גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שווי המניות הביטחוניות השאיר אבק לחברות הנדל"ן במדד הדגל של ת"א

הזינוק במניות הפיננסים הותיר את ענקיות הנדל"ן מאחור, והן מהוות כיום רק 8% ממדד הדגל התל אביבי - מחצית ממשקלן לפני ארבע שנים ● מניות הבנקים והביטוח כבר מהוות 38% ממדד ת"א-35, ושתי מניות ביטחוניות תפסו 10% ● האם זה הופך את השוק המקומי לדפנסיבי פחות?

מדד הנדל''ן בבורסה מצטמק / צילום: Shutterstock
מדד הנדל''ן בבורסה מצטמק / צילום: Shutterstock

עד לאחרונה נחשבה הבורסה בתל אביב לכזו שנשלטת בידי חברות פיננסים ונדל"ן (להבדיל ממדדי וול סטריט מוטי מניות הטכנולוגיה). אלא שאפקט עליית הריבית, לצד שנות המלחמה האחרונות, הקטינו את משקלן של מניות הנדל"ן במדד הדגל של הבורסה התל אביבית, ת"א-35, לרמת שפל של עשור כמעט, והעלו מנגד את כוחו של ענף הפיננסים (מניות בנקים וחברות ביטוח).

לראשונה בישראל: בנק לאומי גייס אג"ח ייחודי ממשקיעים זרים
את ממדאני הוא כבר ניצח: האם ההימור של זוהר לוי על נדל"ן בניו יורק ישתלם?

בדיקה שערך גלובס מצאה כי משקלן של מניות הפיננסים במדד המוביל זינק כיום ל-38%, רמת שיא של עשור, למול 31% לפני ארבע שנים ו-26% בלבד לפני עשר שנים. מנגד, משקלן של מניות הנדל"ן, ומדובר בעיקר בענקיות הנדל"ן המניב, ירד ל-8% בלבד, לעומת 16% בינואר 2022, ערב תחילת העלאות הריבית בעולם ובישראל.

מדד ת"א-35 כולל כיום את חמש מניות הבנקים הגדולים, לאומי , הפועלים , מזרחי טפחות , דיסקונט והבינלאומי , ולצידן את חמש חברות הביטוח הבולטות: הפניקס , הראל השקעות , כלל עסקי ביטוח , מגדל ביטוח ומנורה מבטחים .

מדובר בנתח הסקטוריאלי המשמעותי ביותר במדד המניות העיקרי בבורסה, בעוד שמאחורי הקלעים התעצם בחודשים האחרונים נתח הסקטור הביטחוני. במשך שנים הנציגה הבלעדית שלו בת"א-35 הייתה אלביט מערכות, אשר משקלה ממנו נע סביב 4%-5%. ואולם לאחרונה, עם כניסתה של יצרנית המצלמות לרחפנים נקסט ויז'ן למדד (בעדכון המדדים בנובמבר האחרון), והזינוק המתמשך במניותיהן של השתיים, הן כבר מהוות כ-10% מהמדד המוביל.

מנגד, משקלו של סקטור הנדל"ן הלך ונשחק בשנים האחרונות. אם ערב העלאות הריבית בינואר 2022 עמד חלקו כאמור על 16% מהמדד המוביל, הרי שכיום הוא עומד על מחצית (8%), ומתחלק בין חמש חברות נדל"ן מניב (עזריאלי, מליסרון, ביג, אמות וקבוצת מבנה) ויזמית אחת של בנייה למגורים (דמרי).

"עוצמה בכל התחומים"

"מדד ת"א פיננסים עלה ב-92% בשנת 2025", אומר רונן מנחם, הכלכלן הראשי בבנק מזרחי טפחות. "מדובר, עם זאת, בסקטור מגוון מאוד, הכולל את הבנקים, חברות הביטוח והפיננסים. כל התחומים הללו עלו בעוצמה אשתקד, והגדילו לעשות חברות הביטוח. זאת גם לנוכח הריבית הגבוהה במשק, שנתנה רוח גבית הן לבנקים והן לחברות הביטוח, ודוחות כספיים שהפתיעו לטובה, עם תשואות מרשימות להון".

לעומת זאת, מוסיף מנחם, "מדד ת"א נדל"ן רשם אשתקד תשואת נמוכה יחסית של 25%, בצל הריבית הגבוהה במשק (שחברות הנדל"ן נפגעות ממנה, בניגוד לפיננסים), סנטימנט שלילי בקרב רוכשי הדירות וירידה במחירי המכירה שלהן בחודשים האחרונים. השינויים בשווי השוק של החברות בשני הסקטורים - כל אחד לכיוונו - השפיעו בהתאם על משקלם במדד".

במאמר מוסגר, דווקא החודש האחרון היה חיובי למניות תחום הנדל"ן בבורסה. מדדי ת"א מניב ישראל ות"א נדל"ן עלו בכ-15%, הודות למומנטום החיובי בשוק, לצד הפחתות הריבית שביצע בנק ישראל.

"תזוזה פנימית במדד"

בכיר בשוק ההון מציין כי "זה לא ששווי מניות הנדל"ן ירד, כמו העלייה בשווי מניות הבנקים והביטוח". לדבריו, מאפייני הסיכון של הבורסה בתל אביב לא הושפעו דרמטית מהשינוי במשקלם של שני הסקטורים: "נכון שמדובר במניות נדל"ן ובעיקר נדל"ן מניב, תחום שנחשב לדפנסיבי יחסית, אבל במשך שנים סקטור הפיננסים והנדל"ן הלכו יד ביד. מי שקונה עכשיו את מדד ת"א-35 אומנם מוטה יותר לפיננסים מאשר לנדל"ן, אבל לי זה מרגיש יותר כמו תזוזה פנימית שאינה משפיעה על הכלל".

יניב פגוט, סמנכ"ל המסחר של הבורסה, מציין בהקשר של מניות הנדל"ן כי "מדובר בערב רב של תחומים, שההשפעה עליהם מגיעה מכיוונים שונים. חשוב לזכור שכשאומרים נדל"ן, מתכוונים בעיקר לנדל"ן מניב (חברות שמשכירות קניונים, משרדים, מרכזים לוגיסטיים וכיו"ב). הנדל"ן היזמי (בנייה למגורים) נמצא בהיקפים קטנים יותר גם במדד ת"א-125, לא רק במדד ת"א-35".

פגוט מדגיש כי "הנדל"ן המניב רגיש למצב התעסוקה במשק, לסקטור הטכנולוגיה ולצמיחה שלו (שכירת משרדים על ידי חברות הייטק), והוא כמובן רגיש מאוד לריבית במשק. גם אם יש בתחום הזה חולשה כתוצאה מביצועים פחות טובים, בסופו של דבר הוא קטן (במשקל מהמדד) כתוצאה מהגידול של הסקטורים האחרים".

האם הבורסה הפכה לדפנסיבית פחות? פגוט מציין כי "הגיוון הענפי מקטין את הסיכון במדדים. הגיוון הזה חשוב, כי סקטורים שונים מושפעים מדברים שונים". הוא מזכיר שהבורסה בארה"ב הרבה פחות דפנסיבית מזו התל אביבית. "כיום כמעט 40% ממדד S&P 500 קשור למשל ל-AI, והוא נסחר בתמחור מאוד גבוה", אומר פגוט.

ועדיין, כמעט 40% ממדד הדגל התל אביבי הם מניות פיננסים, האם זו לא חשיפה מוגברת לסקטור אחד? "אין ספק שת"א-35 הופך ליותר תלוי בביצועי הסקטור הפיננסי", אומר פגוט. "אבל צריך לזכור שבסוף, מניות בנקים עלו משום שהבנקים רשמו תשואה על ההון של 15% ונסחרו מתחת להון העצמי. הם הוכיחו שהם יודעים לעשות יותר תשואה על ההון ממה חשבו בעבר".

הסקטור הביטחוני מתחזק

אשר לסקטור הביטחוני, העליות החדות והבלתי פוסקות בתחום (מדד ת"א ביטחוניות זינק ב-40% בחודש האחרון) מתחילות להעלות לדברי גורמים בשוק חששות להתפתחות בועה, למרות קצב העסקאות הגבוה שעליו מדווחות החברות.

די לציין כי אלביט מערכות נסחרת היום בשווי של מעל 100 מיליארד שקל, החברה השלישית בגודלה בבורסה אחרי טבע ובנק לאומי . זאת, לאחר שזינקה בכ-34% בחודש האחרון, והוסיפה לשווי השוק שלה 26 מיליארד שקל בפרק זמן קצר. בנקסט ויז'ן, הנציגה השנייה במדד הדגל, התמונה דומה. החברה, שהונפקה ב-2021, רשמה זינוק של 3,000% בשלוש השנים האחרונות, ונסחרת כיום בשווי שוק של 23 מיליארד שקל - מעל ענקיות כמו מגדל, כלל, שופרסל , שטראוס ורבות אחרות במדד. זאת, לאחר עלייה של 70% בחודש האחרון.

מנכ"ל קרנות הנאמנות של הראל, אורי שור, אומר כי "יש הייפ חזק מאוד סביב התעשיות הביטחוניות". לפי ההערכות, שתי הקרנות המחקות שהשיקה הראל על מדד ת"א ביטחוניות, שיצאו לדרך לפני שבועיים וחצי, גייסו כבר מעל ל-200 מיליון שקל מהציבור, סכום גבוה מאוד לקרנות שעוקבות אחר מדד סקטוריאלי בתל אביב.

עוד כתבות

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● המניות הדואליות חוזרות בפערים קטנים ● הבוקר: ירידות באסיה, עליות קטנות בחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ויורד מתחת ל-3.13 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● אמזון עקפה את וולמארט והפכה לחברה הגדולה בעולם לפי הכנסות ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

פרסומים בעולם מהחודשים האחרונים משרטטים את האופן שבו המיליארדר פטריק דרהי הצמיח את עסקיו ● לפיהם, גלגול החובות, בסך עשרות מיליארדי אירו, נתקל כעת גם בעליית ריבית ● כשברקע המו"מ המתקדם לרכישת רשת 13 נשאלת השאלה: האם הדרך בה בנה אימפריה הגיעה למיצוי?

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

CNN: תקיפה של ארה"ב באיראן אינה צפויה בקרוב

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור