גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההסתבכות של הישראלי שהחל את גל הספאק ומדוע מיתוג מעסיק הפך לחזות הכל?

שלום מקנזי, דמות לא-מוכרת בארץ, הוא מהמיליארדרים הצעירים בישראל בזכות אחד ממיזוגי הספאק הראשונים אשתקד. כעת עומדת החברה שהקים בעין הסערה ● וגם: כיצד הפך מיתוג מעסיק לאחד המקצועות הצומחים בענף ההייטק ● השבוע שהיה בהייטק

כניסת DraftKings לנאסד"ק / צילום: Shutterstock
כניסת DraftKings לנאסד"ק / צילום: Shutterstock

שלום מקנזי זינק לצמרת עשירי ישראל לאחר שהחברה שייסד, SBTech, ספקית פתרונות טכנלוגיה להימורי ספורט וגיימינג מקוונים, התמזגה בסוף 2019 עם חברת הימורי הספורט האמריקאית Draftkings. באפריל 2020 מוזגה החברה עם חברת ספאק לפי שווי של 3.3 מיליארד דולר, ובכך הפכה לחלוצת הטרנד בראשית ימי מגפת הקורונה.

אלא שפעילות החברה של מקנזי עמדה בחודש האחרון במרכז דו"ח שלילי שפרסם בית ההשקעות הינדנבורג המתמחה בפוזיציית שורט, וטלטל מאז את מניית דרפטרינגס. גלובס צלל אל הדו"ח ובחן את השפעותיו על החברה ועל בעלי המניות שלה.

השבוע עסקנו גם במקצוע שהתפתח לאחרונה. התחרות ההולכת וגוברת על כוח אדם בהייטק לצד הכסף האינסופי שמתנקז אל החברות בתחום, הביאו לעלייתו של מקצוע חדש: מיתוג מעסיק, תחום שנע על הרצף שבין טיפול ברווחת העובדים, הפקת אירועים מרהיבים וניהול קמפיינים שיווקיים כלפי עובדים פוטנציאליים. מדד המותגים שפורסם השבוע העלה על נס את המקצוע שהפך לזרוע הארוכה של מנהלי הגיוסים בחברות ההייטק.

וגם: תחקיר של ארגוני זכויות אדם הביא שוב לעלייתה לכותרות של חברת הסייבר ההתקפי הישראלית NSO והתחרות בין טייקוני ההייטק הגיעה שוב לנקודת רתיחה עם שיגור קפסולת בלו אוריג'ין לחלל. זה היה השבוע בעמודי ההייטק, המדע והטכנולוגיה של גלובס.

לקבלת סיכום השבוע במייל: הירשמו כאן

מיתוג מעסיק להמונים

כשהמחסור בעובדי הייטק גדל, עולה החשיבות של מיתוג מעסיק עבור החברות המגייסות. בדרך לבניית מותג אטרקטיבי כל האמצעים כשרים החל מתמרוץ העובדים להעלות סרטונים משעשעים לטיקטוק ועד דחיפה קלה שלהם לתת ציון מפרגן בגלאסדור. איך עושים מיתוג נכון, מהי הצעת הערך הייחודית (EVP) ולמה חשוב לשכנע את אימא של מפתח לא פחות מאשר אותו עצמו.

התיק האיראני

שלום מקנזי זינק לצמרת עשירי ישראל לאחר שחברת טכנולוגית ההימורים שהקים SBTech נכנסה לבורסה. בחודש האחרון הופנתה נגד החברה האשמה כי מכרה גם לאתרים לא חוקיים.

זה לא הפלייסטישן, אלא הקורונה

יחסים גרועים עם המנהל ומחשבות על מקומה של העבודה בחיים בעקבות הקורונה מניעים את הייפ הגיוסים. מומחים לעבודה מתייחסים לטענות מנכ"ל אניוויז'ן אבי גולן על השכר הגבוה בהייטק, שגורם לעובדים לקפוץ ממקום למקום. העובדים, מסתבר, פשוט שואלים שאלות קשות יותר.

פרשת NSO

תחקיר הענק של "הוושינגטון פוסט", "הגרדיאן" ו"לה-מונד", ביוזמת הארגונים אמנסטי ופורבידן סטוריז, העלה שוב לסדר היום את יכולות הסייבר האגרסיביות של החברה הישראלית NSO Group. כאשר כלי הפריצה שלה לטלפונים סלולרים, מחשבים ושרתים נתונים בידי משטרים אפלים, ניתן לעשות בהם ככל העולה על רוחן, בכלל זה מעקב אחר עיתונאים ופעילי זכויות אזרח, לפחות עד שהדבר מתגלה על ידי העיתונות העולמית. (קראו כאן את סיכום התחקיר הבינלאומי).

הפרשה העלתה שוב לכותרות את מגוון הסוגיות הנלוות לייצוא טכנולוגיית סייבר התקפי מישראל. דניאל כהן, חוקר בכיר במרכז הסייבר באוניברסיטת תל אביב, טען כאן בגלובס כי על ישראל למנוע מכירת טכנולוגית סייבר התקפי למדינות דיקטטוריות, למעט אלה שחתומות עמנו על הסכמי שלום ונורמליזציה. בדיקת גלובס העלתה כי חקיקה שכזו אכן נבלמה בשנת 2019 על ידי שרת המשפטים דאז איילת שקד, שלה היכרות קודמת עם נשיאת NSO. לטענתה, הדבר נעשה בתיאום מלא עם עמדת משרד הביטחון.

ואכן, בשנים האחרונות הקפידה NSO לעשות ככל יכולתה על מנת לחדור למיינסטרים הישראלי, דבר שלא הייתה מעלה על דעתה בטרם החשיפה השלילית לה זכתה בתקשורת העולמית. כל האמצעים במקרה זה כשרים: החל מתוכן שיווקי, דרך גיוס שמות בטחוניים ועד פיזור שמועות על הנפקה.

בינתיים הודיע משרד הבטחון כי הוא לומד את הנושא, אם כי כמו בעבר, לא צפויות סנקציות מהותיות כלפי החברה. גם חברי הכנסת טרם גיבשו דיעה בנושא, והיא אינה צפויה לערוך דיון בוועדות הכנסת או במילאה.

מלבד בכירי NSO ומספר ראשי מדינות, מי שזכתה למבוכה רבתי השבוע הייתה אפל, שהתגאתה בעבר במערכת ההפעלה המאובטחת ביותר. דווקא בדיקת אמנסטי היא זו שחשפה פגיעות מהותית ב-iOS לתוכנת פגסוס הפולשנית. ומהו הכלי שמאפשר לבדוק נוכחות של פגסוס על הטלפון הפרטי?

אמזון הגיבה בכך שסגרה שרתים הקשורים לפעילות הלא-חוקית שהופיעה בתחקיר ה"וושינגטון פוסט", אך כלל לא בטוח שהיו אלה שרתי NSO שנסגרו.

הסופר והעיתונאי לשעבר שי אספריל, שחשף את פעילות החברה בתחקיר מטלטל בעיתון "כלכליסט" בשנת 2012, מסביר מדוע אזהרות לעולם לא יהיו אפקטיביות כמו גילויים בדיעבד.

המירוץ לתיירות החלל

המירוץ לתיירות החלל הגיע לנקודת רתיחה בשבוע האחרון עם שיגורו של ג'ף בזוס וצוותו אל החלל בקפסולה בעלת חלונות גדולים במיוחד (לתיעוד המלא). מנצח אחד בנוקאאוט כנראה שאין כאן ומי שיוביל, יעשה זאת אולי בנקודות. התחרות הנמרצת מעלה את השאלה: היכן מתחיל החלל? והאם כל מטרתה היא אכן פיתוח ענף תיירות החלל, או שמא יש כאן אינטרסים שאפתניים יותר?

מה קרה ל-WeWork וכותרות נוספות ממוסף G

אדם נוימן ומסאיושי סאן דחפו את WeWork לגבהים חדשים כשאתגרו זה את זה לחשוב בגדול ולהמר על מיליארדים. כשיהחסים ביניהם נפרמו, כך קרה גם לחברה.

למה מנהלים שיודעים הכל הם סכנה לארגון - ומהו המחיר העצום ששילמה מיקרוסופט בתחום המובייל? ערן גפן על ההזדמנויות החדשות שטומנת התקופה הנוכחית לתרבות הניהולית של מיקרוסופט.

יותר מ- 50% נשים ושמונה אקזיטים בחצי שנה: מדור הברזייה מבקר במטבחון של פלטפורמת ההשקעות iAngles.

נטפליקס היא מדורת שבט החדשה

מדד המותגים השנתי של גלובס דירג את נטפליקס במקום הראשון זו השנה השנייה ברציפות. היכן ממוקמות השנה אפל, גוגל, אמזון, טסלה, סמסונג, Waze ומוביט? לדירוג המלא.

כיצד הפכה נטפליקס למדורת השבט החדשה למרות המחיר הגבוה, הביקורת על היעדר רגולציה והאשמות בשטחת תרבויות מקומיות? לארי טאנז, סגן נשיא לטלוויזיה גלובלית בחברה, מספר לגלובס על התוכניות של ענקית הסטרימינג.

המחבר של "הסטארט-אפ הרזה" התראיין ל"צוללת"

עשור מאז שפורסם, רב-המכר "הסטארט-אפ הרזה" עומד למבחן הזמן. המחבר אריק רייס מתראיין ל"גלובס", מחווה דעתו על בועת ההייטק הנוכחית ומחלק עצות ליזמים מתחילים. האזינו לפרק בפודקאסט "הצוללת".

מה מיוחד בתרבות המדע הישראלית?

איך נולד מחקר מאירוע "על האש", ומה עושים פוסט-דוקטורנטים ישראלים בהרווארד כדי להשיג יתרון על חבריהם? פרופ' גד יאיר, שחוקר את תרבות המדע הישראלית, מסביר מה מבחין אותה מתרבויות מדע אחרות. מבולגנים? חסרי היררכיה? לא כולם מסכימים שהמדענים הישראלים שונים מאחרים.

החיסון של המכון הביולוגי גורם למהומה

החיסון של המכון הביולוגי בנס ציונה מוסחר ללא מכרז ל-NRX, חברה אמריקאית עם פעילות בישראל ותעשיית הביומד הישראלית כמרקחה.

הנפקות בוול סטריט

בשליש הראשון של השנה גייסו חברות ספאק כמעט 100 מיליארד דולר. זה המון כסף שרק מחפש חברות להתמזג איתן. התוצאה היא לפעמים שווי מנופח ומחיקות כבדות של המניה כמו שקרה לכמה חברות ישראליות החודש. "אם אתה לא בשל להנפקה רגילה - אל תעשה קיצורי דרך," אומר אסף אייזנשטיין נשיא ומייסד-שותף בלושה שסירב להצעה מיזוג מצד חברה שכזאת.

האם כבר עברנו את השיא בטרנד ההנפקות? עם תחילת הרבעון השלישי נדרשו חברות טכנולוגיה ישראליות, כגון אאוטבריין, לעדכן את השווי שלהן ולהוריד את השווי אל פני המציאות. לא מדובר רק בחברות בתחום טכנולוגיות הפרסום, גם חברות תוכנה ארגונית כשירות (SaaS) קלאסיות, כמו קלטורה, הסתפקו בשווי נמוך משביקשו. מאז ההנפקה ירדה מניית קלטורה ב-2%, ומניית אאוטבריין ירדה בכחצי אחוז.

ולא רק המנפיקות הטריות, גם אלה שבחרו לצאת להנפקה במסגרת מיזוג עם חברת SPAC - איירון סורס, טאבולה ופיוניר - זכו לצניחה במחיר המניה. האם הן זכו לתמחור נדיב מדי?

השבוע ב"וול סטריט ג'ורנל"

בחברת Swimply, המכונה גם "Airbnb לבריכות", מדווחים על עלייה בביקושים בתקופת מגפת הקורונה. גם המחיר לכימיקלים לניקוי מי בריכות עלה בהתאם.

למה פוטר פפר, הרובוט דמוי האדם של סופטבנק כמעט מכל עבודה שקיבל, ואיך זה קשור לענף בתי הלוויות?

המחסור בשבבים מגיע ליצרניות הטלפונים החכמים. משלוחי מכשירים מתעכבים והמחירים עולים, בזמן שחברות מחפשות רכיבים. זמני ההמתנה בשרשראות אספקה נכנסים כעת לאזור הסכנה.

ומי עוד חזרה יחד עם הקורונה? זום שבה לכותרות כשהיא מבצעת את הרכישה הגדולה שלה, חברת Five9, תמורת 14.7 מיליארד דולר במטרה להעמיק את החדירה לשוק הארגוני.

עוד כתבות

גולדמן זאקס / צילום: Shutterstock, Sergei Elagin

"יקנו מניות בכל תרחיש": האם שורט היסטורי בשווקים הוא סימן לראלי?

לפי פרסום בבלומברג, כלכלני גולדמן זאקס דיווחו כי קרנות הגידור חותכות את ההחזקות שלהן במניות ברחבי העולם, במכירת השורט השלישית בגודלה בעשור האחרון ● עם זאת, בבנק ההשקעות מאמינים שהמשמעות היא שגדל הפוטנציאל לזינוק חד בשוק המניות במקרה של סיום המלחמה: "נראה שאנחנו קרובים יותר לסוף מאשר להתחלה"

אביב אלוש בקמפיין הפרסום של פליי קארד / צילום: מתוך יוטיוב

להיות פליי קארד: מה חסר למועדוני לקוחות כדי להפוך לנכס אסטרטגי?

הזינוק במספר מועדוני הלקוחות בישראל יצר שוק צפוף שבו רק חלקם מצליחים להשפיע באמת על התנהגות הצרכנים ● מחקר חדש של חברת הייעוץ TASC מגלה כיצד עובדת מערכת היחסים הכלכלית, ואיך הופכים מועדון למנוע צמיחה בשווי מיליארדי שקלים, כמו במקרה של אל על

האחים שלומי (מימין) ויוסי אמיר, בעלי שופרסל / צילום: יונתן בלום

שופרסל מחלקת בונוסים זו השנה השנייה. כמה קיבל כל עובד?

שופרסל מחלקת מענק של 5,250 שקל לכעשרת אלפים עובדים בגין תוצאות החברה בשנת 2025 ● קבוצת מאיר ומפעל הפיס משיקים יוזמות הסעה ולינה למילואימניקים ולאזרחים מהצפון ● וגם: שורה של מינויים בכירים בענפי התחבורה, המלונאות וההייטק ● אירועים ומינויים

גיל מאסטי / איור: גיל ג'יבלי

חברת הנדל"ן תובעת מנהל בכיר: חייב לנו מיליונים וסידר לעצמו דירה בתל אביב

רותם שני הבורסאית טוענת כי גיל מאסטי, לשעבר מנכ"ל חברה-בת, שנחקר ברשות ני"ע בחשד להטעיית משקיעים, לא החזיר לה הלוואות ב-6 מיליון שקל, וכמו כן הרחיב דירה פרטית שרכש באחד הפרויקטים שלה על חשבונה ● מאסטי: "בריונות שנועדה לנשל אותי מהחזקותיי"

  / אילוסטרציה: Shutterstock

האם יש היגיון בהסתערות המשקיעים על הבורסה? צבי סטפק עונה

קרנות הנאמנות הן ברומטר מוצלח לבחינת הלכי הרוח של הציבור, כפי שהדגימה בשנים האחרונות הנהירה לקרנות המחקות את מדד 500 S&P ● מה הוביל למהפך לטובת קרנות מחקות מדדים בישראל, ובמיוחד לאלו האקטיביות המתמחות במניות מקומיות - ומי מעדיפים קרנות סל?

עשרות שכונות ישנות צפויות לגדול משמעותית בשנים הקרובות / אילוסטרציה: Shutterstock

מפת השכירות של ישראל משתנה: השכונות החדשות שמושכות את המשקיעים

מאז התחילה המלחמה לפני כשנתיים וחצי, שכונות מסוימות שינו את פניהן והפכו לאזורים עם דומיננטיות גבוהה של שוכרים ● איזו שכונה חוותה את הקפיצה הגדולה ביותר, איפה מספר הדירות המושכרות הוכפל ואף יותר ואיפה משיגים המשקיעים את התשואה הטובה ביותר?

מכלית וספינת מטען במצר הורמוז / צילום: ap, Altaf Qadri

מה יקרה למחירי הנפט אם המלחמה באיראן תסתיים מחר?

חסימת מצר הורמוז ע"י איראן ותקיפת תשתיות נפט במדינות המפרץ הביאו לזינוק במחיר הנפט ● בענף חוששים כי העלייה במחירי הנפט אינה רק מיידית, אלא צפויה להימשך גם אם המלחמה תסתיים מחר ● ויש מי שמסמן את המרוויחים הגדולים

העברת תקציב המדינה לשנת 2026 / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

"השוק יעניש אותנו": המפגש הסגור עם מערכת הביטחון והמסר של בכירי המשק

משיחות שערכו גורמים במשרד הביטחון עם בכירים במשק עולה תמונה מדאיגה לפיה תקציב הביטחון עומד להיגמר, יממה לאחר שאושר ● בשוק מעריכים שאם המלחמה תימשך עד לסוף אפריל תקציב הביטחון ייפרץ בכ-20 מיליארד שקל והגירעון הממשלתי יעמוד על 6%

מטוס אל על / צילום: עידו וכטל

אל על במכתב חריג: "כל חברה נורמלית הייתה מפסיקה מיד לטוס לישראל"

חברת התעופה אל על פנתה לשרת התחבורה מירי רגב בדרישה להתאים את חוק שירותי התעופה למציאות שנוצרה בעקבות מבצע "שאגת הארי" ● לטענת החברה, תנאי הפעילות בנתב"ג אינם מאפשרים פעילות כלכלית, והמצב עלול לפגוע בחברה קשות ● התקופה הנוכחית פוגשת את אל על אחרי שנת שיא בתוצאות

הדגמים הסינים שבדרך / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החל מ-120 אלף שקל: הרכבים הסיניים שבדרך לישראל

הסינים לא עוצרים, וגם 2026 עתידה להיות עתירת דגמים חדשים, שיוצגו בתערוכת הרכב הבינלאומית של בייג'ין שתיפתח באפריל ● הינה כמה שיגיעו בקרוב אלינו ● השבוע בענף הרכב

יוסי סעדון / צילום: יוסי כהן

בנק ישראל על סבסוד המשכנתאות: "מנוסים בחוקי הכנסת, וזה אחד מהגרועים"

הממשלה אישרה היום את ההצעה לסבסוד משכנתאות בעלות של 10 מיליארד שקל, בניגוד לעמדות דרגי המקצוע וללא מקור תקציב ● ד"ר יוסי סעדון, מנהל האגף הפיננסי בחטיבת המחקר של בנק ישראל, מצביע על החורים בחוק ומציין מדוע הוא "יצא מגדרו" כדי לחסום את ההצעה

האחים שלומי (מימין) ויוסי אמיר, בעלי שופרסל / צילום: יונתן בלום

שופרסל מסכמת את 2025: ירידה בהכנסות, עלייה ברווחים

רשת השיווק סיימה את שנת 2025 עם ירידה של 7.4% בהכנסות ל-14.5 מיליארד שקל, לצד עלייה ברווח התפעולי ל-982 מיליון שקל וגידול של 8.2% ברווח הנקי ל-711 מיליון שקל ● לאור התוצאות, שופרסל תעניק החודש תוספת שכר חד-פעמית בסך 5,250 שקל לעובדי הסניפים, המרכזים הלוגיסטיים וחלק מעובדי המטה

מבצעי מימון / צילום: דרור מרמור

הצגת המבצעים בדוחות לא עזרה לפזר את הערפל מעל מחירי הדירות

רשות ניירות ערך דרשה מהיזמיות לדווח בסיכום 2025 על שווי הטבות המימון במחירי הדירות, אולם מרביתן הסתפקו בהצגת מספרים כלליים ● הפניקס: "הדוחות עלולים לטשטש את התמונה"

עליות בוול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות חדות, אך סגרה את החודש החלש ביותר מזה 4 שנים

נאסד"ק זינק 3.8%, מחירי הנפט ירדו ● הנשיא האיראני מוכן לסיים את המלחמה, אבל מדגיש את דרישות המדינה ● משמרות המהפכה מאיימות לכוון לחברות אמריקאיות, גוגל ואפל ביניהן ● עסקת ענק בשוק המזון - מקורמיק תמוזג עם חטיבת המזון של יוניליבר ● אורקל הודיעה על פיטורים של אלפי עובדים

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

בעקבות שינוי מדרגות המס: אלו העובדים שיקבלו אלף שקל בתלוש הקרוב

כניסתן לתוקף של מדרגות השכר החדשות מובילות לכך שעובדים רבים ישלמו פחות מס, ואף חלקם יקבלו החזר רטרואקטיבי ● השינוי יחול על כל העובדים שמרוויחים יותר מ-16,150, אך אלו שמרוויחים יותר מ-25,100 יזכו ל"מתנת חג" של יותר מאלף שקל

מתקן ההפקה המיועד למאגר סי ליון, שנאוויטס 65% מהזכויות בו

מנכ"ל נאוויטס מממש כמחצית מהחזקותיו בחברה תמורת כ-60 מיליון שקל

שותפות חיפושי הנפט דיווחה כי המנכ"ל עמית קורנהאוזר מממש כ-49% מסך החזקותיו הסחירות בה, בסכום של כ-57.7 מיליון שקל ● קורנהאוזר הדגיש כי "מדובר בצעד אישי, שאינו גורע כהוא זה מהאמון המוחלט, העמוק והמלא שלי בשותפות"

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

עליות חדות באירופה; החוזים העתידיים על וול סטריט מטפסים

בורסת פרנקפורט מזנקת במעל 2% ● ירידות קלות במחירי הנפט, נפט מסוג ברנט נסחר סביב 103 דולר לחבית ● המסחר באסיה ננעל בעליות חדות; בורסת סיאול המריאה במעל 8%, טוקיו במעל 5% ● זאת, לאחר שאמש רשמה וול סטריט את היום הטוב ביותר מאז מאי, אך סגרה חודש שלילי ● דוברת הבית הלבן הודיעה כי טראמפ ימסור "עדכון חשוב לאומה" בנוגע למלחמה באיראן בלילה שבין רביעי לחמישי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה בעליות חדות; מניות הבנקים והביטוח בעליות חדות

מדד ת"א 35 עלה ב-1.9% ● שופרסל זינקה אחרי הדוחות ● מדד הביטחוניות ירד שוב ● עליות בוול סטריט עקב דיווח שטראמפ חותר לסיום המלחמה ולאחר שיו"ר הפד הפיג חששות מפני העלאת ריבית ● וגם: ביל אקמן המליץ למשקיעים "להתעלם מהדובים" - והזניק אתמול שתי מניות במעל 40%

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

משרד הכלכלה נגד משרד האוצר: "עסקנות קטנה של אגף התקציבים והשר"

גורמים במשרד הכלכלה טוענים בשיחה עם גלובס כי באוצר נוקטים קו אגרסיבי יותר לעומת הסבב הקודם של מבצע "עם כלביא" ● לדברי הגורמים, הפער מול המגזר הציבורי אל מול הפגיעה העמוקה במגזר הפרטי בסיבוב הזה, הולך ומתרחב ● "זו עסקנות קטנה של אגף התקציבים והשר, שמנסים להעביר את העניין הזה בשיטת מצליח"

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

אנבידיה מצטרפת למשקיעים: הסטארט-אפ הישראלי מגייס מאות מיליונים לפי שווי של 4.5 מיליארד דולר

דקארט מפתחת טכנולוגיה שמאפשרת להפעיל מודלי בינה מלאכותית במהירות גבוהה ובעלויות חישוב מופחתות ● בין המשקיעים החדשים בסבב נמצאת ענקית השבבים אנבידיה, שהשקיעה כ־100 מיליון דולר, לצד קרן ההון סיכון רדיקל