בעקבות חשיפת מידע אישי של 4,600 תושבים

הרשות להגנת הפרטיות הטילה את העיצום, בסך 64 אלף שקל, לאחר שמידע אישי מתחום הרווחה היה נגיש דרך אתר העירייה, בעקבות תקלה במערכת שהופעלה באמצעות ספק חיצוני ● הרשות קבעה כי הספק נחשב "מחזיק" במאגר, וכי העירייה הפרה את הוראות תקנות הגנת הפרטיות ● עיריית בית שמש: "מדובר באירוע שמקורו בכשל של ספק חיצוני"

נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין וראש ממשלת קנדה מארק קרני / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

שינוי היסטורי: האיחוד האירופי מציע לקנדה להצטרף כ"חברה מיוחדת"

נשיאת הנציבות האירופית הציעה רשמית לקנדה להצטרף לאיחוד האירופי במעמד של "חברה מיוחדת" - לראשונה בתולדות הארגון ● פון דר ליין: "היחסים יהיו ברמה הגבוהה ביותר האפשרית" ● הרקע למהלך הדרמטי: מלחמת הסחר המחריפה בין קנדה לארה"ב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אילו עסקים קטנים יהיו מוגנים מתובענות ייצוגיות? הכנסת דנה בתיקון החוק

ועדה משותפת של ועדות החוקה והכלכלה דנה היום באופן חריג בתיקון חוק תובענות ייצוגיות לשם הגנה על בעלי עסקים קטנים ● גורמי המקצוע חלוקים האם העסקים שיוחרגו מהחוק יהיו עם מחזור מכירות של עד 9 מיליון שקל או עד 20 מיליון שקל ● חבר הכנסת לשעבר אביר קארה: "אנחנו עושים היום טובה לכל אזרח במדינת ישראל"

אסף רפפורט / צילום: עמר הכהן

מועצת הרשות השנייה אישרה: ערוץ רשת 13 יימכר לאסף רפפורט

אחרי תקופה של אי־ודאות סביב עתיד הערוץ, עסקת העברת השליטה ברשת 13, שנחשפה בגלובס, קיבלה אור ירוק ● קבוצת ההייטקיסטים בראשות אסף רפפורט תרכוש את השליטה באמצעות קרן מריט ● במסגרת האישור נקבעו מנגנוני שקיפות ובקרה שנועדו למנוע השפעה בלתי ראויה על התכנים

בתים הרוסים בקיבוץ בארי לאחר 7 באוקטובר / צילום: תמונה פרטית

שלוש שנים אחרי: נפגעי 7 באוקטובר עלולים לאבד זכות לפנסיית נכות

נפגעי טבח 7 באוקטובר זכאים לקצבת נכות מקרן הפנסיה ● לפי רשות שוק ההון, רק כ־800 תביעות הוגשו עד לסוף שנת 2025 - ועל פי הערכות ישנם אלפי זכאים שלא מימשו את זכאותם

שמואל אברמזון ואבי שמחון / צילום: יוסי זמיר, שלומי יוסף

מזומן עכשיו, הפרשה מופחתת בעתיד: מה עומד מאחורי בליץ ההצעות לקצץ בפנסיה?

מילוי קופת המדינה או הקלה על הזוגות הצעירים? המדינה פתחה בשורת צעדים עם מכנה משותף: לחסוך פחות ולצרוך יותר ● אלא שהנימוקים נשארו מעורפלים, והכלכלנים חלוקים על ההשפעות שלהם ● וגם: האם בישראל באמת חוסכים יותר מדי ביחס לעולם?

משרדי מטא בקליפורניה / צילום: ap, Noah Berger

תגובת מטא ללאומי חושפת: המשתמשים בארה"ב מוגנים יותר מאשר בישראל

מטא דורשת לדחות את התביעה של בנק לאומי סביב קמפיינים מתחזים ומזהירה מפני הענקת זכות וטו חסרת תקדים לתאגיד פרטי ● עיון במסמכיה מגלה כמה היא עצמה מרוויחה מקמפיינים כאלה ולמה העוקבים בארה"ב מוגנים יותר?

שכונת רמות יורם בנתיבות. ''56 דירות המוצעות להשכרה במקביל'' / צילום: אייל תגר

"בועות" השכירות שבהן המחירים דווקא בירידה

על רקע עלייה בשכר הדירה הממוצע בארץ, יש מקומות שבהם ההיצע הגדול של דירות להשכרה דוחף את המחירים למטה, וביניהם שכונת רמות יורם בנתיבות, שכונת נוריות בראשון לציון, ושכונות נוספות בפתח תקווה ובמודיעין ● בין הגורמים: בניית שכונות ענק חדשות, דירות מסובסדות שנמכרו בהגרלות וריבוי פרויקטים של התחדשות עירונית

הצוללת האמריקאית הבלתי מאוישת שנפלה לידי איראן / צילום: ערוץ היוטיוב של Anduril industries

איראן השתלטה על טכנולוגיה ביטחונית אמריקאית. עכשיו היא תעתיק אותה

צוללת אמריקאית בלתי מאוישת נפלה בשלמותה לידי איראן, שכעת תוכל לבצע בה הנדסה הפוכה ולנסות להעתיק את הטכנולוגיה ● במקביל, חברת רחפנים ישראלית מסמנת את מזרח אירופה כשוק יעד, ואיחוד האמירויות מספקת לאנגולה מסוקים בלתי מאוישים בעסקה של מיליארד אירו ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יאיר לוינשטיין / צילום: יונתן בלום

האם רוכשי הגמל של אלטשולר שחם יחזירו מיליארדים לבורסה בת"א

לאחר העברת השליטה לווישור, עשוי בית ההשקעות, שמנהל כ־53 מיליארד שקל מנכסיו בחו"ל, להגדיל חשיפה לשוק המקומי ● האם המהלך ידחוף את הבורסה בת"א, או שדלת הכניסה הצרה שלה תגביל את הרכישות בעיקר למניות בנקים וביטוח?