גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות התעופה האהובות על הישראלים: באיזה מקום אל על, ומי החליפה את טורקיש איירליינס במדד?

ענף התעופה סבל מחוסר יציבות בשנה האחרונה נוכח עזיבת חברות רבות ● ברקע זה, אל על מטפסת 20 מקומות בדירוג הכללי ● וגם: כך וויזאייר עקפה את המתחרה הגדולה ● מדד המותגים 2025

מטוס אל על / צילום: יח''צ אל על
מטוס אל על / צילום: יח''צ אל על

שנת 2025 הייתה רצופת טלטלות עבור ענף התעופה בישראל. נתב"ג פעל תחת איום מתמשך מצפון וממזרח, שהגיע לשיא במבצע "עם כלביא" מול איראן. מתקפות קטלניות מאיראן, לצד שיגורים תכופים מהחות'ים, אילצו את חברות התעופה הזרות לבחון שוב ושוב את המשך פעילותן בישראל ואף לעצור אותה לתקופה ממושכת.

למדד המותגים המלא לשנת 2025

עבור הנוסעים הישראלים מדובר בסיוט מתמשך: הזמנת טיסה או תכנון חופשה מראש עם חברת תעופה זרה הפכו להימור. במקביל, גלי הביטולים הקפיצו את המחירים, האפשרויות שנשארו על השולחן צומצמו מאוד, והן מורכבות מחברות התעופה הישראליות לצד קומץ חברות זרות שהפגינו נאמנות יוצאת דופן.

אל על זינקה, ישראייר וארקיע נשארו בחוץ

חוסר הוודאות בענף הורגש ברשימת 100 המותגים המובילים במדד. חברת התעופה היחידה שנכנסה השנה לרשימה היא אל על. חברת התעופה הלאומית שיפרה את מיקומה במדד הכללי, קפצה ממקום 81 למקום 61 ושמרה על מיקומה בראש הקטגוריה.

במהלך השנה אל על הקפידה על קמפיינים ממוקדים, בהם כאלה המיועדים לאנשי המילואים ובחירת חנן בן ארי כפרזנטור כדי לחזק את המותג "הכי בבית בעולם". צעד בולט נוסף שנקטה החברה היה קיבוע מחירי מקסימום ליעדים מסוימים בשעות חירום, במיוחד כאשר חברות תעופה זרות ביטלו טיסות.

עם זאת, הדירוג של אל על בחצי התחתון של הרשימה הכללית מעיד כי החברה עדיין מתקשה לשנות את תדמיתה. אפשר לייחס לכך שתי סיבות: אחת - בקיבוע מחירי המקסימום, כרטיסי התיירים הזולים נחטפים במהירות, ולרוב נותרות לנוסעים ברגע האחרון רק מחלקות הפרימיום והביזנס, שמחירן גבוה משמעותית.

הסיבה השנייה היא שאל על פרסמה דוחות כספיים שהעידו על רווחי שיא בתקופת המלחמה. עם הכנסות של כ-3.4 מיליארד דולר בשנת 2024, גידול של כ-37% לעומת אשתקד. ברבעון הראשון של 2025 אל על רשמה הכנסות של 774 מיליון דולר, גידול של כ-5% ביחס לרבעון המקביל אשתקד, ורווח נקי של כ-96 מיליון דולר, עלייה של כ-19% ביחס לרבעון המקביל. ככל הנראה הדבר לא תרם לתדמיתה של אל על בעיני הציבור הרחב.

באוגוסט אשתקד שר הכלכלה ניר ברקת הזמין את מנכ"לית אל על דינה בן טל-גננסיה, לצד יתר בכירי חברות התעופה המקומיות, בשל עליות המחירים החדות במחירי הטיסות, במה שנראה כמו צעד ראשוני לפיקוח על המחירים הגבוהים ברקע המצב הביטחוני. אלא שלבסוף נקבע כי אל על תפעיל ארבעה יעדים בלבד במחירים מוזלים עד סוף 2025. בכך הגיעו להסכמה שתאפשר לישראלים גישה לחופשה וטיסות עסקים לחו"ל, מבלי שמשרד הכלכלה יתערב בתמחור של שאר טיסות אל על.

שתי חברות התעופה הישראליות הגדולות הנוספות, ישראייר וארקיע, לא נכנסו לרשימת 100 המותגים המובילים, והן מדורגות במקומות 172 ו־174 בהתאמה. עם זאת, בדירוג בתוך הקטגוריה התרחש מהפך קטן - ישראייר הצליחה לעקוף את ארקיע, והתמקמה במקום השני אחרי אל על.

השנה ארקיע השיקה קו טיסות ישיר לניו יורק, תחילה עם שלוש טיסות שבועיות שבהמשך הורחבו לחמש טיסות שבועיות. הטיסות מבוצעות במטוסים חכורים בחכירה רטובה.

ישראייר לא נשארה מאחור: החברה הכריזה כי בשנה הבאה תשיק קו ישיר לניו יורק, שמתוכנן לכלול שש טיסות שבועיות, תוך שימוש במטוסים בחכירה יבשה, שנחשבת לבטוחה יותר בתקופות של חוסר יציבות ביטחונית. כמו אל על, גם שתי החברות, שהואשמו בהעלאת מחירים בזמן המלחמה, ניסו למשוך את הקהל המקומי באמצעות מבצעים, בעיקר לקראת סוף עונת החורף.

אל חברות התעופה הישראליות הגדולות הצטרפה השנה שחקנית חדשה - אייר חיפה, שמדורגת במקום 13 בקטגוריית התעופה, ובמקום 326 במדד הכללי. מדובר במרחק ניכר מהמתחרות, אך נוכחותה מסמנת התחלה של שינוי. יתרונה הגדול של החברה, שמחזיקה ארבעה מטוסים, אינו במחירים, שלא רחוקים מאלה של המתחרות, אלא ביכולת להחזיר את שדה התעופה הרדום בחיפה לפעולה, ולתת מענה לישראלים שאינם גרים במרכז הארץ.

למרות מיקומה הנמוך, אייר חיפה הצליחה לעקוף את בלו בירד - החברה היוונית שבבעלות קווי חופשה הישראלית. בלו בירד דורגה במקום 14 בקטגוריה. החברה עצרה את פעילותה בישראל לתקופה קצרה באוקטובר, אך חזרה במהרה. אך נראה כי למרות שימור היקף טיסות הגבוה במלחמה ויציבות חסרת תקדים ביחס למתחרות, מותג החברה סבל.

איך לייצר שיח חיובי על המותג? תלמדו מוויזאייר

את שלושת המקומות הראשונים בקטגוריה תופסות החברות הישראליות הגדולות - אל על, ארקיע וישראייר. את המקום הרביעי תופסת ענקית התעופה הבינלאומית וויזאייר. חברת הלואו קוסט ההונגרית הקפידה לחזור לפעילות בישראל מהר יחסית, כאשר הושבתו הטיסות לארץ בעקבות אירועים ביטחוניים, והיא הפכה לחלופה אמינה בעיני נוסעים רבים. עם מודל הלואו קוסט והמחירים האטרקטיביים, היא מחליפה מקום את ריינאייר, שצנחה למקום השמיני בקטגוריה, ולמקום 278 במדד הכללי.

הירידה של ריינאייר האירית בדירוג אינה מקרית: החברה נקטה קו תקיף נגד ישראל, דרשה פתיחה מחדש של טרמינל 1 והייתה קול בולט לשינוי חוק שירותי התעופה באופן שיפגע בצרכנים הישראלים, על רקע רצונה להימנע מהחזרי פיצויים לנוסעים. בדוחות הכספיים האחרונים שפרסמה החברה הצהיר המנכ"ל מייקל או'לירי כי "ריינאייר מאבדת סבלנות למצב בישראל".

לעומתה, וויזאייר ביססה את מעמדה באמצעות צעדים חיוביים, גם בעיצומה של תקופה ביטחונית מורכבת. בין היתר, השיקה את מועדון "טוס כפי יכולתך" לקהל הישראלי, קיימה ביקור בישראל ודאגה להפגיש את סמנכ"ל השיווק שלה עם עיתונאי תעופה ישראליים. כמו כן החברה הכריזה על קו חדש מתל אביב לנאפולי. המבצעים הרציפים והשיח החיובי סביב פעילותה סייעו לה לשמור על נוכחות תדמיתית עקבית.

כלומר, למרות שריינאייר הובילה בתחילת השנה את גל הורדת מחירי הטיסות, עם כרטיסים ליעדים קרובים בפחות מ־50 דולר, הפסקת הפעילות בעקבות נפילת הטיל בנתב"ג בחודש מאי גדעה באיבו את הניסיון להשיב את אמון הצרכנים.

גם איזי ג'ט, שדורגה אשתקד במקום השישי בקטגוריית התעופה, צנחה כעת למקום התשיעי, ולמקום ה-307 בדירוג הכללי, מכיוון שהחברה לא חידשה את פעילותה בישראל בשנה האחרונה.

לופטהנזה, מצדה, ביצעה קאמבק למקום החמישי בדירוג, למרות שבמהלך השנה נקטה ביטולים רבים, לעתים ארוכי-טווח. היא נודעת כיום כסוג של "ברומטר" בענף: החלטותיה נתפסות ככאלה שמכתיבות מה יעשו חברות תעופה אחרות, שברובן התיישרו אחריה. בכל פעם שלופטהנזה חזרה לפעול בישראל, הלכו בעקבותיה גם מתחרות רבות אחרות.

לאן נעלמה טורקיש איירליינס, ומי תפסה את מקומה?

אחת החברות הבולטות שנעדרת לחלוטין מהדירוג השנה היא טורקיש איירליינס, חברה שהייתה עד ה־7 באוקטובר בין הפעילות ביותר בנתב"ג, עם למעלה מ־10 טיסות יומיות בקו תל אביב איסטנבול. עם פרוץ המלחמה, החברה הפסיקה את פעילותה בישראל בעקבות הסכסוך המתוקשר בין טורקיה לישראל, ואין צפי כי תחזור בקרוב. טורקיש אף ויתרה על הסלוטים שלה בנתב"ג, נכס תעופתי יקר־ערך שהשיגה במאמץ רב לאורך השנים.

את החלל שהותירה מנסות למלא חברות מאיחוד האמירויות, שמפגינות יציבות חסרת תקדים בישראל עבור חברות זרות. חברת פליי דובאי, למשל, תופסת את המקום העשירי ברשימת הקטגוריה, אותו המקום שטורקיש החזיקה בו בשנה שעברה.

עוד כתבות

גווינת' פאלטרו בסרטון של Astronomer / צילום: צילום מסך

עושים מהלימון לימונדה: התשובה של חברת Astronomer לסקנדל בהופעה של קולדפליי

אחרי שהרומן של בכירי החברה נחשף בסרטון ויראלי, Astronomer מבצעת בקרת נזקים ● המנכ"ל וסמנכ"לית משאבי האנוש כבר הספיקו לפרוש מתפקידם, וכעת החברה הוציאה סרטון שמתייחס ברמיזה לתקרית ● בסרטון מככבת גווינת' פאלטרו, אישתו לשעבר של סולן להקת קולדפליי, שמוצגת כ"דוברת הזמנית" של החברה

פאנל סיפורו של מותג הוויסקי של קיבוץ בארי בכנס MAD / צילום: תמר מצפי

"אנחנו מייצאים את הוויסקי של בארי ליותר מ-40 מדינות ברחבי העולם"

"אם יהיה ביטחון וכל החטופים יחזרו, אפשר להתחיל איזשהו תהליך של ריפוי", כך אמר בכנס MAD של גלובס חיים ילין, לשעבר ראש המועצה האזורית אשכול, על מותג הוויסקי החדש "סינגל בארי" ● לבארי ייקח עוד תקופה ארוכה להשתקם, והדרך לשם עוברת גם דרך יוזמות שמקדמים חברי הקיבוץ ושותפים שחוברים אליהם עם מותג הוויסקי שמיוצר במזקקת "מילק אנד האני"

כסף בקיר. עם גיא ליאון / צילום: פרטי

הזוג הצעיר שכבר קנה 3 נכסים: "הדירה הראשונה הייתה שבורה אך במיקום מרכזי"

גיא ליאון ואשתו שי התחילו עם דירה קטנה במצפה רמון, המשיכו לקריית אתא ולבסוף רכשו דירה על הנייר באופקים - תוך מינוף מסיבי ואמונה שהמחירים רק יעלו

נבחרת החלומות של צוקרברג / צילום: ap, Jeff Chiu

עם חבילות שכר של 100 מיליון דולר: זו נבחרת החלומות של צוקרברג

במשך חודשים הכין מנכ"ל מטא רשימה של חוקרים ומהנדסים שירכיבו את מעבדת בינת־העל שלו ● הוא מפתה אותם במאות מיליוני דולרים, שלפעמים ניתנים כבר במעמד החתימה - אבל גם בתשתית להריץ את המודלים שלהם ● מיהם הכוכבים ששווה לשלם עליהם כל־כך הרבה?

אבי שמחון / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

ועדת שמחון: הבנקים לא יוכלו להגביל יזמי נדל"ן בהורדת מחירי דירות

מחירי הדירות בישראל כמעט שלא יורדים, על אף שבשוק קיים היצע גדול של דירות חדשות לא מכורות ● עפ"י ההמלצה המרכזית של הצוות לבחינת מעורבות הבנקים בקביעת מחירי הדיור, גורמי מימון לא יוכלו להתערב בשיקולי היזם בקביעת מחירי דירות, ואסור יהיה להם להתנות את הליווי בשינויים עתידיים במחירי הדירות

ניתוח עסקה. בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בחריש? / צילום: לירון כרמון

"היצע דירות היד שנייה בעיר גדול": בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בחריש?

בשכונת אבני חן בחריש נמכרה דירת 5 חדרים בשטח של 115 מ"ר עם מרפסת, חניה וממ”ד, בקומה הראשונה מתוך 6, תמורת 1.525 מיליון שקל ● המוכר הוא אברך מירושלים, הקונים הם זוג צעיר מחדרה ● ברחוב נורדאו ברחובות נמכרה דירת 3 חדרים, 81 מ”ר, בקומה רביעית מתוך 4, ב־1.67 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

סכסוכים עם התקשורת, ויכוח פומבי עם זלנסקי והתנגשות עם האיש העשיר בעולם: הסקנדלים של טראמפ

חצי שנה לכהונתו השנייה והנשיא האמריקאי גרם ללא מעט רעש - לא רק בשל מדיניותו ההפכפכה, אלא גם בשל שרשרת של שערוריות אישיות ופוליטיות ● שלל הכותרות שהצליח טראמפ לייצר בתוך זמן קצר ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד 

בנימין נתניהו, הליכוד פוסט ברשתות החברתיות, 18.7.25 / צילום: איל יצהר

האם ממשל ביידן מימן במיליארד דולר ארגוני מחאה נגד הממשלה? הקייס חלש

חברי הממשלה מיהרו לנופף במסמך של ועדת המשפטים של בית הנבחרים האמריקאי, לפיו ביידן ניסה להפיל את נתניהו ● אלא שבדוח יש חורים, והוא בכל מקרה פחות נחרץ ממקדמיו בישראל ● וגם: מה עומד מאחורי הטענה למימון גופים המזוהים עם טרור?

מייקל סיילור (מימין), מייסד ומנכ''ל סטרטג'י (לשעבר מיקרוסטרטג'י), ומרטין שלאף, בעלי קרן Alpha Capital Anstalt / צילום: SKATA via Reuters

"חברות אוצר": הטרנד החדש שכובש את וול סטריט חצה רף של 100 מיליארד דולר

בזמן שמחיר הביטקוין שובר שיאים, שורה של חברות ציבוריות משקיעות מיליארדים במטבעות דיגיטליים ומעמידות למבחן את המודל שהביא לזינוק של 3,300% במניית חברת מיקרוסטרטג'י - הרבה יותר מהביטקוין עצמו ● גם הנשיא טראמפ, אילון מאסק, מרטין שלאף ומניית ה"מם" גיימסטופ נדבקו בשיגעון החדש של וול סטריט

שער La Stampa האיטלקי, 18 ביולי. עם הכותרת ''ביבי מפציץ את הנוצרים'' / צילום: גזיר עיתון

2033: סיכוי למסע יהודי-נוצרי בדרך הרחמים

הפגזים התועים שפגעו בכנסייה היחידה של עזה הביאו נזק איום על ישראל ● עיתון מהחשובים באיטליה פרסם כתב אישום נגד ה"ישראליזם" שהשחית את היהדות

ירושלים. העירייה המהירה והיעילה ביותר בקידום תוכניות בנייה / צילום: Shutterstock

ההודעה על אלפיים דירות חדשות מסמלת יותר מכל את המהפך שעובר על ירושלים

ירושלים דשדשה שנים מאחור בכל הקשור לנדל"ן, אך השנים האחרונות מצביעות על מהפך ● מנתוני סקר גלובס והתאחדות הקבלנים עולה כי בעיני רוב היזמים זו הרשות שאיתה הכי נוח לעבוד, ואת השינוי אפשר להרגיש גם בשטח ● האם נכונות הטענות שזה בא על חשבון התושבים?

רצועת עזה, בתחילת השבוע / צילום: ap, Jehad Alshrafi

מקורות בחמאס לעיתון א-שרק אל-אווסט: נקטנו צעדים ביטחוניים מחמירים - בשל חשש לניסיון לחלץ חטופים

מחאות נגד הממשלה ובעד החזרת החטופים החלו בעשרות מוקדים ברחבי הארץ ● עינב צנגאוקר: "מאז שעידן שוחרר מהשבי אני לא יודעת מה עלה בגורלו של מתן, אני רק יודעת שאין לו זמן, ניוון השרירים שלו מחמיר, והוא בסכנת מוות" ● שורדת השבי אמילי דמארי חשפה פרטים חדשים על שהותה בשבי לעיתון ה"דיילי מייל". דמארי תיארה תנאי מחיה בלתי אנושיים שכללו כליאה בכלובים ● 50 חטופים - 659 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

פאנל להיות מותג בישראל / צילום: שלומי יוסף

בין עסקת חטופים ל"הותר לפרסום": החשיבה מאחורי הקמפיינים ואלו שנגנזים

בפאנל שהתקיים בכנס MAD של גלובס בנושא "להיות מותג בישראל" השתתפו ירון טיקטין מחברת כאל, אבי לאופר משטראוס, טלי פולג מבזק ודודי בלסר ממקורות ● הפאנל דן בשאלה כיצד משפיעה המלחמה על הפעילות השיווקית והפרסומית של מותגים

יהונתן בגס, מנהל המחקר בקבוצת יפעת, בכנס MAD 2025 / צילום: תמר מצפי

מנהל המחקר בקבוצת יפעת: "ערך הישראליות יגן על המותג בעת משבר"

לראשונה במדד המותגים של גלובס, נבחרו 20 המותגים שמובילים בערך הישראליות ● יהונתן בגס, מנהל המחקר בקבוצת יפעת, הסביר בכנס MAD של גלובס כיצד התנהל הליך הבחירה

מרג'ורי טיילור גרין, אילון מאסק, טאקר קרלסון / צילום: ap, Rod Lamkey, Kevin Lamarque, Julia Nikhinson

מאילון מאסק עד טאקר קרלסון: הימין האמריקאי וטראמפ במסלול התנגשות

מאז שחזר לבית הלבן טראמפ מנהל מאבקים לא רק נגד הדמוקרטים והתקשורת, אלא גם מול נאמניו ושותפיו ● פרשת אפשטיין ומדיניות החוץ של הנשיא חושפות חולשה בתוך תנועת MAGA, ומהלכיו הכלכליים מקימים עליו את מפלגתו - אך הוא לא מהסס לקדם את מדיניותו ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד 

Kpop Demon Hunters. השאירה אבק ללהקות בשר ודם מהז'אנר / צילום: ©2025 Netflix

ה-AI מוחקת את הטאץ' האנושי - בלי שנרגיש שמשהו חסר

אולי נבואות הזעם כבר כאן - הבינה המלאכותית מחליפה את האמן ● להקות מומצאות בראש המצעדים, סדרות נוצרות בלי שחקנים, ואלגוריתמים מייצרים שירים שבוטים מאזינים להם ● מסתבר שהאמנות כבר לא זקוקה ליוצר והעיקר שהכול יתנגן חלק

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם רינת שרצר / צילום: Eda Tankal

המומחית שמסבירה: למה כל הרעיונות הכי טובים באים דווקא במנוחה?

הפודקאסט הפופולרי "פופקורן" מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "כשאנחנו עושים שנ"צ, יוצאים לסיבוב, מתקלחים - שם טמון פוטנציאל אינסופי", אומרת רינת שרצר, יזמת חברתית, מהנדסת ביוטכנולוגיה ומרצה בבצלאל ובבית הספר הגבוה לעיצוב ואומנות בניו יורק • בשיחה עם ליאור פרנקל היא מסבירה על חשיבות עצירת המרוץ עבור יזמים, מנהלים ועובדים ועל הצורך להתנהל קצת יותר כביצית ופחות כזרע ● פופקורן

קנצלר גרמניה פרידריך מרץ, ראש ממשלת פולין דונלד טוסק, נשיא צרפת עמנואל מקרון ונשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי / צילום: ap, Mstyslav Chernov

מכסים, נאט"ו ואיומים: כך הפך נשיא ארה"ב למי שמכתיב את עתיד האיחוד האירופי

לטובה או לרעה, הנשיא האמריקאי הוא זה שדחף את האיחוד האירופי לעבור רפורמות משמעותיות בחצי השנה האחרונה: מהגדלת התקציבים הביטחוניים ועד לפריצת תקרות חוב ● האירו התחזק, הבורסות זינקו, אך השאלה האם האיחוד יישאר מלוכד או יתפרק עדיין פתוחה ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד

המותגים המובילים בישראל

100 המותגים המובילים בישראל נחשפים: המהפך במקום הראשון ומי זוכה לנאמנות של הציבור?

מדד המותגים של גלובס מצביע זו השנה ה-22 ברציפות על רשימת 100 המותגים המובילים בישראל, בסקר ענק שכולל 4,000 משתתפים ● מי הפתיעו ומי נותרו מחוץ לרשימה? ● מדד המותגים 2025 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

אישה שילמה חוב במשך 21 שנה, ובכל זאת הוא תפח פי עשרה. איך זה נגמר?

המחוזי קיבל העתירה, העליון הפך אותה - והקמת מרכז המסחר והמגורים יצא לפועל ● בני זוג שהו בחו"ל, וכאשר חזרו ארצה - גילו שמתגוררים בדירתם. מה קבע ביהמ"ש? ● שילמה חוב במשך 21 שנה, אך הוא רק הלך וגדל ● 3 פסקי דין בשבוע