גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרווחיות בשיא והמניות צונחות: חוסר הוודאות הכלכלית מגיע לבנקים

למרות שחמשת הבנקים הגדולים סיימו את 2022 עם רווחי שיא, מדד הבנקים מציג ביצועי חסר משמעותיים מתחילת השנה בהשוואה לבורסה בת"א ● בשוק מסבירים כי הסיבות נעות מהרפורמה המשפטית והורדת אופק דירוג האשראי של ישראל ועד לחששות מהפסדי אשראי ● וגם: איך קרה שדווקא הבנק שהכי חשוף לשוק המשכנתאות, יורד בשיעור המתון ביותר?

לוין, ברבר-צדיק, קוטלר, לארי, חנן פרידמן/ צילומים: יח''צ, תמר מצפי, איל יצהר, שלומי יוסף. עיבוד: טלי בוגדנובסקי
לוין, ברבר-צדיק, קוטלר, לארי, חנן פרידמן/ צילומים: יח''צ, תמר מצפי, איל יצהר, שלומי יוסף. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמשת הבנקים הגדולים רשמו בשנת 2022 רווח מצרפי של כמעט 24 מיליארד שקל. מדובר ברווחי שיא שבכל שנה אחרת היו מקפיצים את מניות הבנקים אף מעבר לשנה המוצלחת ביותר שלהם עד כה, 2021, אז מדד הבנקים זינק ב־58%. אבל ישראל של אביב 2023 השתנתה.

רווח של יותר ממיליארד שקל ולא מריבית: לאומי שיאן מימושי הנדל"ן בבנקים, ומה עשו המתחרים?
הכי רחוק מסיליקון ואלי: שנת שיא לבנקים בישראל
תגמול הענק שעומד מאחורי הפרישה של אורי לוין מדיסקונט 

המהפכה המשפטית, המשבר הכלכלי הגלובלי ברקע העלאות הריבית והאינפלציה הגבוהה, שינו את כללי המשחק אליהם הורגלנו בשנים האחרונות. והתוצאה: מניות הבנקים הישראליים, צנחו בשיעור של כפול ואף כמעט פי שלושה מאשר מדדי המניות העיקריים בתל אביב. 

כך, בעוד שמדד ת"א-35  ירד מתחילת השנה ב־2.5%, ומדד ת"א 125 איבד כ־4%, מדד ת"א בנקים , המורכב ממניות חמשת הבנקים הגדולים, צנח בכ־7% (נכון ליום ראשון השבוע). למעשה, בשלושה וחצי השבועות האחרונים המדד איבד 11.5%, כשבאותה תקופה מדד ת"א 35 ירד בשיעור של 2.5% בלבד. את שבוע המסחר פתחו הבנקים בעליות נאות, אותן אפשר לייחס גם לשיפור הסנטימנט בעולם, ואולי אף לתיקון, כלפי הסקטור שנפגע בעקבות משבר הבנקים בארה"ב. 

 

לדברי אלון גלזר, סמנכ"ל בלידר שוקי הון, לפערים הגדולים בין מניות הבנקים למדדים המובילים יש שתי סיבות עיקריות: הרפורמה המשפטית והעלאות הריבית. "המשקיעים מתרחקים מישראל על רקע האירועים הפוליטיים והשינויים במערכת המשפט", הוא אומר. "מכיוון שהבנקים משקפים את הכלכלה הישראלית, הם צפויים להיפגע במקרה של הרעה בכלכלה הישראלית".

גורם בשוק ההון אומר דברים דומים. "כשהבנקים יורדים תמיד יש לחפש את התנועות של המשקיעים הזרים. כשיש מיתון או האטה כולם חוטפים, אבל המשקיעים הזרים נוטים לממש קודם כל את האחזקות שלהם במניות הבנקים, בעוד המשקיעים המקומיים לא ממהרים למכור את המניות האלה", הוא מסביר.

ואכן, מבט על תשואות מניות הבנקים מלמד כי בימים שלפני הצהרת ראש הממשלה בנימין נתניהו על השהיית החקיקה סביב מערכת המשפט, נרשמה אופטימיות בקרב המשקיעים והמניות עלו. אולם מיד אחרי נאום נתניהו ב־27 במרץ, כשהתברר כי מדובר על השהיה עם אופציה להתנעת החקיקה מחדש מהמקום בו היא הופסקה, חזרו הירידות החדות, בעוד שהמדדים הרחבים נשארו יציבים יחסית.

הבנקים עצמם התייחסו לסוגיה במפורש בדוחות הכספיים שלהם לשנת 2022. בדיסקונט למשל ציינו כי לדעת גורמים כלכליים שונים בארץ ובעולם, שינויים אלו עלולים להשפיע לרעה על השווקים הפיננסיים ועל איתנות המשק והכלכלה בישראל. "ההשפעות עלולות לפגוע גם בבנק ובלקוחותיו", הם הסבירו. גם בבנק הפועלים ציינו כי "למהלך החקיקתי עלולות להיות השפעות שליליות על המשק הישראלי, לקוחות הבנק והבנק עצמו". ואילו בלאומי הסבירו כי לאירועים החקיקתיים והחברתיים "עלולה להיות השפעה שלילית על המשק הישראלי וכפועל יוצא מכך על ביצועיו של הבנק".

עד כמה הבנקים הם השתקפות של המשק הישראלי? מתחילת השנה חמשת הבנקים הגדולים תפסו כ־40% מהיקף המסחר במדד תל אביב 35.

הבנקים חשופים לדירוג האשראי של המדינה

ההתייחסויות הללו קיבלו בסוף השבוע האחרון משנה תוקף כאשר חברת הדירוג הבינלאומית מודי'ס הורידה את תחזית דירוג האשראי של ישראל מ"חיובית" ל"יציבה", אך לפי שעה לא הורידו את הדירוג עצמו. בדיסקונט ציינו עוד לפני כן כי "לדירוג האשראי של מדינת ישראל ישנה השפעה ישירה על דרישות ההון, נוכח העובדה שדרישות ההון בגין חשיפות לממשלות, לישויות סקטור ציבורי (למשל: רשויות מקומיות) ולבנקים, נגזרות מדירוג האשראי של המדינה. להערכת הבנק, אם וככל שירד דירוג האשראי של ישראל, יגרום הדבר לירידה של 0.18% ביחס הון רובד 1 (היחס בין נכסי הסיכון של הבנק - בעיקר אשראי, לבין ההון העצמי שלו, ר"ו)". גם בבנק הפועלים תמחרו אירוע של הורדת דירוג, רק של חברה אחרת - S&P. לפי הפועלים, בתרחיש הזה צפויה ירידה של 0.2% ביחס הון רובד 1.

בין העלאות הריבית לתאבון הסיכון

גלזר מסביר כי הסיבה השנייה לירידה החדה במניות הבנקים היא על רקע עליית הריבית. "בתקופה כזו החשש מפגיעה בתיק האשראי הבנקאי וביכולת ההחזר של לווים עולה משמעותית, כאשר האירועים הפוליטיים מהווים משקולת נוספת", הוא אומר.

ישראל של השנה האחרונה היא כלכלה למודת העלאות ריבית (תשע העלאות רצופות מאז אפריל 2022) וצריכה להתרגל לתנאים המאקרו כלכליים העולמיים והמקומיים החדשים. לדברי הגורם בשוק ההון, העובדה שהבנקים, בעיקר הגדולים, נזילים יותר, מסבירה את הירידות החדות במניות שלהן. "בעוד שקנייה או מכירה של מניות מזרחי טפחות, דיסקונט או הבינלאומי מגיעה בפקודה ממוצעת לעשרות אלפי שקלים בודדים, אצל הפועלים ולאומי היא יכולה להגיע גם ל־100 אלף שקל או יותר. כל פעולה במניות שלהם משמעותית יותר".

ואכן, לפי נתוני הבורסה, בשנים האחרונות מניות לאומי והפועלים הן הסחירות ביותר בבורסה בתל אביב. מתחילת השנה מניית הפועלים  צנחה ביותר מ־8% ושל לאומי  בכ־7.3%. אלא שדווקא בנק קטן בהרבה, הבינלאומי , ספג את הפגיעה הקשה ביותר עם צניחה של יותר מ־10% בשנת 2023. לדברי גורם פיננסי הסיבה לירידה החדה של הבינלאומי היא מכפיל הרווח הגבוה בו הוא נסחר מתחילת השנה, כך שמדובר בסוג של תיקון של השוק.

רק לפני כמה חודשים, בדצמבר 2022 נראתה מגמה דומה של התנתקות בין המדדים המובילים בבורסה למדד הבנקים על רקע העלאות הריבית והחשש ממיתון והפסדי אשראי. כעת, בדוחות שפרסמו לאחרונה, התייחסו הבנקים לתרחיש של עליית סיכוני האשראי: "נכון למועד פרסום הדוח (באמצע חודש מרץ, ר"ו), הפעילות הכלכלית במשק המקומי ממשיכה לצמוח, אך תוך האטה בקצב", כתבו בלאומי. "ההאטה באה לידי ביטוי, בין היתר, בירידה ממשית בקצב מכירת דירות חדשות, כמו גם השלכות של עליית הריבית על לווים, בדגש על לווים ממונפים, אנשים פרטיים ועל ענפי משק עתירי פעילות אשראי. הבנק בוחן באופן שוטף גם את השפעת עליית הריבית במשק על סיכון האשראי בתיק, לרבות באמצעות תרחישי רגישות שונים".

לאומי, אגב, הוא הבנק עם הגידול החד ביותר בתיק האשראי שלו בשנת 2022 (18%), למרות החשש מהאטה והשלכותיה על הלווים. נראה כי ההשערה שהעלנו בגלובס בסוף השנה שעברה כי המשקיעים עשויים לתמחר בחסר את הגידול המהיר בתיק האשראי במבט לקראת העתיד - מתממשת.

המניה שספג את הירידה הקטנה ביותר במדד הבנקים היא זו של מזרחי טפחות  (פחות מ־3%). זאת למרות החשיפה הגדולה שלו להלוואות בתחום המשכנתאות, הענף בו נראית האטה בחודשים האחרונים בעקבות העלאות הריבית והאינפלציה שייקרו את ההלוואות לדיור בכ־1,000 שקלים רק השנה. "רמת הסיכון בתיק המשכנתאות עלתה מנמוכה לנמוכה־בינונית", כתבו במזרחי, "בשל האי־ודאות בנוגע להשפעות עתידיות אפשריות של עליית הריבית והאינפלציה על כושר ההחזר של הלווים, וזאת לאור מהותיות תיק המשכנתאות לבנק ועל אף שנכון למועד זה, מדדי הסיכון אינם מצביעים על הרעה מהותית או שינוי מהותי ברמת הסיכון. רמת סיכון הריבית עלתה מנמוכה־בינונית לבינונית, בשל העלייה בסביבת הריבית, רמת האי־ודאות הגבוהה וההשפעות האפשריות על התנהגות לווים ומפקידים. (זאת בעוד) רמת הסיכון הכוללת של סיכוני שוק וריבית נותרה נמוכה־בינונית".

עם זאת, במזרחי הוסיפו כי הבנק בוחן את מדדי הסיכון ורמות הסיכון באופן מתמיד וכי אם פוטנציאל הסיכון העתידי יקטן, רמת הסיכון בתיק האשראי לדיור תרד חזרה לנמוכה.

אז איך קרה שדווקא הבנק שהכי חשוף לשוק המשכנתאות רושם את הירידה הכי מתונה בבורסה? כבר בסוף השנה שעברה השוק תמחר את החשיפה של מזרחי לתחום המשכנתאות, והבנק נערך עם ההפרשות הגדולות ביותר להפסדי אשראי (כריות הביטחון למקרה שהלווים לא יחזירו את ההלוואות). תיק האשראי של מזרחי צמח בשיעור מתון יחסית למתחרים, ולמרות החשיפה הגדולה להלוואות לדיור, ולא פחות מתשע העלאות ריבית רצופות - לא נרשמו מחיקות גדולות בהחזרי האשראי של הבנק. במילים אחרות, נראה שהמשקיעים ציפו לתוצאות גרועות יותר.

ההשלכות: פגיעה בפנסיות

הירידה במניות הבנקים משתרשרת באופן ישיר לחסכונות של הציבור הישראלי, מאחר שהגופים המוסדיים מחזיקים בהם באמצעות כספי העמיתים.

ההשפעה של הירידות על חסכונות הציבור ניכרת במיוחד אצל שלושת הבנקים ללא גרעין שליטה - החזקות המוסדיים בבנק לאומי מסתכמות בכ־29%, רובם המכריע באמצעות קופות גמל וקרנות נאמנות, כשבבנק הפועלים מדובר על 31.3% ובדיסקונט  על 33%. בשניים מהבנקים בהם קיים גרעין שליטה, ההשפעה תהיה פחותה, כאשר במזרחי טפחות מחזיקים המוסדיים בכ־12% ואילו בבינלאומי בכ־6.3% בלבד.

אם ניקח את לאומי כדוגמה, הרי שבקיץ שעבר עמד שווי הבנק על כ־50 מיליארד שקל, ואילו לפני העליות של תחילת השבוע מחירו כבר צנח אל מתחת ל־40 מיליארד שקל. ירידה זו של כ־20% מביאה לפגיעה בתשואה של החוסכים, אותה נראה בדיווחי הגופים המנהלים את חסכונות הציבור.

עוד כתבות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת