גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  מגזין G

ליאור טומשין, טור פרידה

400 פעם התפרסם הטור הזה מאז יצא לדרך. היום בפעם האחרונה ● ההתחלות הן מפחידות, הסופים הם עצובים, ומה שביניהם הוא החשוב. ומה שביניהם היה לי מדהים

זה שיר פרידה / איור: עומר הופמן
זה שיר פרידה / איור: עומר הופמן

"וטור לפני סיום, סוגר כבר את השער", בפאראפרזה על שירו של שלמה ארצי. לפני כחודש, לאחר כתשע שנים של טור שבועי שהיה לחלק בלתי נפרד מההגדרה העצמית שלי ומחיי, הודיעה לי העורכת של מוסף G שהוחלט להיפרד ממני ולהוריד את הטור שלי. כמעסיק, אני משלם מדי חודש 150 משכורות לעובדים שלי, ומעת לעת אני נאלץ להיפרד מעובד זה או אחר. השיחה הזו תמיד לא נעימה, ובסופה אחד הדברים היחידים שמעט מנחמים אותי הוא שאם אני כבר נקלע לשיחת פרידה, יותר עדיף להיות מהצד שלי כמעסיק, מאשר מהצד המפוטר. אז הפעם תרגלתי קצת גם את הצד השני. האמת, לא משהו.

לא נולדתי עיתונאי וזו לא הייתה משאת נפשי. לפני עשר שנים, בעוד החלטה גרועה וחסרת אחריות שעלתה יפה, כינסתי את כל העובדים שלי בביתי, סיפרתי להם שהחלטתי לצאת למסע בחו"ל (ממש בלעדיהם), והסברתי להם שאני פוחד משני דברים. האחד - שהם לא יצליחו להסתדר בלעדיי, והשני - שהם כן יצליחו להסתדר בלעדיי. אחר כך עמסתי את יעלי ואת שלושת הילדים היחידים שנולדו לנו עד אז על קרוואן, ויצאנו להקיף את העולם במשך שבעה חודשים. במהלך הטיול, מדי שבוע-שבועיים, בכל עת בה נקלענו לאזור עם קליטה, כתבתי לחברים פרק בסיפור המסע בדף הפייסבוק שלי (היה חשוב לי שקצת יקנאו).

כעבור שישה חודשים, לקראת המעבר בין קנדה לאלסקה, יצר איתי קשר עורך מוסף G, שהסיפורים שלי התגלגלו עד אליו, וביקש לפרסם את הסיפור על המשפחה המטיילת ועל עורך הדין שעזב את החיים בעיתוי לא נכון (תמיד העיתוי הוא כזה) כדי להגשים חלום נכון. שוחחתי איתו וקבענו לקבוע כשאשוב.

כששבתי ארצה הוזמנתי למערכת העיתון והוצע לי לכתוב מאמר גדול וחגיגי במוסף החג, שכדרכם של חגים, בדיוק פרץ באותה עת. מאוד התרגשתי ונעתרתי להצעה. אחר כך התחרטתי. בהרצאות שאני מעביר על עשרת העקרונות שלי לחשיבה יצירתית, אני מדבר, בין היתר, על כך שבכל סיטואציה חשוב לעצור, לפני שמחליטים אם "כן" או "לא" ולחשוב לרגע, מה באמת היינו רוצים להפיק מהסיטואציה, ומה הדבר שלו היינו יכולים לבחור (אם הכול היה רק בידיים שלנו), היה הדבר הכי רצוי ומרגש שהיינו מפיקים מהמצב. אחרי גיבוש התשובה, שווה לנסות להתפשר על המקסימום.

ואז, אחרי שגמרתי להתחיל לחלום לכתוב טור בעיתון, לא שלחתי את המאמר המדובר ובמקומו שלחתי כ-15 טורים. המאמר שלא כתבתי לא פורסם במוסף החג, אולם כמה ימים לאחר מכן, כשצלצלתי לברר מה המצב, הזכירו לי שלא ביצעתי את המטלה שסוכמה, אבל סיפרו לי שעלה להם רעיון חדש: לפרסם את המסע שלנו כקובץ של טורים שבועיים. נטיתי להסכים לרעיון.

בני האדם מחולקים דיכוטומית לשתי קבוצות: אלה שמנצלים את ההזדמנויות שנקרות בדרכם ואלה שלא מנצלים את ההזדמנויות שנקרות בדרכם. הקבוצה השלישית כוללת את אלה שיוצרים את ההזדמנויות שלהם בעצמם, ושם, מעת לעת, הרבה יותר מעניין. כתום 15 טורים קראו לי מהמערכת ושאלו האם אני מוכן לנסוע לטייל פעם נוספת כדי לייצר עוד טורים.

הסברתי שהחיים קורים גם פה בסביבה, ואפשר לנסות לכתוב אותם. ביקשתי הזדמנות לכתוב בצורה מיוחדת על הדברים הרגילים. הם אמרו לי שאני אשבר תוך שבועיים-שלושה. מאז ועד היום כתבתי מעל 400 טורים שבועיים. כמעט מדי שבוע הייתי בטוח שזה אכן הטור האחרון ושוב לא יהיה לי מה להציע, ומדי שבוע, בכל יום שני בשש בבוקר, השעון המעורר צלצל וקמתי לכתוב טור (בכל זאת בשמונה כבר הייתי צריך לצאת לעבודה האמיתית, כזו שמתפרנסים ממנה). כך עשיתי מדי שבוע במשך תשע שנים. זו הייתה חוויה מרתקת.

בהתחלה בסוף כל טור הייתה רשומה כתובת המייל של גלובס. אני ביקשתי שימירו אותה בכתובת המייל הפרטית שלי. הוסבר לי שאין טעם, שכן מנויי גלובס לא נוטים לכתוב "מכתב למערכת" ושלכל היותר, אם הכעסתי אותם נכון, מנוי יכול לכתוב למערכת מכתב איום, שאם לא יורידו את הטור שלי הוא מבטל את המנוי, ושעלי לשמוח בחלקי על כך שטרם הגיע למערכת מכתב כזה בענייני.

כעבור שנתיים הם נשברו, ושיבצו את כתובת המייל שלי בסוף הטור. מאז, מדי שבוע, במשך שנים, התרגשתי לקבל תגובות אישיות (כמעט כולן החלו במשפט "אני אף פעם לא מגיב לטורים בעיתון, אבל..") וניהלתי רומן וירטואלי מדהים עם מאות קוראים.

הבאתי לטור את יעלי שלי, את ארבעת הילדים, את הספורט (המרתונים, המשחים ואיש הברזל), את אירועי האקסטרים (הצניחות, הצלילות והמסעות), את העבודה, העסקים, החברים שמלווים אותי מגיל בית ספר, את ההגיגים והתובנות שנפלו עליי, ובעיקר את המציאות שבדרך כלל חייכה אלי ושלמדנו להישיר אליה מבט גם ברגעיה הקשים. מהטור הזה, בלי כוונה ותוך תכנון קפדני, התגלגלתי להרצאות, לתוכנית רדיו שבועית, לשיחות מנטורינג ולהרבה הרבה טוב.

ברגעי האושר הגדולים וגם בימים קשים ובלתי נסבלים, הידיעה השמחה והמצערת ש"גם זה עוד יעבור", תמיד זכרה להכניס לי קצת פרופורציות לחיים. שמחתי בטוב וידעתי שגם זה עוד יעבור, וסבלתי ברע וידעתי שגם זה עוד יעבור. כשקיבלתי את הודעת הפרידה נעצבתי לעומק, אבל נזכרתי שכשהחיים מציעים לנו חלום שהוא הרבה מעבר לצפוי. במקום להתאבל על כך שהוא נגמר, צריך לחייך על כך שהוא בכלל קרה.

ההתחלות הן מפחידות, הסופים הם עצובים, ומה שביניהם הוא החשוב. ומה שביניהם, חשוב להודות, היה לי מדהים. תמיד ניסיתי לחנך את העולם שלמי שיכול להיות פיראט, אין שום סיבה להתגייס לחיל הים, והנה, אחרי שנים אני מסיים את דרכי בחיל הים ועובר, קצת בלית ברירה, להיות פיראט (בבלוג שפתחתי ונושא את שמי ואת שם המדור, "ליאור טומשין- על הקצה"), ואני נפרד השבוע מהבית החם שסיפק לי העיתון בחיוך נוגה, באהבה, בתודה ובגעגוע.

אסיים במילים האהובות עלי מהשיר "את חרותי" (יורם טהר-לב תרגם את ג'ורג' מוסטקי וחווה אלברשטיין היטיבה לשיר) מילים שהיו לי למוטו וסללו רבים מנתיבי חיי לאורך השנים: "את שלימדת אותי לחייך, למראה הרפתקאה שחלפה לה, ללקק את פצעיי במסתור, ולקום וללכת לי הלאה".

אז זהו, זה נגמר, אני עומס על גבי ציפיות לעתיד ורוד וזיכרונות לעבר, קם והולך לי הלאה, ומבקש להגיד תודה גדולה לכל מי שהסכים לקרוא אותי במשך שנים. אהבתי אתכם, היו שלום, מתגעגע. ליאור טומשין.

עוד כתבות

טראמפ וארדואן בפגישה בבית הלבן / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ, ארדואן והקרב על עתיד נאט"ו: הפסגה שעשויה לשנות את המאזן באזור

טורקיה תארח את ועידת ברית נאט"ו השבוע, אחרי שנים שבהן סורבה ● טראמפ צפוי להיפגש בוועידה עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי ועם בן חסותו של ארדואן ● הנושאים הבוערים, המטרה של ארדואן והחששות בישראל ● גלובס עושה סדר

ירידות בבורסה בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הלחץ על מניות ה-AI חלחל לת"א: הבורסה ננעלה באדום, והמדד היחיד שזינק

ת"א 35 צנח ב-1.9% ות"א 90 השיל 2.1% בעקבות הטלטלה העולמית בסקטור השבבים והקלינטק ● מדד הבנקים הפגין חוסן וטיפס ב-1.7% ● במקביל, הפיחות בשקל החריף והדולר טס ב-1.5% לרמת שיא ● מניית איי.אי.אס מזנקת על רקע החלטת הממשלה לקדם את פרויקט "איירפארק" ● מנורה נופלת לאחר שמשטרת ישראל הקפיאה עשרות מיליוני שקלים של בכירי החברה בפרשת השחיתות בהסתדרות

האטה ממושכת בקצב הצמיחה של התעסוקה בענף ההייטק / צילום: Shutterstock

לא רק ג'וניורים: זינוק חד במספר מחפשי העבודה בהייטק

דוח חדש של שירות התעסוקה מצביע על שינוי במאפייני שוק העבודה בענף ההייטק ● אף שמספר המועסקים בענף ממשיך לעלות, קצב הגיוסים נבלם, ושיעור דורשי העבודה מההייטק מכלל דורשי העבודה כמעט שולש מאז 2022 ● במקביל, הדוח מצא מתאם בין התרחבות השימוש בבינה מלאכותית לבין העלייה במספר דורשי העבודה, בעיקר בקרב עובדי תוכנה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

נגיד בנק ישראל הפתיע, אך מזהיר: "תוואי הריבית הוא לא איגרת חוב או הבטחה"

בנק ישראל הפחית פעם נוספת את הריבית, שעומדת כעת על 3.5% ● לצד זאת, התחזית של חטיבת המחקר שידרה אופטימיות – עם צפי לשתי הורדות נוספות בשנה הקרובה ● בראיון לגלובס, הנגיד מתייחס לנתונים שיכולים להעיב על המהלך, ומסביר עד כמה התחזקות השקל הייתה שיקול מרכזי

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

חוקר מבר אילן מציע דרך חדשה לגילוי מוקדם של אלצהיימר

החברה שפיתחה את קלוד משיקה מערכת חדשה לגילוי תרופות בניסיון להשיג יתרון על המתחרות ● טכנולוגיה חדשה לטיפול בסרטן צוברת תאוצה, ויש גם שחקנית ישראלית מובילה ● חוקר מבר אילן פיתח שיטה חדשנית שעשויה לסייע בגילוי מוקדם של אלצהיימר ● השבוע בביומד

מוצרי קוסמטיקה / צילום: יח''צ

המבצעים של ענף הקוסמטיקה הובילו לזינוק של 20% במכירות

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב ענפי הצריכה רשמו ביצועים חלשים, למעט הקוסמטיקה ומוצרי הספורט

עיר הנמל ברברה, סומלילנד. מוצא לים האדום / צילום: Shutterstock

המדינה שבונה בסיס צבאי חשאי לישראל וארה"ב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: איחוד האמירויות בונה בסיס צבאי בסומלילנד עבור ארה"ב וישראל, איך תשפיע ההתקרבות של מצרים וטורקיה על היחסים של קהיר וישראל, ומחירי הדלק מזנקים באלסקה בגלל המלחמה עם איראן ● כותרות העיתונים בעולם   

יו''ר ועדת הכספים, ח''כ חנוך מילביצקי / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

האיום הוסר: חוק קרנות הגידור בנאמנות בדרך לאישור

התיקון לחוק שאושר בוועדת הכספים יאפשר בעתיד למנהלי קרנות נאמנות להציע מוצרים נוספים במתכונת קרנות פרטיות

רמי לוי / צילום: יונתן בלום

הרחפנים של רמי לוי מגיעים לבורסה: קאנדו דרונס גייסה 19 מיליון שקל

חברת הרחפנים האוטונומיים קאנדו דרונס, שנאלצה לוותר על חלום המוניות המעופפות ועברה לפיתוח רחפנים חמושים בעקבות המלחמה, השלימה IPO לפי שווי של 102 מיליון שקל ומניותיה יחלו להיסחר בימים הקרובים ● למרות צבר הזמנות מבטיח, הדוחות חושפים הפסדים מעמיקים וגירעון בהון העצמי ונושאים הערת "עסק חי"

מייסדי סיארה. מימין: יונתן איתי, מייסד-שותף וסמנכ''ל מחקר ופיתוח, תמר בר-אילן, מייסד-שותף ו-CTO, יותם שגב, מייסד-שותף ומנכ''ל החברה / צילום: נטשה זריקר

שתי חברות ישראליות בדרך לעסקת ענק של מיליארד דולר

לפי גורמים המעורים בפרטים, חברת הסייבר הישראלית מנהלת מגעים מתקדמים לרכישת אואזיס סקיוריטי ● מסתמן כי רובה המוחלט של התמורה בעסקה ישולם במזומן, וחלק קטן ממנה ישולם במניות של סייארה

אפליקציית DeepSeek / צילום: ap, Andy Wong

הדיווח על דיפסיק הסינית שמכניס ללחץ את מניות השבבים

לפי דיווח של רויטרס, חברת הבינה המלאכותית הסינית מפתחת שבב המיועד להרצת מודלי AI , במטרה להפחית את התלות באנבידיה ובוואווי ● בעבר דיפסיק כבר גרמה לטלטלה בשווקים כשהציגה מודל בינה מלאכותית בטענה לעלות אימון ופיתוח זולה משמעותית

רחפן FPV בפעולה / צילום: Shutterstock

מיליארד שקל כבר הושקעו: המרוץ טכנולוגי נגד הרחפנים של חיזבאללה

חודשיים לאחר שנתניהו הקצה תקציב של 2 מיליארד שקל למלחמה באיום הרחפנים בצפון, מערכת הביטחון כבר פיזרה מחצית מהסכום במרוץ טכנולוגי נגד השעון ● מפיתוח יירוט עם גלי מיקרו, דרך גדרות לחיתוך הסיב האופטי ועד עסקאות המיליונים עם מאגוס, עין שלישית וקלע

אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הנחית מכה של מיליארדים על ת"א וירושלים. העיריות מצאו מסלול עוקף

העליון דחה את בקשת עיריות ת"א וירושלים לדון שוב בפסיקה משנה שעברה, שביטלה היטלי השבחה על דירות מכוח תמ"א 38 ● המשמעות: ציפייתן להכנסות של מיליארדי שקלים נגוזה ● אולם הן מצאו פתרון יצירתי: תביעות המבוססות על טיעוני שמאות בסכומים גבוהים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בג"ץ דחה את בקשת ביזיון בית המשפט שהוגשה נגד לוין: "לא הפר באופן ברור וחד-משמעי פסק דין"

בג"ץ דחה את הבקשה שהוגשה לפי פקודת ביזיון בית המשפט נגד שר המשפטים יריב לוין ● הבקשה הוגשה ע"י התנועה לאיכות השלטון בעקבות פסק הדין שהורה ללוין לפעול למינוי שופטים בכל בתי המשפט המחוזיים "ללא שיהוי", כאשר לוין פרסם באותו שלב מועמדים רק לבתי המשפט בבאר שבע ובחיפה ● בג"ץ: בשלב זה לא ניתן לומר באופן "ברור וחד-משמעי" שלוין הפר את ההוראות

דונלד טראמפ ורג'פ טאיפ ארדואן באנקרה, היום / צילום: Reuters

טראמפ: נשקול למכור F35 לטורקיה; ארדואן: כבר הובטחו לנו חמישה מטוסים

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נחת באנקרה לקראת פסגת נאט"ו ונפגש עם נשיא טורקיה ארדואן ● מזכר ההבנות בסכנת קריסה? איראן שיגרה טילים בליסטיים לעבר ספינות במצר הורמוז; ארה"ב צפויה להגיב בתקיפות נגד מטרות איראניות ● עדכונים שוטפים

רכב קרוס-אובר טיגו מתוצרת צ'רי מוטורס / צילום: יח''צ

דרך יבואנים שונים: קבוצת הרכב שהשתלטה על השוק הישראלי

נתוני מחצית 2026 מראים שהמותגים הסיניים זינקו ל–43% ממסירות הרכב, אך צלילה לעומק מגלה שקבוצת צ'רי לבדה אחראית ליותר ממחצית מהחגיגה ● איך הצליח יצרן אחד, עם מותגים כמו צ'רי, ג'אקו ואומודה, לעשות בשלוש שנים מה שלקח לקוריאניות שני עשורים, ואיך היבואנים הישראלים הפכו לראש החץ שלו באירופה?

נבחרת בלגיה חוגגת את הניצחון מול ארה''ב / צילום: Reuters, Kyodo

גם ביטול הכרטיס האדום לא עזר, ונבחרת ארה"ב הודחה מהמונדיאל

אחרי ההחלטה השנויה במחלוקת של פיפ"א לבטל את ההשעיה פולרין באלוגון, נבחרות ארה"ב ובלגיה נפגשו על המגרש ● עם הניצחון, נבחרת בלגיה לא פספסה את ההזדמנות ללעוג למתחרה עם משפט אחד בטוויטר: "תהפכו את ההחלטה הזאת"

יהודה אליהו / צילום: תמונה פרטית

מינוי יהודה אליהו למנהל רמ"י בדרך לביטול: הממשלה הסכימה להחזיר את הדיון לוועדת האיתור

הממשלה הסכימה להמלצת שופטי בג"ץ כי מינויו של מנהל רשות מקרקעי ישראל יהודה אליהו יבוטל, והליך המינוי ייבחן מחדש ע"י ועדת האיתור לאחר החלפת שניים מחבריה ● עד לקבלת החלטה חדשה וסופית ימונה ממלא-מקום למנהל רמ"י, כאשר ניתן יהיה למנות את אליהו כמ"מ

שיגור טיל של SpaceX / צילום: ap

SpaceX מצטרפת למדד נאסד"ק 100. עד כמה תהיו חשופים אליה?

יצרנית הטילים של אילון מאסק תיכלל במדד הטכנולוגיה במשקל נמוך יחסית

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מעל מיליארד דולר: בנק ישראל התערב בשוק המט"ח גם ביוני

בנק ישראל חשף כי במהלך חודש יוני נרכשו דולרים בהיקף של כמיליארד דולר, וזאת "לצורך שמירה על המשך הפעילות הסדירה של השווקים" ● בחודש שעבר היה שינוי כיוון חד בשקל, שנחלש מ-2.8 שקלים לדולר ל-3 שקלים