התעשיינים קוראים להקצות באופן קבוע 0.2% מתקציב המדינה למרכז ההשקעות במשרד הכלכלה, וזאת על רקע השחיקה בתקציב המרכז והצורך ביצירת ודאות ויכולת תכנון בקרב משקיעים.
מניתוח שעשה אגף הכלכלה בהתאחדות התעשיינים עולה כי מסלול המענקים והמסלולים המינהליים, שמונהגים כיום, מתאפיינים בחוסר יציבות ונתונים לתנודות בעקבות אילוצים תקציביים ומדיניות שאינה קבועה. הסקירה נמסרה לשר הכלכלה, נפתלי בנט, לקראת דיון על קיצוץ בהיקף ההטבות שמוענקות לתעשייה בחוק לעידוד השקעות הון.
הסקירה המקיפה בוחנת את אופן עידוד השקעות ההון בישראל ביחס למדינות העולם. ניכר כי שיעור המס שמציעה כיום ממשלת ישראל לחברות יצואניות הוא מהטובים בעולם. ויותר מכך, בניגוד למרבית המדינות, הטבות המס לחברות בישראל לא מותנות בביצוע של השקעות חדשות. מהסקירה עולה עוד כי בעוד המענקים מעודדים השקעות של החברות הקטנות והבינוניות באזורי עדיפות, הרי ששיעורי מס אטרקטיביים מסייעים בעיקר במשיכת השקעות זרות.
הרפורמה בחוק לעידוד השקעות הון שהשיקו משרדי האוצר והתמ"ת (כיום משרד הכלכלה), מציעה שילוב של מס מופחת לחברות עתירות יצוא - 12.5% באזור המרכז ו-7% בפריפריה, לצד מסלול של מענקים. מסקירת התאחדות התעשיינים עולה כי בעוד שיעור המענקים המונהג כיום הוא 20% מהיקף ההשקעה, הרי שבמדינות מזרח אירופה שיעור המענקים מגיע לכ-50% מהיקף ההשקעה.
התאחדות התעשיינים התריעה כי תקציב המענקים שעומד לרשות מרכז ההשקעות נשחק באופן משמעותי במהלך העשור האחרון מכ-930 מיליון שקל בשנת 2000 לכ-290 מיליון שקל בשנת 2012.
מהסקירה עולה עוד כי מאז כניסתה לתוקף של הרפורמה בחוק ב-2011, שבמסגרתה ניתנו הטבות בצורת מס מופחת למפעלים עתירי יצוא, נבלמה המגמה להעברת קווי ייצור מישראל לחו"ל. שיעור החברות שמדווחות על החזקה של פעילות יצרנית בחו"ל נותר יציב - כ-25%. "בזכות הרפורמה בחוק, כ-20% מהמפעלים מתכננים להחזיר לישראל השקעות שתוכננו להתבצע בחו"ל או להחזיר לאר'ץ פעילות יצרנית שהוע'ברה לחו"ל".
