טסלה, ענקית הרכב החשמלי שמוביל אילון מאסק, פרסמה אמש (ג') את דוחותיה הכספיים לרבעון הראשון של 2025, וחשפה נתונים מדאיגים שממחישים את המשבר העמוק שבו נמצאת אחת מ"שבע המופלאות", הלוא הן ענקיות הטכנולוגיה של וול סטריט.
● האסטרטג שטוען: "הזדמנות חריגה מתקרבת, אבל לפני זה השוק יירד"
● לא רק אנבידיה: האם לאחר הירידות נוצרה הזדמנות במניות השבבים?
החברה דיווחה על צניחה דרמטית של 71% ברווח הנקי לעומת הרבעון המקביל אשתקד, כשההכנסות ירדו ב-9% ומכירות כלי הרכב נחתכו ב-13%. במקביל, בשיחת המשקיעים לאחר פרסום הדוחות, הודיע מאסק כי יפחית "באופן משמעותי" את מעורבותו בפעילות הממשלתית במחלקת היעילות (DOGE) החל מהחודש הבא, ויפנה את מרבית תשומת לבו לענייניה של טסלה. נראה שהצהרה זו האפילה על הנתונים העגומים בדוחות, וצבעה בירוק את גרף המניה, שזינקה ב-4.6% במסחר המאוחר.
מאז שמאסק החל את מעורבותו הפוליטית לצידו של הנשיא טראמפ, מניית טסלה חוותה תנודתיות גבוהה וירידות משמעותיות. כך מהשיא שלה באמצע דצמבר האחרון צנחה המניה ב-51%, ומשקפת לחברה שווי של כ-750 מיליארד דולר.
הסיבות למשבר
הדוחות לרבעון החולף מציגים כאמור תמונת מצב מדאיגה ביותר. טסלה דיווחה בין היתר על ירידה של 9% בהכנסות הכוללות, ל-19.3 מיליארד דולר. ההכנסות ממכירות רכב התכווצו ב-20%, בעוד מסירות הרכבים ירדו ב-13% והסתכמו ב-336,681 יחידות - המספר הנמוך ביותר של החברה זה שלוש שנים.
שולי הרווח התפעולי התכווצו ל-2.1%, הרמה הנמוכה ביותר מזה שש שנים, והרווח למניה ירד ב-40% לעומת הרבעון המקביל. בנוסף, טסלה נמנעה מלספק תחזית לרבעון השני, בטענה כי "קשה למדוד את ההשפעות של מדיניות הסחר העולמית המשתנה". יש שיראו בכך התחמקות, בפרט לאור החשיבות שמשקיעים מייחסים לאותן תחזיות עתידיות, ובייחוד לציפיות הצמיחה של החברה.

כך או כך, לפי נתוני בנק מורגן סטנלי, טסלה סובלת מאיבוד נתח שוק משמעותי בכל השווקים המרכזיים בחודשיים הראשונים של השנה. בסין, שהיא שוק הרכב החשמלי הגדול בעולם, נתח השוק של טסלה צנח מ-10.9% לפני שנה ל-6.9% כיום - ירידה של כמעט 37%. באירופה המצב חמור אף יותר כשנתח השוק של החברה התכווץ מ-16.8% ל-8.2% - צניחה של יותר מחצי. גם בארה"ב, שוק הבית של החברה, ירד הנתח של טסלה מ-55.7% ל-47.2%.
המשבר שפוקד את טסלה נובע משילוב של מספר גורמים. ראשית, מאז המינוי של מאסק לעמוד בראש מחלקת היעילות הממשלתית, בעקבות כניסת טראמפ לבית הלבן בינואר, הוא הפך לדמות פוליטית שנויה במחלוקת.
תחת ניהולו, DOGE פיטרה אלפי עובדי ממשל, קיצצה תקציבים בסוכנויות פדרליות והובילה למה שמבקרים מכנים "כאוס ובלבול" בוושינגטון. מחאות נגד טסלה התפשטו ברחבי העולם, וצרכנים רבים מוכרים את מכוניותיהם ו/או את מניותיהם כמחאה. אפילו קמה תנועה בשם "Tesla Takedown", ארגון מחאה גלובלי המוביל מאות הפגנות נגד טסלה, וטוען כי מאסק וצוות ה-DOGE שלו "יזמו התקפה חסרת תקדים על השירותים הציבוריים ושלטון החוק".
במקביל, במסגרת סערת המכסים של טראמפ - מכסים חדשים שהטיל על חלקי רכב מיובאים מאיימים להגדיל את עלויות הייצור, בעוד הביקוש ממשיך לצנוח. ואם לא די בכך - יצרניות רכב חשמלי סיניות כמו BYD מגבירות את התחרות בשוק הגלובלי.
נקודת אור אחת שעלתה בשיחת המשקיעים של טסלה, היא שכ-85% מרכיבי הרכב שלה מיוצרים בארה"ב, מה שהופך את החברה לפחות פגיעה ממכסי היבוא החדשים.

אילון מאסק. יתרחק מהפוליטיקה? / צילום: ap, Jae C. Hong
הבטחות שאפתניות
ולמרות השפל בתוצאות, מאסק וטסלה מציגים תוכניות שאפתניות לעתיד. החברה אישרה כי תתחיל בייצור דגמים במחירים נמוכים יותר כבר ביוני הקרוב, במטרה להחזיר את נתח השוק שאבד. היא ה גם מתכננת להשיק שירות מוניות אוטונומיות בטקסס עד יוני השנה, כאשר מאסק מעריך שהשירות יהיה זמין "בערים רבות בארה"ב עד סוף השנה". זאת למרות שווימו, חברת רכבים אוטונומיים מקבילה תחת ענקית החיפוש גוגל, כבר מפעילה שירות דומה מחודש מרץ.
בנוסף, מאסק הבטיח ש"אלפי רובוטים" מסוג אופטימוס יעבדו במפעלי טסלה עד סוף השנה, עם תוכניות להגיע לייצור של מיליון יחידות בשנה עד 2029. הסייברקאב, המונית האוטונומית החדשה של החברה, מתוכננת להיכנס לייצור המוני ב-2026. המעבר לתחומי הרובוטיקה והבינה המלאכותית מהווה לדברי מאסק כיוון צמיחה מרכזי, שאמור לפצות על ההאטה בשוק הרכב החשמלי.
אלא שלמאסק יש היסטוריה ארוכה של הבטחות שלא התממשו בלוחות הזמנים שהציג. כפי שנכתב בין היתר בטק קראנץ: "מאסק חזר על ההבטחה שטסלה תשיג אוטונומיה בקנה מידה רחב 'בשנה הבאה' במשך עשור לפחות". הוא גם הבטיח שוב ושוב שלקוחות "יוכלו להירדם במכונית ולהתעורר ביעד," טכנולוגיה שעדיין לא הגיעה לשוק המסחרי. בדומה, גם מימוש הבטחותיו על ייצור משאית חשמלית, המכונית המעופפת, והסייברטראק בהיקפים משמעותיים, התמהמה משמעותית מעבר ללוחות הזמנים שהוצגו.
לראייה, דיווח מרויטרס לפני מספר ימים חשף כי תוכניות טסלה לגרסה מוזלת יותר של הרכב ממודל Y - צפויות להתעכב בכמה חודשים לפחות, ויושקו רק ברבעון השלישי או תחילת 2026.
צעד ראשון להשבת אמון
ולמרות התוצאות המאכזבות, מניית טסלה זינקה כאמור במסחר שלאחר פרסום הדוחות. אם משום שהשוק ציפה לדוחות גרועים עוד יותר ממה שפורסם בפועל, או שאחרי הודאה קצרה במצב החברה, מאסק חזר להיות מי שהוא - ולמכור חלומות בגדול.
בשיחת המשקיעים, האנליסטים התמקדו בשאלות על מרווח גולמי שירד, רובוטי האופטימוס ומועדי ייצורם, המודלים הזולים יותר של הרכבים שאמורים לצאת, והפגיעה במותג בשל התדמית של מאסק.
ג'ין מאנסטר, שותף מנהל ב-Deepwater Asset Management, הגדיר את הדוחות הרבעוניים כ"תאונת רכבות" בראיון לוושינגטון פוסט, אך הביע תקווה שהחברה תתאושש כאשר מאסק יתרחק מעבודתו בממשל ויתמקד מחדש בטסלה. השינוי המובטח הוא רק צעד ראשון במה שנראה כמו מסע ארוך להחזרת אמון המשקיעים והלקוחות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.