גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אין גרעין שליטה וגם אין מנכ"ל: רקפת רוסק עמינח משלימה גל פרישות בבנקים הגדולים בצל מגבלת השכר

עוד מכנה משותף בין העזיבות של רוסק עמינח, פינטו ואשר טופילסקי: לאומי, הפועלים ודיסקונט, יחד עם דקסיה הקטנטן, הם הבנקים היחידים בישראל ללא גרעין שליטה; לא מן הנמנע כי לעובדה זו יש קשר ליכולת לשמר מנכ"ל, מרגע שזה החליט שבכוונתו לעזוב ● פרשנות

רקפת רוסק עמינח. משלימה גל פרישות בבנקים הגדולים / צילום: רון קדמי
רקפת רוסק עמינח. משלימה גל פרישות בבנקים הגדולים / צילום: רון קדמי

הודעת הפרישה של רקפת רוסק עמינח מבנק לאומי תפסה את כולם בהפתעה וגם הייתה צפויה במידה רבה. כיצד אפשר ליישב יחדיו את שני הדברים הכה מנוגדים הללו? רוסק עמינח כבר השלימה מה שנקרא "כהונה מלאה", כשבמקרה שלה גם מדובר בכהונה איכותית וטובה עם הפיכת הבנק אותו היא מובילה ביד רמה לזה ששווה הכי הרבה בישראל, כשברקע היא ועמיתיה "זכו" להיות אלה שזוכים לביקורת חברתית-ציבורית הכי חריפה שיש, מצד חברי הכנסת וגם מצד חברי "באים לבנקאים", כולל הפגנות מול ביתה של רוסק עמינח וגם בבית הספר של בנותיה, כשמנגד השכר לו היא זכאית - ומקביליה בסקטור - מוגבל.

מנגד, רוסק עמינח שחררה את מכתב ההתפטרות שלה שעות אחדות לפני שדירקטוריון הבנק אותו היא מובילה מתכנס לישיבה הכי חשובה שלו מזה זמן, ולפחות עד ההחלטה על מי שיחליף או שתחליף את רקפת רוסק עמינח: הישיבה לבחירת היו"ר הבא של הבנק, במקום דוד ברודט.

הערב (א') יתכנס דירקטוריון בנק לאומי לישיבה על מספר נושאים, ובראשם בחירה בין ארבעה: סאמר חאג' יחיא, שמואל (מולי) בן צבי, אוהד מראני ויצחק שריר. במכתב ההתפטרות שלה, שמוען לברודט, הסבירה רוסק עמינח כי "לאחרונה התלבטתי לגבי העיתוי הנכון להודיע על פרישתי מהבנק. החלטתי שיהיה זה נכון להודיע על הפרישה עוד בטרם מחליט דירקטוריון הבנק על מינוי יו"ר דירקטוריון שיחליף אותך, בתום תשע שנות כהונתך. זאת על-מנת למנוע כל אמירה שעלולה לייצר קשר בין זהות היו"ר שייבחר לבין החלטתי לפרוש".

כך, בנק לאומי מוצא את עצמו היום באותה נקודה בה נמצאים שניים ממתחריו העיקריים - הפועלים ודיסקונט: עם חוסר שקט וחוסר ודאות בהנהלה, רק שאצל לאומי זה בא במנה כפולה, כשהוא יובל בקרוב על-ידי יו"ר חדש (גם אם מדובר בדירקטור מנוסה) וגם על-ידי מנכ"ל חדש, וזאת בין היתר תחת אתגר פינטקי שמאיים במיוחד על הנוחות לה הורגלו הבנקים בישראל.

אגב, לעזיבה של רוסק עמינח יש עוד נגיעה לסוגיה מעניינת הנוגעת רק לבנק לאומי - לגבי פפר, "הבנק המקוון" של לאומי, ושבו כבר הושקעו מאות מיליוני שקלים.

לפפר יש שתי אמהות עיקריות: המנכ"לית הדומיננטית רוסק עמינח ותמר יסעור, שלאחרונה פרשה מהבנק, כמו גם חברה הנהלה בכיר אחר - דני כהן. עתה כבר ברור שבעוד זמן קצר שתיהן כבר לא יהיו שם, כשגם היו"ר שאישר את פפר יוחלף. האם זה אומר משהו לגבי שינוי אפשרי בכיוון שבנק לאומי בחר ללכת בו, שלא כמו מתחריו? ימים יגידו.

מגבלת השכר בפיננסים תורמת את חלקה

גם אם רוסק עמינח לא עוזבת בגלל השכר, זה קורה בצל פצצה שניערה את השוק ושמלווה גם את ההליכים לאיתור יורשים לפורשים: מגבלת שכר הבכירים בסקטור הפיננסים. למעשה, העזיבה של רוסק עמינח ממשיכה את הנהירה החוצה מהבנקים, כשכיום שלושת הבנקים הגדולים מסורתית נמצאים ללא מנכ"ל. מדובר בבנק הפועלים, שם הודיע המנכ"ל אריק פינטו על פרישתו, המוקדמת ביחס למתחרים, כבר באפריל השנה. לאחר מכן, בתחילת יוני, הודיעה לילך אשר טופילסקי על כוונתה לפרוש מתפקיד מנכ"לית דיסקונט.

בכל המקרים הללו, כמו גם במקרים דומים בענפים מקבילים ובעיקר בביטוח - יש עננה שמרחפת מעל - עננת מגבלת שכר הבכירים בפיננסים, שמוגבלת לעד פי 35 עלות השכר של מקבל השכר הנמוך ביותר באותו ארגון. בפועל מדובר על מגבלה אפקטיבית בסדר גודל של כ-3.5 מיליון שקל, שאולי נשמעת גבוהה עבור הישראלי הממוצע, אך היא כזו שלא בהכרח מתמרצת מנהלים שהגיעו אליה להיוותר בתפקידיהם שנים ארוכות, ובטח שהיא מקשה על הבאת מנהלים מחוץ לענף או אפילו מהמתחרים. זה נכון גם כשמדובר במילוי משרת המנכ"ל.

גל העזיבות של מנכ"לי שלושת הבנקים, כמו גם של שני מנכ"לים בביטוח (אייל לפידות בהפניקס, שעבר לשיכון ובינוי, ורביב צולר, שעזב לכיל), מתווספים לעוד עזיבות של מנהלים בכירים, בהם נכללים גם דני צידון, לשעבר בכיר מאוד בלאומי, שהביעו תרעומת על מגבלת השכר.

מבחינה זו העזיבה של רוסק עמינח באה על קרקע פוריה, גם אם היא עצמה לא קושרת את עזיבתה למגבלת השכר.

כך, כבר באפריל 2016 - לאחר אישור החוק להגבלת שכר הבכירים בסקטור הפיננסים בכנסת - אמר ל"גלובס" עו"ד פיני רובין, שמזוהה מאוד עם המערכת הבנקאית, כי "עכשיו, יש כאן גם אפליה בתחרות על מנהלים מוכשרים בין המגזר הפרטי הריאלי למגזר הפרטי הפיננסי. למוסד פיננסי לא יהיה עכשיו שום סיכוי לפתות מנהל בכיר מהמגזר הריאלי. יתרה מזאת, אנחנו נראה חיש מהר עזיבה של כוחות מצוינים במגזר הפיננסי, כדי לחצות את הכביש ולעבור לתפקיד פחות אחראי ופחות נתון לחשיפה, אבל עם שכר הרבה יותר גדול. המגזר הפיננסי יפסיד מעתה מראש בתחרות מול המגזר הריאלי על מנהלים מצוינים". כך התריע רובין אז, כשלאחרונה כאמור מנכ"לית דיסקונט לילך אשר טופילסקי הודיעה על עזיבתה את הבנקאות לטובת שותפות בקרן פימי, וזאת על אף הערכות שגרסו כי הייתה יכולה לקבל את המנכ"לות בפועלים.

כך או כך, היום אמר מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות, אילן פלטו, כי חוק הבכירים זרע הרס ופגע באיכות הניהול של כספי הציבור. "כמו באבני דומינו, כמעט כל הבכירים בסקטור הפיננסי עוזבים בגלל הגבלת השכר ההזויה והפופוליזם של הממשלה מוביל להרס שיטתי של אבני-היסוד של הכלכלה. כיום הסקטור העסקי כולו מביט מהצד, חושש מהרחבת החוק לכלל החברות הציבוריות ומדיר עצמו מהבורסה הישראלית. הממשלה הבאה תהיה חייבת לבטל את הגבלת השכר הבולשביקית ולפעול לשיקום נזקי החוק", הוסיף.

ולסיום, לצד זאת יש עוד מכנה משותף בין העזיבות של רוסק עמינח, של פינטו ושל אשר טופילסקי: שלושת הבנקים הללו, יחד עם דקסיה הקטנטן, הם הבנקים היחידים בישראל ללא גרעין שליטה. למולם יש את הבנק הבינלאומי, שבניהול סמדר ברבר צדיק, ואת מזרחי טפחות, שבניהול אלדד פרשר. לא מן הנמנע כי לעובדה זו יש קשר ליכולת לשמר מנכ"ל, מרגע שזה החליט שבכוונתו לעזוב - כשיש כתובת מסוימת שיכולה להשפיע ולתת גב.

כך או כך, על רקע כל העזיבות האמורות, המשקיעים בבורסה שלחו היום את מניית בנק לאומי  לירידות של 1.1%, וזאת לעומת ירידות של 0.5% במניות הפועלים  ודיסקונט  - שנמצאים לקראת תקופת אי-ודאות גוברת, ולעומת עליות של כ-0.6% במניות מזרחי טפחות  והבנק הבינלאומי , הבנקים שנהנים מיציבות ניהולי ומכיוון ברור.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק מאבד 1.4%, נטפליקס יורדת בכ-8.6%

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● ירידות בבורסות אירופה

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט