גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסטארט-אפ המבטיח של "גלובס" לשנים 2012-2013: פייבר

"גלובס" בוחר את 10 הסטארט-אפים המבטיחים ביותר של 2012-2013 ■ מייסדי פייבר מסבירים שלא מדובר בגימיק: "אנשים יכולים לעשות כסף מהכישרון שלהם"

שיעורי צמיחה, גרף הכנסות, מאגר משתמשים - יש לא מעט דרכים למדוד הצלחה של אתר באינטרנט, אבל נראה שהדרך הכי פשוטה להבין עד כמה חברה באמת מצליחה היא פשוט לבדוק כמה אנשים החליטו לחקות אותה.

רשימת הסטארט-אפים המבטיחים:

ארליסנס דואגת שלא תתדרדרו

פאוארמט נותנת לכם אנרגיה

FiftyOne מוכרת לכם את אמריקה

קלאריזן רוצה להיות הפייסבוק הארגוני

קמינריו מאחסנת במהירות הבזק

MY THINGS תתאים לכם מודעה ממוקדת

אונבו דואגת שלא תגלשו

watchdox שומרת על המסמכים

NLT חותכת בבשר החי, אבל בזהירות

מה קרה ל-10 הסטארט-אפים המבטיחים של "גלובס" משנה שעברה?

חברת Fiverr הישראלית, שהקימו מיכה קאופמן ושי וינינגר ב-2009, מציעה זירת מסחר חברתית שמאפשרת לגולשים למכור ולקנות שירותים שונים בעבור חמישה דולרים והחברה גובה עמלה של דולר מכל עסקה. אפשר למצוא שם מעצבים גרפיים, מתרגמי מאמרים ויועצים עסקיים לצד בובות שיגידו את הטקסט שיישלח להם, אדם שישיר שיר עצוב כשהוא חובש כובע של מיקי מאוס ועוד גיגים משעשעים לא פחות.

שלוש שנים אחרי, פייבר היא סיפור הצלחה ובאתר מוצעים לא פחות ממיליון שירותים. לא מעט חברות החליטו לנסות לשכפל את המודל ולהעתיק את העיצוב. ברשת צצו לא מעט אתרים דומים, חלקם דומים מדי, שאפילו גנבו את הסלוגן של החברה "Buy. Sell. Have Fun".

החקיינים

חלק מהחקיינים בחרו שם דומה לאתר שלהם, למשל fourerr, sixerr ו-eighterr ואף קבעו את עלות השירות בהתאם (ב-fourerr משלמים 4 דולרים לעבודה במקום 5 דולרים ב-fiverr וכו'). גם בישראל ניתן למצוא נציגים של התופעה, בהם 20s ו-smalljob ואפילו קבוצת זאפ השיקה לפני שנה אתר דומה בשם gigim.

פייבר לא הצליחה להסיר מהרשת את האתרים המשוכפלים (Clones), שמתרבים כפטריות אחרי הגשם, בדומה לגל אתרי הקופונים שצצו בעקבות הצלחת גרופון.

"בימים ש-eBay קמה", אומר קאופמן, "הזמן שלקח להרים אתרים משוכפלים היה שלוש שנים. כשגרופון קמה זה לקח 3-6 חודשים ובתקופה שלנו בפייבר זה לוקח חודש. הזמן הזה מתקצר. נורא קל להעתיק שירות שמצליח - לוקחים את המתכון ובשבריר מהזמן מעתיקים אותו".

- זה לא מטריד שהעבודה שהשקעתם מועתקת בקלות על-ידי עשרות אתרים?

"זו תופעה שמן הסתם יש בה הרבה דברים לא חוקיים. יש פה מקום להליכים משפטיים ופייבר מטפלת בדברים בדרכה, אבל בשבילי זה רעש רקע. אנחנו לא יושבים מהבוקר עד הערב ורק חושבים על אלה שמעתיקים אותנו. מעבר לכך, החזות של האתר היא רק חלק מאוד קטן ממה שקורה מאחורי הקלעים.

"הידע שיש בפייבר, הטכנולוגיה שנמצאת מתחת לזירת המסחר - את אלה אי אפשר להעתיק. חוץ מזה, עם כל הכבוד לאתרים המעתיקנים, ברגע שאתה מגיע לרף מסוים של גולשים, מאוד קשה לייצר העתק שיגיע לממדים האלה".

מודל עסקי פשוט

הממדים האלה הם ללא ספק מעוררי התפעלות. כ-3,000 שירותים מצטרפים מדי יום לאתר והגודל הוא אחד הפקטורים החשובים בהצלחת החברה. "ידענו שבשביל לייצר מוצר אינטרנטי קלאסי שיעבוד צריך שלושה דברים: קודם כל שהמוצר יהיה Sticky (דביק) ושאנשים יאהבו לבלות בו הרבה זמן, יראו הרבה דפים ויהיו בו מרכיבים חברתיים ומעניינים; דבר שני שהוא יהיה ויראלי באופן עצמאי ובלי הצורך לקנות פרסום ומדיה שיקדמו אותו; ודבר שלישי, שיהיה לו מודל עסקי מאוד פשוט וברור לכולם ושהוא ייכנס לפעולה מהרגע הראשון", אומר קאופמן.

בנוסף לשלושת המרכיבים הללו זכתה החברה לרוח גבית ממקור לא צפוי - המשבר הכלכלי בארה"ב ובאירופה. "העיתונות עסוקה בשיעורי האבטלה הגבוהים, ביכולות עבודה מהבית ובאילו דרכים קריאטיביות אנשים יכולים להשלים הכנסה או להגיע לעצמאות כלכלית. פייבר הגיחה לעולם ופתאום הפכה להיות שחקן לגיטימי שמייצר מקומות עבודה. לא למדינות עולם שלישי כמו במקרה של אאוטסורסינג טיפוסי אלא עבור כל מדינה על הגלובוס. זה משהו שהיה לנו מאוד מאוד חשוב - ליצור מוצר גלובלי שלא מתרכז בשוק מסוים".

- ועל אף שאיפות הגלובליזציה, המטבע היחיד באתר הוא הדולר האמריקני והשפה היחידה היא אנגלית. מה לגבי התרחבות למחוזות נוספים?

"פייבר משרתת כיום לקוחות - קונים ומוכרים - בלמעלה מ-200 מדינות. התוכניות שלנו הן להגיע לכל מקום אפשרי - בכל שפה, מטבע ותרבות".

הצמיחה של החברה מתבטאת לא רק בשורה התחתונה אלא גם במצבת כוח האדם. בפייבר מועסקים כ-50 עובדים ולדברי קאופמן, היד עוד נטויה. "אנחנו מחפשים כישרונות בכל תחום אפשרי. החברה הזו היא בית ספר טוב לעובדים שרוצים לעבוד באינטרנט הצרכני (Consumer Web), כי אין בישראל הרבה חברות בתחום הזה, בגודל שלנו".

קאופמן חושב שפייבר היא יותר מאשר חברת אינטרנט טיפוסית. "פייבר באמת משנה לאנשים את החיים ואנשים מבינים שהם יכולים לעשות כסף מהכישרון שלהם. אתה פתאום מוצא סטודנט אמריקני שלקח הלוואה של 70 אלף דולר ומצליח להחזיר אותה דרך העבודה שלו בפייבר. ילדים שמציעים שירותים יחד עם ההורים וכך מתנסים לראשונה בשוק התעסוקה".

הצמיחה של פייבר פתחה לקאופמן ולוינינגר את התיאבון. אמנם חברות אינטרנט ישראליות מתקשות לצמוח לממדים רציניים ונוהרות אל האקזיט, אבל לשניים יש תוכניות לגדול לחברה של מיליארד דולר. "יש לנו חזון מאוד גדול וההוצאה שלו לפועל היא מימוש בדרך של לספר סיפור עם נרטיב שהולך ומתפתח. מה שרואים היום בפייבר זה מבחינתנו הפרק הראשון או השני בספר, שנגמר במקום עם סוף טוב ובניית חברה מאוד גדולה".

"לא סתם דברים בזול"

קאופמן ווינינגר נפגשו לפני 12 שנה, רגע לפני התרסקות בועת הדוט קום. קאופמן עסק בכלל בעריכת דין ווינינגר ניהל סטארט-אפ אינטרנטי. שניהם עבדו באותו בניין ושמרו על קשר, עד שהקימו את פייבר.

"היה לנו רעיון גדול לאתר אבל אז החלטנו ללכת איתו אחורה", נזכר קאופמן, "אמרנו שקודם נקלף ממנו דברים ונסיר את כל הפיצ'רים היותר מתקדמים ומורכבים, שיהיה להם מקום אחר כך, אם המוצר הבסיסי יצליח. זה כמו פייסבוק שהתחיל כשירות פשוט שבו מעלים תמונות של סטודנטים ומצביעים אם הם שווים או לא. היום זו כבר רשת חברתית עם מאסה של פיצ'רים".

מה אפשר לקנות או למכור בחמישה דולרים? לא מעט. "הגולשים משאירים אותנו פעורי פה כל יום", אומר קאופמן. במסגרת הרצון לתגמל את המוכרים החליטה פייבר לאפשר להם לגבות תעריפים גבוהים יותר. "היום 40% מכלל העסקאות בפייבר הן במחירים של יותר מ-5 דולרים", אומר קאופמן.

- לא מדובר בגימיק?

קאופמן: "השירותים בפייבר הם לא בגדר קוריוז בלבד. המספרים והנתונים מראים בדיוק את ההיפך מזה. יש כמות אדירה של עסקים, כולל חברות פורצ'ן 500, שקונות בפייבר על בסיס חודשי בכמויות אדירות. אתה יכול למצוא דברים מאוד צבעוניים, הומוריסטיים שמתאימים בתור מתנה ליום הולדת ולא תקנה אותם 100 פעמים, אבל יש דברים סופר עסקיים וסופר שימושיים כמו עיצוב גרפי, פיתוח לאינטרנט, שירותי פרסום וכתיבת תוכן.

"היתרון הגדול כאן הוא שאתה לא סתם קונה דברים בזול אלא דברים שמותאמים אליך אישית".

בתחנה לבנימינה עמד סטארט-אפ

רוב הסטארט-אפים בישראל ממוקמים בין רמת החייל להרצליה פיתוח, אבל בפייבר בחרו להתמקם בבנימינה. "רצינו להיות נגישים לעובדים מהמרכז ומהצפון באופן שווה. חיפשנו מקום באמצע ובנימינה זה המקום היחיד על קו הרכבת בין חיפה לתל אביב, שבו התחנה היא במרחק הליכה מהמשרדים", מסביר קאופמן, "הסתכלנו גם על הרצליה פיתוח ופולג אבל אי אפשר ללכת ברגל מתחנת הרכבת ובקיסריה יש מעט תחנות בדרך".

סיבה נוספת לבחירה בלוקיישן הלא שגרתי היא האווירה המיוחדת. "זה נותן לאנשים הרבה מאוד שקט", מספר קאופמן, "יש לנו בניין שהוא כמעט כולו שלנו, עם מרפסת ענקית שמשקיפה לשדות ואנשים באים עם הכלבים שלהם לעבודה. זו אווירה שקשה מאוד לייצר בתל אביב".

סטארט אפ

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לישראל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק