גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השוחד באיכילוב: מה ההנהלה ידעה או מה היא לא רצתה לדעת?

המצלמה תפסה את הרופאים, המשטרה הניחה לאחראים: מי חשש מפתיחה של תיבת פנדורה, למה פרופ' ברבש חיבר את עצמו לפוליגרף, מי ידע על השיטה, ולא פחות חשוב - מי לא רצה לדעת ■ ניתוח / שי ניב

הדיל שנכשל

בהנהלת איכילוב, ובמידה מסוימת גם במשרד הבריאות, קיוו שהתחקיר של "עובדה" מדצמבר 2013 יסתיים לכל היותר בהליך משמעתי חלוש נגד שלושת הרופאים הבכירים שקיבלו לכאורה כסף ישיר מתיירי מרפא, בצד פרסום חוזר מנכ"ל שיקבע לראשונה כללים ברורים של "עשה ואל תעשה" בתחום התיירות הרפואית.

פרופ' גבי ברבש, באותם ימים עדיין המנכ"ל הכל-יכול של איכילוב, ביקש מהיועצת המשפטית של משרד הבריאות, עו"ד מירה היבנר, לשכנע את אנשי הפרקליטות שלא להורות על חקירה משטרתית. לברבש הייתה גם הצעה: המשרד יבטל לתקופה מסוימת את ההיתר שניתן לשלושת הרופאים לעסוק בפרקטיקה פרטית שמכניסה להם מאות אלפי שקלים בשנה ויותר, כך ש"העונש" שיקבלו יהיה לפרס מבחינת המערכת הציבורית שתזכה לראות אותם עושים שעות נוספות.

על-פי הערכות, באיכילוב ובמשרד הבריאות חששו כי חקירה משטרתית עלולה להביא לפתיחה של תיבת פנדורה, כזו שתחשוף כי לא מדובר ב-3 רופאים סוררים, אלא בשיטה ממוסדת או לכול הפחות בעצימת עיניים מכוונת. לרוע מזלם של הרופאים וראשי הממסד הרפואי, מה שלא עושה בדרך-כלל תחקיר בעיתון עשתה המצלמה של "עובדה": החקירה המשטרתית נפתחה, על אפם וחמתם.

נשמו לרווחה

מפתיע ככל שזה ישמע, החקירה המשטרתית אכזבה. היא הניבה את התוצאה הקלה ביותר: המלצה להגיש כתבי אישום נגד הדמויות שהופיעו במצלמה הנסתרת של התוכנית. 3 רופאים בדיוק, אותם רופאים בדיוק.

וזה לא שהחוקרים של יחידת להב 433 לא שאלו שאלות: הם זימנו לחקירה עשרות גורמים, בהם גם את ברבש עצמו כפי שחשפנו כאן בעבר, והחרימו מסמכים. למרות זאת, ואף שעברו מעל לשנתיים מאז שנפתחה החקירה, מי שלא ראה את עצמו בטלוויזיה יכול לנשום לרווחה.

לפי הודעת המשטרה משלשום (ג'), החקירה העלתה 40 מקרים שונים בהם השלושה גבו תשלום ישיר מתיירי מרפא או מהסוכנים שלהם, אף שהחוק אוסר קשר כספי כזה בין מטופל למטפל במוסד ציבורי.

האם רק פרופ' צביקה רם, פרופ' שלומי קונסטנטיני וד"ר יוסי פז נהגו לגבות כספים ממטופלים? כל יתר הכירורגים הבכירים באיכילוב שפוגשים עשרות תיירים רפואיים בשנה הסתפקו רק בשכרם הציבורי? האם הנהלת בית החולים באמת לא ידעה? ולא פחות חשוב: האם היא לא רצתה לדעת?

חותמת כשרות

בפברואר 2015 ניגש פרופ' ברבש למשרד חקירות פרטי בתיווכו של עורך דין וביקש לחבר את עצמו לפוליגרף. זה קרה בדיוק שבוע אחרי שד"ר שמעון מימון, מצנתר המוח הראשי של איכילוב, ישב בפנים גלויות מול המצלמה של "עובדה" וטען שכולם ידעו: הרופאים, המנהלים, החולים, אפילו מי שלא רצה לדעת ידע. זה לא רק תיירי מרפא, הוא הסביר, גם ישראלים שמשלמים מתחת לשולחן מקבלים שירותי רפואה VIP.

ברבש, שכבר ספג ביקורת מאז אותה מצלמה נסתרת שתפסה את שלושת הרופאים, החליט שהוא חייב להעניק לגרסה שלו חותמת כשרות של מכונת אמת. הבדיקה, אולי כבר ניחשתם, עשתה את העבודה. את התוצאה, שהראתה כי לא ידע על כסף פרטי שעבר ישירות מהמטופלים אל הרופאים, הוא שלח לקומץ בכירים באיכילוב וליועצת המשפטית של משרד הבריאות.

תמצית השיטה

עכשיו אנחנו מגיעים לשאלה האם ברבש לא רצה לדעת. השאלה הזו רלוונטית במיוחד לאור בדיקת "גלובס" שמעלה כי מחלקת תיירות המרפא באיכילוב - בניגוד לבתי חולים ממשלתיים אחרים בהם התנהלה גם כן פעילות של תיירות מרפא ענפה (רמב"ם, שיבא, אסף הרופא) - נהגה לגבות סכומים נמוכים יותר מתיירי המרפא ולשלם לרופאים בהתאם לתשלום הרגיל שמשולם לרופא עבור ניתוח המתבצע מחוץ לשעות העבודה הרגילות (מה שמכונה "ססיה").

במילים אחרות - וכך גם העריכו במשרד הבריאות - בבתי חולים אחרים דאגו לשלם לרופאים שכר מנתח גבוה באופן משמעותי מעל המקובל כל זמן שמדובר בניתוח המבוצע בתייר מרפא ולא בישראלי, כך שלרופאים שם לא היה "צורך" של ממש לדרוש מהתיירים תשלום נוסף. באיכילוב, לעומת זאת, נצמדו לתעריפים הרגילים, כך שלרופאים לא הייתה אמורה להיות כל מוטיבציה מיוחדת לנתח תיירי מרפא - אלא אם הם זכו לתשלום ישיר מהמטופלים.

האם הנהלת איכילוב באמת ציפתה שהרופאים הבכירים, "הכוכבים", יסכימו לנתח תיירי מרפא הלכה למעשה על חשבון המטופלים הישראלים שממתינים בתור, ללא תגמול מיוחד? האם זה הגיוני שאותם "כוכבים" המשיכו לנתח תיירי מרפא בתעריף הרגיל, במקום לעשות זאת באסותא או במדיקל סנטר? על השאלה הזו יודעים לענות גם במשטרה, והיא לא שונה מהתשובה שעוברת לכם בראש. אבל התשובה הזאת, יגידו החוקרים והמשפטנים, לא מספיקה בשביל לבסס כתב אישום - בטח לא פלילי.

רע לעסקים

במשך 3 שנים, עד להתפוצצות פרשת הרופאים מאיכילוב, ניסה מנכ"ל משרד הבריאות דאז, פרופ' רוני גמזו, לפרסם חוזר להסדרת התיירות הרפואית בבתי החולים הציבוריים. החוזר אימץ מחד את הגישה שתיירות מרפא יכולה לשרת את הרפואה הציבורית ולסייע לה במשאבים - אך מנגד הגביל את היקף פעילותה, כדי לא לעודד מוטיבציית יתר שתפגע עוד יותר במטופל הישראלי.

אלא שגמזו - גם בכהונה הראשונה של יעקב ליצמן כסגן שר הבריאות וגם תחת יעל גרמן כשרת הבריאות - נחסם מלמעלה. הלחצים הגיעו ממשרד התיירות, מישראל ביתנו של אביגדור ליברמן וגם מלשכת ראש הממשלה בכבודו ובעצמו. המסר היה עקיף אך ברור: למה להסדיר שוק שפורח כל-כך נהדר בכוחות עצמו דווקא בהיעדרם של כללים? עם כל הכבוד לחולים, אל תפריע לעסקים.

ליצמן מתדלק

באופן אירוני, החוזר של גמזו פורסם בסופו של דבר בגרסה מחמירה בהרבה. זה קרה אחרי שהפרשה התפוצצה, ולא היה שום פוליטיקאי בסביבה שיעז לטרפד מהלך שנועד לקבוע כללים בשוק המטורף הזה, אותו שוק שרגע לפני כן זכה לשבחים דביקים.

הגרסה המחמירה כללה שני תנאים שנועדו לנטרל כמעט לחלוטין את המוטיבציה של הרופאים ושל בתי החולים להעדיף את תיירי המרפא על פני הישראלים: התעריף שגובה בית החולים מתייר המרפא יהיה זהה לתעריף הרגיל שהוא גובה מקופת-החולים עבור ניתוח של חולה ישראלי (בהתאם לתעריפון של משרד הבריאות), והתשלום שמשלם בית החולים לרופא המנתח יהיה זהה גם הוא לתשלום בגין ניתוח המבוצע בישראלי.

אבל לא בטוח שהאידיליה הזו תשרוד לאורך זמן: "גלובס" חשף לאחרונה כי שני התנאים הקריטיים האלה שנכללו בחוזר של משרד הבריאות לא מופיעים כלל בתזכיר החוק החדש שהגיש שר הבריאות, יעקב ליצמן, להסדרת התיירות הרפואית. איך זה יכול להיות? במשרדו של ליצמן הסבירו כי החקיקה נועדה להסדיר היבטים שלא ניתן להסדיר באמצעות חוזר או תקנות (כמו חובת רישוי של סוכני תיירות מרפא), וכי בכל מקרה החוק החדש לא מגיע במקום החוזר של גמזו אלא רק בנוסף לו.

מנגד, את החוזר המדובר אפשר לבטל במחי חתימה אחת של מנכ"ל המשרד. במילים אחרות, אם מישהו במשרד הבריאות או בלשכת השר ירצה בכך, התמריץ הכספי של הרופאים ושל בתי החולים ימשיך לשמש כמו דלק שמניע את גלגלי התיירות הרפואית, בין היתר על חשבון החולה הישראלי.

עוד כתבות

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, Daniel Fung

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי מטפס בכ-1%

ההנג סנג יורד ב-0.1% ● בקרן המטבע הבינלאומית העלו את תחזיות הצמיחה באסיה ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ישראל לא תשלח משלחת לקהיר, ממתינים לתשובת חמאס

הותר לפרסום: עידו אביב, בן 28 מכרמיאל, וקאלקידן מהרי בן 37 מפתח תקווה, נפלו בקרב ברצועת עזה • משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • צבא ארה"ב מציג: תמונות מהקמת הרציף ההומניטרי בים התיכון סמוך לרצועת עזה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" ● עדכונים בולטים

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו, הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה הכול: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה חיובית ● השקל מזנק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר