גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לראשונה מאז 1979" - אפיק ההשקעה שעשוי להכפיל את ערכו

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת, המניות הדואליות יכבידו מעט על המדדים ● וול סטריט התאוששה מעט אתמול, לאחר שפתחה את חודש דצמבר באדום ● הדולר נחלש מול השקל; ב–UBS צופים כי ימשיך להיחלש בעולם ושומרים את הדירוג האטרקטיבי למטבעות אחרים ● וגם: ביוליוס בר צופים שהכסף יכפיל את מחירו השנה ● גלובס עושה סדר לקראת יום המסחר

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

1. שוק המניות

8:35

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת. המניות הדואליות צפויות למשוך מעט את המדדים כלפי מטה, כאשר מניות כמו טאואר , נובה , אורמת , פורמולה מערכות ואנלייט חוזרות עם פערי ארביטראז' שלילים של עד 2%. לצד זאת, החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים הבוקר עליות קלות של עד 0.2%.

שוק המניות התל אביבי חזר להיסחר במגמה חיובית ביום שלישי. מדד ת"א 35 קפץ בכ-1.9%, בעוד מדד ת"א 125 הוסיף לערכו כ-1.7%. בעקבות העליות, שני המדדים שברו שיאים בפעם ה-51 וה-47 בהתאמה מתחילת השנה. כך, מדד ת"א-35 השלים עלייה של מעל ל-50% בתוך שנה. אלו ביצועים עודפים בהרבה למשל על אלה של מדד S&P 500, שעלה (במונחים דולריים) ב-13% בשנה האחרונה. המדד נהנה מירידה במפלס הסיכון הגיאופוליטי כתוצאה מהתייצבות בזירות הלחימה השונות של ישראל.

בין המדדים שהובילו את עליות השערים היה מדד הקלינטק המקומי, שעלה בכ-2.3%, תוך שהוא מזנק ב-30% כמעט מתחילת השנה. המדד כולל את חברות האנרגיה הירוקות, שמקימות שדות של פאנלים סולאריים, כדוגמת דוראל , שמנייתה זינקה ביום אתמול בכ-8%, ועלתה במעל ל-130% מתחילת השנה, לשווי שוק של 5.5 מיליארד שקל. דוראל נמצאת במסע התרחבות במדינת היעד העיקרית שלה - ארה"ב, ויש אופטימיות בקרב המשקיעים לגביה.

בלט לטובה גם מדד הטכנולוגיה שעלה בכ-2.7%, בהובלת מניות השבבים הדואליות טאואר וקמטק . מנגד, בלטה לרעה מניית בית ההשקעות מיטב שירדה ב-5.5%, בעקבות גיוס ענק שבוצע בדיסקאונט משמעותי של כ-10%. עוד בלטו לרעה מניות הנדל"ן: קרסו נדל"ן , ג'י סיטי ועזריאלי .

במהלך המסחר, טיפסה מניית חברת התקשורת הלוויינית גילת בכ-3%, והשלימה עלייה של מעל ל-72% מתחילת השנה. זאת לאחר שהודיעה בשלישי על חוזה בתחום הביטחוני. מדד ת"א-ביטחוניות החדש (שהושק בנובמבר האחרון) עלה מתחילת השבוע ביותר מ-2.5%, לנוכח ההתפתחויות.

אמש בוול סטריט, המדדים המובילים ננעלו בעליות: מדד הדאו ג'ונס עלה בכ-0.4%, S&P 500 עלה בכ-0.3% והנאסד"ק טיפס בכ-0.6%. זאת, לאחר שיום המסחר הראשון של חודש דצמבר (יום ב') הסתכם בירידות שערים. במקביל, הביטקוין זינק במעל 5%, והבוקר ממשיך לעלות ונסחר סביב 93 אלף דולר.

מניית חברת מסדי הנתונים מונגו די.בי זינקה בשיעור חד של מעל 22%, לאחר שפרסמה את תוצאותיה הכספיות לרבעון השלישי, שהכו את התחזיות באופן משמעותי. החברה הציגה צמיחה חזקה בהכנסות וסיפקה תחזית אופטימית להמשך, מה שנתפס כסימן חיובי לכל סקטור התוכנה הארגונית וה-AI.

מניית אינטל זינקה בכ-8%, לאחר שמינג צ'י קו, אנליסט בחברת TF International analyst, פרסם ברשת החברתית X כי החברה צפויה להתחיל לבנות שבבים עבור אפל למוצרי המקבוק והאייפד פרו שלה החל מ-2027.

עוד בתחום השבבים, מניית מארוול זינקה בכ-10% במסחר המאוחר בוול סטריט, לאחר שתוצאותיה הכספיות לרבעון השלישי עקפו את תחזיות האנליסטים. החברה גם הציגה תחזית אופטימית להמשך וציינה כי היא מעריכה שהכנסותיה ממרכזי דאטה יצמחו ב-25% בשנה הפיסקאלית הבאה. בנוסף לכך, הודיעה החברה כי תרכוש את סטארט-אפ השבבים Celestial AI תמורת לפחות 3.25 מיליארד דולר במזומן ובמניות.

גם מניית חברת ההלבשה אמריקן איגל אאוטפיטרס קפצה בכ-10% במסחר המאוחר, לאחר שפרסמה את תוצאותיה הכספיות והרימה את תחזיתה לשנת 2025 המלאה, וציינה כי עונת החגים נפתחה עבורה ברגל ימין.

באסיה, המסחר מתנהל הבוקר במגמה מעורבת. הניקיי עולה בכ-1.3%, ההנג סנג נופל בכ-1.4%, בורסת שנגחאי יורדת בכ-0.7% והקוספי קופץ בכ-1%. מניית ענק ההשקעות היפני סופטבנק קופצת במעל 7%, לאחר שלושה ימים רצופים של ירידות. מניות השבבים ביפן, כמו טוקיו אלקטרון, לייזרטק, רנסאס אלקטרוניקס ואדוונטסט, רושמות גם הן עליות נאות של בין 5%-7%.

2. שוקי האג"ח

מדד תל גוב-כללי נסחר ביום שלישי בירידה של 0.2%, והשלים מגמה שלילית מתחילת השבוע, שבמהלכה ירד ב-0.5%. הסיבה נובעת, בין היתר, מהחשש לתקציב גירעוני, לנוכח הוצאות הביטחון הכבדות מהמלחמה.

הממשלה תנסה לקדם מחר את גיבושו של תקציב המדינה, כל זאת בשנת בחירות שבה יש קושי לבצע קיצוצים. המשקיעים חוששים מהרחבת הגירעון, שיצריך יותר גיוסי אג"ח ממשלתיות, ומדד זה מגיב בהתאם. מתחילת השנה, הוא עדיין עלה ביותר מ-5%, כך שהיה אטרקטיבי למשקיעים. גם תל בונד 20, ובו 20 האג"ח הקונצרניות הגדולות בשוק, נסחר בשלישי במגמה שלילית דומה. מגמה זו מאפיינת אותו בחודש האחרון, לנוכח גלי גיוסים לא פוסקים של איגרות חוב מצד חברות.

3. שוקי הסחורות והמטבעות

הדולר נחלש ביום שלישי ב-0.25% ונסחר סביב 3.255 שקלים. בעולם, צפויה לדולר תקופה מאתגרת והוא צפוי להיחלש מול המטבעות הגדולים. מארק האפלה, מנהל ההשקעות הראשי של חטיבת ניהול ההון של בנק ההשקעות השוויצרי UBS, גורס כי "אף שהדולר כבר נחלש משמעותית, אנו מעריכים כי יירשם פיחות נוסף במהלך החודשים הקרובים. אנו שומרים על דירוג אטרקטיבי לאירו, לדולר האוסטרלי ולכתר הנורבגי".

בגזרת הסחורות, מחיר הנפט נסחר בירידה קלה לכיוון 59 דולרים לחבית. האנליסטים סבורים כי יש סיכוי שהנפט ימשיך להיחלש, על רקע הדשדוש בשיחות השלום בין רוסיה לאוקראינה.

4. מאקרו

בנק ישראל צפוי להמשיך לנהוג בזהירות במדיניות הפחתות הריבית העתידיות שלו, כך מעריכים בבית ההשקעות פסטרנק שוהם. הכלכלנים מזכירים כי לאחר כמעט שנתיים של המתנה, בנק ישראל הפחית בשבוע שעבר את הריבית ב-0.25% לרמה של 4.25%. "ההחלטה התאפשרה בזכות התכנסות האינפלציה חזרה ליעד והתחזקות השקל".

אז האם עידן הכסף היקר מאחורינו? שואלים בפסטרנק שוהם. "הדעות חלוקות. הנגיד עצמו ניסה לצנן ציפיות כשהדגיש שהאי־ודאות עדיין גבוהה, וכי הורדה מהירה מדי של הריבית עלולה להצית מחדש לחצים אינפלציוניים. תחזית חטיבת המחקר צופה ריבית של כ-3.75% בעוד שנה, אך חלק מהכלכלנים בישראל מעריכים מהלך מהיר יותר".

בארה"ב, צפוי להתפרסם בהמשך היום מדד התעסוקה של ADP. ב-CNBC מדווחים כי המדד צפוי לשקף שוק תעסוקה יחסית יציב ולסייע לפדרל ריזרב לגבש את מדיניותו לקראת החלטת הריבית בשבוע הבא. בינתיים, הציפיות להורדת ריבית של רבע אחוז רק הולכות ועולות, כאשר ההסתברות שמתמחרים השווקים להורדה עלתה לכ-89%.

5. תחזית

האם הכסף (silver) חוזר והופך למתכת הפופולרית עבור המשקיעים? כלכלני הבנק השוויצרי יוליוס בר מציגים תמונה מורכבת. מחיר הכסף, אומרים בבנק, "ידוע בתנודות מחירים חדות ומהירות, אך השנה מסתמנת כשנה יוצאת דופן במיוחד. מאז תחילת נובמבר עלה מחיר הכסף ביותר מ-20%, ואפשר שמחירו יכפיל את עצמו השנה - לראשונה מאז 1979".

בבנק סימנו שני גורמים שהציתו מחדש את הראלי. "ראשית, הוספת הכסף לרשימת המינרלים החיוניים של ארה"ב, ושנית, עלייה בציפיות להפחתת ריבית נוספת בארה"ב. במקום לשפר את התמונה הפונדמנטלית, אנו סבורים ששני הגורמים הללו בעיקר העצימו את מצב הרוח השורי.

"במילים אחרות, אנו מאמינים שמחיר הכסף עלה מהר מדי ובחדות רבה מדי - ולכן אנו מורידים את הערכתנו הטקטית ל"נייטרלי", סיכמו בבנק.

עוד כתבות

תעשיות ביטחוניות / צילום: צילומים: אלביט מערכות, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

למרות ההנחיות: חברות ביטחוניות שילמו מאות מיליוני דולרים למשווקים בגין עסקאות

מבקר המדינה פרסם דוח בנוגע לבקרה של משרד הביטחון על השימוש ב"משווקים" במסגרת עסקאות יצוא ביטחוני ● לפי הדוח, החברות הביטחוניות הישראליות התחייבו לשלם מאות מיליוני דולרים למשווקים בגין עסקאות בין השנים 2024-2022 ● עוד עולה כי לא הוקם מנגנון לביצוע ביקורות לעמידתן של החברות הביטחוניות בכללי הציות

נשיא אוקראינה זלנסקי (מימין) וראש ממשלת יוון מיצוטאקיס / צילום: ap, Yorgos Karahalis

דרך יוון: כך עוקפת אירופה את הצורך בגז רוסי

אוקראינה ויוון משיקות ציר אנרגיה דרומי־צפוני שמוביל לראשונה גז טבעי מונזל אמריקאי היישר לקייב, ומעניק למזרח היבשת חלופה ממשית לתלות בגז הרוסי ● המהלך מחזק את מעמד יוון כצומת מרכזי אזורי בתחום ומעמיק את המעורבות האמריקאית במפת האנרגיה האירופית

סם אלטמן / צילום: ap, Kevin Wolf

לסם אלטמן חסרים מעל 200 מיליארד דולר. מאיפה הוא יביא אותם?

דוח חדש של בנק HSBC מציף סימני שאלה סביב המודל הכלכלי של OpenAI ● איך החברה מתכוונת לכסות על חובות הענק שטיפחה, ואיך היא משפיעה על השוק כולו?

פערים במחירי הדירות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אותו בניין בתל אביב, שתי דירות שונות. למה יש פער משמעותי במחיר?

רובעים 3 ו־4, שעברו גל של התחדשות עירונית ומזוהים עם "תל אביב של פעם", נחשבים למבוקשים במיוחד בשוק הנדל"ן ● אך בעוד שמחירי דירות מסוימות נשארים גבוהים, דירות בקומות נמוכות ועורפיות רושמות ירידות משמעותיות ויוצרות פערים גדולים בין דירות סמוכות

ג'ו מאלינגס, מייסד קבוצת מאלינגס / צילום: LSI

"מישהו צריך לומר שהתינוק מכוער": למגייס הטאלנטים המוביל יש מסר ליזמים הישראלים

ג'ו מאלינגס, מייסד קבוצת מאלינגס האמריקאית, הוא ממגייסי הטאלנטים הבולטים בתעשיית הביומד ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע דווקא עכשיו הוא רוצה לפעול בארץ, ואילו טעויות יזמים ישראלים עושים כשהם מגייסים בחו"ל

שיגור טיל חץ 3 / צילום: משרד הביטחון

"הכפר הישראלי" שהוקם ליד ברלין והבקשה של הקנצלר: חץ 3 יושק היום בגרמניה

מהנדסים, חיילים ודיפלומטים פעלו בשנתיים האחרונות כדי להעביר את מערכת החץ 3 לאדמת גרמניה - והיום היא מוכרזת כמבצעית בטקס חגיגי ובנוכחות הצמרת הביטחונית משתי המדינות ● מאחורי הקלעים עומד שיתוף פעולה חסר תקדים, שהועמק דווקא בתקופה מתוחה ביחסים ● וגם: כיצד סייעה העסקה ההיסטורית בעת המבצע באיראן ביוני?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה אדומה בוול סטריט; המניה שזינקה לאחר שאנבידיה השקיעה בה

אירופה ננעלה בירידות קלות ● אנבידיה רכשה מניות סינופסיס בהיקף של 2 מיליארד דולר ● המניות הביטחוניות באירופה ירדו על רקע המגעים לסיום מלחמת רוסיה־אוקראינה ● פעילות המפעלים בסין התכווצה בחודש השמיני ברציפות ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין צנח

פעילות במחנה קיץ של סימד / צילום: מצגת החברה

מחנה קיץ בארה"ב ב־10,000 דולר: המגייסת החדשה בבורסת ת"א

סימד הולדינגס השלימה גיוס אג"ח של 610 מיליון שקל, שישמשו בעיקר לרכישת נכסים מידי בעליה ולפירעון הלוואות ● החברה מפעילה מחנות קיץ לנוער, בעיקר יהודי

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

התקדמות משמעותית במגעים על עסקת היצוא בין משרד האנרגיה לחברות הגז

לגלובס נודע על התקדמות משמעותית במגעים לגבי עסקת הגז הענקית עם מצרים בהיקף של 35 מיליארד דולר ● לפי המתווה, חברות הגז יתחייבו לספק גז למשק המקומי במחיר נמוך יותר, שיוצמדו למה שנקבע במתווה

נגיד הבנק המרכזי ביפן, קאזו אואדה / צילום: Reuters, Kyodo

ביפן נערכים להעלאת ריבית בניגוד למגמה העולמית, ובשווקים מודאגים

בזמן שבעולם החלו להוריד ריבית, בבנק המרכזי של יפן נערכים להעלות אותה ברבע אחוז, לרמה של 0.75% ● "נדון בהתפתחויות הכלכליות", אמר הנגיד קאזו אואדה, וטלטל את הבורסה בטוקיו ● המהלך מעלה תהיות, ברקע התוכנית שחשפה לאחרונה הממשלה כדי לתמרץ את הכלכלה

ניו יורק / צילום: Shutterstock

לראשונה בעולם: ניו יורק מחייבת קמעונאים לדווח מתי AI קובעת מחירים

חוק חדש בניו יורק מחייב קמעונאים לדווח כאשר מחירי מוצרים נקבעים ע"י AI על בסיס מידע שנאסף על הלקוחות ● המהלך מעורר זעם בקרב ארגוני הצרכנים, שרוצים ללכת רחוק יותר ודורשים איסור מוחלט על תמחור פרסונלי

פלורנטין פינת מטלון, תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

עיריית ת"א שלחה צווים, והעליון יכריע: האם מותר לדרוש מבעלי דירות לשפץ את חזיתות הבתים

תושבים עולים לבית המשפט העליון כדי לעצור את דרישת העירייה לאחידות בחזיתות הבניינים ● לטענתם, העלות גבוהה ומדובר בהרחבה שגויה של חוק העזר העירוני: "מה עם הקשישים והחד־הוריות?" ● עיריית ת"א: עומדים על הזכות לשמור על מראה אחיד, נספק סיוע כלכלי

הכוח בשוק הרכב עבר לקונים: הצפת דגמים, ירידות מחירים והסערה הצפויה ב-2026

שוק הרכב צפוי להמשיך לעמוד ב-2026 בסימן המעבר מ"שוק של מוכרים" ל"שוק של קונים" ● על הפרק: ירידת המחירים צפויה להמשיך בשל המלחמות השיווקיות בין היצרנים הסינים והיבואנים שלהם, קטגוריות חדשות ידרסו קיימות, והסביבה התחרותית תהפוך קשה עוד יותר

"הנכס הכי מתקדם שלה": המדינה שרכשה מערכת הגנה ישראלית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: תאילנד רכשה את מערכת BARAK MX של התעשייה האווירית, בקשת החנינה של נתניהו מזכירה מהליכים של נשיא ארה"ב טראמפ, וסקר חדש מצא כי האוונגליסטים הצעירים בארה"ב פונים נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם

יוסי לוי, מנכ''ל משותף במור בית השקעות / צילום: יח''צ

כאב ראש של עשירים: זינוק של 275% במניית מור פגע ברווחי החברה ברבעון

בית ההשקעות נאלץ להפריש 18 מיליון שקל לעדכון התגמול ההוני לעובדים, עקב העלייה המשמעותית במחיר המניה ● מאידך נאלצו שלושת בכירי מור להחזיר 1.67 מיליון שקל לקופת החברה, בשל התנגדות רשות ני"ע ל"פריסת" התגמול ההוני שאושר להם אשתקד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

האוצר למשרדי הממשלה: הכינו צעדי התייעלות בשל הגדלת תקציב הביטחון

רה"מ נתניהו הבהיר לאחרונה כי בכוונתו להוביל הגדלה דרמטית של תקציב הביטחון, ב-250-350 מיליארד שקל במשך עשור ● על רקע זה, באוצר פנו הבוקר למנכ"לי משרדי הממשלה בדרישה להציג צעדי התייעלות שיאושרו יחד עם הצעת התקציב בממשלה בעוד יומיים

שר החוץ גדעון סער. פוסט ברשת איקס, 12.11.25 / צילום: מארק ניימן, לע''מ

האם גדעון סער עקבי בתמיכה במתן חנינה לנתניהו?

גדעון סער אכן קרא לסיום משפט נתניהו עוד כשישב באופוזיציה ● אלא שאז היה מדובר בהסדר טיעון, וכעת בחנינה, וההבדלים לא זניחים ● המשרוקית של גלובס

הקרנות הכספיות גייסו הכי הרבה כסף גם השנה / אילוסטרציה: Shutterstock

זינוק של 100% בשלוש שנים: תעשיית קרנות הנאמנות בשיא כל הזמנים

ב-11 החודשים הראשונים של השנה גייסו הקרנות המסורתיות, המנוהלות על ידי בתי השקעות סכום של 23 מיליארד שקל ● זוהי הפעם הראשונה מאז 2021 שהן יעקפו את הקרנות המחקות וקרנות הסל, שגייסו באותה תקופת זמן כ-18.6 מיליארד שקל

בניין משרד האוצר / צילום: רפי קוץ

ה־OECD בצפי אופטימי: הצמיחה החזקה בישראל לאחר המלחמה לא תסתכם בריבאונד חד פעמי

תחזית הארגון לצמיחה בשנה הקרובה נמצאת באמצע בין צפי בנק ישראל למשרד האוצר ועומדת על 4.9% ● בניגוד להערכת האוצר כי צפויה שנת ריבאונד חד פעמי, ב-OECD צופים שקצב הצמיחה החזק יימשך גם ב־2027 לצד ירידה באינפלציה, הורדות ריבית ופריחה ביצוא ● עוד צוין כי "הפסקת האש אמורה להסיר מקור של היסוס לעשות עסקים עם ישראל"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

המסחר בבורסה ננעל בעליות שערים; ת"א 35 בשיא חדש, דוראל זינקה בכ-8%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.9%, מדד ת"א 125 הוסיף לערכו כ-1.7% ● מניית דוראל הוסיפה 8% לערכה ● מדד הפחד המקומי עלה ב-2% והשלים עלייה של 9% בחודש החולף ● מניות הנדל"ן בלטו היום לרעה ● מחזור המסחר הסתכם בכ-3.7 מיליארד שקל ● וגם: התחרות ב-AI הולכת וגוברת - ואלפאבית וברודקום עשויות להתגלות כמובילות של השוק