גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רבעון שלישי בשוק הקריפטו: השונות בין המטבעות​ עלתה, הקורלציה למניות נחלשה

מבט על הרבעון הסוער של שוק הקריפטו מגלה שמחצית מעשרת המטבעות המובילים סיימו אותו בעליות, ומחציתם בירידות ● אילו מגמות נוספות בלטו ומה התחדש בתחם בישראל ● הנה כמה נקודות מרכזיות שעוזרות להבין את שהתרחש ברבעון שהיה ● גלובס ובית ההשקעות פרוקסיביט סוקרים את ביצועי שוק הקריפטו העולמי

את'ריום / צילום: Shutterstock
את'ריום / צילום: Shutterstock

לפני כחודש הסתיים רבעון סוער ותנודתי בעולם הקריפטו. אם נסתכל לעומק על המטבעות עצמם, נגלה שמתוך העשירייה הראשונה, חמישה מטבעות סיימו את הרבעון בירידה, וחמישה בעלייה. ההתנהגות הלא אחידה הזו של המטבעות מאפיינת גם את הסגמנטים השונים בענף: הפיננסים המבוזרים, המטא-וורס והמטבעות הישראליים.

במבט מתחילת השנה, התשואה של שוק הקריפטו עדיין שלילית גבוהה. אבל נתחיל בניסיון למפות מה בעצם ייחד את הרבעון השלישי.

שנה רעה לקריפטו היא שנה ממש גרועה לכורי קריפטו
אתריום 2.0: העדכון הגדול בתחום הקריפטו הושלם
אחרי קריסת מטבע הקריפטו טרה לונה: צו מעצר נגד המייסד ובכירים נוספים

קורלציה מעניינת עם השווקים המסורתיים

מתחילת השנה מציגים מטבעות הקריפטו תשואה שלילית עמוקה מאוד. עשרת המטבעות המובילים הציגו תשואה שלילית של 61.3% מתחילת השנה, וזאת בקורלציה לשוק המניות, שגם הוא מציג תשואה שלילית מתחילת השנה.

אבל בספטמבר התרחש דבר מעניין: בעוד שמדדי המניות המובילים הציגו תשואה שלילית, הביטקוין שמר על יציבות יחסית, והקורלציה נחלשה יחסית.

מדוע זה קרה? "זה בעיקר מעורר שאלה לגבי מקור הקורלציה שהייתה", מציין אלי מיזרוח, מנכ"ל סילבר קסטל. "יש שתי תזות לקורלציה. הראשונה היא, שבשנים האחרונות נכנס הרבה כסף מוסדי לתחום הקריפטו, וכאשר החלו הירידות, המוסדיים - כפי שהם מכרו נכסי סיכון רגילים - מכרו גם קריפטו. בגלל הירידות המתמשכות, הרבה מהכסף הנזיל המוסדי יצא כבר, ולא חזר גם בתיקונים שהיו בשווקים במהלך השנה, ולכן הקורלציה נחלשה.

 

"הסברה השנייה שהולכת ותופסת תאוצה היא שהירידות בביטקוין לא בהכרח קשורות למה שקרה בשווקים, אלא לסייקל הרגיל של הקריפטו, שפשוט הסתנכרן השנה עם הירידות בשווקים. אם התזה הזאת נכונה, נתחיל לראות פיצול בין התנהגות הקריפטו ושוק המניות".

האירועים המרכזיים שהביאו לעליות

אז הביטקוין סיים את הרבעון בדשדוש יחסי, אבל האירוע הגדול של הרבעון היה ללא ספק השדרוג של רשת האתריום לגרסת 2.0, והאתריום הוסיף 24.5% לשוויו ברבעון זה.

שדרוג רשת האתריום היה שלב ראשון מבין כמה שנועדו לאפשר לרשת לעבוד בהיקפים גבוהים יותר, ובעלויות נמוכות יותר. עם זאת, בשלב הזה של השדרוג לא חלה הפחתה של העמלות, ועיקר העלייה בערך המטבע הייתה לפני השידרוג. אחריו דווקא נרשמו מימושים רבים של משקיעים שסברו בטעות שהשדרוג יוביל כעת להפחתת עמלות ולהגדלת מהירות באופן מיידי. אגב, בתחילת החודש השיקה רשת האתריום את השלב השני במהלך - שדרוג שנחאי.

השדרוג של רשת האתריום השפיע גם על מטבעות של פרויקטים שהם שכבה שנייה על גבי הרשת, ובהם המטבע פוליגון (MATIC), שהשלים עלייה של יותר מ-60% ברבעון האחרון. פוליגון הוא פרויקט 2 Layer, שנועד להיות "מכפיל כוח" לבלוקצ'יין האתריום, ולמעשה מאפשר העברות על רשת האתריום בעלויות נמוכות משמעותית מאשר מעבר דרך רשת האתריום המקורית.

 

עוד מטבע שבלט ברבעון הוא XRP מבית Ripple Labs, שעלה כ-44%. אלעד נומברג, סמנכ"ל בית ההשקעות פרוקסיביט, מציין כי "החברה נמצאת בהליכי משפט מתקדמים מול ה-SEC (רשות ני"ע בארה"ב), שמנסה להוכיח כי הנפקת XRP היא הנפקת נייר ערך שלא כחוק. בשבועות האחרונים נראתה Ripple כמי שידה על העליונה, בעודה מנהלת הגנה בצורה עיקשת ומנסה לשלול את הטענה ש-XRP עובר את 'מבחן האווי'- המבחן הקובע האם נכס פיננסי הוא נייר ערך או לא. Ripple הגישה בחודש ספטמבר בקשה לפסק דין מקוצר על סמך הראיות שהגישה, ונראה כי המשקיעים מעודדים מסיומו הקרוב של הקרב המשפטי, שהעסיק את החברה כל כך הרבה זמן", אומר נומברג.

ההתערבות של הרגולטור האמריקאי מורגשת יותר ויותר בתחום הקריפטו: "אנו רואים גידול והרחבה באכיפה של הרגולציה בעיקר בארה"ב. ביולי ה-SEC פנתה לבורסות בארה"ב לגבי תשעה טוקנים שנרשמו כמטבעות, וטענה כי הם ני"ע. כתוצאה מכך הבורסות מחקו מיידית את הטוקנים ממסחר, והחברות והבורסות חשופות לתביעות על הנפקה ורישום ני"ע שלא כדין", אומר שי דתיקה, מייסד ומנכ"ל חברת המסחר לנכסים דיגיטליים INX.

"מספר ימים לאחר מכן פנתה ה-SEC לחברת KIK בעניין דומה. גם במקרה זה הטוקן נמחק מהבורסות. באוגוסט פנתה הרשות ל-Voyager, בטענה כי קידמו מכירה של מוצר פיננסי שאינו ני"ע בדרכים של הטעיה של הציבור.

"הפנייה נעשתה לאחר ש-Voyager כבר הכריזו על בקשה לצ'פטר 11 (פשיטת רגל), ובנוסף, ה-SEC החלה להתערב בפעילות של גופים שעוסקים בהלוואות של מוצרי קריפטו (lending/staking), והיא טוענת כי אלו מוצרים הדרושים פיקוח.

"כזו היא למשל התביעה מול BlockFi, בטענה שמוצרי ההלווואות שלה צריכים רישיון, ותביעה והסדר מול קים קרדשיאן, בטענה שזו לא גילתה את התמורה שקיבלה כאשר קידמה מוצרי קריפטו", מציין דתיקה.

הבורסות נהנות מהתנודתיות

בתחום הפיננסים המבוזר, אנו רואים עלייה נאה של שתי הבורסות המבוזרות יוניסוופ (30%) ופנקייק (50%). תחום הפיננסים המבוזר חווה את הטלטלה המשמעותית ביותר מתחילת השנה, עם קריסת טרה וצלזיוס, שהפעילו את אפקט ההדבקה בתחום וגרמו לקריסת גופים נוספים.

"אחד הדברים שאפיינו את הגופים שקרסו היה הריכוזיות בהם. אולי בשל כך, המשקיעים בחרו 'לחזור למקורות', ושמו מבטחם חזרה בבורסות מבוזרות", מציין נומברג.

הרבעון השלישי, שאופיין בתנודתיות, היה טוב מאוד עבור פלטפורמות המסחר בכללותן, המבוזרות והפחות מבוזרות, כפי שהשתקף גם בביצועי המטבע של בייננס. מבין עשרת הגדולים, גם המטבע של בורסת בייננס הוסיף 29.6% לערכו ברבעון השלישי.

על רקע זה נציין כי בייננס, אחת מהבורסות המובילות בעולם, הודיעה בתחילת ספטמבר כי היא מפסיקה לתמוך בתוך זירות המסחר שלה במטבעות היציבים המובילים USDP ,USDC ו-TUSD, ולמעשה, את המטבעות הללו שלקוחות השאירו אצלה למסחר, היא המירה למטבע יציב שלה - BUSD.

 

בישראל: הגופים החלו לקבל רישיונות

שני הדברים המעניינים ביותר ביחס לחמש המנפיקות הישראליות הם ההתאוששות ברבעון של המטבע של צלזיוס, והיציאה מהמדד של בנקור.

צלזיוס נמצאת בהליך פשיטת רגל וארגון חוב, שבמסגרתו היא גם משחררת כספים שהפקידה כביטחונות מפלטפורמות שונות, ואלו יופנו לארגון החוב. מנכ"ל צלזיוס, אלכס מישנסקי, התפטר מתפקידו בתחילת הרבעון, כאשר בהליך הסדר החוב החלו להישמע יותר ויותר טענות על כך שהחברה למעשה הייתה חדלת פירעון זמן ניכר לפני שהודיעה על הקפאת כספי המשקיעים.

בנקור, פרויקט קריפטו שבנה מנגנון מבוזר להמרת מטבעות מהירה ולמתן אפשרות למשקיעים לתפקד כעושי שוק אוטומטיים ולספק נזילות לשוק תמורת ריבית, נפגע ביחד עם כל תחום הפיננסים המבוזר מהתנודתיות החזקה בשווקים.

נוסף על כך, בשוק המקומי, לדברי חיים ונציה, מנכ"ל בית ההשקעות פרוקסיביט, "המהלך המשמעותי של הרבעון הגיע דווקא מצידה של רשות שוק ההון, שהחלה להעניק רישיונות קבועים לגופים פיננסיים בתחום הקריפטו, ובכך העלתה את אסדרת הקריפטו בארץ שלב. מדובר בצעד מבורך, שבוודאות יגביר את הביטחון ואת רמת הוודאות של המשקיעים בישראל".

שני גופים קיבלו עד כה רשיון: חברת HBH, שבונה תשתיות למסחר בקריפטו עבור הבנקים והגופים המוסדיים, וברוקר הקריפטו הוותיק ביטס אוף גולד. הרשות פרסמה גם חוזר מקיף על ניהול סיכונים בנכסים פיננסיים כגון קריפטו, ובו דרישות מפורטות לניהול המשמורת של כספי הלקוחות. "זה שם את התעשייה במקום שהיא לא הייתה בו מעולם, יש לה מסגרת ברורה איך צריך להתנהל, זה עידן חדש", ציין יובל רואש, מייסד ומנכ"ל ביטס אוף גולד, עם קבלת הרישיון.

 

בתוכנית האסטרטגית של הבורסה בת"א: סחר בקריפטו | עוד זוית

הבורסה לניירות ערך בתל אביב פרסמה השבוע את התוכנית האסטרטגית שלה לחמש השנים הקרובות, שאחד הנדבכים העיקריים בה הוא הקמת פלטפורמת מסחר לקריפטו ונכסים דיגיטליים, מבוססת בלוקצ'יין. הבורסה פועלת ליצירת תשתית בלוקצ'יין שתאפשר טוקניזציה של נכסים דיגיטליים מסוגים שונים וחוזים חכמים.

דרך ההקמה טרם הוחלטה, וייבחנו מספר כיווני פעולה פוטנציאליים, כולל הסבת תשתיות קיימות לטכנולוגיות חדשניות, וכן הקמת פלטפורמות ייעודיות על בסיס הטכנולוגיות החדשניות. הפלטפורמה תותאם למספר סוגי נכסים שיתווספו אליה בהדרגה, בהם טוקנים, מטבעות קריפטו, NFT ואג"ח דיגיטליות.

נציין כי הבורסה והחשב הכללי כבר החלו בניסוי להנפקת אג"ח מדינה מבוססות קריפטו. לדברי הבורסה, האתגר העיקרי בתחום זה הוא חוסר הבהירות הרגולטורי. עם זאת, בורסות מובילות בעולם כבר החלו בהקמת פלטפורמות בלוקצ'יין למסחר בניירות ערך דיגיטליים, וכעת גם הבורסה של תל אביב מכניסה זאת לתוכניות האסטרטגיות שלה.

עוד כתבות

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות במניות קראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג'יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

נשיא איראן במסר למעצמות: "לא נרכין ראש בפניהן"

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים