גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ליאור טומשין, טור פרידה

400 פעם התפרסם הטור הזה מאז יצא לדרך. היום בפעם האחרונה ● ההתחלות הן מפחידות, הסופים הם עצובים, ומה שביניהם הוא החשוב. ומה שביניהם היה לי מדהים

זה שיר פרידה / איור: עומר הופמן
זה שיר פרידה / איור: עומר הופמן

"וטור לפני סיום, סוגר כבר את השער", בפאראפרזה על שירו של שלמה ארצי. לפני כחודש, לאחר כתשע שנים של טור שבועי שהיה לחלק בלתי נפרד מההגדרה העצמית שלי ומחיי, הודיעה לי העורכת של מוסף G שהוחלט להיפרד ממני ולהוריד את הטור שלי. כמעסיק, אני משלם מדי חודש 150 משכורות לעובדים שלי, ומעת לעת אני נאלץ להיפרד מעובד זה או אחר. השיחה הזו תמיד לא נעימה, ובסופה אחד הדברים היחידים שמעט מנחמים אותי הוא שאם אני כבר נקלע לשיחת פרידה, יותר עדיף להיות מהצד שלי כמעסיק, מאשר מהצד המפוטר. אז הפעם תרגלתי קצת גם את הצד השני. האמת, לא משהו.

לא נולדתי עיתונאי וזו לא הייתה משאת נפשי. לפני עשר שנים, בעוד החלטה גרועה וחסרת אחריות שעלתה יפה, כינסתי את כל העובדים שלי בביתי, סיפרתי להם שהחלטתי לצאת למסע בחו"ל (ממש בלעדיהם), והסברתי להם שאני פוחד משני דברים. האחד - שהם לא יצליחו להסתדר בלעדיי, והשני - שהם כן יצליחו להסתדר בלעדיי. אחר כך עמסתי את יעלי ואת שלושת הילדים היחידים שנולדו לנו עד אז על קרוואן, ויצאנו להקיף את העולם במשך שבעה חודשים. במהלך הטיול, מדי שבוע-שבועיים, בכל עת בה נקלענו לאזור עם קליטה, כתבתי לחברים פרק בסיפור המסע בדף הפייסבוק שלי (היה חשוב לי שקצת יקנאו).

כעבור שישה חודשים, לקראת המעבר בין קנדה לאלסקה, יצר איתי קשר עורך מוסף G, שהסיפורים שלי התגלגלו עד אליו, וביקש לפרסם את הסיפור על המשפחה המטיילת ועל עורך הדין שעזב את החיים בעיתוי לא נכון (תמיד העיתוי הוא כזה) כדי להגשים חלום נכון. שוחחתי איתו וקבענו לקבוע כשאשוב.

כששבתי ארצה הוזמנתי למערכת העיתון והוצע לי לכתוב מאמר גדול וחגיגי במוסף החג, שכדרכם של חגים, בדיוק פרץ באותה עת. מאוד התרגשתי ונעתרתי להצעה. אחר כך התחרטתי. בהרצאות שאני מעביר על עשרת העקרונות שלי לחשיבה יצירתית, אני מדבר, בין היתר, על כך שבכל סיטואציה חשוב לעצור, לפני שמחליטים אם "כן" או "לא" ולחשוב לרגע, מה באמת היינו רוצים להפיק מהסיטואציה, ומה הדבר שלו היינו יכולים לבחור (אם הכול היה רק בידיים שלנו), היה הדבר הכי רצוי ומרגש שהיינו מפיקים מהמצב. אחרי גיבוש התשובה, שווה לנסות להתפשר על המקסימום.

ואז, אחרי שגמרתי להתחיל לחלום לכתוב טור בעיתון, לא שלחתי את המאמר המדובר ובמקומו שלחתי כ-15 טורים. המאמר שלא כתבתי לא פורסם במוסף החג, אולם כמה ימים לאחר מכן, כשצלצלתי לברר מה המצב, הזכירו לי שלא ביצעתי את המטלה שסוכמה, אבל סיפרו לי שעלה להם רעיון חדש: לפרסם את המסע שלנו כקובץ של טורים שבועיים. נטיתי להסכים לרעיון.

בני האדם מחולקים דיכוטומית לשתי קבוצות: אלה שמנצלים את ההזדמנויות שנקרות בדרכם ואלה שלא מנצלים את ההזדמנויות שנקרות בדרכם. הקבוצה השלישית כוללת את אלה שיוצרים את ההזדמנויות שלהם בעצמם, ושם, מעת לעת, הרבה יותר מעניין. כתום 15 טורים קראו לי מהמערכת ושאלו האם אני מוכן לנסוע לטייל פעם נוספת כדי לייצר עוד טורים.

הסברתי שהחיים קורים גם פה בסביבה, ואפשר לנסות לכתוב אותם. ביקשתי הזדמנות לכתוב בצורה מיוחדת על הדברים הרגילים. הם אמרו לי שאני אשבר תוך שבועיים-שלושה. מאז ועד היום כתבתי מעל 400 טורים שבועיים. כמעט מדי שבוע הייתי בטוח שזה אכן הטור האחרון ושוב לא יהיה לי מה להציע, ומדי שבוע, בכל יום שני בשש בבוקר, השעון המעורר צלצל וקמתי לכתוב טור (בכל זאת בשמונה כבר הייתי צריך לצאת לעבודה האמיתית, כזו שמתפרנסים ממנה). כך עשיתי מדי שבוע במשך תשע שנים. זו הייתה חוויה מרתקת.

בהתחלה בסוף כל טור הייתה רשומה כתובת המייל של גלובס. אני ביקשתי שימירו אותה בכתובת המייל הפרטית שלי. הוסבר לי שאין טעם, שכן מנויי גלובס לא נוטים לכתוב "מכתב למערכת" ושלכל היותר, אם הכעסתי אותם נכון, מנוי יכול לכתוב למערכת מכתב איום, שאם לא יורידו את הטור שלי הוא מבטל את המנוי, ושעלי לשמוח בחלקי על כך שטרם הגיע למערכת מכתב כזה בענייני.

כעבור שנתיים הם נשברו, ושיבצו את כתובת המייל שלי בסוף הטור. מאז, מדי שבוע, במשך שנים, התרגשתי לקבל תגובות אישיות (כמעט כולן החלו במשפט "אני אף פעם לא מגיב לטורים בעיתון, אבל..") וניהלתי רומן וירטואלי מדהים עם מאות קוראים.

הבאתי לטור את יעלי שלי, את ארבעת הילדים, את הספורט (המרתונים, המשחים ואיש הברזל), את אירועי האקסטרים (הצניחות, הצלילות והמסעות), את העבודה, העסקים, החברים שמלווים אותי מגיל בית ספר, את ההגיגים והתובנות שנפלו עליי, ובעיקר את המציאות שבדרך כלל חייכה אלי ושלמדנו להישיר אליה מבט גם ברגעיה הקשים. מהטור הזה, בלי כוונה ותוך תכנון קפדני, התגלגלתי להרצאות, לתוכנית רדיו שבועית, לשיחות מנטורינג ולהרבה הרבה טוב.

ברגעי האושר הגדולים וגם בימים קשים ובלתי נסבלים, הידיעה השמחה והמצערת ש"גם זה עוד יעבור", תמיד זכרה להכניס לי קצת פרופורציות לחיים. שמחתי בטוב וידעתי שגם זה עוד יעבור, וסבלתי ברע וידעתי שגם זה עוד יעבור. כשקיבלתי את הודעת הפרידה נעצבתי לעומק, אבל נזכרתי שכשהחיים מציעים לנו חלום שהוא הרבה מעבר לצפוי. במקום להתאבל על כך שהוא נגמר, צריך לחייך על כך שהוא בכלל קרה.

ההתחלות הן מפחידות, הסופים הם עצובים, ומה שביניהם הוא החשוב. ומה שביניהם, חשוב להודות, היה לי מדהים. תמיד ניסיתי לחנך את העולם שלמי שיכול להיות פיראט, אין שום סיבה להתגייס לחיל הים, והנה, אחרי שנים אני מסיים את דרכי בחיל הים ועובר, קצת בלית ברירה, להיות פיראט (בבלוג שפתחתי ונושא את שמי ואת שם המדור, "ליאור טומשין- על הקצה"), ואני נפרד השבוע מהבית החם שסיפק לי העיתון בחיוך נוגה, באהבה, בתודה ובגעגוע.

אסיים במילים האהובות עלי מהשיר "את חרותי" (יורם טהר-לב תרגם את ג'ורג' מוסטקי וחווה אלברשטיין היטיבה לשיר) מילים שהיו לי למוטו וסללו רבים מנתיבי חיי לאורך השנים: "את שלימדת אותי לחייך, למראה הרפתקאה שחלפה לה, ללקק את פצעיי במסתור, ולקום וללכת לי הלאה".

אז זהו, זה נגמר, אני עומס על גבי ציפיות לעתיד ורוד וזיכרונות לעבר, קם והולך לי הלאה, ומבקש להגיד תודה גדולה לכל מי שהסכים לקרוא אותי במשך שנים. אהבתי אתכם, היו שלום, מתגעגע. ליאור טומשין.

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

דוברת הבית הלבן במסיבת עיתונאים: "דנים בהצעה האיראנית"

מרקו רוביו: "למרבה הצער, הקיצוניים בעלי החזון האפוקליפטי הם אלה שמחזיקים בכוח באיראן" ● בירושלים העבירו מסרים לוושינגטון שהקלה במצור בהורמוז לא תקדם את המו"מ ● שר החוץ האיראני בפגישתו עם פוטין: "ההרגלים ההרסניים של ארה"ב גורמים לעיכוב בהתקדמות הדיפלומטיה" ● 4 לוחמים נפצעו בתאונה מבצעית בבסיס בדרום הארץ, אחד מהם במצב קשה ואחד במצב בינוני ● עדכונים שוטפים

שלטי חוצות לכבוד סבב המשא ומתן. אסלמאבאד, בשבוע שעבר / צילום: ap, Anjum Naveed

3 נושאות מטוסים ו-70% אינפלציה: המצור של טראמפ חונק את כלכלת איראן

טראמפ ביטל את נסיעת שליחיו לפקיסטן והבהיר כי ניסיון ההתנקשות בו לא יסיט אותו מהיעד: ניצחון במלחמה נגד איראן ● מומחים מאמינים שכעת המיקוד של הנשיא הוא בריסוק הכלכלה האיראנית, במטרה להשיג הכרעה ברורה עוד לפני בחירות האמצע הקרבות בארה"ב

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: ap, Carl Court

האם החברה הגדולה בעולם עדיין אטרקטיבית להשקעה?

אנבידיה, החברה הגדולה בעולם במונחי שווי שוק, אומנם תפרסם את תוצאותיה לרבעון הקרוב רק בעוד חודש, אבל לכולם ברור שהיא תמשיך לצמוח בקצב מהיר ● האם למרות השווי, היא עדיין עדיפה על שאר ענקיות הטכנולוגיה?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

ה-S&P 500 והנאסד"ק בשיאים חדשים; מחירי הנפט טיפסו

ה-S&P 500 והנאסד"ק טיפסו, אך העליות נותרו מוגבלות, בשל הקיפאון בשיחות בין ארה"ב ואיראן והעלייה במחירי הנפט ● נפט מסוג ברנט נסחר סביב 108 דולר לחבית ● בג'יי. פי. מורגן המליצו למשקיעים - "עקבו אחר המנצחים" ● מבחן קריטי לשווקים: חמש מ"שבע המפולאות" ידווחו השבוע • שלושה ימי החלטות ריבית בוושינגטון, באוטווה, בלונדון, בפרנקפורט ובטוקיו צפויים להסתיים ללא שינוי

חדשות הביומד / צילום: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המנכ"ל שמזהיר מבועה ובעיית הבריאות שעולם הרפואה מתעלם ממנה

מנכ"ל רוש מסרב להצטרף לחגיגת המיזוגים והרכישות בתעשיית הביומד העולמית ● חוקרים מתריעים על סכנת הזיהומים הפטרייתיים ● וחברת קמרי פארמה משנה את שמה ומתחילה ניסויים קליניים בתרופה למחלת עור ● השבוע בביומד 

מזיגת בירות בבר / צילום: Shutterstock

קונדומים, בירה והליום: השפעות חסימת הורמוז מגיעות למקומות יוצאי דופן בכלכלה

חסימת המצר הקריטי שבין המפרץ הפרסי לאוקיינוס השפיעה על הסחר הגלובלי ועל שרשראות האספקה המורכבות ● הדבר יצר מצב שבו מוצרים יוצאי דופן כמו קונדומים, בירה ואפילו בלוני הליום הופכים ליקרים, או אף נוצר בהם מחסור של ממש

הפגנת חרדים נגד חוק הגיוס / צילום: אוריה תדמור

ההטבות שיבוטלו והפגיעה הכלכלית בחרדים: המשמעות של פסק הדין הדרמטי של בג"ץ

בג"ץ קבע היום כי רשויות המדינה צריכות לפעול להגבלת הטבות למי שמשתמט משירות צבאי ● מה הרקע להחלטה, מה שווי ההטבות, ומה הפגיעה הקשה ביותר הצפויה? ● גלובס עושה סדר

תחנת דלק בארה''ב. מחיר הבנזין הממוצע בשיא / צילום: ap, Jenny Kane

8 שקלים לליטר ו-30 אלף שקל הנחה לא מריצים את הישראלים למכונית חשמלית

משבר האנרגיה הגלובלי לא מגלה בינתיים סימני דעיכה, והוא ממשיך להאיץ את מכירות הרכב החשמלי ברחבי העולם ● בניגוד למגמה הגלובלית, בישראל הביקוש נמצא בירידה, למרות הזינוק במחירי הדלק ● האם השינוי יגיע גם לכאן, ואם כן - מתי?

קסבייה דיסטראו / צילום: צים

אחרי אלי גליקמן: גם סמנכ"ל הכספים של צים הודיע על פרישה

כשבוע אחרי הודעת הפרישה הדרמטית של מנכ"ל צים, גם סמנכ"ל הכספים החליט לסיים את תפקידו ● הראל ויזל יחגוג השבוע את יום הולדתו ה-60 בהשתתפות כ-800 מבכירי המשק ● ואלה הדירקטורים החדשים בחברת האנרגיה המתחדשת ● אירועים ומינויים

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

מעסיקים של משרתי מילואים? שימו לב לתיקון החוק שעבר במליאה

מליאת הכנסת אישרה היום (ב') תיקון לחוק הביטוח הלאומי, לפיו מעסיקים של משרתי מילואים יקבלו שיפוי באופן קבוע בגין ימי השירות של עובדיהם ● שר האוצר סמוטריץ': "קיבוע השיפוי כהוראת קבע מייצר ודאות עסקית ומבסס מחויבות ארוכת טווח בין המדינה למגזר העסקי"

עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

בנק ישראל התערב בשוק המט"ח בזמן המלחמה. איך הוא עשה את זה?

בתקופת המלחמה בנק ישראל פעל בשוק המט"ח, בדרך שעברה מתחת לרדאר ● אף שבמדינות רבות היא אחד מכלי המימון המרכזיים, בישראל היא עדיין לא מפותחת ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

הפגנה נגד הפשיעה בחברה הערבית / צילום: Reuters, Anadolu Agency

הזינוק בפשיעה בחברה הערבית: כמה זה עולה למשק?

שיעור מקרי הרצח בחברה הערבית ביחס לאוכלוסייה גבוהים מאוד, מה שממצב אותה שלישית מבין מדינות ההשוואה - מדינות ערב וה-OECD, כשמעליה רק עיראק וסודאן ● לפי סקירה שפרסם היום הכלכלן הראשי באוצר, עלות הפשיעה בחברה הערבית למשק נאמדת ב-10 מיליארד שקל בשנה

הכטב''מים הטורקיים באירקטאר TB2. בעיגול: נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: אתר Baykar, AP - Khalil Hamra

כטב"מים, ספינות ושיאי יצוא: טורקיה צוברת נשק בצל המלחמה באיראן

טילים איראניים ששוגרו לשטחה במהלך "שאגת הארי", הביאו את טורקיה להגביר את פעילות התעשיות הביטחוניות ולהשיק תוכנית כטב"מים לאומית ● שיתופי פעולה באסטוניה ובמלזיה ומכירת נחתות מותאמות אישית למדינות המזרח יסייעו לה בשבירת שיאי יצוא ביטחוני

הקוטג' ברחוב הלח''י בגדרה

בכמה נמכר קוטג׳ נדיר ביישוב שבו נעשות מעט מאוד עסקאות נדל״ן

לבית יש 8 חדרים ב־2.5 קומות ובשטח רשום של 242 מ"ר, והוא נמכר ב-5.5 מיליון שקל ● זו אחת העסקאות הגבוהות בגדרה בשנה האחרונה

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

בדרך לעלייה של עשרות אלפי שקלים במחירי דירות חדשות? האפקט המפתיע של המלחמה

השיבושים בנתיבי הסחר הימי והזינוק במחירי האנרגיה מחלחלים למחירי תשומות הבנייה, שרושמים עליות חדות ומקפיצים את עלויות הביצוע ואת המדד ● היזמים במלכוד: מבצעי הפטור מהצמדה מונעים מרבים מהם לגלגל את ההתייקרות אל הרוכשים

ימנו זלקה ז''ל / צילום: ללא קרדיט

רשת פיצה האט הודיעה: נמשיך לשלם משכורת למשפחתו של ימנו זלקה ז"ל

הרשת הודיעה כי המשכורת תעבור למשפחתו מדי חודש "כל עוד הרשת קיימת" ● זלקה, בן ה-21, נרצח בערב יום העצמאות בפתח תקווה לאחר שהותקף ע"י קבוצת נערים מחוץ למקום עבודתו ● עד כה נעצרו בפרשה שמונה חשודים

אילון מאסק וסם אלטמן / צילום: AP, Jose Luis Magana , רויטרס - Brandon Bell,

הקרב על OpenAI: מה צפוי במשפט המיליארדים בין אילון מאסק לסם אלטמן

מאסק תובע תשלום של 134 מיליארד דולר, בטענה שחברת הבינה המלאכותית, שהוא ממייסדיה, הפרה הסכמות בכך שהפכה לעסקית ● מעבר לפיצוי הענק, האיום על OpenAI טמון גם בשלב גילוי המסמכים, שעלול להפוך את המיילים הפרטיים של סם אלטמן לתיבת פנדורה ציבורית

פולימרקט / אילוסטרציה: Shutterstock

מי יהיה ראש ממשלה? כך הגיבו הגולשים בפולימרקט לאיחוד בין בנט ולפיד

הגולשים בפלטפורמת ההימורים המבוססת על מידע פנים העלו את סיכוייו של בנט להיבחר לראשות ממשלה והורידו את אלו של נתניהו, אך המפסיד העיקרי הוא אחר ● האם גם באירוע הזה זלג לרשת מידע פנים?

כותרות העיתונים בעולם

המחיר שטורקיה עלולה לשלם בגלל המלחמה עם איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: טורקיה עלולה לשלם מחיר על הניטרליות במלחמה מול איראן, מה אפשר ללמוד מהבחירות הראשונות מזה 20 שנה ברצועת עזה, ופעילים פרו־פלסטינים יעמדו לדין בגרמניה על תקיפת מפעל של אלביט • כותרות העיתונים בעולם

רונן יחזקאל / צילום: עידן מעוז

אחרי קדנציה סוערת של שנה בלבד: מנכ"ל בז"א פורש

רונן יחזקאל הודיע לדירקטוריון על רצונו לפרוש מהנהלת החברה שסבלה בשנה האחרונה מכמה טלטלות, תקלות כבדות וקנסות ● יחזקאל ימשיך בתפקידו בהתאם להסכם ההעסקה שלו ויקיים תהליך חפיפה מסודר עם המנכ"ל החדש