גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההסתבכות של הישראלי שהחל את גל הספאק ומדוע מיתוג מעסיק הפך לחזות הכל?

שלום מקנזי, דמות לא-מוכרת בארץ, הוא מהמיליארדרים הצעירים בישראל בזכות אחד ממיזוגי הספאק הראשונים אשתקד. כעת עומדת החברה שהקים בעין הסערה ● וגם: כיצד הפך מיתוג מעסיק לאחד המקצועות הצומחים בענף ההייטק ● השבוע שהיה בהייטק

כניסת DraftKings לנאסד"ק / צילום: Shutterstock
כניסת DraftKings לנאסד"ק / צילום: Shutterstock

שלום מקנזי זינק לצמרת עשירי ישראל לאחר שהחברה שייסד, SBTech, ספקית פתרונות טכנלוגיה להימורי ספורט וגיימינג מקוונים, התמזגה בסוף 2019 עם חברת הימורי הספורט האמריקאית Draftkings. באפריל 2020 מוזגה החברה עם חברת ספאק לפי שווי של 3.3 מיליארד דולר, ובכך הפכה לחלוצת הטרנד בראשית ימי מגפת הקורונה. 

אלא שפעילות החברה של מקנזי עמדה בחודש האחרון במרכז דו"ח שלילי שפרסם בית ההשקעות הינדנבורג המתמחה בפוזיציית שורט, וטלטל מאז את מניית דרפטרינגס. גלובס צלל אל הדו"ח ובחן את השפעותיו על החברה ועל בעלי המניות שלה.

השבוע עסקנו גם במקצוע שהתפתח לאחרונה. התחרות ההולכת וגוברת על כוח אדם בהייטק לצד הכסף האינסופי שמתנקז אל החברות בתחום, הביאו לעלייתו של מקצוע חדש: מיתוג מעסיק, תחום שנע על הרצף שבין טיפול ברווחת העובדים, הפקת אירועים מרהיבים וניהול קמפיינים שיווקיים כלפי עובדים פוטנציאליים. מדד המותגים שפורסם השבוע העלה על נס את המקצוע שהפך לזרוע הארוכה של מנהלי הגיוסים בחברות ההייטק.

וגם: תחקיר של ארגוני זכויות אדם הביא שוב לעלייתה לכותרות של חברת הסייבר ההתקפי הישראלית NSO והתחרות בין טייקוני ההייטק הגיעה שוב לנקודת רתיחה עם שיגור קפסולת בלו אוריג'ין לחלל. זה היה השבוע בעמודי ההייטק, המדע והטכנולוגיה של גלובס.

לקבלת סיכום השבוע במייל: הירשמו כאן

מיתוג מעסיק להמונים

כשהמחסור בעובדי הייטק גדל, עולה החשיבות של מיתוג מעסיק עבור החברות המגייסות. בדרך לבניית מותג אטרקטיבי כל האמצעים כשרים החל מתמרוץ העובדים להעלות סרטונים משעשעים לטיקטוק ועד דחיפה קלה שלהם לתת ציון מפרגן בגלאסדור. איך עושים מיתוג נכון, מהי הצעת הערך הייחודית (EVP) ולמה חשוב לשכנע את אימא של מפתח לא פחות מאשר אותו עצמו.

התיק האיראני

שלום מקנזי זינק לצמרת עשירי ישראל לאחר שחברת טכנולוגית ההימורים שהקים SBTech נכנסה לבורסה. בחודש האחרון הופנתה נגד החברה האשמה כי מכרה גם לאתרים לא חוקיים.

זה לא הפלייסטישן, אלא הקורונה

יחסים גרועים עם המנהל ומחשבות על מקומה של העבודה בחיים בעקבות הקורונה מניעים את הייפ הגיוסים. מומחים לעבודה מתייחסים לטענות מנכ"ל אניוויז'ן אבי גולן על השכר הגבוה בהייטק, שגורם לעובדים לקפוץ ממקום למקום. העובדים, מסתבר, פשוט שואלים שאלות קשות יותר.

פרשת NSO

תחקיר הענק של "הוושינגטון פוסט", "הגרדיאן" ו"לה-מונד", ביוזמת הארגונים אמנסטי ופורבידן סטוריז, העלה שוב לסדר היום את יכולות הסייבר האגרסיביות של החברה הישראלית NSO Group. כאשר כלי הפריצה שלה לטלפונים סלולרים, מחשבים ושרתים נתונים בידי משטרים אפלים, ניתן לעשות בהם ככל העולה על רוחן, בכלל זה מעקב אחר עיתונאים ופעילי זכויות אזרח, לפחות עד שהדבר מתגלה על ידי העיתונות העולמית. (קראו כאן את סיכום התחקיר הבינלאומי).

הפרשה העלתה שוב לכותרות את מגוון הסוגיות הנלוות לייצוא טכנולוגיית סייבר התקפי מישראל. דניאל כהן, חוקר בכיר במרכז הסייבר באוניברסיטת תל אביב, טען כאן בגלובס כי על ישראל למנוע מכירת טכנולוגית סייבר התקפי למדינות דיקטטוריות, למעט אלה שחתומות עמנו על הסכמי שלום ונורמליזציה. בדיקת גלובס העלתה כי חקיקה שכזו אכן נבלמה בשנת 2019 על ידי שרת המשפטים דאז איילת שקד, שלה היכרות קודמת עם נשיאת NSO. לטענתה, הדבר נעשה בתיאום מלא עם עמדת משרד הביטחון.

ואכן, בשנים האחרונות הקפידה NSO לעשות ככל יכולתה על מנת לחדור למיינסטרים הישראלי, דבר שלא הייתה מעלה על דעתה בטרם החשיפה השלילית לה זכתה בתקשורת העולמית. כל האמצעים במקרה זה כשרים: החל מתוכן שיווקי, דרך גיוס שמות בטחוניים ועד פיזור שמועות על הנפקה.

בינתיים הודיע משרד הבטחון כי הוא לומד את הנושא, אם כי כמו בעבר, לא צפויות סנקציות מהותיות כלפי החברה. גם חברי הכנסת טרם גיבשו דיעה בנושא, והיא אינה צפויה לערוך דיון בוועדות הכנסת או במילאה.

מלבד בכירי NSO ומספר ראשי מדינות, מי שזכתה למבוכה רבתי השבוע הייתה אפל, שהתגאתה בעבר במערכת ההפעלה המאובטחת ביותר. דווקא בדיקת אמנסטי היא זו שחשפה פגיעות מהותית ב-iOS לתוכנת פגסוס הפולשנית. ומהו הכלי שמאפשר לבדוק נוכחות של פגסוס על הטלפון הפרטי?

אמזון הגיבה בכך שסגרה שרתים הקשורים לפעילות הלא-חוקית שהופיעה בתחקיר ה"וושינגטון פוסט", אך כלל לא בטוח שהיו אלה שרתי NSO שנסגרו.

הסופר והעיתונאי לשעבר שי אספריל, שחשף את פעילות החברה בתחקיר מטלטל בעיתון "כלכליסט" בשנת 2012, מסביר מדוע אזהרות לעולם לא יהיו אפקטיביות כמו גילויים בדיעבד.

המירוץ לתיירות החלל

המירוץ לתיירות החלל הגיע לנקודת רתיחה בשבוע האחרון עם שיגורו של ג'ף בזוס וצוותו אל החלל בקפסולה בעלת חלונות גדולים במיוחד (לתיעוד המלא). מנצח אחד בנוקאאוט כנראה שאין כאן ומי שיוביל, יעשה זאת אולי בנקודות. התחרות הנמרצת מעלה את השאלה: היכן מתחיל החלל? והאם כל מטרתה היא אכן פיתוח ענף תיירות החלל, או שמא יש כאן אינטרסים שאפתניים יותר?

מה קרה ל-WeWork וכותרות נוספות ממוסף G

אדם נוימן ומסאיושי סאן דחפו את WeWork לגבהים חדשים כשאתגרו זה את זה לחשוב בגדול ולהמר על מיליארדים. כשיהחסים ביניהם נפרמו, כך קרה גם לחברה.

למה מנהלים שיודעים הכל הם סכנה לארגון - ומהו המחיר העצום ששילמה מיקרוסופט בתחום המובייל? ערן גפן על ההזדמנויות החדשות שטומנת התקופה הנוכחית לתרבות הניהולית של מיקרוסופט.

יותר מ- 50% נשים ושמונה אקזיטים בחצי שנה: מדור הברזייה מבקר במטבחון של פלטפורמת ההשקעות iAngles.

נטפליקס היא מדורת שבט החדשה

מדד המותגים השנתי של גלובס דירג את נטפליקס במקום הראשון זו השנה השנייה ברציפות. היכן ממוקמות השנה אפל, גוגל, אמזון, טסלה, סמסונג, Waze ומוביט? לדירוג המלא.

כיצד הפכה נטפליקס למדורת השבט החדשה למרות המחיר הגבוה, הביקורת על היעדר רגולציה והאשמות בשטחת תרבויות מקומיות? לארי טאנז, סגן נשיא לטלוויזיה גלובלית בחברה, מספר לגלובס על התוכניות של ענקית הסטרימינג.

המחבר של "הסטארט-אפ הרזה" התראיין ל"צוללת"

עשור מאז שפורסם, רב-המכר "הסטארט-אפ הרזה" עומד למבחן הזמן. המחבר אריק רייס מתראיין ל"גלובס", מחווה דעתו על בועת ההייטק הנוכחית ומחלק עצות ליזמים מתחילים. האזינו לפרק בפודקאסט "הצוללת".

מה מיוחד בתרבות המדע הישראלית?

איך נולד מחקר מאירוע "על האש", ומה עושים פוסט-דוקטורנטים ישראלים בהרווארד כדי להשיג יתרון על חבריהם? פרופ' גד יאיר, שחוקר את תרבות המדע הישראלית, מסביר מה מבחין אותה מתרבויות מדע אחרות. מבולגנים? חסרי היררכיה? לא כולם מסכימים שהמדענים הישראלים שונים מאחרים.

החיסון של המכון הביולוגי גורם למהומה

החיסון של המכון הביולוגי בנס ציונה מוסחר ללא מכרז ל-NRX, חברה אמריקאית עם פעילות בישראל ותעשיית הביומד הישראלית כמרקחה.

הנפקות בוול סטריט

בשליש הראשון של השנה גייסו חברות ספאק כמעט 100 מיליארד דולר. זה המון כסף שרק מחפש חברות להתמזג איתן. התוצאה היא לפעמים שווי מנופח ומחיקות כבדות של המניה כמו שקרה לכמה חברות ישראליות החודש. "אם אתה לא בשל להנפקה רגילה - אל תעשה קיצורי דרך," אומר אסף אייזנשטיין נשיא ומייסד-שותף בלושה שסירב להצעה מיזוג מצד חברה שכזאת.

האם כבר עברנו את השיא בטרנד ההנפקות? עם תחילת הרבעון השלישי נדרשו חברות טכנולוגיה ישראליות, כגון אאוטבריין, לעדכן את השווי שלהן ולהוריד את השווי אל פני המציאות. לא מדובר רק בחברות בתחום טכנולוגיות הפרסום, גם חברות תוכנה ארגונית כשירות (SaaS) קלאסיות, כמו קלטורה, הסתפקו בשווי נמוך משביקשו. מאז ההנפקה ירדה מניית קלטורה ב-2%, ומניית אאוטבריין ירדה בכחצי אחוז.

ולא רק המנפיקות הטריות, גם אלה שבחרו לצאת להנפקה במסגרת מיזוג עם חברת SPAC - איירון סורס, טאבולה ופיוניר - זכו לצניחה במחיר המניה. האם הן זכו לתמחור נדיב מדי?

השבוע ב"וול סטריט ג'ורנל"

בחברת Swimply, המכונה גם "Airbnb לבריכות", מדווחים על עלייה בביקושים בתקופת מגפת הקורונה. גם המחיר לכימיקלים לניקוי מי בריכות עלה בהתאם.

למה פוטר פפר, הרובוט דמוי האדם של סופטבנק כמעט מכל עבודה שקיבל, ואיך זה קשור לענף בתי הלוויות?

המחסור בשבבים מגיע ליצרניות הטלפונים החכמים. משלוחי מכשירים מתעכבים והמחירים עולים, בזמן שחברות מחפשות רכיבים. זמני ההמתנה בשרשראות אספקה נכנסים כעת לאזור הסכנה.

ומי עוד חזרה יחד עם הקורונה? זום שבה לכותרות כשהיא מבצעת את הרכישה הגדולה שלה, חברת Five9, תמורת 14.7 מיליארד דולר במטרה להעמיק את החדירה לשוק הארגוני.

עוד כתבות

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

זה לא מחיר חריג, אבל ב-200 אלף שקל, יש לרכב הזה תחרות לא קלה

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; בארה"ב לא יתקיים מסחר היום

מדד ניקיי נחלש ב-0.3%, מדד שנגחאי מוסיף 0.4%, מדד שנזן עולה ב-0.1% וההנג סנג מאבד 0.7% ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט ● מחירה של חבית מסוג ברנט יורד ב-0.3% ל-68.6 דולר

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן