גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רבעון שלישי בשוק הקריפטו: השונות בין המטבעות​ עלתה, הקורלציה למניות נחלשה

מבט על הרבעון הסוער של שוק הקריפטו מגלה שמחצית מעשרת המטבעות המובילים סיימו אותו בעליות, ומחציתם בירידות ● אילו מגמות נוספות בלטו ומה התחדש בתחם בישראל ● הנה כמה נקודות מרכזיות שעוזרות להבין את שהתרחש ברבעון שהיה ● גלובס ובית ההשקעות פרוקסיביט סוקרים את ביצועי שוק הקריפטו העולמי

את'ריום / צילום: Shutterstock
את'ריום / צילום: Shutterstock

לפני כחודש הסתיים רבעון סוער ותנודתי בעולם הקריפטו. אם נסתכל לעומק על המטבעות עצמם, נגלה שמתוך העשירייה הראשונה, חמישה מטבעות סיימו את הרבעון בירידה, וחמישה בעלייה. ההתנהגות הלא אחידה הזו של המטבעות מאפיינת גם את הסגמנטים השונים בענף: הפיננסים המבוזרים, המטא-וורס והמטבעות הישראליים.

במבט מתחילת השנה, התשואה של שוק הקריפטו עדיין שלילית גבוהה. אבל נתחיל בניסיון למפות מה בעצם ייחד את הרבעון השלישי.

שנה רעה לקריפטו היא שנה ממש גרועה לכורי קריפטו
אתריום 2.0: העדכון הגדול בתחום הקריפטו הושלם
אחרי קריסת מטבע הקריפטו טרה לונה: צו מעצר נגד המייסד ובכירים נוספים 

קורלציה מעניינת עם השווקים המסורתיים

מתחילת השנה מציגים מטבעות הקריפטו תשואה שלילית עמוקה מאוד. עשרת המטבעות המובילים הציגו תשואה שלילית של 61.3% מתחילת השנה, וזאת בקורלציה לשוק המניות, שגם הוא מציג תשואה שלילית מתחילת השנה.

אבל בספטמבר התרחש דבר מעניין: בעוד שמדדי המניות המובילים הציגו תשואה שלילית, הביטקוין שמר על יציבות יחסית, והקורלציה נחלשה יחסית.

 

מדוע זה קרה? "זה בעיקר מעורר שאלה לגבי מקור הקורלציה שהייתה", מציין אלי מיזרוח, מנכ"ל סילבר קסטל. "יש שתי תזות לקורלציה. הראשונה היא, שבשנים האחרונות נכנס הרבה כסף מוסדי לתחום הקריפטו, וכאשר החלו הירידות, המוסדיים - כפי שהם מכרו נכסי סיכון רגילים - מכרו גם קריפטו. בגלל הירידות המתמשכות, הרבה מהכסף הנזיל המוסדי יצא כבר, ולא חזר גם בתיקונים שהיו בשווקים במהלך השנה, ולכן הקורלציה נחלשה.

 

"הסברה השנייה שהולכת ותופסת תאוצה היא שהירידות בביטקוין לא בהכרח קשורות למה שקרה בשווקים, אלא לסייקל הרגיל של הקריפטו, שפשוט הסתנכרן השנה עם הירידות בשווקים. אם התזה הזאת נכונה, נתחיל לראות פיצול בין התנהגות הקריפטו ושוק המניות".

האירועים המרכזיים שהביאו לעליות

אז הביטקוין סיים את הרבעון בדשדוש יחסי, אבל האירוע הגדול של הרבעון היה ללא ספק השדרוג של רשת האתריום לגרסת 2.0, והאתריום הוסיף 24.5% לשוויו ברבעון זה.

שדרוג רשת האתריום היה שלב ראשון מבין כמה שנועדו לאפשר לרשת לעבוד בהיקפים גבוהים יותר, ובעלויות נמוכות יותר. עם זאת, בשלב הזה של השדרוג לא חלה הפחתה של העמלות, ועיקר העלייה בערך המטבע הייתה לפני השידרוג. אחריו דווקא נרשמו מימושים רבים של משקיעים שסברו בטעות שהשדרוג יוביל כעת להפחתת עמלות ולהגדלת מהירות באופן מיידי. אגב, בתחילת החודש השיקה רשת האתריום את השלב השני במהלך - שדרוג שנחאי.

השדרוג של רשת האתריום השפיע גם על מטבעות של פרויקטים שהם שכבה שנייה על גבי הרשת, ובהם המטבע פוליגון (MATIC), שהשלים עלייה של יותר מ-60% ברבעון האחרון. פוליגון הוא פרויקט 2 Layer, שנועד להיות "מכפיל כוח" לבלוקצ'יין האתריום, ולמעשה מאפשר העברות על רשת האתריום בעלויות נמוכות משמעותית מאשר מעבר דרך רשת האתריום המקורית.

 

עוד מטבע שבלט ברבעון הוא XRP מבית Ripple Labs, שעלה כ-44%. אלעד נומברג, סמנכ"ל בית ההשקעות פרוקסיביט, מציין כי "החברה נמצאת בהליכי משפט מתקדמים מול ה-SEC (רשות ני"ע בארה"ב), שמנסה להוכיח כי הנפקת XRP היא הנפקת נייר ערך שלא כחוק. בשבועות האחרונים נראתה Ripple כמי שידה על העליונה, בעודה מנהלת הגנה בצורה עיקשת ומנסה לשלול את הטענה ש-XRP עובר את 'מבחן האווי'- המבחן הקובע האם נכס פיננסי הוא נייר ערך או לא. Ripple הגישה בחודש ספטמבר בקשה לפסק דין מקוצר על סמך הראיות שהגישה, ונראה כי המשקיעים מעודדים מסיומו הקרוב של הקרב המשפטי, שהעסיק את החברה כל כך הרבה זמן", אומר נומברג.

ההתערבות של הרגולטור האמריקאי מורגשת יותר ויותר בתחום הקריפטו: "אנו רואים גידול והרחבה באכיפה של הרגולציה בעיקר בארה"ב. ביולי ה-SEC פנתה לבורסות בארה"ב לגבי תשעה טוקנים שנרשמו כמטבעות, וטענה כי הם ני"ע. כתוצאה מכך הבורסות מחקו מיידית את הטוקנים ממסחר, והחברות והבורסות חשופות לתביעות על הנפקה ורישום ני"ע שלא כדין", אומר שי דתיקה, מייסד ומנכ"ל חברת המסחר לנכסים דיגיטליים INX.

"מספר ימים לאחר מכן פנתה ה-SEC לחברת KIK בעניין דומה. גם במקרה זה הטוקן נמחק מהבורסות. באוגוסט פנתה הרשות ל-Voyager, בטענה כי קידמו מכירה של מוצר פיננסי שאינו ני"ע בדרכים של הטעיה של הציבור.

"הפנייה נעשתה לאחר ש-Voyager כבר הכריזו על בקשה לצ'פטר 11 (פשיטת רגל), ובנוסף, ה-SEC החלה להתערב בפעילות של גופים שעוסקים בהלוואות של מוצרי קריפטו (lending/staking), והיא טוענת כי אלו מוצרים הדרושים פיקוח.

"כזו היא למשל התביעה מול BlockFi, בטענה שמוצרי ההלווואות שלה צריכים רישיון, ותביעה והסדר מול קים קרדשיאן, בטענה שזו לא גילתה את התמורה שקיבלה כאשר קידמה מוצרי קריפטו", מציין דתיקה.

הבורסות נהנות מהתנודתיות

בתחום הפיננסים המבוזר, אנו רואים עלייה נאה של שתי הבורסות המבוזרות יוניסוופ (30%) ופנקייק (50%). תחום הפיננסים המבוזר חווה את הטלטלה המשמעותית ביותר מתחילת השנה, עם קריסת טרה וצלזיוס, שהפעילו את אפקט ההדבקה בתחום וגרמו לקריסת גופים נוספים.

"אחד הדברים שאפיינו את הגופים שקרסו היה הריכוזיות בהם. אולי בשל כך, המשקיעים בחרו 'לחזור למקורות', ושמו מבטחם חזרה בבורסות מבוזרות", מציין נומברג.

הרבעון השלישי, שאופיין בתנודתיות, היה טוב מאוד עבור פלטפורמות המסחר בכללותן, המבוזרות והפחות מבוזרות, כפי שהשתקף גם בביצועי המטבע של בייננס. מבין עשרת הגדולים, גם המטבע של בורסת בייננס הוסיף 29.6% לערכו ברבעון השלישי.

על רקע זה נציין כי בייננס, אחת מהבורסות המובילות בעולם, הודיעה בתחילת ספטמבר כי היא מפסיקה לתמוך בתוך זירות המסחר שלה במטבעות היציבים המובילים USDP ,USDC ו-TUSD, ולמעשה, את המטבעות הללו שלקוחות השאירו אצלה למסחר, היא המירה למטבע יציב שלה - BUSD.

 

בישראל: הגופים החלו לקבל רישיונות

שני הדברים המעניינים ביותר ביחס לחמש המנפיקות הישראליות הם ההתאוששות ברבעון של המטבע של צלזיוס, והיציאה מהמדד של בנקור.

צלזיוס נמצאת בהליך פשיטת רגל וארגון חוב, שבמסגרתו היא גם משחררת כספים שהפקידה כביטחונות מפלטפורמות שונות, ואלו יופנו לארגון החוב. מנכ"ל צלזיוס, אלכס מישנסקי, התפטר מתפקידו בתחילת הרבעון, כאשר בהליך הסדר החוב החלו להישמע יותר ויותר טענות על כך שהחברה למעשה הייתה חדלת פירעון זמן ניכר לפני שהודיעה על הקפאת כספי המשקיעים.

בנקור, פרויקט קריפטו שבנה מנגנון מבוזר להמרת מטבעות מהירה ולמתן אפשרות למשקיעים לתפקד כעושי שוק אוטומטיים ולספק נזילות לשוק תמורת ריבית, נפגע ביחד עם כל תחום הפיננסים המבוזר מהתנודתיות החזקה בשווקים.

נוסף על כך, בשוק המקומי, לדברי חיים ונציה, מנכ"ל בית ההשקעות פרוקסיביט, "המהלך המשמעותי של הרבעון הגיע דווקא מצידה של רשות שוק ההון, שהחלה להעניק רישיונות קבועים לגופים פיננסיים בתחום הקריפטו, ובכך העלתה את אסדרת הקריפטו בארץ שלב. מדובר בצעד מבורך, שבוודאות יגביר את הביטחון ואת רמת הוודאות של המשקיעים בישראל".

שני גופים קיבלו עד כה רשיון: חברת HBH, שבונה תשתיות למסחר בקריפטו עבור הבנקים והגופים המוסדיים, וברוקר הקריפטו הוותיק ביטס אוף גולד. הרשות פרסמה גם חוזר מקיף על ניהול סיכונים בנכסים פיננסיים כגון קריפטו, ובו דרישות מפורטות לניהול המשמורת של כספי הלקוחות. "זה שם את התעשייה במקום שהיא לא הייתה בו מעולם, יש לה מסגרת ברורה איך צריך להתנהל, זה עידן חדש", ציין יובל רואש, מייסד ומנכ"ל ביטס אוף גולד, עם קבלת הרישיון.

 

בתוכנית האסטרטגית של הבורסה בת"א: סחר בקריפטו | עוד זוית

הבורסה לניירות ערך בתל אביב פרסמה השבוע את התוכנית האסטרטגית שלה לחמש השנים הקרובות, שאחד הנדבכים העיקריים בה הוא הקמת פלטפורמת מסחר לקריפטו ונכסים דיגיטליים, מבוססת בלוקצ'יין. הבורסה פועלת ליצירת תשתית בלוקצ'יין שתאפשר טוקניזציה של נכסים דיגיטליים מסוגים שונים וחוזים חכמים.

דרך ההקמה טרם הוחלטה, וייבחנו מספר כיווני פעולה פוטנציאליים, כולל הסבת תשתיות קיימות לטכנולוגיות חדשניות, וכן הקמת פלטפורמות ייעודיות על בסיס הטכנולוגיות החדשניות. הפלטפורמה תותאם למספר סוגי נכסים שיתווספו אליה בהדרגה, בהם טוקנים, מטבעות קריפטו, NFT ואג"ח דיגיטליות.

נציין כי הבורסה והחשב הכללי כבר החלו בניסוי להנפקת אג"ח מדינה מבוססות קריפטו. לדברי הבורסה, האתגר העיקרי בתחום זה הוא חוסר הבהירות הרגולטורי. עם זאת, בורסות מובילות בעולם כבר החלו בהקמת פלטפורמות בלוקצ'יין למסחר בניירות ערך דיגיטליים, וכעת גם הבורסה של תל אביב מכניסה זאת לתוכניות האסטרטגיות שלה.

עוד כתבות

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

שר הביטחון גלנט והרמטכ"ל הלוי סיכמו על מינויים לפורום מטכ"ל

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן שוקע ושוקע, הריבית עולה ועולה והקשר בין מסים ל-SIM

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי