גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדיבידנדים בת"א הגיעו ל-21 מיליארד שקל בשנה. אלו השיאניות

הבנקים ניצלו את רווחי השיא ואת הסרת המגבלות שהוטלו עליהם בקורונה, וחילקו במצטבר כ– 5.7 מיליארד שקל, עם תשואה ענפית של 4.4% ● עוד בלטו בחלוקה: איי.סי.אל, דלק רכב ודלק קידוחים ● מכלל הדיבידנדים שולמו 58% לבעלי מניות מהציבור, והיתרה לבעלי העניין בחברות

יאיר המבורגר וגיל אגמון / צילום: אביב חופי, איל יצהר
יאיר המבורגר וגיל אגמון / צילום: אביב חופי, איל יצהר

החגיגה הגדולה שנרשמה בשנת 2021 בבורסה בתל אביב התבטאה לא רק בעלייה חדה של מדדי המניות ובהתנפחות שווי החברות הנסחרות בה לכטריליון שקל, אלא גם בחלוקות דיבידנדים בהיקפים חריגים. לאחר הירידה החדה בחלוקות הדיבידנדים, שנרשמה ב-2020, חילקו החברות הציבוריות בשנת 2021 דיבידנדים בהיקף כולל של 21.2 מיליארד שקל. נתוני הבורסה כוללים דיבידנדים במזומן בלבד ואינם כוללים דיבידנדים בעין שחילקו החברות.

לפי יחידת המחקר של הבורסה, סך הדיבידנדים שחולקו ב-2021 גבוה כמעט פי שניים מסך הדיבידנדים שחולקו בשנת 2020. עוד עולה מנתונים שפרסם יובל צוק מיחידת המחקר, כי מספר החברות המחלקות עמד ב-2021 על 211 חברות - שיא מאז שנת 2011.

זאת לאחר שבשנת 2020 ניכרה השפעתה השלילית של התפרצות נגיף הקורונה על הפעילות הכלכלית בחלק מענפי המשק, וכפועל יוצא מכך גם על חלוקת הדיבידנדים של החברות שמניותיהן נסחרות בבורסת ת"א. המשבר השפיע לרעה על עסקיהן ורווחיותן של חברות ציבוריות רבות, וגרם חוסר ודאות בשוק ההון.

כפועל יוצא מכך, העדיפו חברות רבות לשמור עתודות מזומנים בקופתן, על חשבון חלוקת הכספים לבעלי מניותיהן. מצב זה הוביל ב-2020 לירידה חדה במספר המחלקות ובסכומי הדיבידנדים, כאשר 156 חברות שילמו לבעלי מניותיהם כ-10.9 מיליארד שקל.

בשנת 2021 השתנתה כאמור התמונה, על רקע מבצע החיסונים הגדול בישראל ובעולם, ולמרות שמשבר הקורונה טרם הסתיים. יש לציין כי נתוני הדיבידנדים של 2021 גבוהים יותר גם מאלה של 2018 ו-2019 (השנים שלפני התפרצות נגיף הקורונה), שבהן חולקו 18.5 מיליארד שקל ו-19.4 מיליארד שקל, בהתאמה.

 

כ-58% מהדיבידנדים (כ-12.8 מיליארד שקל) שולמו לבעלי מניות מהציבור, והיתרה שולמה לבעלי העניין בחברות. תשואת הדיבידנד הממוצעת של החברות הבורסאיות הסתכמה בשנת 2021 בכ-2.2%, לעומת כ-1.3% בשנת 2020.

אף שסך הדיבידנד שחולק גבוה כאמור מזה שחולק בשנים 2018 ו-2019, תשואת הדיבידנד הממוצעת נמוכה מזו שנרשמה בשנים אלו (כ-2.6% בכל אחת מהשנים), עקב עלייה חדה שנרשמה בשווי השוק של החברות. עוד עולה מנתוני הבורסה, כי 106 חברות מבין 387 החברות שמניותיהן נסחרו בבורסה ברצף במהלך חמש השנים האחרונות, חילקו דיבידנד מדי שנה בכל אחת מהשנים (2017-2021).

 

הבנקים אחראים ליותר מרבע מחלוקת הדיבידנדים

בשנת 2021 בלט לטובה בחלוקת הדיבידנדים חלקם של הבנקים, שרשמו רווחי שיא. הללו היו אחראים ליותר מרבע מהחלוקה הכוללת, עם דיבידנדים בסך מצטבר של כ-5.7 מיליארד שקל, רובו על ידי לאומי, פועלים ומזרחי טפחות. חלוקות עצומות אלו התאפשרו בעקבות הסרת המגבלות שהוטלו על הבנקים בתחילת משבר הקורונה.

במרץ 2020 קבע הפיקוח על הבנקים הוראת שעה, שהביאה לעצירת חלוקת הדיבידנדים על ידי הבנקים. ביולי 2021 אפשר המפקח על הבנקים חלוקה של עד 30% מהרווח הנקי כדיבידנד, ואילו בדצמבר 2021 הודיע המפקח על הבנקים על ביטול ההגבלות באופן מלא.

את ההקלות הללו ניצלו הבנקים היטב, כאשר מאז הקיץ האחרון חילק בנק לאומי  סכום של כ-2 מיליארד שקל לבעלי מניותיו בגין רווחי 2020 ו-2021, ורשם תשואת דיבידנד של כ-4.6%. בנק הפועלים  חילק מאז יולי האחרון דיבידנדים בהיקף כולל של כ-1.5 מיליארד שקל, אשר הניבו תשואת דיבידנד של כ-3.8%, ואילו מזרחי טפחות  חילק באותה התקופה דיבידנדים בסך של כ-1.2 מיליארד שקל.

אליהם הצטרף גם הבנק הבינלאומי , שחילק בשנה שחלפה דיבידנדים בסך של 545 מיליון שקל, והשלים תשואת דיבידנד ענפית של 4.4% - הגבוהה ביותר מבין ענפי הבורסה.

הפניקס מובילה בביטוח - עם 580 מיליון שקל

תשואת הדיבידנד השנייה בגובהה ב-2021 עמדה על 3.7%, והיא שייכת לענף הביטוח. את הדיבידנדים הגבוהים בענף הביטוח - בסכום של 580 מיליון שקל - חילקה ב-2021 חברת הביטוח הפניקס , שבשליטת קרנות ההשקעה הזרות סנטרברידג' וגלטין פוינט, שהפכה למובילת הענף בביצועים ובשווי. החלוקות שביצעה הפניקס שיקפו תשואת דיבידנד גבוהה של 7.1%.

השנייה ברשימת המחלקות בביטוח היא הראל השקעות  שבשליטת משפחת המבורגר, שחילקה ב-2021 סך של 257 מיליון שקל (תשואת דיבידנד של 3.7%), ואילו השלישית היא איי.די.איי ביטוח  של משפחת שנידמן, שחילקה לבעלי מניותיה 160 מיליון שקל (תשואת דיבידנד של 10.1%).  חברת הביטוח מנורה מבטחים  חילקה השנה דיבידנדים במזומן בהיקף של 100 מיליון שקל.

יש לציין, כי משבר הקורונה הוביל ב-2020 את חברות הביטוח להפסקה כמעט מוחלטת של חלוקת דיבידנדים, ותשואת הדיבידנד הענפית הסתכמה אז ב-0.2% בלבד. עוד עולה מנתוני הבורסה, כי ענף השירותים הפיננסיים רשם תשואת דיבידנד ממוצעת של 3.6%, לאחר ש-18 מתוך 30 חברות הענף שילמו לבעלי מניותיהן סך של כ-800 מיליון שקל.

עם רשימת המחלקות הגדולות (לפי סכומי החלוקה) נמנית גם חברת איי.סי.אל  (לשעבר כימיקלים לישראל) מקבוצת החברה לישראל של עידן עופר, שנהנתה ב-2021 מעלייה חדה במחירי הדשנים, וחילקה לבעלי מניותיה דיבידנדים רבעוניים בסך מצטבר של כ-900 מיליון שקל. לשם השוואה, ב-2020 הסתפקה החברה בחלוקה של כ-400 מיליון שקל בלבד.

דלק רכב , יבואנית המכוניות שבשליטת גיל אגמון, חילקה ב-2021 דיבידנדים בסך של 713 מיליון שקל, בזכות שיפור במכירת כלי הרכב והצלחה בהצעת המכר של הנפקת החברה הבת ורידיס, הפועלת בתחומי התשתיות ואיכות הסביבה. שותפות דלק קידוחים , שבשליטת קבוצת דלק של יצחק תשובה, חילקה ב-2021 כ-634 מיליון שקל מרווחיה, בזכות עלייה בביקוש לגז טבעי ממאגר לוויתן ומכירת ההחזקה במאגר תמר.

 

מדד ת"א-35 אחראי ליותר מחצי מהדיבידנדים

עוד עולה מנתוני מחלקת המחקר, כי 51% מסך הדיבידנדים שחילקו החברות הבורסאיות ב-2021 הגיעו מחברות הנכללות במדד ת"א-35. 23 מהחברות הכלולות במדד חילקו דיבידנדים בסך של כ-10.8 מיליארד שקל, המשקף תשואת דיבידנד של כ-2%.

לשם השוואה, ב-2020 חילקו 21 מחברות המדד סכום כולל של כ-3.6 מיליארד שקל, אשר שיקף תשואת דיבידנד של 0.8% בלבד. תשואות הדיבידנד הבולטות ב-2021 מבין חברות המדד שייכות להפניקס (7%), קבוצת אשטרום  ואמות  (כ-4.75%) והבנקים לאומי (4.6%), הבינלאומי (4.4%) ומזרחי טפחות (4.2%).

58 מבין החברות שמניותיהן היו כלולות במדד ת"א-90 בסוף שנת 2021 חילקו דיבידנדים בסך של כ-6.6 מיליארד שקל (כ-31% מסך הדיבידנדים), לעומת 54 חברות המדד שחילקו כ-4.2 מיליארד שקל בשנת 2020. הסכום שחילקו חברות מדד ת"א-90 בשנת 2021 דומה אף הוא לזה ששילמו חברות המדד בשנת 2019.

תשואת הדיבידנד של מניות מדד ת"א-90 הסתכמה ב-2.4%, גבוהה מזו שבשנת 2020 (1.9%) אך נמוכה מזו שבשנת 2019 (3.8%). תשואות הדיבידנד הגבוהות ביותר מבין חברות המדד ב-2021 שייכות לשותפויות הנפט והגז ישראמקו  של קובי מימון וחיים צוף (19.8%) ודלק קידוחים (11.3%), וליבואניות הרכב דלק רכב (18.9%) וקרסו מוטורס  (10.7%).

עוד כתבות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק