גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  מגזין G

ליאור טומשין, טור פרידה

400 פעם התפרסם הטור הזה מאז יצא לדרך. היום בפעם האחרונה ● ההתחלות הן מפחידות, הסופים הם עצובים, ומה שביניהם הוא החשוב. ומה שביניהם היה לי מדהים

זה שיר פרידה / איור: עומר הופמן
זה שיר פרידה / איור: עומר הופמן

"וטור לפני סיום, סוגר כבר את השער", בפאראפרזה על שירו של שלמה ארצי. לפני כחודש, לאחר כתשע שנים של טור שבועי שהיה לחלק בלתי נפרד מההגדרה העצמית שלי ומחיי, הודיעה לי העורכת של מוסף G שהוחלט להיפרד ממני ולהוריד את הטור שלי. כמעסיק, אני משלם מדי חודש 150 משכורות לעובדים שלי, ומעת לעת אני נאלץ להיפרד מעובד זה או אחר. השיחה הזו תמיד לא נעימה, ובסופה אחד הדברים היחידים שמעט מנחמים אותי הוא שאם אני כבר נקלע לשיחת פרידה, יותר עדיף להיות מהצד שלי כמעסיק, מאשר מהצד המפוטר. אז הפעם תרגלתי קצת גם את הצד השני. האמת, לא משהו.

לא נולדתי עיתונאי וזו לא הייתה משאת נפשי. לפני עשר שנים, בעוד החלטה גרועה וחסרת אחריות שעלתה יפה, כינסתי את כל העובדים שלי בביתי, סיפרתי להם שהחלטתי לצאת למסע בחו"ל (ממש בלעדיהם), והסברתי להם שאני פוחד משני דברים. האחד - שהם לא יצליחו להסתדר בלעדיי, והשני - שהם כן יצליחו להסתדר בלעדיי. אחר כך עמסתי את יעלי ואת שלושת הילדים היחידים שנולדו לנו עד אז על קרוואן, ויצאנו להקיף את העולם במשך שבעה חודשים. במהלך הטיול, מדי שבוע-שבועיים, בכל עת בה נקלענו לאזור עם קליטה, כתבתי לחברים פרק בסיפור המסע בדף הפייסבוק שלי (היה חשוב לי שקצת יקנאו).

כעבור שישה חודשים, לקראת המעבר בין קנדה לאלסקה, יצר איתי קשר עורך מוסף G, שהסיפורים שלי התגלגלו עד אליו, וביקש לפרסם את הסיפור על המשפחה המטיילת ועל עורך הדין שעזב את החיים בעיתוי לא נכון (תמיד העיתוי הוא כזה) כדי להגשים חלום נכון. שוחחתי איתו וקבענו לקבוע כשאשוב.

כששבתי ארצה הוזמנתי למערכת העיתון והוצע לי לכתוב מאמר גדול וחגיגי במוסף החג, שכדרכם של חגים, בדיוק פרץ באותה עת. מאוד התרגשתי ונעתרתי להצעה. אחר כך התחרטתי. בהרצאות שאני מעביר על עשרת העקרונות שלי לחשיבה יצירתית, אני מדבר, בין היתר, על כך שבכל סיטואציה חשוב לעצור, לפני שמחליטים אם "כן" או "לא" ולחשוב לרגע, מה באמת היינו רוצים להפיק מהסיטואציה, ומה הדבר שלו היינו יכולים לבחור (אם הכול היה רק בידיים שלנו), היה הדבר הכי רצוי ומרגש שהיינו מפיקים מהמצב. אחרי גיבוש התשובה, שווה לנסות להתפשר על המקסימום.

ואז, אחרי שגמרתי להתחיל לחלום לכתוב טור בעיתון, לא שלחתי את המאמר המדובר ובמקומו שלחתי כ-15 טורים. המאמר שלא כתבתי לא פורסם במוסף החג, אולם כמה ימים לאחר מכן, כשצלצלתי לברר מה המצב, הזכירו לי שלא ביצעתי את המטלה שסוכמה, אבל סיפרו לי שעלה להם רעיון חדש: לפרסם את המסע שלנו כקובץ של טורים שבועיים. נטיתי להסכים לרעיון.

בני האדם מחולקים דיכוטומית לשתי קבוצות: אלה שמנצלים את ההזדמנויות שנקרות בדרכם ואלה שלא מנצלים את ההזדמנויות שנקרות בדרכם. הקבוצה השלישית כוללת את אלה שיוצרים את ההזדמנויות שלהם בעצמם, ושם, מעת לעת, הרבה יותר מעניין. כתום 15 טורים קראו לי מהמערכת ושאלו האם אני מוכן לנסוע לטייל פעם נוספת כדי לייצר עוד טורים.

הסברתי שהחיים קורים גם פה בסביבה, ואפשר לנסות לכתוב אותם. ביקשתי הזדמנות לכתוב בצורה מיוחדת על הדברים הרגילים. הם אמרו לי שאני אשבר תוך שבועיים-שלושה. מאז ועד היום כתבתי מעל 400 טורים שבועיים. כמעט מדי שבוע הייתי בטוח שזה אכן הטור האחרון ושוב לא יהיה לי מה להציע, ומדי שבוע, בכל יום שני בשש בבוקר, השעון המעורר צלצל וקמתי לכתוב טור (בכל זאת בשמונה כבר הייתי צריך לצאת לעבודה האמיתית, כזו שמתפרנסים ממנה). כך עשיתי מדי שבוע במשך תשע שנים. זו הייתה חוויה מרתקת.

בהתחלה בסוף כל טור הייתה רשומה כתובת המייל של גלובס. אני ביקשתי שימירו אותה בכתובת המייל הפרטית שלי. הוסבר לי שאין טעם, שכן מנויי גלובס לא נוטים לכתוב "מכתב למערכת" ושלכל היותר, אם הכעסתי אותם נכון, מנוי יכול לכתוב למערכת מכתב איום, שאם לא יורידו את הטור שלי הוא מבטל את המנוי, ושעלי לשמוח בחלקי על כך שטרם הגיע למערכת מכתב כזה בענייני.

כעבור שנתיים הם נשברו, ושיבצו את כתובת המייל שלי בסוף הטור. מאז, מדי שבוע, במשך שנים, התרגשתי לקבל תגובות אישיות (כמעט כולן החלו במשפט "אני אף פעם לא מגיב לטורים בעיתון, אבל..") וניהלתי רומן וירטואלי מדהים עם מאות קוראים.

הבאתי לטור את יעלי שלי, את ארבעת הילדים, את הספורט (המרתונים, המשחים ואיש הברזל), את אירועי האקסטרים (הצניחות, הצלילות והמסעות), את העבודה, העסקים, החברים שמלווים אותי מגיל בית ספר, את ההגיגים והתובנות שנפלו עליי, ובעיקר את המציאות שבדרך כלל חייכה אלי ושלמדנו להישיר אליה מבט גם ברגעיה הקשים. מהטור הזה, בלי כוונה ותוך תכנון קפדני, התגלגלתי להרצאות, לתוכנית רדיו שבועית, לשיחות מנטורינג ולהרבה הרבה טוב.

ברגעי האושר הגדולים וגם בימים קשים ובלתי נסבלים, הידיעה השמחה והמצערת ש"גם זה עוד יעבור", תמיד זכרה להכניס לי קצת פרופורציות לחיים. שמחתי בטוב וידעתי שגם זה עוד יעבור, וסבלתי ברע וידעתי שגם זה עוד יעבור. כשקיבלתי את הודעת הפרידה נעצבתי לעומק, אבל נזכרתי שכשהחיים מציעים לנו חלום שהוא הרבה מעבר לצפוי. במקום להתאבל על כך שהוא נגמר, צריך לחייך על כך שהוא בכלל קרה.

ההתחלות הן מפחידות, הסופים הם עצובים, ומה שביניהם הוא החשוב. ומה שביניהם, חשוב להודות, היה לי מדהים. תמיד ניסיתי לחנך את העולם שלמי שיכול להיות פיראט, אין שום סיבה להתגייס לחיל הים, והנה, אחרי שנים אני מסיים את דרכי בחיל הים ועובר, קצת בלית ברירה, להיות פיראט (בבלוג שפתחתי ונושא את שמי ואת שם המדור, "ליאור טומשין- על הקצה"), ואני נפרד השבוע מהבית החם שסיפק לי העיתון בחיוך נוגה, באהבה, בתודה ובגעגוע.

אסיים במילים האהובות עלי מהשיר "את חרותי" (יורם טהר-לב תרגם את ג'ורג' מוסטקי וחווה אלברשטיין היטיבה לשיר) מילים שהיו לי למוטו וסללו רבים מנתיבי חיי לאורך השנים: "את שלימדת אותי לחייך, למראה הרפתקאה שחלפה לה, ללקק את פצעיי במסתור, ולקום וללכת לי הלאה".

אז זהו, זה נגמר, אני עומס על גבי ציפיות לעתיד ורוד וזיכרונות לעבר, קם והולך לי הלאה, ומבקש להגיד תודה גדולה לכל מי שהסכים לקרוא אותי במשך שנים. אהבתי אתכם, היו שלום, מתגעגע. ליאור טומשין.

עוד כתבות

הפרויקט החדש OpenAI עלול לנגוס ברשתות החברתיות של מטא ואילון מאסק / צילום: Associated Press, Michael Dwyer

המנהל שיוביל את OpenAI בישראל, למרות ההכחשות

מוטי הדס, לשעבר סמנכ"ל במטריקס ואיש מכירות בכיר בגוגל ובמנוגו די.בי, יקים פעילות שירות ומכירות לשוק הטכנולוגיה הישראלי ● הדס כתב פוסט בעמוד הלינקדין שלו כי הוא מונה לתפקיד מייסד הפעילות בישראל וכי המהלך מסמן את הגעתה של ענקית הבינה המלאכותית ל"קהילת הדיגיטל" הישראלית

מטוס של פליי דובאי / צילום: Shutterstock

בכיר ישראלי: "טייס אחד דקר את השני וניסה לעשות 11/9"

בתום הערכת מצב: בישראל עדיין נחקרות סיבות האירוע החריג בטיסה מדובאי לתל אביב - כשעדיין לא ניתן לקבוע בוודאות שמדובר באירוע טרור • הבכיר הישראלי ששוחח עם N12 תיאר את הרגעים הדרמטיים במטוס: "המטוס החל לצלול, צוות טייסים השתלט על הדוקר" • טייס המשנה הוא ממוצא עומאני, ובישראל בודקים כיצד אושר לו לטוס למדינה • כל הפרטים

מגדל ורטיקל. צפוי להיות הגבוה בישראל / הדמיה: משרד ברעלי לויצקי כסיף דה לה פונטיין אדריכלים

רמת גן מציגה: עוד עשרה מגדלים של עד 100 קומות באחד המתחמים הוותיקים

בתל אביב יושלמו בקרוב מאות אלפי מ"ר של משרדים, ובינתיים השכנה רמת גן מאשרת בעצמה עוד ועוד מגדלים לתעסוקה במתחם הבורסה ● האם יהיה ביקוש לכל השטחים הללו, ואיך יעבוד עירוב השימושים?

דובאי / צילום: ap, Kamran Jebreili

אל על, ישראייר וארקיע יחזרו לטוס לדובאי אחרי יותר מחצי שנה

האירוע החריג בטיסת פליי דובאי היום הוביל דווקא להתקדמות במגעים הביטחוניים בין ישראל לאיחוד האמירויות • לאחר חודשים שבהם חברות התעופה הישראליות לא טסו למדינה, מאז מבצע "שאגת הארי", איחוד האמירויות הסכימה לדרישות האבטחה של גורמי הביטחון, ואל על כבר נערכת לחידוש הקו בנובמבר

אור ליביס, סמנכ''ל בכיר לכלכלה, תקציבים ואסטרטגיה במשרד התחבורה / צילום: כדיה לוי

בעקבות התסכול מחוסר הקידום של בסיס וויזאייר: סמנכ"ל בכיר במשרד התחבורה עוזב

אור ליביס, סמנכ"ל בכיר לכלכלה, תקציבים ואסטרטגיה במשרד התחבורה, עוזב את המשרד ● לגלובס נודע כי הסיבה לעזיבתו היא התסכול שלו מחוסר היכולת לקדם מהלכים במשרד, ובפרט הנסיגה מהקמת הבסיס של וויזאייר בארץ ● בשלב זה לא מונה לו מחליף, ולא נעשתה חפיפה מסודרת

המפגש בין רה''מ נתניהו לנוסעי טיסת פליי דובאי הערב / צילום: קובי גדעון, לע''מ

הנוסעים של פליי דובאי נחתו בישראל; נתניהו שוחח עם בן זאיד בעניין אבטחת המטוסים

על רקע התחזקות החשד למניע לאומני, הנוסעים הישראלים הגיעו לארץ • רה"מ נתניהו קיבל את פניהם ושמע את עדותו של ישראלי שנטרל את טייס המשנה • בנתב"ג נערכו בכוחות מתוגברים לחזרתם ● בירושלים ממתינים לתוצאות חקירת טייס המשנה העומאני, שניסה לפי החשד לרסק את המטוס ● ראש המוסד מנהל את החקירה • עדכונים שוטפים 

מטוס של פליי דובאי / צילום: Shutterstock, Dmitriy Feldman svarshik

איזה פיצוי יקבלו הטסים בפליי דובאי, והאם ניתן לבטל כרטיסי טיסה לשבוע הבא?

נוסעים שטיסתם בוטלה או התעכבה ביותר מ-8 שעות עשויים להיות זכאים להחזר, טיסה חלופית, סיוע ופיצוי כספי ● הפיצוי עשוי שלא להינתן אם הביטול נגרם מנסיבות חריגות כמו אירוע ביטחוני, בהתאם לנסיבות המקרה ● והאם אפשר לבטל כרטיסים לשבוע הבא ● גלובס עושה סדר

מטוס של פליי דובאי / צילום: Shutterstock

עשר טיסות ביום מדובאי לתל אביב: חברת התעופה שבמרכז הדרמה

פליי דובאי, העומדת במרכז התקרית המתגלגלת מעל חצי האי ערב, הפכה בשנים האחרונות לאחת מחברות התעופה המרכזיות בישראל ● בשלוש השנים האחרונות מאז תחילת המלחמה, פליי דובאי המשיכה להפעיל טיסות סדירות לארץ

תא טייס / צילום: Shutterstock

"אירוע פלילי": מה העונש הצפוי לטייסים של פליי דובאי?

מטוס של פליי דובאי שהיה בדרכו לתל אביב שידר אות מצוקה ועורר חשד לחטיפה, אלא שאז התברר כי האות שודר בשל קטטה בין הטייסים ● מומחה תעופה: "יש סיכוי טוב שהם יפוטרו ויאבדו את רישיון הטיסה שלהם"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אל על זינקה ב-8% אחרי הדרמה בטיסת פליי דובאי

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.4% ● סמארט שוטר זינקה בחדות בעקבות חוזה מול משרד המלחמה האמריקאי ● מניית אלרוב קפצה לאחר שאלפרד אקירוב הגיש הצעה לרכוש את החלק של בעלי המניות ולמחוק אותה מהמסחר ● מניות אל על וישראייר רשמו עליות חדות על רקע הדרמה בטיסה של פליי דובאי

אוניית צים / צילום: Craig Cooper

בין הפוליטי לעסקי: מה יעלה בגורל עסקת צים?

העסקה חזרה לנקודת הפתיחה, אבל בקרן פימי ובהפג לויד כבר עובדים על הכנת בקשה חדשה ● אפילו מעורבות המשנה ליועמ"ש לשעבר אבי ליכט, שניסה לדחוף את העסקה, לא הצליחה להציל אותה ● השאלה היא האם למרות האינטרסים הפוליטיים, יש לעסקה עדיין סיכוי?

צביקה מנס,  מנכ''ל ברק לאומי חתמים

המנכ"ל שהשתלט על הטיסה: "תקפו אותנו, אנחנו שומרים על הטייס"

מנכ"ל חברת החיתום של לאומי, צביקה מנס, היה על טיסת פליי דובאי שנחתה בסעודיה ועזר לנטרל את טייס המשנה ● "אנחנו שומרים פה על הטייס שיהיה חי", אמר בסרטון

אילוסטרציה: Shutterstock

"תוכנית עבריינית מתוחכמת": 22 חודשי מאסר לנאשם בפרשת חשבוניות פיקטיביות

בית המשפט המחוזי בירושלים גזר 22 חודשי מאסר בפועל על מצליח זקן, אחד מנאשמי "פרשת המנופאים", שהורשע בעבירות מס והלבנת הון בהיקף של 42 מיליון שקל לפחות ● במסגרת התוכנית נעשה שימוש בחשבוניות פיקטיביות בהיקף של כ־38 מיליון שקל

מטבעות דיגיטליים

האם משקיעי הקריפטו יכולים להוציא את בגדי האביב?

עוצמת "החורף הקריפטוגרפי" נחלשה בהשוואה למחזורי העבר ● התפתחויות מאקרו בארה"ב, התקדמות רגולטורית וכניסת הון מוסדי לשוק תומכות בהתאוששות ● מסתמן מעבר הדרגתי של הטכנולוגיה מתופעה ספקולטיבית לתשתית פיננסית מרכזית ● טור אורח

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

"אין מקום שני": טראמפ מגייס את ענקיות ה-AI למאבק מול סין

נשיא ארה"ב כינס את בכירי ענקיות הטכנולוגיה והוביל להסכמה על מנגנוני פיקוח וולונטריים, אך הבהיר כי לא יאפשר לרגולציה לבלום את המרוץ האמריקאי מול סין

מטוס של אייר אירופה / צילום: Shutterstock

העובדים דורשים לא להגיע לישראל, בחברת התעופה מתעלמים

עפ"י דיווחים, חברת התעופה אייר אירופה מתעלמת מבקשות חוזרות ונשנות לאפשר לצוותי האוויר לבחור אם להפעיל את הקו מדריד-ת"א ● בעוד שהעובדים דורשים שהטיסות לישראל יהיו על בסיס התנדבותי, כדי למנוע "רמות גבוהות של לחץ וחרדה" - החברה ממשיכה לאכוף את חובה הטיסה לארץ

שר האוצר בצלאל סמוטריץ'. ''120 ואחת'', ynet, 27.09.26 / צילום: יצחק קלמן

האם רק סמוטריץ' הוריד מסים בשני העשורים האחרונים?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' טען שהוא הראשון להקל את נטל המס מזה שני עשורים ● יש לא מעט מקרים שהוא שכח בדרך ● המשרוקית של גלובס

סניף של רשת מקדונלד'ס בקליפורניה / צילום: Shutterstock

כך ה-AI משפיע על מחיר הביג מק: שיטת התמחור של מקדונלד'ס נחשפת

ענקית המזון המהיר משתמשת בכלי מבוסס AI שמנתח מיליוני עסקאות וממליץ על מחירים, בין היתר לפי הסכומים שהלקוחות בכל אזור מוכנים לשלם - כך עולה מתחקיר רויטרס ● בין סניפי הרשת בארה"ב נרשמו פערי מחירים של עשרות אחוזים ● במקדונלד'ס מדגישים כי הזכיינים קובעים את המחיר הסופי, אך אלה טוענים כי מופעל עליהם לחץ לאמץ את המלצות המערכת

הפגנת חרדים, ארכיון / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

רחובות שלמים בירושלים נחסמו: תהלוכת ענק של חרדים נגד צה"ל

התהלוכה נערכת "לכבוד" עריקים חרדים ששוחררו מהכלא הצבאי ● היא יצאה משכונת גאולה בהשתתפות אלפים ● בסיום המחאה: המארגנים יחלקו כסף למשתתפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: איל יצהר

רשות המסים מציגה: כך יעשה לאיש שמנסה להנגיש נתונים לציבור

אתר "גרסאות לעם" של עו"ד גיא זומר הוקם לפני ימים אחדים, במטרה לרכז במקום אחד את כל מאגרי הנתונים הממשלתיים, בעיקר נתוני נדל"ן ועסקאות נדל"ן ● בין המאגרים המרכזיים שמהם "שאב" נתונים נמצא אתר "מידע נדל"ן" של רשות המסים, שכעת נחסם לשימוש בשבילו ● אתר הנדל"ן הממשלתי עודנו פתוח, אך הנתונים בו חלקיים