גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בצורת בשוק ההנפקות: "חברות נדרשות לקצץ רבע מהשווי המבוקש"

היובש שחזר לשוק הראשוני בת"א הוביל לכך שגם חברות רווחיות וסולידיות עצרו ואף עלולות לגנוז את תוכניות ההנפקה שלהן ● פעיל בשוק: "נוצר פער גדול מדי בין השווי שבעלי השליטה רצו להנפיק לפיו לזה שהשוק מוכן לקבל כיום"

חברות רבות שרצו להנפיק ''יושבות על הגדר'' עד שוך הסערה בשווקים / צילום: Shutterstock
חברות רבות שרצו להנפיק ''יושבות על הגדר'' עד שוך הסערה בשווקים / צילום: Shutterstock

אחרי שנתיים אינטנסיביות שבהן עבדה מכונת ההנפקות בת"א במלוא המרץ והביאה עשרות חברות חדשות לבורסה המקומית, היא עצרה בחודשים האחרונים בחריקת בלמים. סיבות לא חסרות, אך נראה כי הנפילות בשווקים הגלובליים שהגיעו על רקע העלאות הריבית, הן הגורם המרכזי לשיתוק שאחז לאחרונה בשוק הראשוני, ומאיים להחזיר אותו לתקופת הבצורת שאפיינה אותו בעשור הקודם. המהלומות שספג לאחרונה שוק המניות, "מדכאות" את התאבון של הגופים המוסדיים להסתכן ולהשקיע במניותיהן של חברות חדשות.

הנפקת ERN מתעכבת, וגם בונוס של כ-10 מיליון שקל למנכ"ל פרמינגר
המהלך שחסך למשפחת אביב את ההתמקחות עם המוסדיים 

לאווירה העכורה השוררת בשוק, ניתן להוסיף את גל ההנפקות הצולע של השנים 2020-2021, שהביא לבורסה בת"א עשרות חברות טכנולוגיה שמכרו חלומות, לעיתים לצד הערות "עסק חי" בדוחותיהן הכספיים, ובפועל הסבו למשקיעים הפסדים של 50% ויותר על השקעתם.

משקיעי הון סיכון מייעצים לסטארט־אפים כיצד לשרוד | וול סטריט ג'ורנל 
החברות הישראליות שבוחרות להנפיק בניו יורק למרות הסערה בשווקים
הפרשן הכלכלי הבכיר של CNN בטוח: "בעוד שנה נהיה במיתון" | ראיון
איך שורדים את הסערה בשוק המניות? | וול סטריט ג'ורנל

עד כמה התקרר שוק ההנפקות יעידו המספרים: מתחילת 2021 הונפקו רק שמונה חברות חדשות בת"א, בעוד שבמחצית הראשונה אשתקד הצטרפו לבורסה 63 חברות חדשות בדרך של הנפקה ראשונית (IP0), כאשר ברקע נמצאות כאמור התשואות השליליות בשוק המניות בארץ ובעיקר בארה"ב.

הבצורת שנכפתה על השוק הראשוני מובילה לכך שגם חברות רווחיות וסולידיות עצרו ואף עלולות לדחות או לגנוז את תוכניות ההנפקה שלהן. מדובר בחברות הנחשבות לאיכותיות והפועלות בתחומים כמו אשראי חוץ בנקאי, תעשייה, מחשוב ומסחר, שבינתיים יושבות "על הגדר" לנוכח תנאים השוק המתקררים.

 

עם אלו ניתן למנות את חברת הסליקה ERN, בינת מערכות מחשבים, רשת האופנה אורבניקה, ויצרנית מוצרי הפלסטיק חוליות שהגישו טיוטות תשקיף, לצד חברות כמו יצרנית הציוד הרפואי סימפליויה, רשת המחשבים KSP ויצרנית תרכובות המזון גלעם שטרם פרסמו טיוטה שכזאת.

סניף של  רשת KSP / צילום: איל יצהר

"המצב כיום הוא שרוד שואו של חברה חדשה בשוק מתחיל בקיצוץ של רבע מהשווי המבוקש", אומר אחד החתמים הותיקים בענף. "נוצר כאן תהליך הטמעה אצל חלק מבעלי השליטה שמבינים שהשוק השתנה, שהתמחור שיוכלו להשיג הוא נגזרת של שווי חברות שכבר נסחרות בשווקים. הטובים יצליחו לצלוח ולהיכנס בסוף לבורסה, האחרים יראו את התשקיף שלהם נקבר עמוק במגירה".

לדבריו, "בחלק מהמקרים נוצר פער גדול מדי בין השווי שבעלי השליטה רצו להנפיק לפיו לפני שלושה וארבעה חודשים, לשווי הנוכחי שהמשקיעים המוסדיים מוכנים לקבל כיום והקיצוץ הנדרש בשווי עמוק ומהיר מכדי שהם יוכלו לעכל". עם זאת, הוא מדגיש, כי הכל תלוי במחיר ונכונות של בעלי השליטה להתגמש במחיר בהתאם לדרישות השוק עשויה להוביל להשלמת ההנפקה.

ווליו בייס חיתום מובילה ארבע הנפקות

אחת החברות שנמצאת בהליך הנפקה זה זמן היא חברת סליקת הצ'קים ERN שפרסמה טיוטת תשקיף ראשונה בסוף מרץ, לפני שתנאי השוק התקררו במפתיע. מבנה ההחזקות ההיסטורי בחברה אמור להשתנות במסגרת ההנפקה, כך שמשפחת נתנזון, המייסדת, תעביר את השליטה ב-ERN לקבוצת הביטוח מנורה מבטחים .

ההערכות בשוק הן ש-ERN עשויה בסופו של יום להשלים את ההנפקה, גם בשל זהות בעלת הבית החדשה - מנורה מבטחים, חברת ביטוח מהגדולות במשק, וגם בזכות עסקה שבה נכנס בנק לאומי כשותף בחברה הבת (מימון בקליק). עם זאת, באשר לשווי המבוקש שהוזכר בהתחלת הרוד שואו, ברמה של 900-800 מיליון שקל, הוא נאמד כעת בשוק בכ-600 מיליון שקל "בלבד".

חברת חיתום שעדיין מאמינה כנראה בשוק ההנפקות הראשוניות, למרות הקיפאון שנכפה עליו לאחרונה, היא זו שמנהל בית ההשקעות ווליו בייס, שבשליטת ויקטור שמריך ועידו נויברגר. ווליו בייס חיתום מובילה כיום לא פחות מארבע חברות שונות להנפקה ראשונית בבורסה בת"א. עם אלו נמנית חברת חוליות, המתמחה במוצרי פלסטיק מתוחכמים לתעשייה, ששואפת לקבל בהנפקתה שווי של 800 מיליון שקל. החברה הנמצאת בבעלות קיבוץ שדה נחמיה וקרן טנא סיימה את 2021 עם הכנסות של 430 מיליון שקל ו- EBITDA (רווח תפעולי לפני פחת והפחתות) של 90 מיליון שקל, נתונים שבימים כתיקונם היו מובילים לביקושים חזקים בקרב המוסדיים. כעת, כך נראה, יידרשו בעלי הבית בחברה הצומחת לקיצוץ משמעותי בשווייה.

מפעל חוליות בשדה נחמיה / צילום: אתר החברה

סטורנקסט: ההנפקה מתקשה להתקדם

הנפקה אחרת מבית ווליו בייס, שככל הידוע מתקשה להתקדם לאחר טיוטת התשקיף שפרסמה, היא זו של חברת סטורנקסט הפועלת לניתוח מידע עסקי בענף הקמעונאות ומבקשת להנפיק לפי שווי של 200 מיליון שקל. לחברה בעלי מניות מוכרים, בהם נויברגר ושמריך עצמם, לצד איש העסקים דני רימוני ומנהלי החברה בעבר ובהווה. סטורנקסט סיכמה את השנה שעברה עם הכנסות של 65 מיליון שקל וזינוק של יותר מ-60% ברווח הנקי ל-11.5 מיליון שקל, אך היותה חברה קטנה יחסית עלולה להקשות עליה.

חברה גדולה בהרבה שמבקשת להנפיק בת"א היא רשת האופנה המוזלת אורבניקה (פאלו ריטייל בשמה הרשמי), הנמצאת בשליטת חברת האופנה קסטרו . אורבניקה הפועלת באמצעות 17 סניפים, רשמה הכנסות של 338 מיליון שקל אשתקד והציגה רווח נקי של 34 מיליון שקל.

רשת אורבניקה / צילום: מארק פלר

אינדיקציה מסוימת לשווי שאליו שואפים בעלי אורבניקה בהנפקה ניתנה בעסקה שבה השקיעה ברשת לאחרונה חברת שידורי הטלוויזיה קשת לפי שווי של 1.2 מיליארד שקל, עם הזרמה של 60 מיליון שקל באמצעות מתן "זמן אוויר" לפרסומות כנגד 5% מהמניות. לא מדובר בכסף אמיתי שנכנס לחברה, ולפי הערכות בשוק השווי שבו ניתן יהיה להוציא את הנפקתה לפועל לא יעלה על כ-700 מיליון שקל .

מי שהקדימה את אורבניקה היא חברת בינת תקשורת מחשבים, של יהודה ונאוה זיסאפל, שפרסמה לפני שבועיים טיוטת תשקיף ציבורית ראשונה. בינת עוסקת באינטגרציה של טכנולוגיות מידע ומכוונת לשווי של 800 מיליון שקל, והיא נחשבת לחברה טכנולוגית ותיקה וסולידית. המכירות שלה אשתקד חצו את רף 1.2 מיליארד השקלים והרווח המיוחס לבעלי המניות הסתכם ב-42.5 מיליון שקל. החברה שהוקמה בשנת 1975 פועלת בפרויקטים השונים שבהם היא מעורבת עם הגופים הגדולים במשק, בהם נמל דרום ודואר ישראל.

סימפליויה: שואפת לשווי של מעל מיליארד ש'

עוד חברה הנמצאת בתהליך הנפקה ופועלת בתחום ניכיון הצ'קים היא שלניר, שהוקמה על-ידי שני גיסים מרעננה, להב שדה וניר שושני. מדובר בחברה קטנה שרוצה להנפיק לפי שווי של 90 מיליון שקל, ועם זאת מדובר בפעילות עסקית ותיקה בתחומה שהחלה בשנת 1993. החברה סיימה את 2021 עם הכנסות של 10 מיליון שקל ורווח נקי של 3.3 מיליון שקל, שמשקף זינוק של 47% בתוך שנה. אלא שלנוכח השוק המתקרר והריבית המטפסת, שדה ושושני יצטרכו כנראה לקחת אוויר ולהמתין לעמדת זינוק טובה יותר.

עם החברות שמקדמות הנפקה אך טרם פרסמו טיוטת תשקיף ציבורית, נמצאת סימפליויה, שהיא למעשה מפעל טבע-מיגדה מקריית שמונה שנרכש על-ידי קרן פימי של ישי דוידי. המפעל נרכש במאי 2019 כאשר טבע הייתה במצוקת מזומנים לנוכח משבר החובות שלה, והוא עוסק בייצור מכשור רפואי להגנה מפני חומרים מסוכנים.

מאז, הכניסה פימי את לאומי פרטנרס וחברת הפניקס כשותפים בסימפליויה לפי שווי גבוה בהרבה, והרחיבה את פעילות החברה תוך כדי ביצוע רכישות נוספות, כך שבהנפקה היא שואפת לשווי של מעל מיליארד שקל. יו"ר החברה ובעל מניות בה הוא אורי יהודאי, מנכ"ל פרוטרום לשעבר.

עוד כתבות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

פלסטינים עוזבים את מזרח רפיח לאחר קריאות צה''ל להתפנות מהאזור / צילום: Reuters, Hatem Khaled

בכיר בחמאס לרויטרס: פינוי רפיח מצד ישראל הוא "הסלמה מסוכנת"

גורם ישראלי בכיר ל"ניו יורק טיימס": "היינו קרובים לעסקה, חמאס הקשיח עמדות - בגלל נתניהו"; לשכת רה"מ בתגובה: "שקר מוחלט" • דיווח: התקדמות בדרך להקמת כוח שמירת שלום ערבי בעזה • אחרי תקיפה בעומק לבנון: אזעקות בגולן ובגליל העליון • לקראת פעולה: צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

ההפגנות בקמפוסים בארצות הברית העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות