5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
8:20
1. שוק המניות
המסחר היום ייפתח על רקע החתימה של ישראל וחמאס על השלב הראשון של ההסכם לסיום המלחמה ולשחרור החטופים. לפי הדיווחים, החטופים החיים ישוחררו בפעימה אחת ביום ראשון הקרוב, כאשר למחרת יתחיל שחרור החטופים החללים, שצפוי לארוך יותר זמן. הממשלה תתכנס לאשר את ההסכם היום בשעה 16:00.
בפוסט שפרסם ברשת החברתית שלו, Truth Social, הודיע במהלך הלילה נשיא ארה"ב דונלד טראמפ: "גאה מאוד להודיע שישראל וחמאס חתמו על השלב הראשון של תוכנית השלום שלנו. משמעות הדבר היא שכל החטופים ישוחררו בקרוב מאוד, וישראל תסיג את כוחותיה לקו מוסכם כצעדים הראשונים לקראת שלום חזק, עמיד ונצחי".
בימים האחרונים, הגיבה הבורסה בחיוב ככל שגברו הסיכויים להסכם ואף שברה ביום ראשון השבוע את השיא של מדד תל אביב 35 בפעם ה-40. במדד ת"א 125 נשברו מתחילת השנה 37 שיאים. במקביל, נרשמו עליות בשוק אגרות החוב (ירידת תשואות). שער הדולר עומד נכון לעכשיו על 3.24 שקלים. זוהי הרמה הנמוכה ביותר מאז אוגוסט 2022 (ראו הרחבה תחת סעיף 3).
רונן מנחם, הכלכלן הראשי של מזרחי טפחות, התייחס לחתימה על ההסכם ולהשלכות שלה על השווקים הבוקר: "מדובר בשיפור של ממש בסביבה המדינית ביטחונית ואנו נחוש זאת בכל רובד. בטווח המיידי, נחוש בשיפור של הסנטימנט ונראה זאת מן הסתם בשוקי המניות ואיגרות החוב - חברות וממשלתיות. המומנט העיקרי הוא של ירידה חדה במפלס אי־הוודאות ושנאת הסיכון. מן הסתם, נראה תיסוף נוסף של השקל. יש הרבה כסף שמחפש השקעות בעולם, וישראל לאורך השנים היוותה מוקד להשקעות הללו.
"חשוב לזכור כי השוק מונע מציפיות, היו כבר הערכות כי זה הכיוון, הרבה נוכח הלחץ שהפעיל הנשיא טראמפ והמטריה הבינ"ל שגיבש לאחרונה, כך שכבר ראינו עליות, אך עצם מתן הגושפנקא יכול לייצר סבב נוסף. ייתכן כי נראה שוב עליות יתר של מדד כגון ת"א 90, המשקף דווקא את המניות הקטנות יותר, שממהרות להגיב לתפניות חיוביות הסנטימנט. עם זאת, העליות צפויות להיות רוחביות, אך גם לקחת בחשבון את העליות שכבר היו.
"מעבר לשיפור המיידי בסנטימנט, יש להסכם השלכות כלכליות ארוכות־טווח, כמו התרחבות והתקרבות של הסכמי אברהם ובכלל מיצוי היתרונות הכלכליים של ישראל. יש לכך חשיבות עצומה מבחינת המשקיעים הזרים. הלחץ בתחום סחר החוץ מצד מדינות אירופה עשוי לרדת. יש להסכם שהושג השלכות משמעותיות פוטנציאליות מבחינת דירוג החוב של מדינת ישראל. ייתכן כי התחזית של הדירוג, שהינה שלילית אצל סוכנויות הדירוג, תעבור להיות נייטרלית.
"ככלל, מדובר בירידה נוספת של פרמיית הסיכון של המשק. ההוצאות התקציביות המלחמתיות תהיינה מתונות יותר בהשוואה למצב העולם הקודם, הן הביטחוניות הישירות והן האזרחיות הנגזרות, כולל, כמובן, שחרור של כוחות מילואים ניכרים לטובת הפעילות המשקית והעסקית. סנטימנט ההשקעות יגדל וישקף משק שבסך הכול צומח ומשקף שיעור תעסוקה גבוה, יחסית. חלק מההשקעות תהיינה בבנייה ותשתיות - כעת יהיה נוח יותר ויוקצו יותר משאבים לכך - מה שיאפשר את מצבן של חברות הבנייה והתעשייה.
"רגיעה ביטחונית תקל על בנק ישראל לשקול הורדת ריבית - ועצם ההערכה הזו יכול לייצר השלכות חיוביות עקיפות על אג"ח ממשלתיות, יחד עם צפי להנפקות ממשלתיות מופחתות, מה שיכול להיטיב על כל העקום. כמובן, ירידה מצד לחצי ההיצע תוכל לתרום לירידה של האינפלציה בהקשר זה ולפעול כן לטובה מבחינת מגוון שיקולי הריבית והמדיניות המוניטארית. במידה שסיום המלחמה, כפי שמסתמן, יגרום גם לחות'ים להפסיק את המתקפות, מדובר כמובן בבשורות טובות למשק, אך גם ברמה הגלובאלית, נוכח שיבושי השיט שספגו ספינות של מדינות רבות.
"בכיוון דומה עשוי לפעול גם שיפור פוטנציאלי ברמת התעופה לישראל - לרבות הגעת תשומות ייצור, חומרי גלם, ומוצרים לארץ. שיפור של הגעת ייבוא מוצרי הצריכה כשלעצמו הינו גורם מדכא אינפלציה. עם זאת, יש לציין כי המבחן הוא ביישום ולאחר החזרה המבורכת והמיוחלת של החטופים בקרוב, המו"מ לקראת ההסכם הסופי יימשך ושוק ההון יהיה בין הקשובים והמגובים לדינמיקה שלו.
"יש לזכור כי נושא שחרור החטופים וסיום המלחמה הינו נושא חשוב - הכי חשוב - מבחינת החברה, המשק והשווקים. יש גם נושאים אחרים, מדיניים, פוליטיים (שנת בחירות) וחקיקתיים, שכרגע יעברו לכיסא האחורי, אך ישפיעו בהמשך", סיכם מנחם.
עד כמה השוק כבר תמחר תרחיש של הסכם?
הקונצנזוס הכללי תומך בהערכה כי הסכם הפסקת האש צפוי להיות חיובי לכלכלה בכל היבט, ייצוב תקציב המדינה, פתיחת הזדמנויות גיאופוליטיות, ריכוך בחרמות שספגה הכלכלה הישראלית וחזרת הייצוא למדינות רבות שהפחיתו בחודשים האחרונים, חזרה מקיפה של חברות התעופה הזרות וכמובן תמיכה בשקל ובאפשרות של הורדת ריבית. אלא שעל רקע השיאים שכבר נרשמו מתחילת השנה במסחר, מתווכחים המומחים ביחס לשאלה עד כמה יהיה משמעותי האפקט, או במילים אחרות עד כמה השוק כבר מתמחר את התרחיש של הסכם.
יניב פגוט סמנכ״ל המסחר בבורסה אמר אתמול: ״הדינמיקה של הימים האחרונים מאופיינת במסחר המושפע מהכותרות הנוגעות למו"מ במצרים. ניתן לראות בתנודתיות התוך-יומית ברומטר יוצא דופן למצב הרוח של המשקיעים ביחס להסתברות לסיום ההליכים״.
ארז וילף, מנהל השקעות בכיר באלטשולר שחם אמר השבוע כי הוא חושש מ"מימושים בטווח הקצר בשוק המקומי. החדשות פה על השולחן והשוק כבר תמחר את זה וקנה במשך חודשים על השמועות שתהיה עסקה".
מנגד, אייל ויסבלום, מנהל השקעות במגדל שוקי הון העריך שהראלי בתל אביב עוד לא נגמר. "להערכתנו יש מקום לעליות נוספות בבורסה המקומית וישנן לא מעט מניות שעדיין אינן יקרות, הגם שהתימחור הנוכחי כבר אינו זול.
אגב, גם אם נניח בצד את העסקה הבורסה נכנסת לרבעון האחרון של השנה שנחשב מסורתית חזק בישראל ובוול סטריט. לפי נתוני הראל, הרבעון הרביעי הוא החזק ביותר גם בתל אביב. ב־25 השנים האחרונות מדד ת"א 125 הציג תשואה ממוצעת של 4.4%, לעומת תשואה חציונית של כ־2.8%־0.4% ברבעונים האחרים.
תל אביב סיימה את היום החולף ביציבות, וול סטריט בשיאים חדשים
אתמול, הבורסה בתל אביב חזרה מחופשת החג עם יום מסחר תנודתי, ברקע ההמתנה לחדשות מהמו"מ במצרים להפסקת המלחמה ולשחרור החטופים. אחרי פתיחה אדומה עם ירידות של כ־1.5% במדדים המובילים בתל אביב, בסיום המסחר, המדדים נסגרו כמעט ללא שינוי ומדדי הנדל"ן, הבנייה והתעשייה עברו לעליות של עד 1%. המסחר ננעל בשעה 14:30 וכך יהיה גם היום וביום ראשון, לרגל חול המועד.
מניית ישרוטל , החברה המנהלת ומפעילה רשת בתי מלון ברחבי הארץ, זינקה אתמול ב־8%, בעוד מניית אל על נפלה ב־4%, ייתכן שבשל ציפיות חלק מהמשקיעים לסיום המלחמה, חזרת התיירות לארץ והתחרות לתחום התעופה.
מניית דוראל אנרגיה בלטה בזינוק של 9%, בשל עסקת ענק למכירת חשמל ותעודות ירוקות לתאגיד תקשורת גלובלי בסכום של 400 מיליון דולר. העסקה נחתמה לתקופה של 12 שנים, החל ממועד ההפעלה המסחרית של השדה הסולארי בקולד קריק שבטקסס, שכרגע מתוכנן לשנת 2028. מדובר בפרויקט גדול במיוחד, שייפרס על פני 23 אלף דונם וייצר חשמל בהספק של 553 מגהוואט, קרוב להספקים של תחנות כוח קונבנציונליות.
לאחר שביום שלישי האחרון נשבר רצף עליות של שבעה ימים בוול סטריט, ה-S&P 500 והנאסד"ק ננעלו בשיאים חדשים של כל הזמנים. ה-S&P 500 הוסיף לערכו כ-0.6% והנאסד"ק התחזק בכ-1.1%. מדד הדאו ג'ונס ננעל ביציבות.
העליות באו, בין היתר, על רקע דבריו של מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג, שאמר ל-CNBC אתמול כי הביקוש לבינה מלאכותית השנה, ובפרט בששת החודשים האחרונים, "עלה באופן משמעותי".
הואנג ציין כי מודלים של AI משתמשים בכמויות אקספוננציאליות של כוח מחשוב, אך במקביל גם מביאים לכמות אקספוננציאלית של ביקושים, מכיוון שהתוצאות שלהם הן כל כך טובות. "ה-AI חכם מספיק, כך שכולם רוצים להשתמש בו", אמר הואנג. הואנג הוסיף כי הביקוש לשבב החדש של אנבידיה, בלאקוול, "מאוד מאוד גדול, וציין כי "אני חושב שאנחנו בתחילתה של מגמה חדשה, בתחילתה של מהפכה תעשייתית חדשה".
הדברים של הואנג מגיעים על רקע שיח ער בשוק סביב עתיד הצמיחה של תחום ה-AI וחששות מפני התפתחות בועה המזכירה את ימי הדוט־קום. מכפילי הרווח בוול סטריט גבוהים ביחס לממוצעים ההיסטוריים, כאשר גם יו"ר הפדרל ריזרב ג'רום פאוול ראה לנכון לציין זאת לאחרונה, כשאמר בנאום שמחירי המניות "גבוהים למדי". בהתאם לכך, ב-CNBC מדווחים כי מתגברים הקולות בשוק שמעודדים משקיעים לאזן מחדש את תיקי ההשקעות שלהם, למרות שהם מכירים בכך שייתכן כי ראלי ה-AI טרם מיצה עצמו לגמרי.
רוס מייפילד, אסטרטג בחברת הפיננסים באירד, התייחס לאקלים הנוכחי בתחום הבינה המלאכותית וכן לדבריו של מנכ"ל אנבידיה לגבי העלייה בביקושים: "אנחנו יודעים חלק מהדברים ש-AI יכולה לעשות, כולנו יכולים להתרשם מחלק מהיכולות שלה, אך בסופו של יום, צריך להיות ביקוש לשבבים, ביקוש למה שכל המחשוב הזה יושב עליו. הביקוש עדיין כאן - ואנבידיה היא ללא ספק בפוזיציה הכי טובה להגיב בנושא. אני כן חושב שזה מעודד לראות שהרמה של הוצאות ההון בתחום אינה לגמרי מחזורית", אמר מייפילד.
"אפילו אם תסתכלו על שנות ה-90 המאוחרות, היו לנו תיקונים גדולים בנאסד"ק כמעט בכל שנה, אז אני חושב שתמשיך להיות ההתלהבות הזו למימושים במניות הטכנולגיה", אמר מייפילד. "יכולים להיות מספר תיקונים, תיקונים גדולים במניות הטכנולוגיה, רגעי Deepseek כאלה, לפני שבסוף נגיע לסוג של פסגה של השוק השורי. אני פשוט עדיין לא כל כך מרגיש שאנחנו קרובים לשם".
לצד ההתפתחויות בתחום ה-AI, המסחר אתמול התרחש גם בצל ההשבתה של הממשל האמריקאי, שנכנסה אתמול לשבוע השני שלה; זאת, בשל אי־היכולת של הרפובליקאים והדמוקרטים להגיע להסכמה על תקציב המדינה לשנה הקרובה.
אנבידיה עלתה במהלך יום המסחר בכ-2%, אך מניות שבבים נוספות נהנו גם הן מסנטימנט חיובי. במיוחד בלטה לחיוב מניית AMD , שזינקה בכ-11% והשלימה קפיצה של מעל 40% בשלושה ימים, לאחר שדיווחה ביום שני האחרון על עסקת ענק עם חברת הבינה המלאכותית OpenAI, שצפויה לרכוש עד 10% מהמניות של AMD ולהכניס לקופתה מיליארדים. עוד בלטו לחיוב מיקרון , ברודקום , TSMC , סופר מיקרו קומפיוטר ומארוול .
גם מניית חברת התוכנה אורקל , שסגרה את יום שני האחרון בטריטוריה שלילית, על רקע ספקות שהועלו לגבי יציבות הראלי סביב תחום הבינה המלאכותית, התאוששה ועלתה בכ-1.5%.
בגזרת ענקיות הטכנולוגיה, מרבית החברות סיימו את היום בעליות. טסלה , אמזון , מטא , אפל סיימו את היום עם עליות של עד 1.5%. מיקרוסופט סיימה את היום בעלייה קלה ואלפאבית ירדה בכ-0.5%.
באירופה, מניית חברת הרכב BMW נפלה בכ-8.3% וסיכמה את היום הגרוע ביותר שלה מזה שנה, לאחר שחתכה את תחזית הרווחים השנתית שלה, תוך שהיא מציינת חולשה במכירות בסין ופגיעה ממדיניות המכסים של הנשיא טראמפ.
הבוקר, המסחר בחוזים העתידיים על וול סטריט מתנהל במגמת יציבות.
באסיה, המסחר מתנהל הבוקר בעליות שערים. מדד הניקיי קופץ בכ-1.4%, ההנג סנג נסחר ביציבות ובורסת שנגחאי מוסיפה לערכה כ-1.2%. מניית ענקית ההשקעות היפנית סופטבנק קופצת בכ-13%, יום לאחר שהודיעה על עסקה לרכוש את מחלקת הרובוטיקה של חברת ההנדסה השוויצרת ABB תמורת 5.4 מיליארד דולר - מה שמחזק את אחיזתה בתחום הבינה המלאכותית הפיזית.
2. שוקי האג"ח
בשוק החוב המקומי, נרשמה אתמול יציבות לאחר שנרשמו לאחרונה ביקושים נאים על רקע האופטימיות סביב סיום המלחמה. מדדי התל בונד הקונצרניים סיכמו את השבוע שעבר בעליות של עד 0.8%, כאשר מדד תל גוב־שקלי 10+ הוסיף לערכו 1.5%. כאמור, החתימה על ההסכם בין ישראל וחמאס צפוי לתת רוח גבית למסחר בשוק האג"ח.
בשוק החוב האמריקאי, תשואות האג"ח הממשלתיות נסחרו ביציבות. התשואה לעשר שנים נעמדה על 4.13%, כאשר התשואה לשנתיים נעמדה על 3.58%.
3. שוקי הסחורות והמטבעות
משעות הערב אתמול, כשהתרבו הדיווחים על כך שהחתימה על ההסכם בין ישראל וחמאס מתקרבת, השקל התחזק והמשיך את המגמה של הימים האחרונים. נכון לעכשיו, שער הדולר עומד על 3.24 שקלים - הרמה הנמוכה ביותר מאז אוגוסט 2022. מתחילת אוקטובר בלבד, מציג המטבע הישראלי התחזקות של קרוב לשני אחוזים, ומראשית 2024 יותר מעשרה אחוזים.
תמיר הרשקוביץ', סמנכ"ל ומנהל אגף ההשקעות באיילון ביטוח ופיננסים, מעריך שבשנה הקרובה שער הדולר יגיע ל־3.1 שקלים - ובעוד שנתיים הוא אף ירד אל מתחת ל־3. "אם מסתכלים במבט ארוך טווח של 20 השנים האחרונות, קו המגמה מאוד ברור", הוא מסביר. "לפני 20 שנה, הדולר עמד על 4.7 שקלים, אלא שמאז קו המגמה הוא מאוד ברור ומצביע על התחזקות השקל".
ממה נובעת המגמה הזאת? אחד הגורמים נובע מתהליך פיננסי של גידור מט"ח. לפי מודי שפריר, אסטרטג ראשי - שווקים פיננסיים בבנק הפועלים, "בגלל הצורך של משקיעים מוסדיים לבצע גידור סיכונים מפני תנועות מט"ח, שער החליפין נמצא בקורלציה למדדי המניות בחו"ל - אם המדדים עולים, אז השקל מתחזק".
אבל זה לא נגמר בזה. "לצד ההסברים הפיננסיים", אומר הרשקוביץ', "יש גם הסברים ריאליים - יש השקעות מסיביות של גופים זרים בתוך ישראל במרוצת השנים, והרבה מאוד אמון של משקיעים מקומיים ומשקיעים זרים גם ברמה הפיננסית וגם ברמה הריאלית בכלכלה המקומית". שפריר מסכים: "יש לנו עודף מבני בחשבון השוטף שאפילו צפוי לעלות אם המלחמה תסתיים, ויש השקעות ישירות של גופים זרים בישראל בהיקפים גדולים מאוד, בעיקר במגזר ההייטק".
בשוק המט"ח העולמי, מדד הדולר (DXY), האומד את כוחו למול סל מטבעות ברחבי העולם, עלה אתמול בכ-0.4% ונעמד על 99 נקודות. התחזקות הדולר באה על רקע היחלשות של הין היפני, בשל ירידה בסיכוי להעלאת ריבית במדינה, וכן היחלשות של האירו, על רקע הטלטלה הפוליטית המתמשכת בצרפת.
מחירי הנפט רושמים הבוקר ירידות של 0.5%, בעקבות החתימה על השלב הראשון של ההסכם לסיום המלחמה בין ישראל וחמאס. מחיר חבית נפט מסוג אמריקאי עומד על כ-62.2 דולר, בעוד מחיר חבית נפט מסוג ברנט עומד על כ-65.9 דולר.
מחיר הזהב המשיך בראלי גם ביום רביעי ושמר על רמות גבוהות מ־4,000 דולר לאונקייה. זאת, אחרי זינוק של יותר מ־50% מתחילת השנה. ברקע: נהירה של משקיעים לנכסים אלטרנטיביים לדולר, על רקע החשש מפני השבתת הממשל ודחיית פרסומים של נתוני מאקרו - מה שמגביר את חוסר־הוודאות בשוק. גם הכסף קפץ אתמול למחיר של 48.65 דולר לאונקיה - כפסע משיא כל הזמנים של 48.7 דולר, שנקבע ב-1980.
4. מאקרו
כלכלני בנק אוף אמריקה מאשרים כי על אף שחסרים נתוני תעסוקה, בשל ההשבתה של הממשל האמריקאי, נרשמת האטה בשוק העבודה האמריקאי. לפי ניתוח שנעשה בבנק, הכלכלנים מעריכים ששיעור התעסוקה בספטמבר עלה ב-0.5% בלבד מלפני שנה - "הקצב האטי ביותר שראינו מזה חודשים", כתבו הכלכלנים. הנתונים האחרונים של לשכת העבודה הצביעו על כך ששיעור התעסוקה עלה ב-1.2% באוגוסט.
למרות ההאטה הצפויה בשיעור התעסוקה, בנק אוף אמריקה מעריך כי הצמיחה בשכר של בעלי משכורות גבוהות עלה בשיעור של 4% - הגבוה ביותר מאז אוקטובר 2021. עם זאת, הצמיחה בשכר של משקי בית בעלי הכנסה נמוכה יותר פיגרה מאחור.
אתמול בערב, פורסמו הפרוטוקלים של ישיבת הפדרל ריזרב בספטמבר. ב-CNBC דווח כי מפרסומי הפרוטוקולים של הישיבה עולה כי כמחצית מבכירי הפד צפו עוד שתי הורדות ריבית נוספות עד סוף 2025. לפי הדיווח, סיכום הישיבה הצביע על תמימות דעים בקרב בכירי הפד שיש לחתוך את רמת הריבית בשל החולשה בשוק העבודה. הייתה מחלוקת סביב השאלה האם כדאי לבצע שתיים או שלוש הורדות ריבית עד סוף השנה, כולל ההורדה שבוצעה כבר בפגישה בספטמבר.
5. תחזית
ההסכם שנחתם השבוע בין חברת השבבים AMD לחברת הבינה המלאכותית OpenAI, במסגרתו תרכוש OpenAI עד 10% מ־AMD ותזרים לה מיליארדי דולרים - מוביל לעדכונים מצד האנליסטים המסקרים את מניית AMD. מניית השבבים זינקה במעל 40% מאז שדווח על ההסכם ביום שני, ובוול סטריט מעריכים שזו רק ההתחלה.
בבנק אוף אמריקה מציינים שזהו חוזה משמעותי שעשוי להגיע ליותר מ־100 מיליארד דולר בשנים הקרובות, ושהרווח למניה של AMD יעבור את רמת ה־15 דולר עד 2030. מחיר היעד למניה עולה מ־200 ל־250 דולר, פרמיה של 18.2% על המחיר הנוכחי בנאסד"ק, תוך שמירה על המלצת "קנייה".
בג'פריס גם ההמלצה עולה, מ"החזק" ל"קנייה", ומחיר היעד מוקפץ מ־170 ל־300 דולר - פרמיה של 41.8%. לדבריהם, ההסכם עם OpenAI מהווה אימות משמעותי למפת הדרכים של AMD בתחום ה־AI.