גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משאירות פירורים לשאר: מניות הבנקים כבשו את המסחר בבורסת ת"א

ב–2022 זינק מחזור המסחר היומי בכ-20% אך במקביל זינקה גם הריכוזיות: כשני שלישים מהמסחר התרכזו במניות מדד ת"א-35 ומאות חברות נותרו כמעט ללא סחירות ● מניות לאומי והפועלים הן הסחירות ביותר, המסחר במניות הגז והנפט כמעט הוכפל אשתקד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף
בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בימים האחרונים, מאז הזהירו מנכ"לי הפועלים ודיסקונט, דב קוטלר ואורי לוין, מפני אפקט שלילי של הרפורמה המתוכננת במערכת המשפט על הכלכלה המקומית, עמדו מניות הבנקים במוקד תשומת הלב בשוק ההון. הסקטור הבנקאי הוביל את הירידות ביום ראשון, אך גם בלט לחיוב ביום שני, כשהבורסה החזירה חלק מהירידות.

הבורסה בתל אביב מתנתקת מוול סטריט? יש גם הזדמנויות השקעה. כך תזהו אותן 
"קטסטרופה": מאות חברות בבורסה נותרו בלי סחירות ובלי נזילות | בדיקת גלובס
עדכון המדדים בבורסה מתקרב: מי תיכנס לת"א 35 ומי ימצאו עצמן מחוץ לת"א 125? 

הסיבה לכך היא שהבנקים משקפים את הכלכלה המקומית, לטוב ולרע, והם גם הסקטור הנזיל והסחיר ביותר בבורסה בתל אביב. כעת מגלים נתוני הבורסה כי חמש מניות הבנקים הגדולים ריכזו עניין רב בקרב המשקיעים בשנת 2022, עוד לפני הסערה הנוכחית. הן עשו זאת בין היתר עקב הגידול ברווחיות הבנקים על רקע העלאות הריבית במשק החל מחודש אפריל 2022.

 

המסחר היומי במניות הבנקים עמד אשתקד בממוצע על 365 מיליון שקל - כמעט רבע מהיקף המסחר היומי בבורסה. זאת לאחר עלייה של כ-31% במחזורי המסחר במניות הבנקים בהשוואה לשנת 2021.

בד בבד עולה מנתוני הבורסה כי בעיית הסחירות והנזילות בת"א הולכת ומחריפה, כשהמדדים המובילים, ובראשם ת"א-35 , מדד הדגל של הבורסה הכולל את המניות בעלות שווי השוק הגבוה ביותר, גורף לתוכו נתח הולך וגדל של המסחר.

גלובס עוקב בחודשים האחרונים אחר תהליך המיקוד של המסחר בת"א במדדי המניות המרכזיים, ומנתונים שפרסמה השבוע הבורסה עצמה, עולה כי הריכוזיות סביב מדד הדגל מטפסת שוב לאחר שנתיים של ירידה.

 

שיעור המסחר במניות מדד ת"א-35 מתוך סך המסחר בבורסה רשם גידול חד, מכ-55% בשנת 2021 לכ-64% בשנת 2022. זאת לאחר ירידה הדרגתית שנרשמה בשנים 2018-2021. יש לציין כי הריכוזיות של המדד המוביל עדיין רחוקה מזו שנרשמה בשנת 2018, אז היא עמדה על 76%, אך המגמה המתעצמת בהחלט דוחפת לחזרה לאותם שיעורים.

זאת, מאחר שהמדד מורכב ברובו מחברות שנהנות מהתנאים המאקרו-כלכליים, כמו הסקטור הפיננסי שנהנה בינתיים מעליית הריבית, או חברות הנפט והגז שמרוויחות ממשבר האנרגיה בעולם, בעוד שהמדד דל יחסית בחברות צמיחה, שסבלו מעליית הריבית.

במקביל לעלייה בריכוזיות מדד ת"א-35, ירד שיעור המסחר במניות הכלולות במדד ת"א-90  (שהמניות בו נכללות גם במדד ת"א-125 ) מתוך סך המסחר מכ-30% בשנת 2021 לכ-28% בשנת 2022.

"מדד ת"א-90 הוא כיום מדד די מת", אומר גורם בשוק ההון. "יש בו הרבה מניות של חברות צמיחה שנהנו בשנים האחרונות מהריבית הנוחה שהייתה בשוק. מאז שהבנקים המרכזיים החלו להעלות את הריביות, הן כבר 'לא מעניינות'", הוא מסביר.

חשוב לציין כי לצד אותן חברות צמיחה שנפגעו, יש בת"א-90 כמה חברות גדולות שעדיין סיפקו מחזורי מסחר ראויים, דוגמת שופרסל , שהמסחר הממוצע במנייתה עלה בכ-33% לכ-19.6 מיליון שקל ביום, על רקע מאבקי שליטה בשנה האחרונה (על אף גריעתה ממדד ת"א-35 באוגוסט האחרון), אנלייט אנרגיה , שתיכנס לת"א-35 בפברואר (למרות ירידה של כ־16% במחזור המסחר), בתי זיקוק , מיטרוניקס , פוקס  ואיסתא .

"המדדים הקטנים יותר שוממים כמעט לחלוטין", מוסיף הגורם בשוק. ואכן, בעוד שמניות הנכללות במדד ת"א-125 היו אחראיות ל-92.5% מהמסחר בת"א בשנה שעברה, במניות הכלולות במדד 60-SME (מדד ביניים הכולל את 60 המניות בעלות שווי השוק הגבוה ביותר בבורסה מבין המניות שאינן נכללות במדד ת"א-125), ירד שיעור המסחר מ-5.6% לכ-3.2% מסך המחזור. "לחברות האלה אין נזילות. המגמה הזו התעצמה כשהיו פדיונות גדולים מאוד בקרנות הנאמנות בחודשים האחרונים, והקרנות לא הצליחו להיפטר מסחורה", מסביר אותו גורם.

להיעדר סחירות יש השפעה על סיכויי הנפקה

בעיית הסחירות בבורסה בת"א מתעצמת על רקע הגידול המרשים שהציגה הבורסה במחזורי המסחר שלה בשנים האחרונות, כך שרק השורה הראשונה והמצומצמת של החברות נהנתה ממנו. מחזור המסחר הממוצע במניות בבורסה (ללא קרנות סל וללא עסקאות מחוץ לבורסה), הסתכם אשתקד בכ-1.6 מיליארד שקל ביום, עלייה של קרוב ל-20% לעומת המחזור בשנת 2021. המחזור הכולל במניות והמירים (כולל קרנות סל ועסקאות מחוץ לבורסה) הסתכם בשנת 2022 בכ-2.3 מיליארד שקל, גבוה בכ-22% מהמחזור הכולל בשנת 2021. מסיכומי הבורסה לחודש ינואר 2023 עולה כי מחזור המסחר היומי ירד בו בכ־15% לעומת דצמבר.

חברות שלא נכללות במדדים המובילים של ת"א (מדובר ביותר מ-400 חברות לאחר גל ההנפקות של השנים 2020-2021) אינן נהנות מהגידול במסחר, השווי שלהן נפגע מכך והן לא נהנות מחשיפה למשקיעים חדשים.

בכירים בשוק החיתום הזהירו בדצמבר בשיחה עם גלובס כי היעדר הסחירות משפיע מאוד על הנפקות חדשות. "הסיכוי להיכנס למדדים הוא קריטי כשמתכננים הנפקה. אם אבוא למוסדיים ואגיד שיש לי חברה קטנה שאני רוצה להנפיק, הם יגידו 'עזוב, אנחנו לא שמים את השקל השולי שלנו שם'", אמר חתם בכיר.

לדברי החתם, הסיבה לירידה בסחירות של החברות מהשורה השנייה והשלישית נעוצה בצמצום מספר השחקנים בשוק, עקב סדרת עסקאות מיזוג ורכישה של בתי השקעות. לדבריו, הפיכת השוק המוסדי לריכוזי יותר גורמת לכך שהגופים הללו, בשל היקף הנכסים העצום שבניהולם, מעדיפים להשקיע רק בחברות גדולות בעלות סחירות גבוהה, ומתרחקים מהקטנות יותר.

בבורסה בת"א מודעים כמובן לבעיה, וכדי לעודד את הסחירות והנזילות, היא הציגה ב-2022 רפורמה מקיפה במדדים, שאמורה להיכנס לתוקף במחצית השנייה של 2023. במרץ אשתקד ביצעה צעד נוסף על ידי הפחתה משמעותית של הגודל המזערי של פקודת קנייה או מכירה ל-500 שקלים.

יציבות ברשימת המניות הסחירות שבצמרת

בצמרת רשימת המניות הסחירות בת"א אשתקד ניצבים, כמו בשנים האחרונות, בנק לאומי  והפועלים . לאומי עומד בראש הרשימה זאת השנה החמישית ברציפות, עם עלייה של כ-29% במחזור המסחר לעומת 2021. מחזור המסחר טיפס לכ-111 מיליון שקל ביום - הגבוה ביותר למניה בודדת מאז טבע בשנת 2015, שהמסחר בה עמד אז על 114 מיליון שקל בממוצע ליום (טבע  עצמה במקום החמישי לאחר זינוק של 43% במסחר לכ-60 מיליון שקל בממוצע).

 

בנק הפועלים במקום השני ברשימה שנה רביעית ברציפות, עם מחזור ממוצע של כ-100 מיליון שקל ביום - עלייה של כ-24% בהשוואה לשנה הקודמת, ושני בנקים נוספים כלולים בצמרת הרשימה - דיסקונט  (מקום 4, 67 מיליון שקל) ומזרחי טפחות  (מקום 8, 54 מיליון שקל). מספר העסקאות במניות הבנקים זינק בכ-75% בשנת 2022 לעומת שנת 2021.

חמש חברות הכפילו את היקף המסחר

העלייה הבולטת בסחירות אשתקד נרשמה במניות הנפט והגז (87%) אשר שעריהן עלו בחדות ובעקבות כך עלה מדד ת"א-נפט וגז  בכ-35% בשנת 2022. נהנית עיקרית מכך היא קבוצת דלק  של יצחק תשובה, שדורגה שביעית בהיקף המסחר, תוך שהמחזור בה זינק בכ-117% בשנת 2022, והמניה טיפסה בכ-52%.

דלק היא אחת מחמש חברות במדד ת"א-35 שהכפילו ויותר את היקף המסחר בהן. אליה מצטרפות איי.סי.אל  (מקום שלישי) עם מחזור יומי ממוצע של כ-85 מיליון שקל, לאחר שרשמה זינוק חד של כ-115% אשתקד, בזק  (מקום 10 עם גידול של 102%), טאואר  (מקום 11 עם זינוק של 118%) ואנרג'יאן  (מקום 28 עם גידול של 108%). מנגד, בעוד שב-2021 נרשמה עלייה חדה בשערי מניות הטכנולוגיה, שהתבטאה גם בגידול במחזורי המסחר במניות אלה, ב־2022 רשמו מניות הטכנולוגיה ירידות שערים חדות לצד ירידה במחזורי המסחר, כך שחלקו של הענף בסך המסחר ירד מכ-25% ב־2021 לכ-20% ב-2022.

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דיווח: מגעים לשיחה בין ביידן לנתניהו - ככל הנראה עוד היום

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?