גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההצעה הנמוכה שזכתה והקשר למועדון הלקוחות: הוט מובייל בדרך לידי דלק ישראל

הקבוצה שבשליטת להב אל.אר מסתמנת כמנצחת במרוץ לרכישת חברת הסלולר שמחזיקה בכ-15% מהשוק ● בכך היא עוקפת את פלאפון, חרף הצעה הנמוכה ב-400 מיליון שקל ● מה השיקולים שהכריעו, ולמה בדלק ישראל הצליחו היכן שנכשלו בפעמיים הקודמות?

פטריק דרהי, בעלי הוט מובייל, ואבי לוי, יו''ר דלק ישראל / צילום: Studio Alterego, יח''צ
פטריק דרהי, בעלי הוט מובייל, ואבי לוי, יו''ר דלק ישראל / צילום: Studio Alterego, יח''צ

בדרך לעסקה: דלק ישראל (שבשליטת להב אל.אר ואורי מנצור) צפויה לרכוש כנראה את חברת הסלולר הוט מובייל מידי קבוצת אלטיס, בתמורה ל-1.88 מיליארד שקל. דלק ישראל קיבלה תקופת בלעדיות בת 60 יום להשלים בדיקת נאותות, ובהנחה שזו תושלם בהצלחה, ייחתם ההסכם המחייב.

זאת, למרות שההצעה של דלק ישראל לא הייתה הגבוהה ביותר. פלאפון מקבוצת בזק, מתחרה של הוט מובייל, חתמה כבר לפני כחודשיים על מזכר הבנות לרכישת החברה ב-2.1 מיליארד שקל, ואתמול (א') הודיעה על שיפור ההצעה ל-2.3 מיליארד שקל, בכפוף לתנאים מסוימים ולקבלת בלעדיות.

מקבלן חשמל למיליארדר: איך הבעלים של אחת החברות הבולטות בתל אביב נותר אנונימי?
מאסון טבע לחוזי ענק: האנליסטים היו פסימיים, אבל המניה הזו הפכה לכוכבת

מה שהוביל לכך שההצעה הנבחרת היא זו של דלק ישראל, הנמוכה בכ-400 מיליון שקל מהצעתה של פלאפון, הוא ככל הנראה החשש של המוכרת, אלטיס של המיליארדר פטריק דרהי, מפני קשיים בקבלת אישור רשות התחרות להשלמת הרכישה בידי מתחרה גדולה, שתוביל להסתבכות בעסקה.

לפי הערכות, כיום סלקום מובילה את שוק הסלולר בישראל עם נתח של כ-32%, פלאפון ופרטנר עם נתח של כ-22% כל אחת, והוט מובייל מחזיקה בכ-14%-15% (היתר מוחזק על-ידי שחקנים קטנים בשוק, כדוגמת רמי לוי ו-019). לפי ההערכות, להוט מובייל יש כ-2 מיליון מנויים ומכירות של מעל 1.5 מיליארד שקל בשנה.

החשש אצל אלטיס הוא שרכישת הוט מובייל על-ידי פלאפון תתפרש כפגיעה בתחרות ולכן לא תאושר, אם כי נראה שבפלאפון האמינו ביכולתם להשיג אישור כזה. זאת על בסיס תקדימים בחו"ל, שם מיזוגים בשוק התקשורת אושרו בשנים האחרונות תוך הצבת תנאים מצד הרגולטור - כמו השקעה בפריסת רשתות מתקדמות.

אגב, גם דלק ישראל העלתה את ההצעה המקורית שלה, מ-1.8 מיליארד שקל ל-1.88 מיליארד שקל, ובכך עקפה הצעה נוספת, של קבוצה שמוביל גיל שרון, לשעבר יו"ר בזק, עם גופים מוסדיים, שלפי הערכות הצעתה המעודכנת הייתה 1.8 מיליארד שקל.

למה הוט מובייל עומדת למכירה?

הוט מובייל מהווה חלק מחברת התקשורת הישראלית הוט, שנמצאת בשליטת קבוצת התקשורת עתירת החובות אלטיס של פטריק דרהי.

דרהי נולד במרוקו למשפחה יהודית, עבר כנער עם משפחתו לצרפת, שם למד הנדסה והחל לעבוד בחברת פיליפס. בשלב מסוים הוא החליט לצאת לדרך עצמאית והקים חברת כבלים, שאותה מכר בתקופת בועת הדוט.קום. בהמשך הקים את קבוצת אלטיס והחל לרכוש באמצעותה חברות כבלים אירופיות, והתרחב בהמשך לחברות תקשורת נוספות באירופה ובארה"ב.

על רקע המינוף הגבוה שבו נתונה כיום קבוצת אלטיס, היא פועלת לממש נכסים, וכך למשל היא מכרה ב-2024 את חברת Teads מתחום הפרסום הדיגיטלי לאאוטבריין הישראלית, בעסקה של כ-900 מיליון דולר. למעשה, אלטיס העמידה את קבוצת הוט כולה על המדף, ובסופו של דבר הוחלט למכור את הוט מובייל בנפרד מתוכה.

בסוף הרבעון השלישי, היקף החוב של אלטיס אינטרנשיונל (שהוט היא חלק ממנה) עמד על 8.05 מיליארד דולר. חלק נכבד ממנו יעמוד לפירעון במהלך 2027 (ב-2026 היקף הפירעון נמוך), כך שהרצון שלה למכור את הוט מובייל מגיע על רקע זה.

התחרות הצמודה מול פלאפון

בפלאפון, סביר להניח, ראו ברכישת הוט מובייל הוצאת מתחרה מהשוק, בפרט כזו שנחשבת לשחקנית של מחיר, התורמת להורדת מחירים בשוק המקומי. בפלאפון העריכו כנראה שיוכלו לנצל סינרגיות וליהנות מהשילוב בין החברות - לדוגמה, על-ידי שילוב רשת הוט עם זו של פלאפון.

בדלק ישראל המוטיבציה לרכישה מגיעה מכיוון שונה. החברה, שמוחזקת על-ידי להב אל.אר הציבורית, איש העסקים אורי מנצור וקבוצת דלק של יצחק תשובה, מפעילה תחנות דלק ורשת חנויות נוחות. החברה, שאותה מוביל בעל השליטה בלהב, אבי לוי, מבקשת כבר תקופה להתרחב ולבנות פעילות צרכנית אסטרטגית נוספת, ובעבר התמודדה על רכישת השליטה בשופרסל ובמכרז לרכישת הדואר, אך בשניהם לא נחלה הצלחה.

דלק ישראל מזהה בהוט מובייל בפרט, ובענף התקשורת בכלל, הזדמנויות סינרגטיות, ולדוגמה, היא תוכל למכור ציוד קצה כמו מכשירים סלולריים ברשת חנויות הנוחות שלה, המונה 220 חנויות, וכן תוכל למנף את פעילות מועדון הלקוחות שיש לה.

הנגיסה בשוק הסלולר, בייחוד בחברה כמו הוט מובייל, שלה קרוב ל-2 מיליון מנויים, עם מחזור בגובה של כחצי מיליארד שקל בשנה ממכירת טלפונים וציוד קצה, היא תוספת גדולה ליכולות הפיננסיות של החברה, שכיום מגלגלת כ-11 מיליארד שקל בשנה משלל פעילויותיה, ולמצבת כוח-האדם שלה.

גורמים בלהב אל.אר מציינים בשיחה עם גלובס כי רכישת הוט מובייל צפויה להכניס אותה לשוק תחרותי, אך רווחי מאוד, בעולמות התקשורת.

בפלאפון, לעומת זאת, סבורים באופן צפוי כי ההצעה שלהם היא הטובה ביותר לשוק התקשורת המקומי מבחינה אסטרטגית, וגם אם ההצעה של דלק היא זו שתתקבל, עדיין נותרת השאלה מהיכן תוחזר ההשקעה - כאשר במקרה של פלאפון, התשובה ברורה יותר.

שוק הסלולר שוב קוסם למשקיעים

שוק הסלולר המקומי נמצא במגמת התייצבות אחרי שנים קשות, מאז "המפץ הגדול" בשוק וכניסת שחקנים רבים בעשור הקודם. בשנים האחרונות חברות התקשורת הפועלות בשוק הצליחו להתייעל ולשפר את שולי הרווח שלהן, והמחירים חזרו לעלות אחרי שנות השחיקה. יחד עם זאת, מחירי הסלולר בישראל עדיין נחשבים נמוכים יחסית לעולם.

בד-בבד, שוק התקשורת המקומי משך משקיעים חדשים בשנים האחרונות, שקנו במחירי שפל ובהמשך ראו רווחים גבוהים מהשקעתם; כך במקרה של קרן פורטיסימו, בראשות יובל כהן, שרכשה את השליטה בסלקום; ושל קבוצת אמפיסה, בראשות שלמה רודב ואבי גבאי, שהשתלטה על המתחרה פרטנר. בבזק, החברה-האם של פלאפון, נהנו לאחרונה קרן סרצ'לייט ודוד פורר מאקזיט מוצלח של מיליארדים, וכיום החברה נסחרת ללא גרעין שליטה.

ביטוי למומנטום החיובי בענף ניתן לראות גם במניות החברות. כך למשל, בשנה האחרונה קפצה מניית סלקום בקרוב ל-50%, ומניית פרטנר במעל 35%.

האם הפעם דלק ישראל תשלים רכישה גדולה?

כאמור, עבור דלק ישראל מדובר במהלך נוסף לרכישת זרוע פעילות מרכזית, לאחר שבשנים האחרונות ניסתה, ללא הצלחה, לרכוש את השליטה בשופרסל ובדואר.

במכרז על הפרטת הדואר היא ניגשה יחד עם רמי לוי והפסידה לחברת מילגם, ובשופרסל היא ביקשה להפוך לבעלת המניות הגדולה לפני כניסת האחים אמיר להשקעה, והעסקה נדחתה על-ידי הגופים המוסדיים.

בראיון לגלובס אמר לאחרונה אבי לוי, יו"ר ובעל השליטה בלהב אל.אר, כי "עם שופרסל ודואר ישראל זה לא צלח, יכול להיות שאנחנו מצטערים, אבל ממשיכים קדימה. בהחלט מדובר במהלכים שמעידים על היכולות שלנו, על הפעילות של החברה וגם לאן אנחנו מסתכלים וחותרים".

לשאלה באותו ראיון אם דלק ישראל תתמודד על עסקאות גדולות נוספות, הוא השיב: "אנחנו לא בוחלים בשום דבר. אנחנו יודעים לעשות עסקאות קטנות וגדולות. כיום אנחנו מאוד מוכרים, כך שכמעט אין עסקה בשוק שלא מציעים לנו, ואנחנו יושבים ובוחנים ועושים את זה בצורה שמרנית מאוד".

לצד פעילות הליבה בתחומי תחנות הדלק, יש לדלק ישראל החזקות נוספות בתחום הקמעונאות - רשת המזון המהיר ברגר קינג, קפה ג'ו, חנויות הנוחות של מנטה ורשת מועדוני זאפה.

לפי מקורבים לחברה, לרכישת הוט מובייל לא צפויה להיות השפעה על המחירים לצרכן ברשתות שבשליטתה, וצירופה הצפוי של חברת הסלולר לפורטפוליו העסקים שלה יהיה הזדמנות להרחיב את מועדון הלקוחות של הקבוצה.

בין היתר מתכננים שם כי מצטרפים למועדון הלקוחות יוכלו לקבל בעתיד מבצעים או הנחות מסוימות אם יהיו לקוחות הוט מובייל בסלולר. עם זאת, חשוב לציין כי דברים אלה עדיין תלויים במגוון משתנים, ובעיקר בהשלמת העסקה לרכישת הוט מובייל ב-60 הימים הקרובים.

עוד כתבות

המגדלים בכיכר המדינה. / צילום: מאיה לוין

כיכר המדינה: לא נוספו זכויות בנייה, אך הדיירים ישלמו היטל השבחה

שופט בית המשפט לעניינים מינהליים פסק כי תוכנית ביטול מנהרת כיכר המדינה בת"א, שלא הוסיפה זכויות משמעותיות, העלתה את שווי הקרקע בכיכר, ובעליה ייאלצו לשלם היטל השבחה

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

מי יהיה המדד הבא בבורסת ת"א שיחצה את רף ה־4,000 נקודות?

השווקים יגיבו למתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן, כמו גם למכסים החדשים שהטיל טראמפ על שמונה מדינות בנאט"ו ● המעבר לימי הפעילות החדשים של הבורסה בת"א מקפיץ את מחזורי המסחר ● אלביט וטאואר הדואליות צפויות לעלות בפתיחה ● מדד המחירים לצרכן הצביע על התייקרות מפתיעה במחירי הטיסות לחו"ל ● וגם: האם 2026 תהיה השנה של המניות הקטנות בוול סטריט? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר 

בורסת תל אביב / צילום: איל יצהר

הבורסה בתל אביב ננעלה באדום; מניות הבנייה נפלו, הביטחוניות זינקו במעל 3%

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3% ● נקסט ויז'ן זינקה במעל 7%, לאחר שהודיעה כי קיבלה הזמנה של כ-60 מיליון דולר ● דלק ישראל בדרך להשתלט על הוט מובייל ● מנכ"לית הולמס פלייס תרכוש ממור מניות ב-51 מיליון שקל ● ניגוד עניינים? טראמפ רכש אג"ח של נטפליקס ווורנר ברדרס ● ה"מופלאה" שתזנק ב-30% ועוד שתיים: בכירי האנליסטים ממליצים על שלוש מניות ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט בשל "יום מרטין לותר קינג"

קרן שתוי, מנכ''לית קבוצת הולמס פלייס / צילום: יוני רייף

מהלך הבעת האמון החריג של מנכ"לית הולמס פלייס: רוכשת מניות תמורת 51 מיליון שקל

קרן שתוי, המשמשת כמנכ"לית הולמס פלייס, רוכשת מחברת הגמל של מור 7.5 מיליון מניות של רשת מועדוני הכושר ● היא תשלם מכיסה 6 מליון שקל, והתשלום הנוסף יבוצע באמצעות הלוואת נון-ריקורס שתצמצם עבורה את הסיכון ● בשנה האחרונה עלתה מניית הולמס פלייס ב-20%, והרשת נסחרת לפי שווי שוק של כ-690 מיליון שקל

אורמת טכנולוגיות / צילום: איל יצהר

מאסון טבע לחוזי ענק: האנליסטים היו פסימיים, אבל המניה הזו הפכה לכוכבת

בשנת 2018 התפרצות הר געש איימה על אחת מתחנות הכוח המרכזיות של אורמת ● אבל אז היא קדחה בבזלת, הפכה את האסון למנוע צמיחה ונכנסה בגדול לשוק הדאטה סנטרים ● כעת, עם שני חוזי ענק בשבוע ותשואה של 75% בשנה, עולה השאלה האם היא מצדיקה את המחיר? ● ניתוח חברה, מדור חדש

יו''ר רשות ני''ע ספי זינגר ומנכ''ל הבורסה איתי בן זאב, לצד יו''ר ה-SEC פול אטקינס, בטקס פתיחת המסחר בתל אביב, הבוקר (ו') / צילום: דרור סיתהכל

הקלות לישראליות ורפורמה בדיווחים: יו"ר SEC אותת מתל אביב על שינוי כיוון

בביקור בישראל שלח פול אטקינס, יו"ר רשות ני"ע האמריקאית, מסר מרגיע לישראליות שנסחרות בארה"ב ושיתף בתוכניות להפחתה בדיווחי חברות ועידוד השקעות אלטרנטיביות ● אטקינס אינו נלהב מהטלת קנסות על תאגידים, וסירב להתחייב כי יגן על עצמאות SEC מפני טראמפ

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

מתקרב הדד-ליין לאישור תקציב המדינה: הוגש לכנסת באיחור וללא רוב מובטח

בממשלה התעכבו עד כה בהגשת התקציב החדש לרשות המחוקקת, בעיקר מחשש שלא יימצא לו רוב בכנסת ● מערכת הביטחון תוקצבה ב-112 מיליארד שקל, וקיים חשש באוצר שהצבא לא יעמוד במסגרות שהוקצו לו

מנכ''ל קרן מנור אוורגרין, אבי אורטל / צילום: אורן דאי

שניב מציגה: הפספוס של סנו, הרווח של משפחת ברנט

בעלי השליטה בחברת הנייר ומוצרי הניקיון במו"מ למכירת מניותיהם לפי 485 מיליון שקל – לאחר שב-2008 רכשו את מניות סנו בחברה לפי 60 מיליון שקל בלבד

נושאת המטוסים הרי טרומן / צילום: דוברות צי ארה''ב

הערכה במערכת הביטחון: תקיפה אמריקאית באיראן - על השולחן

מערכת הביטחון התריעה בימים האחרונים בפני הדרג המדיני שיש עלייה במוטיבציה של חמאס להשתקם ולתכנן מתקפה נגד צה"ל ● בצל ההיערכות לתקיפה באיראן: ארה"ב מגבירה את צבירת הכוחות במזרח התיכון, בצה"ל מעבים את מערך ההגנה ● לשכת נתניהו גינתה, אך בפועל ישראל הכירה וגם בדקה את שמות המועמדים של טראמפ לוועד המנהל של עזה ● מתווה ההטבות למילואימניקים לשנת 2026 אושר בוועדת השרים ● עדכונים שוטפים

שר הכלכלה ניר ברקת ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

ברקת מקדם: מסלול עוקף אוצר וועדת כספים בנושא היטלי ההיצף

שר הכלכלה ניר ברקת פנה לוועדת הכספים בבקשה לשנות את התהליך להטלת היטלי היצף, במטרה לעקוף את משרד האוצר ● הסיבה לפנייה נובעת מכך ששר האוצר בלם את היטלי ההיצף שיזם שר הכלכלה על קנאביס מקנדה ועל אלומיניום מסין

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מקבלן חשמל למיליארדר: איך הבעלים של אחת החברות הבולטות בת"א נותר אנונימי?

צבי לוי, בעל השליטה ביצרנית המרעומים ארית, הפך השקעה של 14 מיליון שקל לפני שני עשורים לכזו ששווה מיליארדים ומימש בשבוע שעבר חלק מההחזקה תמורת כ־400 מיליון שקל ● ועדיין הוא שומר על אנונימיות כמעט מוחלטת, ואפילו תמונה שלו ברשת קשה למצוא

אסדת הקידוח מול חופי לימסול / צילום: Shutterstock, Andriy Markov

ישראל וקפריסין לקראת הסכם על מאגר הגז המשותף

משרד האנרגיה מאיץ את המגעים לפתרון המחלוקת על מאגר הגז המשותף, לאחר שנים של מבוי סתום ● המטרה: גיבוש טיוטת הסכם סופית כבר השבוע ● החשש: הסכם עלול להגביר את המתיחות האזורית עם טורקיה - שלא מכירה בגבולות הימיים של קפריסין

פרויקט של אאורה בטבריה. 780 יחידות דיור במקום 84 / הדמיה: מילוסלבסקי אדריכלים

ההתחדשות העירונית מגיעה לפריפריה. האם הפרויקטים באמת ייצאו לפועל?

בשורת ערי פריפריה אושרו לראשונה תוכניות נרחבות להתחדשות עירונית ● אולם המכפילים הגבוהים הנדרשים לרווחיות מעוררים שאלה סביב היכולת של הערים לקלוט את תוספת האוכלוסייה - וסביב הסיכוי שהפרויקטים אכן יתממשו, כשאפילו במרכז קשה כיום להוציא פרויקטים בפועל

אבי לוי, יו''ר דלק ישראל / צילום: יח''צ

בדרך לעסקה: דלק ישראל צפויה לרכוש את הוט מובייל ב-1.88 מיליארד שקל

דלק ישראל קיבלה תקופת בלעדיות בת 60 יום להשלים בדיקת נאותות, ובהנחה שתושלם בהצלחה, ייחתם ההסכם המחייב מול אלטיס ● אתמול הגישה פלאפון הצעה משודרגת לרכישת הוט מובייל תמורת 2.3 מיליארד שקל, אך ככל הנראה באלטיס העריכו כי פלאפון תתקשה להשיג את האישורים הרגולטוריים להשלמת העסקה

אשפוזי בית במקום אשפוזים בבתי החולים / צילום: Shutterstock

באוצר מתכננים: תמריצים בעשרות מיליוני שקלים לבתי חולים שיעבירו מטופלים לאשפוזי בית

רפורמה של עשרות מיליוני שקלים בחוק ההסדרים מנסה להפחית עומס במחלקות הפנימיות: משרדי האוצר והבריאות יציעו לבתי החולים "דמי תיווך" או הסבת מיטות לאשפוז ביתי ● האם המודל החדש יצליח לשכנע את המנהלים לוותר על המטופלים במסדרון לטובת טיפול מרחוק?

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

קבוצת דלק מציגה את התמלוגים ממאגר לוויתן: 822 מיליון דולר

מדובר בשווי המהוון של התמלוגים שקבוצת דלק תקבל מההכנסות מהפקת הגז בלוויתן, דבר שצפוי להוסיף לה הכנסה משמעותית החל מהשנה הקרובה ● הערכת השווי המפורשת מבוססת על התמלוגים הישירים שהקבוצה תקבל ממאגר לוויתן

סטארט־אפים שגייסו באופוריה של תחילת העשור, שילמו את המחיר ב־2025 / איור: גיל ג'יבלי

בקיזוז וויז: אלה התשואות האמיתיות של ההייטק הישראלי

מחקר של IVC ולאומיטק מגלה כי לצד סכומי העתק בהם נמכרו חברות סייבר כמו וויז, חברות שנחשבו למבטיחות בעבר נמכרו השנה במכירת חיסול ● זאת לאחר שהן לא הצליחו לצמוח במהירות ולהשיג תשואה מבוקשת לבעלי המניות ●​ עלייה נרשמה בהיקף האקזיטים הכולל

ריק ריידר, מבכירי בלקרוק, וג'רום פאוול, יו''ר הפד היוצא / צילום: ap, Jacquelyn Martin,  Richard Drew

מאבק הירושה על תפקיד יו"ר הפדרל ריזרב עולה מדרגה ומאיים על הדולר

המרוץ להחלפת פאוול מתכנס לארבעה מועמדים סופיים, כשריק ריידר מסתמן כפייבוריט ● ריידר, מנהל השקעות מוערך, נחשב כמי שצפוי לצלוח את משוכת הסנאט ללא קושי ● זאת בשעה שסוגיות יוקר המחיה, הריבית ושער הדולר ממשיכות להכביד על הכלכלה האמריקאית

אורי יהודאי / צילום: סיון פרג'

אורי יהודאי, יו"ר רפא: "ניקח את תרימה לחו"ל, ואז היא תוכל להרוויח"

תרימה הוקמה ב-1935 ע"י חיים ויצמן, הנשיא הראשון של ישראל, וכעת היא צפויה להירכש תמורת 45 מיליון שקל ● בתחילת השנה שעברה נבחנה אפשרות למכור את תרימה לכצט שבבעלות קרן פורטיסימו, אך בסופו של דבר העסקה לא יצאה לפועל

רמי לוי / צילום: יונתן בלום

הישורת האחרונה בהנפקת הנדל"ן של רמי לוי: הבעלים "ויתר" על 360 מיליון שקל

לאחר כמעט חמישה חודשי מגעים, "כופפו" הגופים המוסדיים את רמי לוי, שנאלץ להפחית את השווי ואת היקף הגיוס של זרוע הנכסים שלו ● כן ייאלץ לוותר על חלוקת מחצית מכספי ההנפקה כדיבידנד ● לאחר ההנפקה יוכפל שכרם של לוי ומנכ"ל חברת הנדל"ן המניב