גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נגיף הקורונה הפיל את הבורסה: ת"א 90 צנח ב-2.1%, דלק ב-4%

מדדי הטכנולוגיה והאנרגיה איבדו כ-2.5% ● טאואר איבדה 4.6%, ונייס ירדה ב-2.35% ● המסחר התנהל בצל ירידות חדות בשווקים על רקע התפשטות וירוס הקורונה ● הדאו ג'ונס צולל בכ-2%, מדד הפחד מזנק ב-25%

הבורסה בתל אביב / צילום: איל יצהר
הבורסה בתל אביב / צילום: איל יצהר

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

 

17:29

המסחר בבורסה בתל אביב ננעל היום (ב') בירידות חדות. מדד ת"א 35 איבד 1.4%, ת"א 90 ירד ב-2.1%, מדד הבנקים איבד 0.96%.

החשש מהתפשטות נגיף הקורונה מפיל את המדדים מעבר לים. בוול סטריט המדדים נופלים בכ-2%, ומדד הפחד מזנק ב-25%.

מניית נייס איבדה 2.35%, טבע ירדה ב-0.9%, דלק צנחה ב-4%, שיכון ובינוי איבדה 2.6%, אלוני חץ איבדה 2.8%, ושפיר הנדסה ירדה ב-2.7%.

15:00

הבהלה בעולם מפני התפשטות וירוס הקורונה מסין למדינות נוספות ממשיכה לדחוף את מדדי הבורסות המובילות בעולם לירידות חדות היום. במקביל, מדדי המניות המרכזיים בבורסה של תל אביב רושמים ירידות של 1.5% עד 3%.

בשוק הסחורות ממשיך הזהב לטפס, ומחיר האונקיה הגיע לכ-1,582 דולר, ומנגד הנפט צונח ביותר מ-3% (חוזה מסוג ברנט) למחיר של 59 דולר לחבית.

בשוק האג"ח נסחרות היום הממשלתיות השקליות לטווח ארוך בעליות של כ-0.3%, ואילו מדדי התל בונד המרכזיים רושמים ירידות של 0.4%-0.3%.

במסחר במטבעות רושם הדולר היום עלייה של 0.1% לרמה של כ-3.46 שקלים, ואילו האירו נסחר בירידה של כ-0.2% סביב רמה של 3.81 שקלים.

אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש, התייחס בסקירתו השבועית להשפעות האפשריות של וירוס הקורונה וכתב כי "בדרך כלל, איומים מסוג זה חולפים מבלי להשאיר השפעה ממושכת על הכלכלה או השווקים. סביר להניח שגם הפעם כך זה יקרה".

לגבי קצב הצמיחה במשק האמריקאי כתב, כי "לפי המודלים של הפד צפוי קצב הצמיחה ברבעון הרביעי בארה"ב, שיתפרסם השבוע, לעמוד על כ-1.5% לעומת קונצנזוס החזאים בבלומברג שצופה 2.1%".

בנוגע לשוקי המניות הוא ציין כי "התנהגות המניות בתקופה האחרונה הייתה די חריגה אפילו במונחי העשור האחרון. למרות התערבויות מאסיביות של הבנקים המרכזיים מאז המשבר, השווקים לא התנתקו יותר מדי מהמצב בכלכלה בעשור האחרון. השינוי בתשואה השנתית של שוק המניות האמריקאי והנתק של שוק המניות מהמצב הכלכלי בתקופה האחרונה היה די חריג. נציין רק שהמתאם הסטטיסטי של שוק האג"ח, שמגלם קצב צמיחה מתון, עם הכלכלה, היה בעשור האחרון כ-70% לעומת מתאם של 50% של שוק המניות שמגלם כעת שיפור חד בכלכלה".

"ההתנתקות בין האינדיקטורים הכלכליים לביצועים של שוק המניות מעלה סיכון למימוש בשווקים במיוחד נוכח העובדה שהסנטימנט השורי של משקיעי המניות בארה"ב נמצא בשיא של השנה האחרונה. לעומת זאת, סקר של ג'יי.פי. מורגן בקרב המשקיעים המוסדיים מעלה שאחוז המשקיעים הנוטים לפוזיציית "לונג" באג"ח הממשלתיות נמצא בשפל של השנה האחרונה. מצב זה מדגיש את הסיכון למימוש במניות ומסביר את הירידה החדה בתשואות האג"ח הממשלתיות בשבוע האחרון".

עוד כתב זבז'ינסקי כי "הבנק המרכזי האמריקאי יתכנס השבוע לישיבת הריבית שעשויה לספק בשורות חשובות. אומנם לא צפוי שינוי בריבית, אך הפד יכול להודיע על שינויים בישום כלים אחרים בהם הוא השתמש לאחרונה, בעיקר בנוגע למכרזי הריפו או רכישות האג"ח הקצרות".

מניות בזן , פלסאון  ונייר חדרה  נסחרות בעליות של 2%-1%. מנגד, בירידות חדות של 6%-4% בולטות מניות קבוצת אשטרום , טאואר  , אזורים , חילן , ישראל קנדה , מיטרוניקס , קבוצת דלק  ודור אלון .

מבין המניות הקטנות בולטת קאנומד , שהצטרפה היום לרשימה הראשית בבורסה, בירידה של 10% במחזור גבוה. 

13:45

ירידות שערים חדות בת"א: מדד ת"א-35 נחלש ב-1.5%, ת"א-125 מאבד 1.7% ות"א-90 נחתך בכ-2.3%.

מניית בזן  מטפסת ביותר מ-1%, והיא המניה היחידה בת"א-35 שרושמת עליות. את הירידות מובילה טאואר   שצוללת ב-4.5%, וגוררת את מדד הטכנולוגיה לצלילה של כ-2.8%. מניית נייס   נחתכת אף היא, ב-3.8%. ירידות חדות של יותר מ-2% נרשמות בסקטורים רבים, ומדד הבנקים יורד "רק" ב-1%. 

מקרב מניות השורה נרשמות ירידות של יותר מ-5% במניות אשטרום נכסים , אזורים , ארד  וחילן 

פלסאון  מובילה את העליות בקרב מניות ת"א-90, ומטפסת ב-2%, ומלבדה רק שלוש מניות במדד זה נסחרות בטריטוריה הירוקה - נייר חדרה , גב ים  וקמהדע .

12:00

מתחזקות ירידות השערים בתל אביב על רקע המתרחש בשווקים. הירידות המדדים באירופה מתחזקות, ומחיר הנפט צולל ביותר מ-3%. ירידות חדות נרשמות גם בחוזים על המדדים בניו יורק והדאו ג'ונס נחתך ביותר מ-300 נקודות.

המדדים המובילים בת"א יורדים ביותר מ-1.2%, ומדד ת"א-90 צונח ב-1.8%.

מדד הטכנולוגיה בולט בירידות ומאבד יותר מ-2%, ומדד הביומד נחתך בשיעור דומה.

בין היורדות במדד ת"א-35 בולטות אלוני חץ  שנחתכת ב-3.6%, נייס   שמאבדת יותר מ-3% ושפיר הנדסה  שיורדת יותר מ-2%. 

בזן  ואלביט מערכות   הן שתי המניות היחידות במדד המוביל שנסחרות נגד המגמה ומוסיפות 1.5% ו-0.8%, בהתאמה.

מניית ביג  מאבדת 1.6% במחזור גדול. היום הודיעה חברת מגה אור  כי ביג הצטרפה אליה לעסקה לרכישת ישפרו מנכסים ובניין .

09:45

המסחר בת"א נפתח הבוקר בירידות שערים של יותר מ-0.6% במדדים המובילים, בהמשך לירידות שנרשמו אתמול ועל רקע הנעילה השלילית בוול סטריט לאחר התגברות החששות מהתפשטות וירוס הקורונה.

מגזר הנפט והגז מוביל את הירידות ומאבד 1.3%, כשברקע ירידות במחיר הנפט בעולם, בעקבות חשש מירידת ביקושים.

בצד השלילי בולטות מניות שפיר הנדסה  וקבוצת דלק , שמאבדות יותר מ-2%, ויחידות דלק קידוחים , ומניות כיל  , חברה לישראל  ובזק , שיורדות סביב 1.5%. 

מניית חלל תקשורת  ממשיכה את הירידות מאתמול ומאבדת כ-4%, ומניית פרשקובסקי  יורדת בשיעור דומה. חילן  ואנרג'יקס מרכזות עניין ויורדות ביותר מ-3% כל אחת, ופלסאון תעשיות  מוסיפה 1.6% במחזור גדול.  

06:00

המסחר בבורסה בתל אביב צפוי להיפתח הבוקר בהמשך לירידות שנרשמו אתמול, וזאת על רקע החשש מהתפשטות וירוס הקורונה מעבר לגבולותיה של סין.

ביום שישי האחרון המדדים בניו יורק איבדו גובה על רקע החשש כי הנגיף הגיע לארה"ב ולאירופה. בסין הממשלה הסינית הכריזה על סגר ב-16 ערים המאכלסות כ-57 מיליון אזרחים, כך שאסורות הכניסות והיציאות ממקומות אלה. בהונג קונג הוכרז על מצב חירום לאומי. היום לא יתקיים מסחר בבורסות סין (לרגל פסטיבל האביב), סינגפור (ראש השנה הסיני), הונג קונג (ערב ראש השנה האזרחי) ואוסטרליה (לרגל יום אוסטרליה).

החשש מהתפרצות הווירוס הביא לירידות בשוקי ההון, בעיקר באסיה. מרבית מדדי המניות בסין ירדו בעשרה ימים האחרונים בשיעורים של כ-5%. בנוסף נרשמה ירידה בתשואות לפדיון של איגרות החוב הממשלתיות. בלטה במיוחד הירידה בתשואות לעשר שנים בארה"ב, מ-1.83% לפני כעשרה ימים ל-1.68% בסוף השבוע האחרון.

ארגון הבריאות העולמי טרם הכריז על מצב חירום, וכלכלני בנק פועלים כתבים בסקירתם השבועית כי "מוקדם עדיין לקבוע מה מידת החומרה של הנגיף וכמה זמן ייקח עד לבלימת תהליכי ההידבקות בו. על-פי הניסיון עם נגיפים קודמים, כגון ה-SARS בשנת 2003, ההשפעות הכלכליות והפיננסיות מתמקדות בטווח הקצר, ללא סימני השפעה בטווח הבינוני והארוך. התקווה היא שכך זה יהיה גם הפעם".

אתמול (א') בבורסה בתל אביב המדדים איבדו עד 1.5% בהובלת אופקו הלת' שחזרה מוול סטריט עם פער ארביטאז' שלילי גבוה. מדד ת"א 35 איבד 0.9%, ת"א 90 ירד ב-1.5%, ומדד הבנקים השיל 0.3% מערכו. 

עוד כתבות

פיבי גייטס / צילום: Reuters, Anthony Behar

לא רק "הבת של": פיבי גייטס גייסה 30 מיליון דולר לסטארט־אפ האופנה שלה

הרעיון נולד במעונות סטנפורד, מחוויה לא־מוצלחת של קניות אונליין ("רכשתי שמלה ב־500 דולר, אח"כ גיליתי אתר שמוכר אותה ב־150 דולר") ● כעת, בגיל 23, גייטס מנהלת עסק בשווי 180 מיליון דולר ומושכת משקיעים מהשורה הראשונה ● עם זאת, היא מודה: "לא הייתי יכולה לגדול בתנאים האלה אלמלא ההורים שלי"

LEPAS. בהכנות להשקה באירופה / צילום: יח''צ

קמפיין הריכוזיות נושא פירות? קבוצת צ'רי הסינית בוחנת מינוי יבואן שלישי לשני מותגים חדשים שלה

על רקע הצעדים להגבלת הריכוזיות בענף הרכב, צ'רי בוחנת מינוי יבואן שלישי בישראל לשני מותגים חדשים ב־2026, בנוסף לקרסו מוטורס וכלמוביל ● סמארט משיקה בישראל את הקרוס־אובר החשמלי הגדול והיקר ביותר שלה עד כה ● BYD מתכננת להביא לאירופה - ובהמשך גם לישראל - את מכונית הסופר־מיני הראשונה עם הנעת פלאג־אין ● השבוע בענף הרכב

אביגדור קפלן / צילום: יונתן בלום

"אנחנו עם של בכיינים. רבים ממי שעוזבים היום, יחזרו": אביגדור קפלן מציג את הפתרונות לבעיות הכי בוערות בישראל

האיש שניהל את גופי הבריאות והביטוח מהגדולים במשק, החליט לחזור להיות סטודנט כדי להתמודד עם פצצה מתקתקת של החברה הישראלית: משבר הביטוח הסיעודי ● בראיון מיוחד הוא מנתח את הזינוק בעלויות המערכת ומציע רפורמה שתאחד את כלל תקציבי הטיפול תחת קורת גג אחת ● וגם: איך להישאר חיוני בגיל השלישי וכמה חשובה המלחמה בבדידות

גיל שי / צילום: עומר הכהן

בגיל 14 הוא כבר כתב קוד. היום הוא אחרי שני אקזיטים ומנהל מאות מיליוני דולרים

"בכיתה ד' עברנו לברוקלין. אבא חשב שיהיה שם טוב יותר כלכלית, אבל נאבק לשרוד במכירת מקלטי רדיו בדוכנים. גרנו בשכונה לא טובה. גנבו ממני כסף באיומי סכין וקראו לי 'יהודי מלוכלך' בבית הספר" ● שיחה קצרה עם גיל שי, שותף-מנהל בקרן מירון קפיטל

דימונה. המספרים לא פוגשים את הביקוש / צילום: Shutterstock

למה נתניהו הבטיח השבוע הגירה שלילית של 20 אלף תושבים לדימונה?

בפעם השנייה בתוך שבע שנים הבטיח בנימין נתניהו לדימונה הבטחות להקמת עשרות אלפי יחידות דיור ● אחרי שני הסכמים ויותר מ־10 מיליארד שקל על הנייר, ברור שהמבחן הוא מי באמת מגיע לגור שם

שלושה שיעורים שכל מנהל צריך ללמוד מההיסטוריה של דיסני / צילום: Shutterstock

בין שלגייה לפנתר השחור: שלושה שיעורים שכל מנהל צריך ללמוד מההיסטוריה של דיסני

אומץ אינו רק תכונה אישית אלא תוצר של אקלים ארגוני, ואלה שמטפחים אותו קוטפים את הפירות ● דיסני מציעה שיעור מרתק לכל מנהיג במסעה ההיסטורי מתקופת התעוזה היצירתית של וולט דיסני, שלא קיבלה ביטוי בצד הערכי, ועד לחזון השיטתי של בוב אייגר

תבשילים בלחם בית / צילום: דוד ששון

העסק שהתחיל על תלת־אופן לפני 40 שנה הוא היום ממלכה קולינרית נדירה

סמבוסק חומוס ממולא בסביח, בוריקה בתוך לחם, קבב עיראקי בלאפה וסופגניות שהן אגדה ● שבע תחנות אוכל באור יהודה, שגרמו לנו להכתיר אותה כמלכה קולינרית בלתי מעורערת

בודקים את המיתוס. נס פך השמן / צילום: Shutterstock

החשמונאים לא שמעו על פך שמן שהספיק לשמונה ימים

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: כולנו שרים את "כד קטן", אך למעשה הוא הפך לחלק מסיפורי החג רק כעבור מאות שנים

מה יהיה מחר בבורסה? / צילום: Shutterstock

הנתון שעשוי לסלול את הדרך לראלי בוול סטריט, ומה צפוי מחר בת"א?

לאחר שבוע שיא בבורסה בת"א, המסחר צפוי להיפתח מחר בצל העליות בוול סטריט ● האינפלציה הנמוכה והתאוששות במניות ה-AI מפיחה אופטימיות לגבי ראלי סנטה קלאוס בניו יורק ● המניות הדואליות יחזרו למסחר בת"א בפערי ארביטרז' מעורבים ● חברת הביטוח והקמעונאית שצפויות לרדת ● וגם, הרשימה הלא קטנה של ההפתעות של השנה

טארטלט לימון שומשום / צילום: יעל יצחקי

בדרך לצפון עוצרים בכרמל: הביסטרו המנחם בבית האבן בן ה-100

מי שהתגעגע ליד של גיא רוזמרין ישמח לבקר בבית האוכל שמציע בבוקר מאפים, בצהריים אוכל מקומי חם וערב אחד בשבוע – מתפרע

KGM טורס הייבריד / צילום: יח''צ

עם מנוע מסין והחל מ-180 אלף שקל: הקוריאנית החדשה שתתחרה ביונדאי וטויוטה

היצרנית הקוריאנית חדורת המוטיבציה נכנסת לפלח ההיברידי באמצעות "קיצור דרך": KGM טורס הייבריד כולל מערכת הנעה מוכחת מתוצרת BYD ● העיצוב קשוח, צריכת הדלק נמוכה יחסית ורמת האבזור מכובדת ביחס למחיר, אבל השכנים מקוריאה מציבים תחרות קשה

עגבניות / צילום: עינת לברון

בדיקה שגרתית בנמל אשדוד גילתה: הפיקוח על העגבניות מאזרבייג'ן מזויף

משלוחי עגבניות שהוצגו כמגיעים מאזרבייג'ן לוו בתעודות מזויפות, ולעיתים אף הפנו לאתר אינטרנט מתחזה ● משרד החקלאות והיחידה המרכזית לאכיפה וחקירות בודקים ניסיון שיטתי לעקוף את מנגנוני הפיקוח על יבוא תוצרת חקלאית

חנות הדגל של ספורה בשאנז אליזה. ''אומרים שמבקרים בה יותר מבאייפל'' / צילום: Shutterstock

3,400 חנויות ו־18.5 מיליארד דולר בשנה: כך הפכה רשת הביוטי היוקרתית לגדולה בעולם

ספורה היא רשת היופי היוקרתית הגדולה בעולם: 3,400 חנויות, בלעדיות על מאות מותגים והכנסות של 18.5 מיליארד דולר בשנה ● התעשייה בצומת דרכים, והחברה מבית LVMH מתחזקת צבא משפיעניות, אך גם מאמינה שהעתיד טמון בסניפים ● הצצה נדירה לאסטרטגיה שצפויה לשמר את ההצלחה

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

המשקיעים הזרים נוהרים לבורסה, ואלו המניות האהובות עליהם – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הביטקוין רחוק בעשרות אחוזים מהשיא, אך זה קרה כבר 7 פעמים בעשור האחרון ● גופי ההשקעות הזרים הזרימו מתחילת השנה מעל 2.3 מיליארד דולר לשוק המניות בת"א ● 2025 מסתמנת בתור השנה של חברות הביטוח ● רוב מומחי ההשקעות בוול סטריט צופים ש-2026 תהיה חיובית ● וגם: מה יעשה בנק ישראל לאור התחזקות השקל?

מייקל ברי. הפך לנביא זעם

זה ייגמר רע: "ביג שורט" מצביע על הנתון המדאיג בוול סטריט

משקי הבית בארה"ב נוהרים לשוק המניות, ומייקל ברי מזהיר שבפעמים האחרונות שכך היה, זה נגמר רע מאוד ● הוא גם טוען כי שוק ה-AI הוא בועה, והימר על ירידות במניות אנבידיה ופלנטיר ● לעומת זאת, הוא מאמין גדול בענקית טכנולוגיה אחרת

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

הדוח הסופי של האוצר: מס מדורג על רווחי הבנקים שמעל ל-50% ביחס לשנים קודמות

לפי הדו"ח הסופי של הצוות הבין משרדי: העלייה החריגה בשיעורי הרווחיות של הבנקים נובע מהריבית הגבוהה ומסביבה תחרותית מוגבלת וריכוזית ■ אגף התקציבים ונציג בנק ישראל התנגדו: "הכיוון שהתגבש בדוח הסופי, לא שיקף את הלך הרוח במהלך דיוני הצוות"

השדות הסולאריים של חברת דוראל / צילום: תמר מצפי

מכרז החשמל האמריקאי ננעל על מקסימום והקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות

הביקוש הגדול לחשמל בארה"ב מואץ בעיקר בשל בנייה מהירה של חוות שרתים ● היצרניות הישראליות הפועלות בארה"ב, כמו OPC שזכתה היום בחלקים ממכרז של רשת אספקה מרכזית, נהנות מהמצב בשוק באופן מובהק

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

שכירים? גם בשנה הבאה קרן ההשתלמות שלכם תהיה שווה פחות

ההטבה הכי גדולה של השכירים מתכווצת ● ומכסת הגיוס היא רק המלצה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ראשת ממשלת יפן סנאה טקאיצ'י בפרלמנט. האישה הראשונה בתפקיד / צילום: ap, Eugene Hoshiko

התיירות הישראלית ליפן קפצה ב־88% מהשנה שעברה. זו הסיבה האמיתית

הציבור המזדקן, התוצר המתכווץ והיחלשות המטבע הכניסו את הכלכלה הרביעית בגודלה לסחרור, וחבילת תמריצים ממשלתית כבר יצאה לדרך ● אבל כשהשמיים מתקדרים מעל ארץ השמש העולה, נדמה שדווקא לישראלים נוצרות הזדמנויות יוצאות דופן - מההייטק והביטחון ועד החופשה שהוזלה

נקבע למועד אחר? / צילום: Shutterstock

הבוס שלך כבר לא פנוי בשבילך

אמזון רוצה צוותים גדולים יותר. בנק אוף אמריקה משטח את ההיררכיה ● אמריקה התאגידית מצמצמת שכבות של מנהלים, ועולם העבודה משתנה באופן דרמטי