גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בתום יום תנודתי, בורסת ת"א ננעלה בירידות קלות

ת"א 35 ירד ב-0.1%, מדד הביטוח עלה ב-0.8% ● נתניהו צפוי לקיים הערב מסיבת עיתונאים כלכלית בניסיון להרגיע את הרוחות במשק ● תדיראן זינקה בכ-6% לאחר שהודיעה כי תיכנס לתחום קירור חוות השרתים ● האינפלציה בישראל נכנסה לראשונה מזה שנה לטווח היעד של בנק ישראל ● מחר בארה"ב תתקיים החלטת הריבית שהשוק מחכה לה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock
בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

17:30

יום תנודתי מאד עבר על הבורסה המקומית - לאחר שנאום נתניהו, שהזהיר אתמול מבידוד מדיני של תעשיית הנשק הישראלית, והדיווחים מהבוקר על תמרון קרקעי לתוך העיר עזה, הביאו לירידות חדות אתמול וברוב יום המסחר, לקראת הנעילה, המדדים עברו בחלקם לעליות אך המסחר ננעל לבסוף בירידות קלות - מדד ת"א ירד ב-0.1%, ומדד ת"א 90 ב-1%. את הירידות הובילו מניות הנדל"ן שירדו ב-1.3% ומניות התקשורת והטכנולוגיה שירדו ב-1.5%. לעומת זאת המדד הענפי היחיד שהיה ירוק היום הוא מדד הביטוח שעלה ב-0.8% ומחק ירידה מוקדמת של 3.8%.

בנוסף לכך, בחדר העסקאות של אינטראקטיב ישראל מציינים כי מאז נאום "הספרטה" של ראש הממשלה בנימין נתניהו אמש, נרשמה עלייה חדה של כ-25% בפעילות המשקיעים. הנתונים משקפים גם גידול משמעותי בפתיחת חשבונות מסחר חדשים וגם עלייה בפעילות של לקוחות קיימים.

ראש הממשלה בנימין נתניהו צפוי לקיים הערב מסיבת עיתונאים כלכלית בניסיון להרגיע את הרוחות במשק. זאת אחרי שנאום "ספרטה" שנשא אתמול גרם לירידות בנעילת המסחר והוביל לירידות חדות של מעל 2% בפתיחת המסחר הבוקר. עם זאת, מאז פתיחת המסחר הירידות נמחקו.

על אף שנתניהו סייג את דבריו, הירידות בבורסה הגיעו הבוקר בצל החשש עליו הצביע ראש הממשלה מפני בידוד גובר של התעשייה המקומית. "נצטרך יותר ויותר להסתגל לכלכלה עם סממנים אוטרקיים... אנחנו יכולים למצוא את עצמנו במצב שבו תעשיות הנשק שלנו יהיו חסומות. אנחנו נצטרך לפתח פה תעשיות נשק. אנחנו נצטרך להיות אתונה וסופר ספרטה. אין לנו ברירה", אמר נתניהו אתמול בכנס של החשב הכללי בירושלים.

למרות דבריו החריפים של נתניהו, בשוק מציינים כי נאומו אינו הגורם המשפיע היחיד על המדדים, והוא מצטרף גם לדיווחים על העמקת התמרון בעזה ולפרסום נתוני מדד המחירים לצרכן אתמול. "המשקיעים מפנימים שהאירוע מתארך - ולא רק שהוא מתארך, הוא גם מסתבך. המדד אומנם יצא בהתאם לצפי, אך מלמד שהאינפלציה קיימת, ויש לזה השלכות. כל הדברים הללו מביאים למימושים בשוק. אבל צריך לשים את הדברים בפרופורציות. למרות הכול, השוק פה לא נופל בינתיים", מסביר גורם בשוק.

16:50

בריינסוויי שעוסקת בטיפול מתקדם ולא פולשני בהפרעות מוחיות עולה במעל 4%, החברה דיווחה היום שמינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) אישר את הרחבת פרוטוקולי הטיפול של מערכת Deep TMS™ של החברה, להכללת פרוטוקול מואץ לטיפול בחולים עם דיכאון מג'ורי (MDD) לרבות חולים עם תסמיני חרדה נלווים.

15:45

הטלטלה שאחזה בשוק ב-24 השעות האחרונות בעקבות נאום "ספרטה" של נתניהו שככה מעט והשוק נסחר כעת בירידות מתונות - מדד ת"א 35 יורד ב-0.3%, כך גם מדד הבנקים, המדד הירוק היחיד כעת הוא מדד הביטוח, 0.3%.

חברת חג'ג' אירופה השלימה בהצלחה מכרז מוסדי להנפקת מניות וכתבי אופציה בהיקף של 50 מיליון שקל, במחיר מינימאלי ליחידה של 925 שקל, כאשר לדברי החברה, כל יחידה כוללת 100 מניות רגילות ו-33 כתבי אופציה. המניה נופלת כעת בכ-11%.

החברה שעוסקת בנדל"ן יזמי ונדל"ן להשקעה ברומניהקיימה והשלימה אמש גיוס של כ-50 מיליון שקל ממשקיעים מסווגים, במסגרת מכרז מוקדם שנערך לקראת אפשרות של הנפקה לציבור. במסגרת ההנפקה הוצעו יחידות הכוללות מניות רגילות וכתבי אופציה במחיר של 925 שקל ליחידה - מחיר הנמוך בכ-10% ממחיר הסגירה של המניה אתמול בבורסה. ההנפקה פוגעת במשקיעים הפרטיים שמדוללים במחיר נמוך.

14:40

המגמה האדומה בבורסה נמשכת, אך נחלשה מעט. ת"א 35 מאבד בשעה זו 0.3% ות"א 90 יורד ב-1%. מדד הבנקים נופל ב-0.8% ומדד הבנייה משיל מערכו 1.4%.

ניו מד , נייס ואנרג'יאן מובילות בעליות בת"א 35. בירידות בולטות טבע ומזרחי טפחות .

14:00

הבורסה בתל אביב חוזרת בשעה זו לירידות: מדד ת"א 35 יורד בכ-0.5%, בעוד מדד ת"א 90 מאבד מערכו כ-1.3%. מדדי הבנייה והביומד מובילים את הירידות בקרב המדדים הענפיים, ונחלשים שניהם בכ-1.7%. מדד הבנקים מאבד מערכו כ-0.8%.

13:30

לאחר שבפתח יום המסחר, המדדים המובילים נפלו במעל 2%, הירידות נמחקו: מדד ת"א 35 מתקדם בכ-0.1%, בעוד מדד ת"א 90 יורד בכ-0.2%. מדד רשתות השיווק ממשיך להוביל את העליות ומתקדם בכ-1.3%. מנגד, מדד הביומד נופל בכ-1.3%, בהובלת טבע .

12:55

הירידות החדות מהבוקר נמחקו כמעט לחלוטין. מדד ת"א 35 יורד כעת בכ-0.1%, ת"א 125 נחלש ב-0.1% ות"א 90 מאבד 0.5%. מדד הבנקים נסחר ביציבות ומדד רשתות השיווק מזנק בכ-1%.

12:15

בשעה זו, מדד ת"א 35 יורד בכ-0.2%, בעוד מדד ת"א 90 נחלש בכ-0.4%; זאת, לאחר שבפתח יום המסחר, נרשמו ירידות חדות של מעל 2%, על רקע דבריו של נתניהו על המצב המדיני־כלכלי של ישראל ותחילת התמרון הקרקעי בעזה.

בקרב המדדים הענפיים, בולט לשלילה מדד הביומד, עם ירידה של כ-1.4%. את הירידות במדד מובילה מניית ענקית התרופות טבע . מדד הבנייה בולט לשלילה אחריו, עם ירידה של 0.9%.

מניות שבולטות לחיוב כעת: תדיראן , ריטיילורס , פוקס , מקס סטוק ואנרג'יקס .

מניות שבולטות לשלילה: נקסט ויז'ן , חילן , שוב אנרגיה , דוניץ ואשטרום .

11:40

הבורסה בתל אביב בדרך למחוק את מרבית הירידות שנרשמו בתחילת יום המסחר, כאשר לפי שעה, מדד ת"א 35 מאבד מערכו כ-0.6%, בעוד מדד ת"א 90 נסוג בכ-0.7%.

11:20

הירידות ממשיכות להתמתן: מדד ת"א 35 נחלש כעת בכ-0.8%, בעוד מדד ת"א 90 נופל בכ-1%. בולט לשלילה מדד הביומד, עם ירידה של 2.3%, כמו גם מדד הבנייה, שנופל בכ-1.3%.

מניית קבוצת תדיראן קופצת כעת בכ-5%, לאחר שהחברה הודיעה כי היא נכנסת לתחום קירור חוות השרתים. בהודעה שפרסמה החברה, דיווחה כי "החברה הבת, תדיראן מוצרי צריכה וטכנולוגיה בע"מ, התקשרה עם חברת שניידר אלקטריק ישראל בע"מ, בהסכם לתקופה של חמש שנים, על פיו תשמש תדיראן כמפיצה ומשווקת מורשית בישראל ובמדינות האזור הכלכלי האירופי (EEA) ובשווייץ, של מערכות קירור ייעודיות לחוות שרתים... למיטב ידיעת החברה, שוק חוות השרתים בישראל חווה צמיחה משמעותית. מגמה זו מונעת, בין היתר, מהביקוש הגובר למחשוב ענן וליישומים מבוססי בינה מלאכותית".

11:05

לפי שעה, הירידות בתל אביב מתמתנות מעט: מדד ת"א 35 נופל בכ-1%, בעוד מדד ת"א 90 מאבד מערכו כ-1.5%. בקרב המדדים הענפיים, בולטים כעת לשלילה מדדי הביומד והביטוח, עם ירידות של 2.3% ו-1.9%, בהתאמה, כאשר מדד הבנקים נופל בכ-1.1%.

את הירידות במדד הביומד מובילה ענקית התרופות טבע , שמשילה מערכה מעל 3%. הירידות במדד הבנייה מובלות על־ידי שיכון ובינוי , דמרי ואשטרום .

10:45

הירידות החדות בתל אביב נמשכות: מדד ת"א 35 נופל כעת בכ-1.7%, בעוד מדד ת"א 90 מאבד מערכו כ-2.2%. מדד הביטוח נופל בכ-2.7%, בעוד מדד הבנייה מאבד מערכו כ-2.4%.

המניות שבולטות כעת בירידות: ארית תעשיות , נקסט ויז'ן , טבע , מיטב השקעות וכלל עסקי ביטוח .

המניות הבודדות במדד ת"א 125 שנסחרות כעת בטריטוריה חיובית: המניות הדואליות נייס ונובה .

10:18

הירידות החדות מחריפות: מדד ת"א 35 נופל כעת בכ-2.1%, בעוד מדד ת"א 90 נופל בכ-2.5%. מדד הביטוח נופל כעת בכ-3.5%, בעוד מדד הבנייה נחלש בכ-3%. מדד הבנקים נופל כעת בכ-2%.

10:05

יום המסחר בתל אביב נפתח בירידות חדות. מדד ת"א 35 יורד בכ-1.4%, בעוד מדד ת"א 90 נחלש בכ-2%. בקרב המדדים הענפיים, בולטים לחיוב במיוחד מדדי הביטוח והבנייה, עם ירידות של כ-3% וכ-2.5%, בהתאמה. מדד הבנקים נופל בכ-1.7%.

הירידות החדות מגיעות על רקע נאום נתניהו מאתמול, על המצב המדיני־כלכלי של ישראל, וכן על רקע הדיווחים על תחילתו של תמרון קרקעי לתוך העיר עזה.

החברה הביטחונית ארית תעשיות נופלת בכ-4.5% בפתח יום המסחר, בעוד שנקסט ויז'ן מאבדת מערכה קרוב ל-4%, לאחר שהודיעה אתמול בערב על גיוס של 400 מיליון דולר, בעיקר ממשקיעים זרים.

מניות שבולטות לחיוב בפתח יום המסחר: לפידות קפיטל , נייס , אלקטרה נדלן , ניו-מד אנרג'י וישרס .

מניות שבולטות לשלילה: קרסו מוטורס , נקסט ויז'ן , מלם תים , טבע ונופר אנרג'י .

9:10

ב-CNN דיווחו לפני שעה קלה כי ישראל החלה בתמרון קרקעי לתוך העיר עזה - כך לפי שני בכירים ישראליים.

8:20

1. שוק המניות

המסחר בתל אביב ייפתח היום בצל נאום נתניהו מאתמול, על המצב המדיני־כלכלי של ישראל, וכן על רקע התרחבות של התקיפות ברצועת עזה. האם הסנטימנט השלילי בבורסה המקומית יימשך גם היום?

אתמול היה יום מטלטל בבורסה בתל אביב. יום שנפתח בעליות עבר לירידות, לאחר נאום של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שהזהיר בכנס החשב הכללי בירושלים כי "אנחנו יכולים למצוא את עצמנו במצב שבו תעשיות הנשק שלנו יהיו חסומות. אנחנו נצטרך לפתח פה תעשיות נשק. אנחנו נצטרך להיות אתונה וסופר ספרטה. אין לנו ברירה". עוד אמר נתניהו כי ישראל תצטרך "להסתגל לכלכלה עם סממנים אוטרקיים", בצל הבידוד המדיני.

הדברים הכו רבים במשק בתדהמה, וכלכלנים בכירים, גם כאלו שצברו שעות עבודה רבות מול נתניהו, תהו מה פשר האמירות החריגות. "אמירה כזאת במאה ה-21 שקולה לאמירה שנחזור לעידן האבן", אמר פרופ' מנואל טרכטנברג בשיחה עם גלובס, והסביר: "הכלכלה הישראלית היא מאוד פשוטה. אנחנו מוכרים שכל לעולם וקונים את כל היתר. אוטרקיה פירושה שאתה תמכור משכל יהודי אחד לשני ותייצר את כל היתר".

אמיר כהנוביץ', כלכלן ראשי ומשנה למנכ"ל פרופיט פיננסים, הוסיף זווית ראייה מהשווקים: "תהליך הבידוד המדיני שישראל חווה אינו 'חדשה' לשווקים או למשקיעים, אלא תהליך מתמשך מאז ה-7 באוקטובר, ומסגור שלו", אמר. "חשוב לשים לב שהתהליך הזה לא ממש רוחבי וממוקד בעיקר בתחומי התרבות, האקדמיה, והסחר בנשק, שאליו נתניהו בעיקר התייחס". כהנוביץ' פחות פסימי באשר להשפעות הבידוד על ענפים אחרים, ומציין כי "ביתר תחומי העסקים אנחנו לא רואים השפעה משמעותית ממוסדת וגם לא סביר שתרחיש 'ספרטה' יהיה שם", הוסיף. "גם אם ניקח את מקרה הקיצון, שהוא התנהלות טורקיה מול ישראל, אנחנו רואים שהעסקים מוצאים פרצות ומעקפים, והפעילות הכלכלית נמשכת.

עוד קודם לכן, דווח בספרד כי הממשלה המקומית החליטה לבטל עסקה גדולה לרכישת מערכות ארטילריה מדגם PULS של אלביט מערכות. שווי עסקת התותחים הכולל הוא 700 מיליון אירו, כשמתוכם כ־150 מיליון אירו לאלביט. המהלך מצטרף להחלטת משרד ההגנה של ספרד מחודש יוני על השהיית עסקת ענק לרכישת טילי נ"ט מרפאל תמורת כ־285 מיליון אירו, אותם מייצרת גם כן אלביט מערכות.

בעקבות שני האירועים, המניות הביטחוניות מנועי בית שמש , נקסט ויז'ן וארית תעשיות נפלו בין 1% ל-4%, אם כי אלביט מערכות תיקנה את מרבית הירידות שלה, וננעלה בירידה קלה של כ-0.5%. בתזמון מדהים למדי, לאחר נעילת המסחר, נקסט ויז'ן הודיעה כי גייסה מעל 400 מיליון דולר. לדבריה, הגיוס הוא בעיקר ממשקיעים גלובליים (84%), כאשר חלק קטן מההקצאה יגיע גם למשקיעים ישראליים.

מנגד, מניית טאואר המשיכה במומנטום החיובי שלה בחודש האחרון, במהלכו רשמה זינוק של כמעט 40%. ברקע, חברת השבבים קיבלה המלצת קנייה מצד בית ההשקעות אופנהיימר שהעלה את מחיר היעד שלו ל־80 דולר - כ־20% מעל מחירה כעת. באופנהיימר ציינו שבעקבות מפגש עם הנהלת טאואר, הם צופים צמיחה על רקע ביקושים חזקים לשבבים לשוק מרכזי הנתונים.

אמש בוול סטריט, נרשמו בעיקר עליות, לאחר שהנשיא טראמפ הצהיר כי המגעים לחתימה על הסכם סחר בין ארה"ב וסין מתנהלים בצורה טובה. מדד הדאו ג'ונס התקדם בכ-0.1%, בעוד מדדי הנאסד"ק וה-S&P 500 עלו בכ-0.9% ובכ-0.5%, בהתאמה, והגיעו לשיאים חדשים של כל הזמנים.

כאמור, טראמפ כתב ברשת החברתית שלו, Truth Social, כי הפגישה בין נציגי הממשל האמריקאי לממשל הסיני הייתה חיובית, וכי "עסקה הושגה לגבי חברה מסוימת שאנשים צעירים במדינה שלנו מאוד רצו להציל" - כאשר התכוון לטיקטוק.

ברויטרס דווח כי ארה"ב תוציא לפועל את האיסור שלה על טיקטוק, ככל שסין לא תוותר על דרישותיה למכסים מופחתים ולהגבלות בתחום הטכנולוגיה - כך לפי בכיר אמריקאי בממשל המעורה בפרטי המשא־ומתן. בהמשך היום, דווח כי שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר כי ארה"ב וסין הגיעו להסכמה על קווים כלליים לעסקה לגבי הפלטפורמה.

בגזרת ענקיות הטכנולוגיה, מרבית המניות הגדולות סיימו את יום המסחר בעליות שערים של בין 1% ל-4%. יוצאת הדופן שנעלה את היום בטריטוריה שלילית הייתה אנבידיה , שירדה קלות, לאחר שהממונה על השוק בסין הודיע היום כי החברה הפרה את חוק ההגבלים העסקיים של המדינה, על פי בדיקה ראשונית, והוסיף כי בייג'ינג תמשיך את החקירה בענקית השבבים האמריקאית.

אלפאבית (גוגל) קפצה במהלך יום המסחר במעל 4%, מה שהביא אותה מעבר לרף שווי השוק של 3 טריליון דולר. כך, היא הפכה לחברה הרביעית בהיסטוריה שמגיעה להישג זה, יחד עם אנבידיה , מיקרוסופט ואפל . המניה זכתה לרוח גבית מוקדם יותר החודש, כאשר בית משפט פדרלי פסק לטובת החברה בתביעה הנוגעת לדיני תחרות, וקבע כי תוכל להמשיך להחזיק בדפדפן כרום.

מניה נוספת שריכזה עניין אתמול היא טסלה , שקפצה בכ-3.5%, לאחר דיווח לפיו המנכ"ל אילון מאסק ירכוש מחדש מניות של החברה בשווי של מיליארד דולר. מדובר ברכישת מניות טסלה הראשונה של מאסק מאז פברואר 2020, והמומנטום החיובי של המניה, שהחל כבר בשבוע שעבר, החזיר אותה לתשואה חיובית, לאחר שהתשואה שלה מתחילת השנה הייתה שלילית מאז ינואר. ג'ד דורסהיימר, אנליסט בחברת הפיננסים וויליאם בלייר, ציין כי "הרכישה של מאסק, בשילוב עם המומנטום החיובי בשל ציפיות למשלוחי רכב ולמשלוחי רכבי רובוטקסי, אנחנו הופכים לשוריים יותר".

עוד בתחום הטכנולוגיה, יצרנית כונני האחסון ווסטרן דיגיטל קפצה אתמול בכ-5% לשיא כל הזמנים. ב-CNBC דווח כי העלייה מגיעה על רקע החלטת החברה להעלות את מחירי כל מוצרי האחסון שלה, בשל מה שהיא תיארה כ"ביקוש חסר־תקדים".

בסקטור שירותי התקשורת, חברת הפיננסים Rothschild Co. Redburn העלתה אתמול את מחיר היעד של מניית דיסני מ-147 דולר ל-160 דולר - מה שמשקף למניה אפסייד של מעל 30% ביחס למחירה הנוכחי. ברקע להעלאת מחיר היעד, המיזוג הצפוי בין שירותי הסטרימינג דיסני פלוס והולו, שלדברי האנליסטים "צפויים להביא למעורבות צרכנית גבוהה יותר ולעזיבת רשומים נמוכה יותר". ב-CNBC ציינו כי אחרי המיזוג, מספר המשתמשים בדיסני פלוס ובהולו יחדיו עשוי להגיע לכ-80% מהכמות בנטפליקס, כך לפי תחזית האנליסטים.

המסחר בחוזים העתידיים על וול סטריט מתנהל הבוקר בעליות קלות.

באסיה, נרשמת הבוקר מגמה חיובית, שמשקפת את העליות בוול סטריט: הניקיי מטפס בכ-0.5%, לאחר שהגיע במהלך יום המסחר לשיא חדש של כל הזמנים וחצה לזמן מסוים את רף 45,000 הנקודות; הקוספי הדרום־קוריאני קופץ בכ-1.2%, גם הוא נסחר בשיא של כל הזמנים; ההנג סנג מוסיף לערכו כ-0.1% ובורסת שנגחאי נחלשת בכ-0.1%.

2. שוקי האג"ח

בשוק החוב המקומי מדד תל־גוב כללי, הכולל את כלל אגרות החוב הממשלתיות, נסחר ביציבות, בזמן שתל גוב שקלי 5+ נסחר בירידות של 0.15%. מדדי האג"ח הקונצרני (תל בונד), נסחרו כולם ביציבות.

בשוק החוב האמריקאי, נרשמו אתמול ירידות קלות בתשואות האג"ח הממשלתיות. התשואה לעשר שנים ירדה בכ-2 נקודות בסיס, לרמה של 4.03%, בעוד התשואה לשנתיים ירדה בשיעור דומה, לרמה של 3.53%. הבוקר, התשואות נסחרות ביציבות.

ברקע, יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסביר כי "אינפלציה "דביקה" תקשה על הורדת ריבית בהתאם לציפיות בשוק של שש הורדות שנה קדימה. תמחור יתר לגבי תוואי הורדת ריבית הפד מוריד את האטרקטיביות בטווחים הארוכים".

3. שוקי הסחורות והמטבעות

בגזרת המט"ח, הדולר המשיך את מגמת ההתחזקות מול השקל מסוף השבוע, ועלה בכ־0.7% לרמה של 3.35 שקל. עם זאת, במבט כללי, הדולר עדיין נסחר ברמות נמוכות בכ־1% ביחס למחירו מול השקל לפני כחודש, ובכ־8% ביחס לתחילת השנה. אל מול סל המטבעות המובילים, ירד הדולר היום בכ־0.25%.

בשוק הסחורות, הזהב קפץ אתמול לשיא כל הזמנים, ונסחר סביב מחיר של 3,720 דולר. ברויטרס דווח כי העליות במחירי הזהב נתמכות על־ידי החולשה של הדולר והירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב, לקראת החלטת הריבית החשובה של הפדרל ריזרב ביום רביעי הקרוב. הבוקר, הזהב נסחר ביציבות.

עוד בשוק הסחורות, מחירי הנפט רשמו עליות של עד 1% אתמול, בעוד המשקיעים מעריכים את ההשפעה של מתקפת הכטב"מים האוקראינית על מזקקות נפט ברוסיה, וכן על רקע הצהרתו של הנשיא טראמפ על כך שהוא יהיה מוכן להטיל סנקציות על רוסיה, אם מדינות נאט"ו יפסיקו לרכוש נפט רוסי. הבוקר, המחירים רושמים עליות קלות: מחיר חבית נפט מסוג אמריקאי עומד כעת על כ-63.5 דולר, בעוד מחיר חבית נפט מסוג ברנט עומד על 67.6 דולר.

4. מאקרו

אתמול, פורסם מדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט 2025. מדד המחירים לצרכן עלה בחודש אוגוסט ב-0.7%, בהשוואה לחודש יולי 2025. ב-12 החודשים האחרונים (אוגוסט 2025 לעומת אוגוסט 2024), מדד המחירים לצרכן עלה ב-2.9%. כך, קצב האינפלציה השנתי ירד מתחת ל-3%, יעד האינפלציה של בנק ישראל, לראשונה מזה שנה.

עליות מחירים בולטות נרשמו בסעיפים: תרבות ובידור שעלה ב-2.9%, תחבורה ותקשורת שעלה ב-1.6%, ירקות טריים שעלו ב-1.5%, דיור שעלה ב-0.8% ותחזוקת הדירה שעלה ב-0.3%. ירידות מחירים בולטות נרשמו בסעיפים: פירות טריים שירדו ב-2.7%, הלבשה והנעלה שירד ב-1.6% וריהוט וציוד לבית שירד ב-0.5%.

מהשוואת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים יוני-יולי 2025, לעומת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים מאי-יוני 2025, נמצא כי מחירי הדירות ירדו ב-0.2%, ומחירי הדירות החדשות ירדו ב-0.8%.

רונן מנחם, הכלכלן הראשי של מזרחי טפחות, פרסם את התייחסותו למדד: "מדד אוגוסט עלה 0.7%. הנתון היה ברף העליון של הציפיות. הקצב השנתי של האינפלציה ירד שוב קצת מתחת ל-3%. ככל הנראה, במבט לחודשים הבאים, קצב זה יישאר מתחת לגבול העליון של יעד האינפלציה, אך יש לסייג ולומר: בחודשים האחרונים האינפלציה עולה ויורדת מתחת לרף זה. מסלול התכנסות עקבי לאזור של 2.5% - מה שבנק ישראל מבקש לראות על מנת לאמץ "אג'נדה" של הפחתות ריבית - עדיין נראה מאתגר".

באשר למחירי הדיור, ציין מנחם כי "אחד האתגרים - סעיף שכר הדירה, שעלה 0.8% ומשך שוב את האינפלציה כלפי מעלה. מדובר ברכיב שמגיב באיחור לעליית מחירי הדירות עד לאחרונה. אמנם קצב השינוי של מחירי הדירות - שאינם חלק ממדד המחירים לצרכן - האט ל-1.6% בלבד האחרון, אך הבעיה היא שלעת עתה, עדיין לא מסתמנת בלימה של התייקרות השכירות. לראיה, החוזים שהחליפו דיירים התייקרו (שוב) בשיעור גבוה יותר של 5.5% בחודש אחד לבדו וזו אינדיקציה להמשך עלייה מהירה של כל סעיף שכר הדירה".

מנחם סיכם: "בשורה התחתונה, המדד שהיה ברף הגבוה של ציפיות השוק והמשך עלייתו המהירה של סעיף שכר הדירה יקשו על בנק ישראל להוריד את הריבית כבר החודש, גם אם הריבית בארה"ב תרד, כפי שצופים. בנק ישראל ימשיך לנקוט מדיניות תלוית נתונים וימתין לירידה של מפלס אי הוודאות סביב רכיבי המדד".

מחר (ד') בערב תפורסם החלטת הריבית של הפדרל ריזרב בארה"ב, כאשר הקונצנזוס בשווקים הוא שהבנק המרכזי יודיע על הורדת ריבית של 25 נ"ב. השווקים מתמחרים סיכוי של כ-96% להורדת ריבית של 25 נ"ב, וסיכוי קלוש של 4% להורדה גדולה של מחצית האחוז.

למרות נתוני התעסוקה החלשים בארה"ב, בבית ההשקעות פסגות מצביעים על כך שבמקום להאט ל־1.2%, הפריון במגזר העסקי גדל ב־1.7% ב־12 החודשים שהסתיימו ברבעון הראשון. לדבריהם, הגידול בפריון לצד חולשת התעסוקה עשויים להיות מושפעים מהבינה המלאכותית.

על־פי בית ההשקעות, ה-AI היא "ג'וקר" שהיישום שלה עשוי למלא את החסר במקומות מסוימים ולתרום להגברת הפריון. "בעיני הפד זהו התרחיש המושלם. ככל שהבינה המלאכותית תאומץ ביותר חלקים של הכלכלה כך גם הלחץ לעליית שכר יפחת מצד אחד והפעילות הכלכלית תוותר גבוהה מצד שני. הפד יוכל להפחית את הריבית גם לרמה נמוכה יותר מ־3% ב־2026 ולא לחשוש מהתפרצות אינפלציונית שתגיע משוק העבודה".

5. תחזית

מניית ענקית התוכנה אורקל זינקה בשבוע שעבר ב־36% ביום אחד, העלייה היומית החדה ביותר מאז ימי בועת הדוט־קום, בעקבות תחזית חזקה בתחום הכנסות הענן שהדהימה את המשקיעים. למרות העליות ולנוכח התחזיות החזקות, יש מי שמעריכים שלמנייה יש עדיין מקום להמשיך ולעלות.

בסקירה שפרסמו בתחילת השבוע בבנק ההשקעות קנטור, הם בחרו להעלות את מחיר היעד של המנייה לכ־400 דולר - אפסייד של כ־37% על שער הבסיס של המניה היום. בבנק מעריכים כי המיצוב של חברת התוכנה יסייע לה להמשיך וליהנות ממגמות הצמיחה המשמעותית בשימוש בטכנולוגיות בינה מלאכותית. בנוסף, הם מציינים כי בתרחיש אופטימי, מחיר המניה אף עשוי להכפיל את עצמו בשנים הקרובות ולהגיע לרמה של 800 דולר למניה - גידול של 170%.

עוד כתבות

חומוס ב–MID BAR / צילום: אורנה בן חיים

כנפיים דביקות והמבורגר מתערובת סודית: זו המסעדה לעצור בה אחרי טיול בדרום

אמנות משרידי טילים, מבחן טעימה עיוורת בגן ירק, המבורגר מתערובת סודית ומשתלה של צמחי בונסאי ● ביקור במושב יתד שבנגב המערבי

שי אביבי ב''ברנינג מן''. סוגים של ישראליות / צילום: עופר ינוב

על הורות בקולנוע הישראלי אחרי 7 באוקטובר

מ"ברנינג מן" של איל חלפון, ועד "חמצן" של נטעלי בראון שורה של סרטים שיצאו אחרי 7 באוקטובר בוחנים את מחיר ההורות בחברה שבה הילדות מובילה כמעט בהכרח למדים

הבית ברחוב חן בכרמיאל / צילום: טטיאנה טובמן

רק שלושה בתים ביישוב הזה נמכרו השנה ביותר מ-5 מיליון שקל. זה אחד מהם

מדובר בקוטג' חד־משפחתי שהוצע תחילה למכירה ב־5.8 מיליון שקל ● הקוטג' נבנה על מגרש משופע בצלע הר, ובסך הכול שטח המבנה הוא 280 מ"ר, שטח החלקה עומד על 536 מ"ר ● בשנים האחרונות מבוצעות בכרמיאל כ־600 עסקאות בשנה בממוצע, מהן כ־20 במחירים של 3 מיליון שקל ויותר

שטח פתוח סמוך לרהט. בעיגול: שרת התחבורה מירי רגב / צילום: צילומים: בר - אל, עמית שאבי - ידיעות אחרונות

עולה לאישור הממשלה: האם תאושר הקמת שדה התעופה החדש בצקלג?

לפי ההצעה, במקום קידום חלופת נבטים בדרום, תקודם חלופת צקלג בנגב, ובמקביל יימשך קידום שדה התעופה בצפון במרחב רמת דוד ● מבקרי המהלך טוענים כי קידום חלופת צקלג הוא למעשה הסחת דעת שנועדה להסיט את מוקד ההכרעה צפונה, ובפועל לאפשר את קידום שדה התעופה ברמת דוד

לעבוד בהייטק / צילום: Shutterstock, dotshock

משבר הג'וניורים כבר כאן? מעל 16 אלף מובטלים בהייטק, והשכר עולה

בדוח חדש של שירות התעסוקה עולה כי מגמת העלייה בכמות דורשי העבודה בהייטק מתייצבת ● למרות שמספר המשרות הפנויות בתחומי ההייטק הולך ועולה, הן דורשות ניסיון שאין לרבים מדורשי העבודה בתחום ● פערי השכר בהייטק לעומת האוכלוסייה הכללית התרחב בכ-20% לעומת תחילת 2022

נתב''ג. המחירים רק ימשיכו לעלות / צילום: טלי בוגדנובסקי

מהרו להזמין כרטיסים: בעוד פחות מעשור נתגעגע למונופול של אל על

בעוד שנתב"ג מתקרב לקצה גבול הקיבולת, המדינה נכנעת לוועדים ובולמת את שילוב המגזר הפרטי בהקמת שדה חדש ● הסחבת התכנונית והמאבקים סביב המיקום הם רק הסחת דעת מהבעיה האמיתית: ללא תחרות למונופול של רשות שדות התעופה, מחירי הטיסות ימשיכו להמריא

דונגפנג M-HERO / צילום: יח''צ

עם תג מחיר יוקרתי ויכולות שטח קיצוניות: האם הרכב הזה שווה 700 אלף שקל?

רכב השטח החשמלי הענק דונגפנג M-HERO עולה כמו דגמים של מותגי פרימיום מערביים, אבל יש לו מערכת הנעה ויכולות שטח שמקדימות את המתחרים בכמה שנים ● חבל רק שהטווח החשמלי מגביל אותו

משרדי וואוי ישראל / צילום: איל יצהר

החברה הסינית שסוגרת את חטיבת הענן בישראל - 60 איש יפוטרו

חברת Huawei, שפועלת בארץ באמצעות מרכז הפיתוח "טוגה נטוורקס", מודיעה על סגירת פעילות הענן ופיטורי כ־60 עובדים, זאת לאחר שבסוף 2023 סגרה גם את פעילות האחסון וצמצמה עשרות משרות בעקבות המלחמה

חדר להימלט אליו מהמסך / צילום: GEMINI-AI

חדר להימלט אליו: הטרנד שהסעיר את טיקטוק - ואז את מעצבי הבתים

קיר טיפוס, במת קריוקי, אוספים נדירים, פסנתר וינטג' ותא טלפון כמו של פעם ● מעצבי החדרים האנלוגיים יעשו הכול כדי שתרגישו שהחיים ללא מסכים טובים יותר, ואפילו הילדים שלכם ירצו לברוח לשם ● הביקוש להם גדל יותר ויותר ● איך תוכלו לעצב את ביתכם בהתאם?

פול סינגר. תורם ל-SNC / צילום: ap, Kevin Hagen

סטארט-אפ ניישן סנטרל מפטרת את רוב העובדים

לגלובס נודע כי העמותה, שהוקמה לפני כ-13 שנה ונתמכת ע"י פילנתרופים רבים, זימנה לשימוע לפני פיטורים כ-65 מתוך 80 עובדיה ● הסיבה: בחינה מחדש של פעילותה לקידום ענף ההייטק הישראלי ● לפי ההערכה, התורמים, שמחזיקים בעמדות פרו-ישראליות ומזרימים מיליוני שקלים מדי שנה לעמותות בארץ, ימשיכו להשקיע כסף בישראל בדרכים אחרות

מי מנסה לפתות אותנו למשוך את כספי קרן הפנסיה שלנו? / אילוסטרציה: Shutterstock

"אין שום סיבה להשאיר שם את הכסף": כך מנסים לפתות אנשים לשבור את החיסכון הכי גדול שלהם

נציגי החברות לאיתור כספים לא בוחלים בשום נימוק כדי לשכנע אתכם להוציא כספי חיסכון, החל מ"אין שם תשואה", דרך "עדיף להשקיע בזהב" ועד "מי מבטיח שתגיע לגיל 65" ● הם לא מספרים על הפגיעה שתיגרם לכם בפנסיה ובכיסויים הביטוחיים, ועל העמלה השמנה שתצטרכו לשלם להם ● כיצד המדינה מנסה לטפל בתופעה, וגם: הדרך בה תוכלו לאתר את הכסף בעצמכם

שתי המדינות שחברו יחדיו במטרה להחליש את המוסד באפריקה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מצרים וסין מאחדות כוחות כדי להוריד את ההשפעה של המוסד באפריקה, הסיבה שמדינות נוספות צריכות ללכת בדרכה של ישראל ולהכיר בסומלילנד ואיך משפיעה ההכרה הישראלית על היבשת • כותרות העיתונים בעולם

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ביהמ"ש הכריע: מתי חוב ארנונה בן 15 שנה מתיישן?

בית המשפט קבע: חוב ארנונה ישן לא נמחק אם נעשו ניסיונות גבייה ● אשת קבלן שקרס תחויב בהחזר הלוואות של 2.3 מיליון שקל בשל שיתוף בחובות ● וביטול חבילת נופש יום אחרי הרכישה בקבוצת וואטסאפ הוכר כ"עסקה מרחוק" המזכה בהחזר חלקי ● 3 פסקי דין בשבוע

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ על השאלה אם יש דד ליין לאיראן: "כן, בראש שלי, יש לי"

טראמפ:  "אני חושב שהמו"מ יהיה מוצלח, ואם לא זה יהיה רע לאיראן" ● איראן דורשת מארה"ב: תגיעו "ללא דרישות מופרזות" ● אחרי האיומים של טראמפ: נושאת המטוסים "ג'רלד פורד" תעזוב את הים הקריבי - ותגיע לאזור ● כלי תקשורת בארה"ב מדווחים כי הצבא האמריקאי יפנה בימים הקרובים בסיס גדול במזרח סוריה ● רויטרס: טראמפ עומד להודיע על תוכנית בשווי מיליארדי דולרים עבור עזה בפגישת מועצת השלום הראשונה בשבוע הבא ● עדכונים שוטפים 

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

ההשקעה החדשה של לאומי פרטנרס

לאומי פרטנרס ממשיכה בגל ההשקעות: רוכשת 17% מחברת הנדל"ן אבני דרך לפי שווי של 460 מיליון שקל אחרי הכסף

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; קצב האינפלציה השנתי בארה"ב ירד בינואר ל-2.4%

לאחר שפל של 30 שנה, הדולר מתחזק היום מול השקל ● גם הזהב מתאושש קלות ●  פינטרסט צונחת לאחר שהחברה פרסמה תוצאות חלשות לרבעון הרביעי שהחמיצו את התחזיות ● נעילה מעורבת באירופה ● באסיה ננעל המסחר בירידות ● עדכונים שוטפים

אלכסיי נבלני / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

אירופה מאשימה את רוסיה: נבלני נרצח על ידי רעל צפרדעים

אירופה מאשימה את רוסיה בהרעלת מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני לאחר שבגופו נמצא הרעלן הנדיר אפיבטידין, שמקורו בצפרדעים ארסיות מאקוודור ● בריטניה טוענת שרק למוסקבה הייתה יכולת להשתמש ברעלן ותפנה לארגון לאיסור נשק כימי בהאשמה נגד הפרת האמנה ● הקרמלין טרם הגיב

סיכום שווקים שבועי / צילום: Shutterstock

ההימור שעלה ביוקר לקרן העושר הנורבגית - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

שער הדולר מתקרב לקידומת חדשה: "קשה להצדיק התערבות מצד בנק ישראל" ● הבורסה בת"א שוב שוברת שיאים, אלו הכוחות שמזניקים אותה ● הפספוס של קרן ההשקעות הגדולה בעולם שהלכה נגד ישראל ● ומתי שוק האג"ח עדיף על השקעה במניות ואיפה טמונה בו מלכודת

כריכת הספר ''אף פעם''. בעיגול: נורית זרחי / צילום: תמר מצפי

הקומיקס החדש של נורית זרחי מתפרץ לנושא הנפיץ ביותר שספרי ילדים מדלגים מעליו

ממלכת הילדים של נורית זרחי אף פעם לא פחדה לארח היבדלות ואפילו אכזריות אנושית ● הפעם, בעשור התשיעי לחייה, סופרת הילדים מפציעה עם קומיקס על המוות, הכתוב בהומור שירכך את לבם של קוראים צעירים ומבוגרים כאחד

שדרות. נהנית ממעמד גבוה יחסית לשכנותיה / צילום: Shutterstock

איך חצי קילומטר של שרירותיות תקציבית חרץ את גורלן של שלוש ערי פיתוח

דוח מבקר המדינה חושף כיצד המימון הממשלתי העודף הפך למנוף הכלכלי שהזניק את שדרות לשיא של 81% זכאות לבגרות, בעוד נתיבות ואופקים נותרו מאחור ● כעת, כשהמדינה נערכת לשיקום הדרום, מזהירים המומחים: ללא מודל חדש, תוכניות "חבל התקומה" עלולות להעמיק את העוול