גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נעילה מעורבת בבורסת ת"א; אופקו הלת' צללה בכ-6%

ת"א 35 ננעל סביב רמות הבסיס ● עליות בוול סטריט למרות שסין הצהירה כי אין מגעים עם ארה"ב בנוגע למכסים ● הדולר נחלש בעולם ומול השקל, מחיר הזהב עולה ● בעלי המניות של קרור דחו את הצעת הרכש של בעלי השליטה בה ● מניית אלביט ירדה והשלימה ירידה של 10% השבוע, יתכן שקרן העושר הנורווגית תבוא לעזרתה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock
בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

17:28

יום המסחר בת"א ננעל במגמה מעורבת. מדד ת"א 35 ננעל סביב רמות הבסיס ות"א 90 ירד ב-0.2%. בלט לשלילה מדד ת"א דואליות שהשיל מערכו כ-1%. מנגד, מדד ת"א נפט וגז עלה ב-0.8%. ת"א בנקים 5 הוסיף לערכו 0.3%.

מחזור המסחר היה ער והסתכם בכ-2.6 מיליארד שקלים.

בקרב מדד ת"א 125 מניות אופקו הלת' , אלקטרה צריכה , ריטיילורס , ואקרו ננעלו בירידות.

מנגד, פלרם , נובה , נאוויטס , קבוצת אקרשטיין ושיכון ובינוי ננעלו בעליות.

16:20

מניית ארבה רובוטיקס נסחרת בעליות שערים לאחר שהחברה, המפתחת פתרונות רדאר מתקדמים, הודיעה כי חברת HiRain הסינית משיקה מערכת רדאר לנהיגה אוטונומית המבוססת על השבבים של ארבה. עוד נמסר כי החברה הסינית השלימה את הטמעת שבבי ארבה ותיערך לייצור בהיקף של עשרות אלפי יחידות בשנה.

15:41

המסחר בת"א מתנהל לפי שעה בירידות קלות כאשר המדדים המרכזיים כגון ת"א 35 ות"א 90 יורדים בכ-0.4% ו-0.3% בהתאמה. עם זאת, המסחר במניות הדואליות ומניות הטכנולוגיה עדיין מתנהל במגמה אדומה כשאלו חותכות יותר מ-1% מערכן.

בגזרת המט"ח, המסחר מתנהל על מי מנוחות. הדולר נסחר ביציבות מול השקל ועומד על 3.64 שקלים בזמן שהאירו מתחזק קלות מול המטבע הישראלי ועומד על 4.13 שקלים.

14:56

אלביט מערכות יורדת בכ-2% והשלימה ירידה של כ-10% מתחילת השבוע (ועדיין גבוהה ב־44% ממחירה בתחילת השנה). הסיבות: מכסי טראמפ מאיימים על מניות החברות הביטחוניות כך מסתבר לאחר שכמה הבולטות בתעשייה פרסמו תוצאות רבעוניות - חברת אר.טי.אקס. (ריית'און) , הודיעה כי היא צופה פגיעה של 850 מיליון דולר ברווח התפעולי השנה עקב מכסים, במקביל, נורת'רופ גרומן קיצצה את תחזית הרווח השנתית שלה. בנוסף, פורסמו דיווחים שיחות פיוס שמתנהלות בין רוסיה לאוקראינה. מה שנראה כמו חדשות טובות, עשוי להיות בשורות מעט פחות טובות לחברות הביטחוניות.

מנגד בשורה חדשה לאלביט וליצרניות הנשק יצאה מקרן העושר הנורווגית. כעת, כאשר אירופה כולה עוברת כיול־מחדש בתחום הביטחון בשל המלחמה באוקראינה, והקרן הנורבגית - המנהלת 1.8 טריליון דולר - נדרשת למחשבה מחדש. "יש לנו היום הגבלות שמונעות מקרן העושר אפילו להשקיע בתעשיות הביטחוניות. זה מטורף לחלוטין ואנחנו הולכים לבטל אותן", הודיעה מנהיגת האופוזיציה ארנה סולברג, לשעבר ראשת הממשלה של נורבגיה מהמרכז־ימין, לקראת הבחירות שיתקיימו במדינה בסתיו.

13:40

המתח סביב מלחמת הסחר עולה בבוקר מדרגה לאחר שסין הודיעה היום כי אין כל מגעים שוטפים עם ארצות הברית בנוגע למכסים, למרות רמיזות מצד הבית הלבן השבוע על אפשרות לריכוך המתיחות. "נכון לעכשיו, אין כלל משא ומתן בנושא כלכלה וסחר בין סין לארצות הברית," אמר דובר משרד המסחר, חה יאדונג, לכתבים בסינית, בתרגום של CNBC. הוא הוסיף כי "יש לדחות את כל האמירות" בנוגע להתקדמות כלשהי בשיחות הדדיות.

המדדים בתל אביב נסחרים כעת בירידות של כ-0.5% וירידות בולטות נרשמות במניות הדואליות, נייס , קמטק , אנלייט אנרגיה ואלביט מערכות .

12:44

רימון דיווחה היום על השלמת רכישת 50% מקבוצת פח תעש תמורת 80 מיליון שקל, המשקף שווי חברה של 160 מיליון שקל. באמצעות רכישה זו, תיכנס רימון לתחום המתפתח, הן בישראל והן בחו"ל, של טיפול באוויר ושמירה על איכות הסביבה.

פח תעש עוסקת בתחום טכנולוגיות ומוצרים לטיפול באוויר ושמירה על איכות הסביבה. פח תעש מייצרת בין היתר פתרונות לטיפול באוויר ואוורור תעשייתי, המשמשים בתעשיות מתקדמות כגון תעשיית המוליכים למחצה, חוות שרתים, הייטק, חקלאות, תחנות כוח, מינהור ומתקני התפלה ועוד. יצוין, כי פעילות פח תעש מתבצעת בישראל וארה"ב, באמצעות חברות המוחזקות על ידה במישרין ובעקיפין. פח תעש הציגה ב-2023 הכנסות של כ-309 מיליון שקל ורווח של כ-58 מיליון שקל.

בכוונת רימון לפעול להרחבת פעילותה העסקית של פח תעש בשווקים חדשים ולגוון את לקוחותיה ,כאשר רכישה זו מהווה אחד ממנועי הצמיחה של רימון וחלק מהתוכנית האסטרטגית של החברה להרחבת פעילותה לתחומים משיקים וסינרגטיים.

12:00

לאחר שנפתח ביציבות, המסחר בת"א עובר לירידות כשממדים המובילים ת"א 35 ות"א 90 יורדים כעת ב-0.6%. בולטות לשלילה המניות הדואליות והטכנולוגיה שיורדות במעל1%.

ידיעה לא מעודדת שהתפרסמה לפני זמן קצר ב-CNBC: סין הודיעה היום כי אין כל מגעים שוטפים עם ארצות הברית בנוגע למכסים, למרות רמיזות מצד הבית הלבן השבוע על אפשרות לריכוך המתיחות. "נכון לעכשיו, אין כלל משא ומתן בנושא כלכלה וסחר בין סין לארצות הברית," אמר דובר משרד המסחר, חה יאדונג, לכתבים בסינית, בתרגום של CNBC. הוא הוסיף כי "יש לדחות את כל האמירות" בנוגע להתקדמות כלשהי בשיחות הדדיות.

"אם ארצות הברית באמת רוצה לפתור את הבעיה... עליה לבטל את כל הצעדים החד-צדדיים כלפי סין," הוסיף.

בתוך כך בעוד החוזים העתידיים בוול סטריט בירידה של כ-0.8%, כפועל יוצר הדולר בעולם נחלש וכך גם מול השקל ב-0.4% מול הדולר, 3.654 שקלים לדולר ו-4.13 שקלים לאירו. בעולם מדד הדולר DXY חוזר לירידות והיום ב-0.3% ל-99.6 נקודות, במקביל מחיר הזהב חוזר לעלות הבוקר, 3,335 דולר לאונקיה.

מחירי הזהב הגיעו ביום שלישי לשיא של 3,500 דולר לאונקיה, כאשר עוד ועוד אנליסטים צופים עלייה נוספת. בנק J.P. Morgan מעריך כי המתכת היקרה תעמוד על ממוצע של $3,675 לאונקיה ברבעון הרביעי של 2025, ותגיע ל-4,000 דולר ברבעון השני של 2026.

הקשר ההפוך המסורתי בין תשואות אג"ח ממשלתיות לבין זהב נראה כמתערער. בדרך כלל, כשעולות התשואות, הזהב נהיה פחות אטרקטיבי בשל העלות האלטרנטיבית הגבוהה יותר של החזקתו, שכן הוא אינו נושא ריבית. איכויות ההגנה של הזהב מפני אינפלציה הן מה שהופכות אותו ל"מיוחד", אמר מייקל ריאן, מרצה בבית הספר לחשבונאות, מימון וכלכלה באוניברסיטת ווייקאטו.

10:59

בחברת מידרוג מעריכים שביקושים קשיחים יחסית בשוק המגורים בישראל יתמכו בצמיחת תיק האשראי של חברת האשראי החוץ בנקאי מניף . הערכה התומכת בצפי לצמיחת הכנסות המימון של מניף אשר בשליטת חברת מבטח שמיר (50%) לצד צפי לעלייה בהפסדי אשראי ביחס לאלה שהציגה בשנת 2024. זאת "על רקע השלכות המלחמה וסביבה עסקית שמאופיינת ברמת ריבית גבוהה, אשר צפויות להשליך על סיכון האשראי של הלקוחות".

במסגרת דוח מעקב למניף, בדירוג A3 באופק יציב, מציינים במידרוג כי הפרופיל העסקי של החברה העוסקת במתן אשראי ליזמים בתחום הנדל"ן, "הולם ביחס לדירוג הנתמך בגודלה היחסי של החברה, אולם מושפע לשלילה נוכח חשיפה לריכוזיות עסקית גבוהה, הכוללת ריכוזיות ענפית וריכוזיות לקוחות כאחד".

עוד לפי מידרוג, צמיחת תיק האשראי של מניף תמכה ברווחיות החברה בשנים האחרונות, הבולטת ביחס לדירוג, ולצד זאת מציינים "שחיקה משמעותית באיכות הנכסים".

במניית מניף קפצה כ-59% בשנה האחרונה.

10:37

לאחר שנפתחה באיחור, הבורסה בת"א מתנהלת הבוקר בתנודתיות וכעת המדדים עברו לירידות של כ-0.4%. בולט לרעה מדד המניות הדואליות לנוכח הירידה בחוזים העתידיים בוול סטריט - טאואר , קמטק ונייס משילות כ-2%.

עלמא יסודות , שהחלה להיסחר בבורסה בת"א בחודש אוקטובר האחרון באמצעות מיזוג, ואשר הינה חברת השקעות תפעולית הממוקדת בתחומי התשתיות והתעשייה בישראל, השלימה בהצלחה הנפקת אג"ח ראשונה (סדרה א'), תוך ביקושי יתר והשתתפות מצד גופי השקעה מובילים. במסגרת שני שלבי ההנפקה יחד, המוסדי והציבורי, זכתה החברה לביקושים גבוהים בסך כ-280 מיליון שקל, ובסה"כ גייסה בהנפקה כ-112 מיליון שקל, מתוך כך 110 מיליון שקל בשלב המוסדי.

בעל השליטה בחברה הוא יצחק מיראשווילי שהוא גם בעל השליטה בחברת הנדל"ן רוטשטיין . בבעלותו גם חברת "ערוץ יהודי ישראלי", המפעילה את ערוץ 14.

10:12

לנוכח הרגיעה בעליות בבורסות בעולם, המסחר בת"א שנפתח הבוקר באיחור של כ-10 דקות מתנהל כעת במגמה מעורבת אך ללא שינויים גדולים והמדדים נעים סביב שערי הבסיס. בולט מדד הדואליות שיורד ב-0.5%.

בשבוע שעבר הונחה לפתחם של בעלי המניות בחברת קרור הצעה מפתה: באמצעות חברת ספנות והספקה שבבעלותם, צמד בעלי השליטה, שלמה רודב ורוני גת, הציעו לרכוש את כלל החזקות הציבור בחברה (כשליש מהון המניות) בפרמיה של 28% על מחיר השוק ובתמורה כוללת של 344 מיליון שקל. בתגובה, זינקה מניית קרור זינקה בכ-20% לשווי של מיליארד שקל.

אך הבוקר פורסם שהצעת הרכש של רוני גת ושלמה רודב למניות קרור אחזקות לא נענתה - החברה תמשיך להיסחר.

קרור אחזקות היא אחת החברות הוותיקות בשוק ההון המקומי, שנוסדה לפני כמעט 100 שנה במטרה להקים ולנהל מחסני קירור וסחר במוצרים קפואים, והצטרפה לבורסה ב־1963 - החברה הרביעית (שרשומה עדיין למסחר) שעשתה זאת. כיום יש לה שתי פעילויות עיקריות: שליטה ביצרנית ומשווקת המשקאות יפאורה (כ־70% מהמניות), ולצידה החזקה בחברת תפוגן (כ־38%), העוסקת בייצור ושיווק של צ'יפס קפוא.

קרור מנוהלת על־ידי דורון שטיגר, המקורב לגת ורודב. שטיגר משמש גם כדירקטור בחברת התקשורת פרטנר, שבה מהווים גת ורודב ה מאז שנת 2022 חלק מגרעין השליטה, לצד מנכ"ל פרטנר אבי גבאי.

09:32

בשוק המט"ח הבוקר מוסיף השקל ומתחזק ב-0.4% מול הדולר, 3.654 שקלים לדולר ו-4.13 שקלים לאירו. בעולם מדד הדולר DXY חוזר לירידות והיום ב-0.3% ל-99.6 נקודות, במקביל מחיר הזהב חוזר לעלות הבוקר, 3,335 דולר לאונקיה.

מחירי הזהב הגיעו ביום שלישי לשיא של 3,500 דולר לאונקיה, כאשר עוד ועוד אנליסטים צופים עלייה נוספת. בנק J.P. Morgan מעריך כי המתכת היקרה תעמוד על ממוצע של $3,675 לאונקיה ברבעון הרביעי של 2025, ותגיע ל-4,000 דולר ברבעון השני של 2026.

הקשר ההפוך המסורתי בין תשואות אג"ח ממשלתיות לבין זהב נראה כמתערער. בדרך כלל, כשעולות התשואות, הזהב נהיה פחות אטרקטיבי בשל העלות האלטרנטיבית הגבוהה יותר של החזקתו, שכן הוא אינו נושא ריבית. איכויות ההגנה של הזהב מפני אינפלציה הן מה שהופכות אותו ל"מיוחד", אמר מייקל ריאן, מרצה בבית הספר לחשבונאות, מימון וכלכלה באוניברסיטת ווייקאטו.

המכסים צפויים להעלות את האינפלציה בארה"ב, מה שמרמז על ריבית גבוהה יותר בעתיד - מה שיפעיל לחץ על שוק האג"ח, הוסיף ריאן. "אבל זהב, לעומת זאת, נחשב היסטורית ככלי גידור מפני אינפלציה - וזה כנראה מה שמסביר את ההעדפה אליו, ולכן אולי תכונה זו היא שהופכת את הזהב ל'מיוחד'", סיכם.

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

08:10

1. שוק המניות

המסחר צפוי להיפתח הבוקר במגמה מעורבת.

כל העיניים נשואות אל החדשות התכופות והסותרות בחלקן בקשר למלחמת הסחר, בעיקר זו שבין ארה"ב לסין. אתמול זינקו הבורסות בעולם לאחר שהוול סטריט ג'ורנל דיווח כי ממשל טראמפ שוקל להפחית את המכסים על סין. הידיעה חיזקה את התחושה שנוצרה בעקבות דבריו האחרונים של טראמפ, שהביע אופטימיות לגבי הסכם סחר ואמר כי המכסים על סין יופחתו בסופו של דבר. עם זאת, העליות איבדו תנופה כאשר מזכיר האוצר סקוט בסנט הכחיש את הדיווח, ואמר כי "לא הייתה הצעה חד-צדדית מצד הנשיא להפחית את ההסלמה" במלחמת הסחר עם סין.

טראמפ הנמיך את הטון וסיפק לשווקים את הדלק הנחוץ. האם זהו סוף הסיפור?

אתמול העליות חדות בבורסות בעולם הגיעו לבורסה המקומית. מדד ת"א 35 עלה בכ-1.5%, מדד ת"א 90 התקדם בכ-2.1%. בלט לחיוב מדד הביומד, שקפץ בכ-3.6%, בהובלת אופקו הלת' , בריינסוויי , סופווייב וטבע . כמו כן, בלטו לחיוב מדדי הביטוח והבנייה, עם עליות של 2.7% ו-2.6%, בהתאמה.

מניות נוספות שריכזו אתמול עניין:

אלביט מערכות ירדה בכ-2% והשלימה ירידה של כ-8% מתחילת השבוע (ועדיין גבוהה ב־44% ממחירה בתחילת השנה). הסיבות: מכסי טראמפ מאיימים על מניות החברות הביטחוניות כך מסתבר לאחר שכמה הבולטות בתעשייה פרסמו תוצאות רבעוניות - חברת אר.טי.אקס. (ריית'און) , הודיעה כי היא צופה פגיעה של 850 מיליון דולר ברווח התפעולי השנה עקב מכסים, במקביל, נורת'רופ גרומן קיצצה את תחזית הרווח השנתית שלה. בנוסף, פורסמו דיווחים שיחות פיוס שמתנהלות בין רוסיה לאוקראינה. מה שנראה כמו חדשות טובות, עשוי להיות בשורות מעט פחות טובות לחברות הביטחוניות.

מנגד בשורה חדשה לאלביט וליצרניות הנשק יצאה מקרן העושר הנורווגית. כעת, כאשר אירופה כולה עוברת כיול־מחדש בתחום הביטחון בשל המלחמה באוקראינה, והקרן הנורבגית - המנהלת 1.8 טריליון דולר - נדרשת למחשבה מחדש. "יש לנו היום הגבלות שמונעות מקרן העושר אפילו להשקיע בתעשיות הביטחוניות. זה מטורף לחלוטין ואנחנו הולכים לבטל אותן", הודיעה מנהיגת האופוזיציה ארנה סולברג, לשעבר ראשת הממשלה של נורבגיה מהמרכז־ימין, לקראת הבחירות שיתקיימו במדינה בסתיו.

משק אנרגיה שמחזיקה בתחנת הכוח דליה ועוסקת ביזום ותפעול מתקני יצור חשמל מאנרגיה סולארית בישראל עלתה בכ-4% לאחר שהודיעה היום שדליה חתמה לביצוע עבודות מוקדמות לצורך קידום פרויקט דליה 2 עם חברת שיכון ובינוי .

אלקטרה תקים חוות שרתים בנתניה. החווה היא חלק מפרויקט פרויקט שיבוצע עבור שותפות, המוחזקת על ידי חברת לוינשטיין הנדסה וקבלנות ועל ידי חברת די.סי צפון שותפות מוגבלת.

באבלס , חברה קטנה בבורסה שעוסקת ביבוא מוצרי אופנה ומוצרים נוספים, ושיווקם בחנויות פיזיות ובפלטפורמת מסחר מקוון זינקה בכ-6% לאחר שהודיעה על חתימת מזכר לרכישה 50% מחברת מיו תעשיות איכות אקולוגיות ("מיו").

נור , חברה קטנה נוספת בבורסה המקומית שעוסקת במחקר ופיתוח של דיו מבוסס מים למדפסות דיגיטליות זינקה בכ-17% לאחר שחתמה על הסכם למכירה ואספקת דיו DTF עם חברת פרינט מרקט - ספק ישראלי של דיו ומערכות דפוס דיגיטלי.

האסטרטג שטוען: "הזדמנות חריגה מתקרבת, אבל לפני זה השוק יירד"

הבוקר באסיה נרשמת מגמה מעורבת. ביפן מדד ניקיי עולה ב-1%, בהונג קונג מדד הנג סנג יורד ב-1.5%, שנגחאי ב-0.2% והקוספי הדרום קוריאני יורד ב-0.5% בעקבות ירידה בתוצר הגולמי. לעומת זאת, בשוק הבינה המלאכותית דומה שהביקוש ממשיך להיות ער: יצרנית הזכרונות SK Hynix מדרום קוריאה וספקית מובילה של אנבידיה דיווחה הבוקר על תוצאות רבעוניות שעקפו את התחזיות להכנסות ורווח תפעולי, כאשר הביקוש לזיכרון בתפוקה גבוהה (HBM) שלה, המשמש בשבבים למערכות בינה מלאכותית - נותר חזק.

בארה"ב נרשמות כעת ירידות של כ-0.3% בחוזים העתידיים לאחר שאתמול ננעל המסחר בעליות זה היום השני ברציפות בעקבות תקוות שהמתחים המסחריים בין ארצות הברית לסין יפחתו. "טראמפ פגש את המתנגד הכי גדול שלו, זהו שוק המניות". זו הכותרת הבוקר בוול סטריט ג'ורנל. העיתון כותב כי תגובת השווקים היא שגרמה לנשיא לרכך את מדיניות הסחר הקיצונית שלו. מוקדם יותר השבוע, הנשיא טראמפ אמר שהוא מוכן לנקוט גישה פחות עימותית כלפי שיחות הסחר עם בייג'ינג. בנוסף, שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול שלארה"ב יש "הזדמנות לעסקה גדולה" בתחום הסחר.

נאסד"ק עלה בכ-2.5% ה-S&P 500 טיפס בכ-1.6% והדאו ג'ונס התקדם בכ-1.1%.

הבית (הלבן) תמיד זוכה? איך יסתיים ההימור של טראמפ על מלחמת סחר

מניית טסלה זינקה בכ-5%, על אף תוצאותיה הכספיות המאכזבות של יצרנית הרכב לרבעון הראשון של 2025, הזינוק נובע מהבטחתו של מנכ"ל החברה אילון מאסק לצמצם בהיקף עבודתו במחלקת היעילות הממשלתית.

האיחוד האירופי קנס היום (רביעי) את אפל ומטא פלטפורמס (פייסבוק) במאות מיליוני יורו כל אחת בגין הפרת חוקי התחרות הדיגיטלית של הגוש.

בואינג עלתה בכ-6% לאחר שחברת התעופה דיווחה על הפסדים קטנים מתחזיות האנליסטים. החברה דיווחה על הפסד של 49 סנט למניה, כאשר צפי האנליסטים עמד על הפסד של 1.18 דולר למניה.

מייסד קרן הגידור חשף: מכרתי את כל האחזקות במניות הללו

הרבה עיניים יהיו נשואות לנעילת המסחר עת יתפרסם הדוח הרבעוני של חברת האם של גוגל, אלפאבית . אנליסטים לא מצפים שמכסי המגן ישפיעו על ההכנסות או הרווח למניה ברבעון הראשון, אך משקיעים יהיו דרוכים לכל תחזית עתידית שתעיד על פגיעה אפשרית בחברה במחצית השנייה של השנה. "ראינו ירידה מסוימת בקצב העסקאות במסחר האלקטרוני לאחרונה, ובהתחשב ברעש המאקרו-כלכלי, היינו מצפים להיחלשות בפרסום הדיגיטלי ברבעון השני", כתב האנליסט רוס סנדלר מברקליס. מניית אלפאבית ירדה ביותר מ-19% מתחילת השנה.

בתוך כך נודע שהחברה מאלצת חלק מהעובדים מרחוק לחזור למשרד ל-3 ימים בשבוע.
לפי דיווח ב-CNBC, מספר צוותים בגוגל אמרו לעובדים מרחוק שלהם כי התפקיד שלהם עלול להיות בסכנה אם הם לא יתחילו להגיע למשרד. דוברת גוגל, קורטני מנצ'יני, אמרה שהחלטות אלו מבוססת על צוותים בודדים ולא על מדיניות של כלל החברה.

● הערכות: ישראל לא תחמוק מפיטורי הענק של אינטל, ומובילאיי מועמדת למכירה

דוח מסקרן נוסף יהיה של אינטל. מניית אינטל זינקה אתמול ב-5.5% על רקע דיווח לפיו חברת השבבים מתכננת להודיע השבוע על פיטורי 20% מכוח העבודה. יהיה זה הדוח הראשון מאז שליפ-בו טאן נכנס לתפקיד המנכ"ל של ענקית השבבים המקרטעת בחודש שעבר.

אך אינטל לא מתמודדת רק עם כניסת מנכ"ל חדש במסגרת תהליך שינוי ארגוני מקיף. כמו יתר תעשיית הטכנולוגיה, גם היא נערכת להשפעות האפשריות של מלחמת הסחר שמנהל הנשיא טראמפ מול סין. אף שאינטל מייצרת את רוב שבביה בארה"ב, היא עדיין חשופה למכסים על מחשבים ניידים ומערכות נוספות שמיוצרות בסין. ולמרות שמחשבים ניידים ומכשירים נוספים פטורים נכון לעכשיו ממכסים, ממשל טראמפ הודיע כי בכוונתו להחזיר את המכסים על מכשירים אלה כאשר ישיק את המכסים החדשים על שבבים בשבועות ובחודשים הקרובים. מניית אינטל ירדה ב-43% ב-12 החודשים האחרונים.

2. שוקי האג"ח

אגרות החוב הממשלתיות הקונצרניות נסחרו אתמול בעליות, על רקע האופטימיות הקלה בשוק והירידה במפלס הדאגה של המשקיעים בארץ ובעולם.

כלל ביטוח השלימה השבוע את השלב המוסדי בגיוס אג"ח חדשות - החברה גייסה 500 מיליון שקל, בריבית נומינלית של 5.51% ובמח"מ ארוכות של כ־8.5 שנים, המשקפים מרווח של יותר מאחוז מול אג"ח ממשלתיות במח"מ דומה. שיעור הריבית הסופית יקבע לאחר המכרז לציבור.

גם שוק האג"ח הממשלתיות האמריקאיות נסחר בעליות, והתשואה על אג"ח לעשר שנים יורדת בשש נקודות בסיס, לרמה של 4.34%. עם זאת, התשואה על האג"ח לשנתיים, שנחשבות לרגישות יותר לשינויים בריבית בטווח הקצר, עלתה בארבע נקודות בסיס, לרמה של 3.82%. זאת על רקע ציפיות כי כל הקלה במלחמת הסחר עשויה לתמוך בצמיחה הכלכלית ולאפשר לבנק הפדרלי לא למהר להוריד את הריבית.

3. שוקי הסחורות והמטבעות

בריטואל כמעט קבוע, השקל נוטה להתחזק כשמגמת המסחר בוול סטריט חיובית - בעיקר כדי לאפשר לגופים המוסדיים לגדר את עצמם עליית שווי האחזקות הדולריות שלהם. המטבע הישראלי התחזק בכ־1.5% מול הדולר לרמה של 3.65 שקלים לדולר. מול האירו התחזק השקל ביותר מ־2%, לרמה של 4.16 שקלים.

הבוקר מוסיף השקל ומתחזק ב-0.6% מול הדולר, 3.644 שקלים לדולר ו-4.13 שקלים לאירו.

אורי תובל, מנכ"ל תובל בית השקעות ויו"ר קרן הגידור אלמנדה קפיטל, התייחס להתחזקות השקל: "שער החליפין שקל-דולר מושפע בעיקר משני גורמים מרכזיים: הראשון - מגמת השווקים בוול סטריט. קיים מתאם הפוך בין ביצועי שוקי ההון בארה"ב לבין שער הדולר מול השקל. כלומר, כאשר המדדים בארה"ב עולים, השקל נוטה להתחזק מול הדולר, ולהפך. תופעה זו נובעת, בין היתר, מהתאמות גידור שמבצעים המוסדיים הישראלים מול הפוזיציות שלהם בחו"ל. הגורם השני - המצב הפוליטי והביטחוני בישראל. ככל שעולה רמת הסיכון הנתפסת, כך מתחזקת פרמיית הסיכון של ישראל והשקל נחלש מול הדולר. מנגד, תקופות של יציבות ורגיעה תורמות לחיזוק השקל".

מדד הדולר DXY שעוקב אחר שער הדולר מול המטבעות של שש שותפות הסחר גדולות של ארה"ב - בהם היורו, הין והליש"ט - טיפס ב-0.7% ביום שני ברציפות של עליות. זאת, לאחר שמוקדם יותר השבוע נסוג לרמתו הנמוכה מזה שלוש שניםהמדד נמוך כעת ב-8.8% מרמתו בתחילת השנה.

ובתמונת ראי, כשהמשקיעים חוזרים שוב לשוקי המניות והאג"ח, הזהב ירד אתמול למחיר של כ־3,330 דולר לאונקיה, לאחר שכבר עלה מעל לרף של 3,500 דולר.

חברת הפיננסים BTIG ציינה כי הראלי של השבועות האחרונים, הגיע ל"נקודת פיתול". האסטרטג של החברה, יונתן קרינסקי, אמר כי "אנחנו חושבים שהיום ככל הנראה מסמן נקודת פיתול רב־שבועית, אולי אפילו רב־חודשית, בעבור הזהב, שתלווה בתקופה של קונסולידציה (תנודת מחירים בתוך טווח קבוע)".

מנגד, הביטקוין המשיך לעלות גם אתמול והתקרב למחיר של 95 אלף דולר לפני שירד ל-93,000, רמות אותן לא ראה מאז פברואר, אם כי הוא רחוק מאוד מהשיא אליו הגיע בדצמבר, אז חצה רף של 107 אלף דולר.

4. מאקרו

בעוד שבארה"ב הבנק המרכזי מסרב בשלב זה להפחית את הריבית, באירופה כבר מדברים על הורדה נוספת - שמינית במספר.

לדברי עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים, בניגוד לארה"ב, "בשאר מדינות העולם גוברת ההבנה כי אי־הוודאות הכלכלית והחשש מהאטה משמעותית יותר בצמיחה מחייבים תגובה מהירה יותר. מגמה זו צפויה להתממש ברוב המדינות המפותחות, גם אם לא באופן מיידי. הבנק המרכזי הבולט הוא זה של גוש האירו, אשר הפחית את הריבית ברבע נקודת אחוז לרמה של 2.25%, בהתאם לציפיות השוק".

בארה"ב, הפעילות העסקית בארה"ב התרחבה בקצב האיטי ביותר מאז 2023, בזמן שתחזיות התפוקה הידרדרו ולחצים אינפלציוניים גברו, כאשר מכסים יצרו כאבי ראש עבור החברות.

המדד המשולב של S&P Global לחודש אפריל, המודד תפוקה בייצור ובשירותים, ירד ב-2.3 נקודות ל-51.2, כך לפי נתונים שפורסמו אתמול. ערכים מעל 50 מעידים על התרחבות. מדד לתפוקה עתידית ירד ב-3.5 נקודות לרמה הנמוכה ביותר מאז אוקטובר 2022.

"הייצור נמצא בקיפאון רחב, כאשר כל השפעה חיובית של המכסים מתקזזת על ידי חוסר ודאות כלכלית גוברת, חששות בשרשרת האספקה וירידה ביצוא, בעוד שכלכלת השירותים מאטה בשל היחלשות בצמיחת הביקוש - במיוחד בתחומים כמו תיירות ונסיעות," אמר כריס ויליאמסון, הכלכלן הראשי ב-S&P Global Market Intelligence, בהצהרה.

נתונים נפרדים שפורסמו אתמול הראו שמכירות הבתים החדשים בארה"ב זינקו בחודש שעבר בעקבות ירידה מבורכת בריביות המשכנתא ותמריצי מכירה שנמשכים, עם פתיחת עונת האביב החשובה בתחום. העלייה נבעה בעיקר מזינוק במכירות בדרום.

5. תחזית

למרות הרגיעה האחרונה בוול סטריט ובבורסות בעולם, חברת מחקר הפיננסים Wolfe Research מציינת כי הוא צופה עוד "רצפים דוביים אכזריים" ותנודתיות מוגברת התקופה הקרובה, בעוד ששוק המניות נותר "היפר־רגיש לזרם חדשות בלתי־פוסק".

אסטרטג ההשקעות הראשי של החברה, כריס סנייק, אמר כי "על אף שהמדדים לא ירדו באופן רשמי ב-20% משיאי כל הזמנים שלהם, תנועת המחירים השבוע צורחת בעינינו 'שוק דובי', עם שיאים נמוכים יותר ונקודות שפל נמוכות יותר בעבור מניות".

חברת מחקר הפיננסים BCA ציינה שמשקיעים לא לוקחים בחשבון באופן מלא האטה כלכלית שמתקרבת: "אינדיקטורים מתקדמים בארה"ב עבור אפריל ממשיכים להצביע על הידרדרות, ומחזקים את הפוזיציה הדפנסיבית שלנו, בעוד הסיכונים למיתון עדיין מתומחרים בחסר. הזעזוע בשוק המניות צפוי לפגוע בהכנסות וברווחיות. התעסוקה האזורית גם התכווצה, מה שמצביע על דעיכה בשוק העבודה, מעבר לשעות מופחתות".

מנגד, בנק ההשקעות UBS נותר שורי על השוק האמריקאי בטווח הארוך, על אף שהוא מציין כי חששות המכסים עשויות להכביד על הכלכלה בטווח הקרוב. "אנחנו מצפים שהצמיחה תימשך מאוחר יותר השנה ולתוך 2026, בעוד הכלכלה מסתגלת. סנטימנט המשקיעים אמור להתאושש, ככל שביטחון בעקרונות הבסיסיים של ההתנהלות בשוק ישוב", כתב אולריק הופמן-בורצ'רדי, מנהל השקעות בכיר ב-UBS.

בפרט, הבנק נותר שורי לגבי חברות החשופות לטרנד הבינה המלאכותית: "למרות הרוחות הנגדיות בתחום הטק, תוצאות כספיות אחרונות של חברות בשרשראות האספקה של השבבים מצביעות על ביקוש סולידי ל-AI, ורמות אימוץ ה-AI בארה"ב היו מעודדות. אנחנו נותרים בטוחים בסיפור הצמיחה של ה-AI, ומצפים לפגיעה ניתנת־לניהול של בין 3% ל-5% על חברות טק גלובליות, בשל המכסים".

עונת הדוחות בוול סטריט יצאה לדרך כשברקע הטלטלה הגדולה סביב תוכנית המכסים של הנשיא טראמפ, ומספר אנליסטים הורידו בתקופה אחרונה על תחזיות הרווח של חברות במדד S&P 500.

האסטרטג של מורגן סטנלי, מייקל וילסון, כתב במזכר למשקיעים כי "חברות מתמודדות עם אי־ודאות גדולה יותר מאשר בימים הראשונים של מגפת הקורונה, זה מכביד על הרווחים". לפי נתוני בלומברג, ציפיות האנליסטים בנוגע לצמיחת הרווחיות ברבעון הראשון ירדו משמעותית - 6.9% לעומת 11.4% בתחילת השנה.

"אם יהיה מיתון, מדד ה־S&P 500 כנראה ירד מתחת לרמות הנמוכות האחרונות", כתב וילסון. להערכתו, מדד ה־S&P 500 צפוי לנוע בטווח שבין 5,000 ל־5,500 נקודות עד שיתברר בוודאות אם המשק האמריקאי נכנס למיתון או לא. לדבריו, דוחות התעסוקה החודשיים יהיו המדד החשוב ביותר לקביעת המגמה. נכון לעכשיו, המדד עומד על כ-5,280 נקודות.

עוד כתבות

מדפי סופר בישראל / צילום: Shutterstock

המזון בישראל כמעט הכי יקר בעולם. איפה הממשלה בעניין?

מחירי המזון מזנקים במשך שנים, והממשלה נראית כאובדת עצות ● אבל אולי דווקא המקום הבעייתי הזה יוצר הזדמנות היסטורית לשינוי ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי הגברת התחרותיות בשוק המזון והטואלטיקה

אזור אלטדנה לאחר השריפות. השיקום צפוי לקחת שנים / צילום: Shutterstock

השריפות בלוס אנג'לס הן הזדמנות לבנייה מחדש: האם הצפיפות תגדל?

שריפות שהרסו שתי שכונות בעיר החמירו עוד יותר את מצוקת הדיור בקליפורניה ● כעת, גוברת ההתנגדות להגדלת הצפיפות לצורך בניית יחידות דיור נוספות

דונלד טראמפ לצד וולודימיר זלנסקי, בפגישה בבית הלבן שהתפוצצה, בסוף פברואר / צילום: ap, Mystyslav Chernov

"רוסיה משיגה את מה שהיא רוצה": כך שיחות השלום עלו על שרטון

לאחר שנשיא אוקראינה מתח ביקורת על תוכנית השלום שהוצעה ע"י טראמפ, גורמים רשמיים בארה"ב מאיימים שוב לעזוב את המו"מ ● רוב האנליסטים טוענים כי תנאי העסקה הנוכחיים טובים בהרבה עבור רוסיה מאשר עבור אוקראינה

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הקפאה גורפת של תוכניות בלב אזורי הביקוש: הבקשה של מירי רגב וההשלכה הדרסטית

שרת התחבורה ביקשה ממזכיר הממשלה לדון מחדש בתוכנית המטרו, כדי לכלול בתוכה חיבור של מערכת המטרו למסילת הרכבת שתוקם בין חדרה ללוד, וכך לקשר אותה למזרח הארץ ולאזור השומרון ● הוועדה לתשתיות לאומיות דנה בעבר ארוכות במהלך ומצאה בו יתרונות, אך החליטה בסוף להשאיר את התכנון כמו שהוא, כדי למנוע עיכובים

ברק רוזן ואסי טוכמאייר, יגאל דמרי, האחים צחי ועידו חג'ג', יעקב אטרקצ'י, יוסי פרשקובסקי, צחי ארבוב / צילום: אלדד רפאלי, אייל פישר, שי תמיר, ראובן קפלינסקי, טל גבעוני, אלכס פרגמנט

הקבלנים שהפכו מיליארדרים בעזרת העלייה במחירי הדירות: מיעקב אטרקצ'י ועד האחים עמרם

עם העלייה החדה במחירי הדירות בישראל בשנים האחרונות, ראו בעלי החברות היזמיות בת"א זינוק ברווחים ובשווי החזקותיהם ● כפועל יוצא מחזיקים בעלי שליטה ב-10 מהחברות המובילות, מניות בשווי מצרפי של כ-16 מיליארד שקל "על הנייר" ● וגם: מה הוביל לירידה במניות הנדל"ן מתחילת השנה הנוכחית, ומה צפוי בענף בהמשך?

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות

בהסתדרות תוקפים את מהפכת האוצר בשוק החיסכון: "גזירות קשות"

למצעד המתנגדים למתווה האוצר עבור שוק החיסכון מצטרפת כעת ההסתדרות: במכתב של היו"ר ארנון בר־דוד לשר האוצר בצלאל סמוטריץ', שהגיע לידי גלובס, הוא טוען כי "דוח הביניים נועד כל־כולו לבטל ולצמצם הטבות מס לציבור העובדים" ● משרד האוצר בתגובה: "מדובר בתוכנית שתנגיש את מגוון מוצרי ההשקעה השונים לציבור"

סניף הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג

"מחדל" ו-"בושה": התקלה בבנק הבינלאומי הכעיסה את המשקיעים

תקלת החשמל גרמה לשיבושים בכספומטים, בסניפים, במחשבים ובמסחר בשוק ההון דרך הבנק ● משמעות הפגיעה: "דווקא ביום הכי עמוס בחודש בתחום האופציות, אנשים אכלו קש" ● התקלה נמשכה מספר שעות ובסביבות 15:00 אחר הצהריים הסתיימה לחלוטין כשגם מערכות המסחר חזרו לפעול  

 

השבוע בעולם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP- Robert F. Bukaty, Channi Anand, Evan Lucci, Shutterstock

הקנדים צועדים לקלפיות בסימן מכסי טראמפ; ולאן רצים הרובוטים הסיניים

בחירות בקנדה - והתפרצויותיו של טראמפ עוזרות כנראה לשמאל לנצח ● טראמפ מגלה את 'תוכנית השלום' שלו לאוקראינה ● טרור מוטרף במורדות ההימליה ● הרובוטים בסין רצים לא רע ● את מי הכתיר עיתון ספורט איטלקי ל"אלוף העולם" ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

טסלה Y AWD 2025 / צילום: יח''צ

הרכב הזה מהיר בצורה מענגת ונעים לנהיגה אבל יש גם כוכבית

הדור החדש של טסלה מודל Y שומר על היתרונות של הדגם היוצא, עם תא נוסעים מרווח ושימושי למשפחות ואיכות ייצור מכובדת ● הדגם כפול המנועים מהיר בצורה מענגת ונעים לנהיגה, אבל הנדסת האנוש עדיין בעייתית ועליית המחיר לא תסייע מול התחרות מסין ● מבחן דרכים

מייסדים Finout / צילום: עומר הכהן

אפילו וויז לא יכולה בלעדיהם: הכירו את הסטארט-אפ המבטיח של גלובס לשנת 2025

המעבר של חברות לענן גרם להן לאבד שליטה על ההוצאות - חשבונות התנפחו, ואף אחד לא ידע למה ● שלושת מייסדי פינאאוט, יוצאי 8200 שעבדו יחד בחברה אחרת וזיהו את הבעיה, בנו מערכת שמאפשרת להבין בזמן אמת מי בארגון צורך מה וכמה זה עולה ● מאז, פינאאוט הפכה לכלי חובה בקרב חברות ענק כמו וויז והניו יורק טיימס

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל אלפאבית (גוגל) / צילום: Reuters, Mateusz Wlodarczyk

גוגל מנפצת את התחזיות ומכריזה על בייבאק נרחב. המניה קופצת

ענקית הטכנולוגיה סיכמה את הרבעון עם זינוק בשורת הרווח וההכנסות, שעקפו את התחזיות המוקדמות ● גם ההכנסות מענן עקפו את הצפי המוקדם ● המניה עולה בכ-4% במסחר המאוחר

הלוגו של מטבע TON / צילום: Shutterstock

טלגרם השיקה מערכת פרסום באמצעות מטבע הקריפטו שלה

פלטפורמת המסרים המיידיים מפעילה בישראל גרסת בטא לפרסום באמצעות מטבע ה־TON ● בשלב זה מפרסמים ישראלים יכולים לפרסם רק בחו"ל

ארז בן ישי, לשעבר מנכ''ל PromAI / איור: גיל ג'יבלי

התחזה לטייס, ניהל רומן וסיבך את החברה: ״הצ׳ט המציא לי מסמך״

המנכ"ל לשעבר של חברת PromAI, ארז בן ישי, שניהל רומן עם המייסדת, תיאר לחוקרים פרטיים כיצד המציא עסקאות עם חברות ענק, ובהן בואינג ● במסמך שהוגש כחלק מתביעה נגדו מתאר בן ישי כיצד השתמש ב-AI כדי לייצר תרמית שעלתה לחברת הסטארט-אפ מיליונים

אלי רייפמן / עיבוד: תמר מצפי

המשקיעים מבולבלים, בת הזוג חוששת לחייה: לאן נעלם אלי רייפמן?

לכולם היה נראה כי אלי רייפמן, פושט הרגל שהורשע במרמה, מעוניין לשים קץ לסאגת החוב שלו ● עד שיום אחד, בחודש שעבר, הוא נעלם - וכך גם סכומי העתק שלקח ממקורבים ● המסרים המרגיעים ששלח, הטענות של בת זוגו שהונה גם אותה וההשערות בדבר הסגרתו: מאחורי הפרשה רצופת השאלות

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה, לאחר שוול סטריט סגרה אמש יום שלישי של עליות

הפוטסי בעלייה של 0.1%, הקאק עולה ב-0.6%, והדאקס מטפס בכ-0.4% ● המדדים המרכזיים באסיה ננעלו במגמה מעורבת, הניקיי קפץ ב-1.9% ● וול סטריט ננעל אמש בעליות שערים חדות, בהובלת מניות הטכנולוגיה

טרטר אינטיאס על העצם / צילום: אסף קרלה

אין ים בצפת, אבל יש טרטר דג: המסעדה המפתיעה של הצפון

בר היין 26.8, שממוקם במלון הבוטיק כנען בצפת, מתבסס על תוצרת שגדלה עד 26.8 קילומטר ממנו ● התוצאה: אוכל מאופק וטעים

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Heinz Troll European Patent Office-min

מובילאיי עקפה את הציפיות ומצהירה: "נעמוד בתחזית שלנו"

ההכנסות ברבעון הסתכמו ב-438 מיליון דולר, מעל הצפי וצמיחה של 83% ביחס לרבעון המקביל ● צימצה את ההפסד הנקי ב-53.2% ל-102 מיליון דולר ● פרופסור שעשוע: "אחד הרבעונים המשמעותיים ביותר שנרשמו"

האורקל מתל אביב והלהיט של משקיעי ההון סיכון: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים של גלובס

זו השנה ה־19 שגלובס בוחר את הסטארט־אפים המבטיחים של ישראל: חברות ההייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה המלאה

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

נהג טנק בגדוד 79 נפל בקרב בצפון הרצועה, שמו טרם הותר לפרסום

חוליית מחבלים ירתה טיל נ"ט וביצעה ירי צליפה, 3 נפצעו - בהם שניים במצב קשה ● אות חיים מעמרי מירן: "אני ממש מתגעגע לילדות שלי ואישתי" ● "בתנאים הנכונים": סוריה מעוניינת להצטרף להסכמי אברהם ● דיווח: איראן מחזקת את האבטחה סביב המתחמים הגרעיניים התת-קרקעיים שלה ● 59 חטופים - 566 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הקבב של מסעדת Arasia / צילום: באדיבות Arasia

הסופר הגדול במזרח התיכון נמצא בישראל, ואתם חייבים לבקר בו

הסופרמרקט הגדול במזרח התיכון שמתנהג כמו כל-בו ביפן, שמורת טבע מהיפות בישראל וכנאפה למקצוענים ● יצאנו לנוף הגליל, העיר שצופנת הפתעות מתחת לרדאר ● חגית אברון תופרת יום