גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבורסה בתל אביב ננעלה בירידות קלות; מדד הביטוח נפל ב-2%, אל על קפצה במעל 6%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.2% ● הראל: הנתונים מעידים על המשך הצמיחה בישראל ● ארי נדל"ן חתמה על הסכם מימון מחדש בין שותפות הקניון בלימסול לבנק בקפריסין ● ג'יימי דיימון: הכלכלה האמריקאית נחלשת ● בזמן שוול סטריט מחפשת תשואה, "אג"ח דיוויד בואי" הפכו למיינסטרים ● ג'יי.פי מורגן: הורדת ריבית של הפד עלולה להפוך לטריגר לגל מימושים בוול סטריט

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock
הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

17:30

הבורסה בתל אביב ננעלה בירידות קלות: מדד ת"א 35 ירד בכ-0.3%, בעוד מדד ת"א 90 ננעל ביציבות. בקרב המדדים הענפיים, בלט לחיוב מדד הטכנולוגיה, שהתקדם בכ-0.5%. מנגד, בלטו לשלילה מדדי הביטוח והנדל"ן, עם ירידות של 2% ו-0.9%, בהתאמה.

מחזור המסחר הסתכם בכ-2.44 מיליארד שקל.

מניות שבלטו לחיוב בסיום יום המסחר: אל על , משק אנרגיה , בית שמש , אלביט מערכות , מיטב השקעות .

מניות שבלטו לשלילה: אאורה , איידיאיי ביטוח , שפיר הנדסה , קרסו נדלן , אלקטרה נדלן .

16:25

המסחר בתל אביב עבר למגמה מעורבת: מדד ת"א 35 יורד בכ-0.3%, בעוד מדד ת"א 90 מוסיף לערכו כ-0.2%. בקרב המדדים הענפיים, בולטים לחיוב מדד הנפט והגז ומדד רשתות השיווק, שמתקדמים בכ-0.7% ובכ-0.5%, בהתאמה.

16:00

בשעה זו, מדד ת"א 35 יורד בכ-0.2%, בעוד מדד ת"א 90 מוסיף לערכו כ-0.1%. מדד הביטוח נופל בכ-1.2%, בעוד מדדי הבנייה והנדל"ן מאבדים מערכם כ-1%. המדדים היחידים שנסחרים כעת בטריטוריה חיובית הינם מדד הנפט והגז, שמוסיף לערכו כ-0.3%, ומדד רשתות השיווק, שמתקדם בכ-0.1%.

15:06

הירידות בבורסה נחלשות מעט - מדד ת"א 35 יורד ב-0.3% בעוד מדד ת"א 90 בירידה מזערית. מדדי הביטוח והנדל"ן שיורדים בכ-1% מעיבים היום על הבורסה.

מניות בית שמש , מטריקס ומג'יק (אותה רכשה מטריקס במרץ) מובילות את העליות. מטריקס חברת שירותי ה-IT הגדולה בבורסה חתמה אמש על הסכם משמעותי עם מדינה זרה לפיתוח והטמעת מערכות בינה מלאכותית מתקדמות בהיקף של עשרות מיליוני דולרים. הפרויקט שיכלול מחקר והגנת סייבר, צפוי להימשך כשנתיים. מניית החברה שנסחרת בשווי שוק של כ-7.6 מיליארד שקל עלתה בכ-2.5%.

בין היורדות היום - קרסו נדלן , ורידיס ודלתא גליל .

14:06

הבורסה משנה כיוון היום - אתמול דומה היה שהמשקיעים רואים בתקיפת צמרת החמאס בדוחא, אירוע שאולי יביא לסיום המלחמה והבורסה זינקה. אך יתכן והאופטייות הקדימה את זמנה והיום שררה אי ודאות לנוכח התגובה האפשרית של קטאר ושורת הצעות וצעדים חדשים נגד ישראל על ידי האיחוד האירופי, בשל המלחמה בעזה ולמרות העליות בבורסות בעולם, הבורסה שלנו ירדה- מדד ת"א יורד ב-0.5% ומדד ת"א 90 ב-0.7%. מדדי הביטוח והבנקים יורדים במעל 1%. מדד הנדל"ן משיל 1.5%.

אפשר שאירועים גיאו פוליטיים נוספים (רחפנים רוסיים חדרו למרחב האווירי של פולין) תרמו היום לעליות של מניות החברות הבטחוניות - ביניהן בלטו מניות בית שמש, נקסט ויז’ן ואלביט מערכות שעלו בכ-2%.

בשוק האג"ח המקומי נרשמה יציבות הן באג"ח הממשלתי בכל אורך עקום התשואוה והן באג"ח הקונצרני.

השקל נסחר היום ביציבות מול הדולר - 3.335 שקלים לדולר התחזק מול האירו ב-0.4% בזכות התחזקות הדולר מול האירו, 3.9 שקלים לאירו אחד.

מטריקס חברת שירותי ה-IT הגדולה בבורסה חתמה אמש על הסכם משמעותי עם מדינה זרה לפיתוח והטמעת מערכות בינה מלאכותית מתקדמות בהיקף של עשרות מיליוני דולרים. הפרויקט שיכלול מחקר והגנת סייבר, צפוי להימשך כשנתיים. מניית החברה שנסחרת בשווי שוק של כ-7.6 מיליארד שקל עלתה בכ-2.5%.

ג'ין טכנולוגיות (Jeen.ai), חברת הבינה המלאכותית הקטנה יחסית (שווי שוק של 230 מיליון שקל) מזנקת בכ-10%. החברה שהונפקה בבורסה במאי האחרון קיבלה הזמנת מחברת חשמל לביצוע הטמעה ותפעול של פתרון החברה בתחום ה-AI בהיקף של כ-2.3 מיליון שקל.

12:48

הבורסה משנה כיוון היום - אתמול דומה היה שהמשקיעים רואים בתקיפת צמרת החמאס בדוחא, אירוע שאולי עשוי להביא לסיום המלחמה והבורסה זינקה. אך כעת משתררת אי ודאות ולמרות העליות בבורסות בעולם, הבורסה שלנו יורדת - מדד ת"א יורד ב-0.5% ומדד ת"א 90 ב-0.7%. מדדי הביטוח והבנקים יורדים במעל 1%.

חברת ג'ין טכנולוגיות (Jeen.ai), שפיתחה פלטפורמה מאובטחת להטעמת יישומים מבוססי AI עבור מגזרים שונים, מדווחת היום כי קיבלה הזמנת רכש מחייבת מחברת חשמל לביצוע הטמעה ותפעול של פתרון החברה בתחום ה-AI במערכות הלקוח וזאת בהיקף תמורה כולל (רישיון ושירותים) של כ-2.3 מיליון שקל.

תקופת ההתקשרות הינה שנתיים ממועד תחילת העבודה (אשר להערכת הנהלת החברה צפוי להיות במהלך חודש אוקטובר 2025) וללקוח אופציה להארכת ההתקשרות באותם התנאים לשנתיים נוספות.

11:40

חברת האנרגיה הסולארית סאנפלאואר , בשליטת קרן קיסטון, מוכרת מערכת גגות סולאריים בהספק של 13.1MW בישובים תלמים ואשלים לחברת פריים אנרג'י - זאת תמורת 202 מיליון שקלים אשר מתוכם 72 מיליון שקלים יעברו במזומן, והשאר בהלוואות ובכניסה לנעלי החברה בהלוואות קיימות.

העסקה משקפת רווח של 30 מיליון שקלים עבור סאנפלאואר. מדובר בגגות סולאריים מסחריים, על גבי מבנים חקלאיים כמו רפתות ומרכזים מסחריים. עסקה זו היא חלק מ"סיבוב" של סאנפלאואר על קניית מערכות מניבות מהליוס, השבחה שלהן (שיפור המימון והתקנת מערכות שטיפה) ומכירה שלהן הלאה. כחלק מזה, סאנפלאואר מדווחת על חתימת מזכר הבנות למכירת גגות סולאריים נוספים המייצרים כ-4.2MW.

10:41

ארי נדל"ן , חברת הנדל"ן המניב בשליטת צחי אבו, מדווחת על חתימת הסכם מימון מחדש בין שותפות הקניון My Mall בלימסול (חלקה האפקטיבי של החברה 41.5%) לבין בנק קפריסין (Bank Of Cyprus).

לאור עליית שוויו של הקניון, העומד כיום על 124 מיליון אירו, תוגדל ההלוואה המובטחת של הקניון מסך של 58 מיליון אירו לסך של 70 מיליון אירו ובמקביל תופחת הריבית אותה נושאת ההלוואה לכ-3.1%. מחצית מקרן ההלוואה תיפרע בתשלומי קרן וריבית רבעוניים בסך 1.25 מיליון אירו ויתרת ההלוואה ע"ס כ-35 מיליון אירו תיפרע בשנת 2036. הלוואה זו מובטחת על ידי שיעבוד זכויות חברת הקניון וארי נדל"ן אינה ערבה להלוואה זו.

במקביל יחלקו חברות הקניון בלימסול דיבידנד בסך 10 מיליון אירו, מתוכם כ-4 מיליון אירו חלקה של ארי נדל"ן, סכום אשר ייכנס לקופת המזומנים ויגדיל את נזילות החברה.

10:17

בין 125המניות הגדולות בבורסה בולטות כעת מניות בית שמש , אלביט מערכות , נקסט ויז'ן וארית תעשיות , יורדות איי.בי. איי ונופר אנרג'י .

10:04

המסחר בתל אביב נפתח הבוקר בירידות קלות - מדד ת"א 35 יורד ב-0.3% מדד ת"א 90 ב-0.1%. מדדי הבנקים והביטוח יורדים בכ-0.2%.

08:20

1. שוק המניות

המסחר בת"א צפוי להיפתח בעליות. דומה, שבינתיים, המשקיעים רואים בתקיפת צמרת החמאס אתמול בדוחא, אירוע שאולי עשוי להביא לסיום המלחמה, למרות שאין לכך כל ודאות, וההשלכות של ההתקפה עוד יתבהרו בימים הקרובים. גם התחזית המדהימה של אורקל עשויה לתמוך במניות הטכנלוגיה המקומיות.

אתמול, שוק המניות בת"א התנהל ברב שעות המסחר על מי מנוחות עם עליות שערים קלות סביב כ-0.5%. אך בארבע אחר הצהריים עם היוודע על תקיפת צמרת החמאס בדוחא ניתנה האות להתגברות עליות השערים וסיום חזק ליום המסחר. גם מחזור המסחר, 3.2 מיליארד שקל היה גבוה יחסית. ת"א 35 עלה ב-1.8% ולשיאו ה-38 השנה, ת"א 90 ב-1.4%. בלט היום במיוחד מדד נפט וגז שעלה ב-2.9% בהובלת נאווטיס שזינקה ב-9.5% בשל ביקושי העתק להנפקתה אמש. מדדי הבנקים והביטוח עלו בכ-1%.

מדד נוסף שבלט לחיוב הוא ת"א-רשתות שיווק, שהתחזק בכ-1.3%, בהובלת שופרסל . הרשת קפצה במהלך המסחר במעל 4%, לאחר שדיווחה יחד עם ביג על שיתוף פעולה אסטרטגי להקמת מרכז BIG FASHION בראשון לציון.

מניית הבורסה לניירות ערך זינקה במעל 4% לאחר שזכתה לביקור של משקיע העל ביל אקמן - אתמול הוא היה אורח כבוד בבורסה ובראיון בלעדי לגלובס סיפר על התוכניות שלו בישראל, על ההשקעה הגדולה באובר, על ההשראה מוורן באפט - וגם על מה שלדבריו ישראל חייבת לשנות באופן שבו היא מנהלת את המאבק על דעת הקהל העולמית.

עוד מניה שריכזה עניין במהלך יום המסחר היא של חברת ההנדסה ברן . המניה קפצה בכ-15%, לאחר שהחברה הודיעה על הסכם שיתוף פעולה מול חברת מים ממשלתית של מדינה באפריקה בפרויקט רחב-היקף בתחום התשתיות. התמורה בשלב הראשון שלו תעמוד על כ-480 מיליון דולר.

עסקה של 17 מיליארד דולר הכניסה חברה מישראל למגרש של הגדולים בוול סטריט

באסיה מגמה חיובית הבוקר - בורסת טוקיו עולה ב-0.5%, הונג קונג ב-0.8%, שנגחאי ללא שינוי.

גם החוזים עתידיים חיוביים - נאסד"ק ו-S&P 500 עולים ב-0.2%, דאו ג'ונס ללא שינוי.

אתמול המדדים המרכזיים ננעלו הלילה בשיאים חדשים, כאשר האופטימיות של המשקיעים לגבי הורדות ריבית גברו על החששות מהאטה בשוק העבודה. נאסד"ק עלה ב-0.4%, דאו ג'ונס ב-0.4% ו-S&P 500 ב-0.3%. יום המסחר החל דווקא בירידות לאחר הפרסום של עדכון כלפי מטה של נתוני תעסוקה - שהחמיר את חששות המשקיעים בנוגע למצב הכלכלה האמריקאית.

מניית אורקל זינקה ביותר מ-25% במסחר המאוחר הלילה, לאחר שחברת התוכנה הודיעה כי ההכנסות מענן מבוסס בינה מלאכותית צפויות לזנק ל-144 מיליארד דולר עד שנת הכספים 2030. העלייה במניה מגיעה למרות שדוח הרבעון של אורקל איכזבו את תחזיות וול סטריט.

מניית וויקס זינקה בכ-7% לאחר שהחברה הודיעה על תמחור הנפקת אג"ח להמרה מורחבת בהיקף של מיליארד דולר וקיבלה העלאת המלצה מצד אנליסטים.

מניית חברת מערכות האנרגיה הסולארית הישראלית סולאראדג' נפלה בכ-10% לאחר שמתחרתה המרכזית אנפייז אנרג'י הודיעה על השקת מיקרואינוורטר חדש וחדשני לשוק הסולארי המסחרי בארה"ב. התפתחות תחרותית זו מעלה חששות בקרב משקיעי סולאראדג' לגבי מעמדה בשוק.

ענקית הטכנולוגיה אפל קיימה אתמול (ג') את אירוע ההשקה השנתי שלה בקופרטינו, קליפורניה בו הציגה את דגמי האייפון 17, כולל iPhone 17 Air - המכשיר הדק ביותר שלה . גלובס סיקר את מסיבת העיתונאים השנתית של החברה בשידור חי.

מניית חברת הטכנולוגיה ההולנדית נביוס טסה ב-40% במסחר בוול סטריט, בעקבות עסקת הענק בגובה 20 מיליארד דולר שחתמה מול מיקרוסופט.

מניית ענקית התקשורת פוקס ירדה בכ-5% - אחרי שהושג הסכם דרמטי שקובע את עתידה של אחת מאימפריות התקשורת המשפיעות בעולם. ללאכלן מרדוק (54) יו"ר ומנכ"ל תאגיד פוקס המשמש גם כיושב ראש חברת ניוז קורפ ובנו של איל התקשורת רופרט מרדוק (94), תוענק שליטה מלאה בנאמנות משפחתית חדשה במסגרת עסקה בשווי 3.3 מיליארד דולר.

מניית יונייטד הלת' זינקה בכ-7% לאחר שהחברה הודיעה בקובץ לרגולטור כי היא צופה שרוב החברים שלה יהיו רשומים בתוכניות Medicare מדורגות גבוה בשנה הבאה. לדירוגים האלה יש חשיבות רבה בכך שהם מזכים את חברות הביטוח בבונוסים שנתיים מהממשל ומשפיעים על בחירת המבוטחים המבוגרים. זוהי בשורה טובה מאד לברקשייר האת'וויי של וורן באפט שרכשה לאחרונה 5 מיליון מניות בחברה.

תשואה של פי 5 בשנה ואישור FDA: ההבטחה הרובוטית של יוצא מכבי ת"א

למרות השיאים בוול סטריט, אחד שמודאג הוא מנהל קרן הגידור הגדולה בעולם, קן גריפין. הוא מותח ביקורת על התקפות טראמפ על הפדרל ריזרב. גריפין מצטרף לריי דליו שאמר דברים דומים בשבוע שעבר .

גריפין, המיליארדר ומנכ"ל קרן הגידול סיטאדל, יחד עם אניל קאשיאפ, פרופסור באוניברסיטת שיקגו, הזהירו כי טראמפ משחק "משחק מסוכן" כשהוא מנסה להכריח את הבנק המרכזי להוריד ריבית, לפטר מושל ולהדיח את ראש הלשכה לסטטיסטיקה של העבודה לאחר נתוני תעסוקה מאכזבים.

"פעולות אלו נושאות 'מחירים גבוהים'", כתבו גריפין וקאשיאפ במאמר דעה בוול סטריט ג'ורנל, "ההתפתחויות הללו מדגישות סיכונים המזכירים חוויות בשווקים מתעוררים, שבהם השפעה פוליטית חלישה את האמינות המוסדית. בעוד שהארה"ב נהנית ממאגר גדול של אמינות שנצבר במשך עשורים, הוא אינו בלתי מוגבל, אם ייחלש, השווקים ידרשו ריביות גבוהות יותר עבור חוב לטווח ארוך". הם מזהירים כי ערעור עצמאות הפד "תגביר גם את האינפלציה וגם את הריביות לטווח הארוך." זה עלול ליצור רוח נגד נוספת לרווחי החברות.

3. שוקי האג"ח

בשוק החוב המקומי, מדדי התל בונד הקונצרניים נסחרו ביציבות, כאשר מדד תל גוב שקלי 10+ רשם ירידה קלה של כ-0.1%.

שוק החוב האמריקאי נסחר בעליות קלות, בעוד המשקיעים ממתינים לנתוני האינפלציה שעשויים להשפיע על החלטת הריבית הקרובה של הפד. התשואה לעשר שנים עמדה על 4.06%, כאשר התשואה לשנתיים עמדה על 3.5%.

שוק האג"ח הפך ללהיט הגדול של משקיעי הקרנות. האם נותרו בו עוד הזדמנויות?

משקיעים גדולים אורזים שירים לניירות ערך מגובי הכנסות מלהיטים של כוכבים כמו ג'סטין ביבר, ליידי גאגא והביטלס - ביניהם, בלאקסטון, קרלייל וקרן הפנסיה של מדינת מישיגן, גייסו עד כה השנה לפחות 4.4 מיליארד דולר בחוב מגובה בשירים - סכום שיא שהפך את "אג"ח דיוויד בואי", שבעבר נחשבו לנישה, למיינסטרים, בזמן שוול סטריט מחפשת תשואה.

סך גיוסי החוב המגובים במוזיקה בשנת 2025 עומד על יותר מ-3.3 מיליארד דולר ב-2024, לפי פיננשיאל טיימס. לשם השוואה, בשנת 2021 הושלמו עסקאות בהיקף של 300 מיליון דולר בלבד, וב-2020 לא נרשמו עסקאות כלל.

עלייתם של "אג"ח בואי" - שבעבר נחשבו אקזוטיים מדי עבור ההון המוסדי - לנכס השקעה לגיטימי, מסמנת תפנית נוספת בכלכלה האמריקאית, שבה החיפוש אחר תשואה משנה את גבולות עולם הפיננסים.

דיוויד בואי היה הראשון שהשיק את המודל הזה ב-1997, כשגייס 55 מיליון דולר כנגד תמלוגים עתידיים מקטלוג השירים שלו, בתשואה של 7.9%. ג'יימס בראון ואחרים הלכו בעקבותיו, אך במשך שני עשורים עסקאות כאלה נחשבו לסקרנות בלבד. כיום הן הפכו לשוק של מיליארדי דולרים, שמושך את המשקיעים הגדולים בעולם.

ההתפרצות הנוכחית של מימון מוזיקלי מגיעה על רקע ראלי נרחב בשווקים, שהעלה את שוויים של מניות ואגרות חוב מסורתיות, וגם של נכסים מורכבים יותר כמו נדל"ן מסחרי וחוב מובנה אקזוטי. המגמה הזו היטיבה עם בעלי קטלוגי המוזיקה, שניצלו את המומנטום כדי ללוות בהיקפים גדולים."יש בעולם כל כך הרבה הון, כמות עצומה, וההון הזה מחפש נכסים". אמר אחד המשקיעים הגדולים בחוב תמלוגי מוזיקה.

רק לאחרונה החלו האג"ח הללו לקבל דירוגים סדירים מחברות הדירוג הגדולות S&P Global, פיץ' ומודי'ס, לפי גורמים בשוק. בוב ולנטיין, מנכ"ל חברת המוזיקה קונקורד שממוקמת בנאשוויל, אמר: "כשביצענו את העסקה הראשונה שלנו ב-2022, היה לנו דירוג אחד בלבד מסוכנות דירוג אחת, שזה היה מצוין אבל עדיין תהליך של למידה. עכשיו, אחרי ארבע שנים, המשקיעים מבינים שזה בטוח".

3. שוקי הסחורות והמטבעות

שער השקל נחלש אתמול חדות מייד לאחר הדיווח אך כעת שב לרמתו ברוב שעות היום, 3.34 שקלים לדולר.

מחירי הנפט עולים לאחר שמתקפה ישראלית בקטאר הסלימה את הסכסוך במזרח התיכון, שמספק כשליש מהאספקה העולמית, והגבירה את הפרמיה הגאו-פוליטית על המחיר. נפט מסוג ברנט עלה ב-2%, ל-67.2 דולר לחבית נפט מערב טקסס (WTI) בארה"ב מטפס גם כן 2%, ל-63.4 דולר. מחירי הנפט כבר נסחרו בעליות, בתמיכה מהעלייה האחרונה בתפוקת הנפט של OPEC+ שהייתה נמוכה מהצפוי, מהציפיות שסין תמשיך לאגור נפט, ומדאגות לגבי אפשרות של סנקציות חדשות נגד רוסיה.

עוד בשוק הסחורות, הזהב ממשיך לקבל רוח גבית בשל הציפיות להורדת ריבית בארה"ב, ונסחר סביב שיא כל הזמנים שלו, ברמה של כ-3,690 דולר לאונקיה.

4. מאקרו

בישראל עופר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל מצביע על המשך צמיחה בפעילות הכלכלית ועל כך שהכנסות המדינה ממסים ממשיכות להפתיע לחיוב זה החודש השלישי ברציפות, והגירעון כאחוז מהתוצר מתמתן. במקביל, יתרות המט"ח של בנק ישראל ממשיכות לשבור שיאים, ובמוקד השבוע גם אצלנו יעמוד מדד המחירים לצרכן.

"באוגוסט עמדו הכנסות המדינה ממסים על כ-43 מיליארד שקל (ללא מע"מ יבוא ביטחוני) - נתון גבוה המעיד על המשך צמיחה בפעילות הכלכלית. מדובר בעלייה של כ-18% לעומת אוגוסט אשתקד, שהם כ-11% במונחים ריאליים בניכוי שינויי חקיקה. בעוד שצד ההכנסות ממשיך להפתיע לחיוב זה החודש השלישי ברציפות, גם צד ההוצאות נותר גבוה ועמד על כ-53 מיליארד שקל באוגוסט, בדומה לממוצע בחצי השנה האחרונה. כתוצאה מכך ירד הגירעון ב-12 החודשים האחרונים ל-4.7% מהתוצר , להערכתנו הוא צפוי לשוב ולעלות ברבעון האחרון של השנה גם לאור המשך העלייה בהוצאה הביטחונית".

ביום שני הקרוב יתפרסם מדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט - "אנו צופים עלייה של כ-0.7%, בהובלת עלייה עונתית במחירי הנופש, השכירות, ובעיקר עלייה דו-ספרתית במחירי הטיסות. אף שהמדד צפוי להיות גבוה, האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים צפויה לרדת מתחת ל-3%", כתב קליין.

בארה"ב, המשקיעים ממתינים בציפייה לשני נתוני אינפלציה מרכזיים שיפורסמו היום ומחר בארה"ב - מדד המחירים ליצרן ומדד המחירים לצרכן בהתאמה.

בסוף השבוע שעבר, דוח התעסוקה החלש מן הצפוי שפורסם העלה באופן דרמטי את הסיכוי להורדת ריבית מצד הבנק המרכזי כבר בשבוע הבא. עם זאת, אם הנתונים יצביעו על קפיצה מפתיעה באינפלציה, הפד עשוי שלא לעשות כן.

אתמול, צמיחת המשרות בארה"ב, תוקנה כלפי מטה ב-911 אלף עד חודש מרץ, מה שמאותת כי מצבה של הכלכלה רעוע יותר מששוער בתחילה. המדדים בוול סטריט נסחרים כעת ללא שינוי מהפתיחה.

הנתונים החלשים האחרונים משוק העבודה חיזקו אף יותר את ההערכה כי הפדרל ריזרב יחזור להוריד ריביות, החל בהחלטת המדיניות של הבנק המרכזי בשבוע הבא. באוגוסט פיטר הנשיא טראמפ את ראש הלשכה לסטטיסטיקה של העבודה. יועציו מכינים כעת דוח המפרט את מה שהם טוענים כליקויים בנתוני התעסוקה של הסוכנות.

מנכ"ל ג'יי.פי מורגן, ג'יימי דיימון, אמר בעקבות העדכון כי דוח משרד העבודה שפורסם אתמול מאשר שהכלכלה האמריקאית נחלשת. "אני חושב שהכלכלה נחלשת". אמר דיימון. "האם זה בדרך למיתון או רק נחלשת - אני לא יודע". לדברי דיימון, כבנק הגדול ביותר בארה"ב לפי נכסים, לבנק יש גישה לנתונים רחבים על צרכנים, חברות וסחר עולמי. הוא ציין כי רוב הצרכנים עדיין עובדים ומוציאים כסף בהתאם לרמות ההכנסה שלהם, אך ייתכן שהביטחון שלהם ספג מכה. "יש הרבה גורמים שונים בכלכלה כרגע". אמר דיימון, כשהוא מצביע על חולשת הצרכנים מצד אחד ועל רווחי חברות שנותרים חזקים מצד שני. "אנחנו פשוט צריכים לחכות ולראות".

5. תחזית

בג'יי.פי מורגן מעריכים כי אירוע הורדת הריבית בשבוע הבא מהווה סיכון לשוק המניות בניו יורק - "אמנם השוק עלה באופן מרשים עם יותר מ‑20 שיאי שיא כל הזמנים השנה, אך הצעד הבא של הפדרל ריזרב עלול לעכב את ההתלהבות של המשקיעים", הם מזהירים.

"אין שום סימן לעצור את שוק השוורים הנוכחי, עם יצירת תמיכה חדשה ככל שהעמודים הקודמים נחלשים", אמר אנדרו טיילר, אנליסט השוק הגלובלי של הבנק. אם הפד ימשיך ויבצע את הורדת הריבית הצפויה ב‑17 בספטמבר, "זה עלול להפוך לאירוע 'Sell the News', כאשר המשקיעים ימשכו את השקעותיהם".

דסק המסחר של הבנק שמר שלשום על תחזית מתונה תוך שהוא מצביע על מספר גורמי סיכון, כולל אינפלציה, תעסוקה ומלחמת הסחר. הם גם ציינו כי משקיעים פרטיים בדרך כלל מצמצמים את ההשקעות שלהם בספטמבר, בעוד שחברות ציבוריות פחות מבצעות רכישות חוזרות של מניותיהן.

מדד S&P 500 עלה ביותר מ‑30% מאז השפל של אפריל, שנרשם כאשר הנשיא דונלד טראמפ פתח במהלכי מלחמת הסחר הגלובלית. שוק המניות עד כה הפגין חוסן. אך עם ההשפעה של המכסים שרק מתחילה להיראות ועם נתוני תעסוקה חלשים לאחרונה, "המשקיעים במתח לקראת הורדת הריבית הצפויה בחודש שהוא בדרך כלל הגרוע ביותר בשנה לשוק המניות האמריקאי".

מאז סוף אוגוסט, מדד S&P 500 נסחר באופן צדדי, עם תנודות של פחות מ‑0.9% בכל כיוון, כאשר הוא מטפס בהדרגה לשיאים חדשים. מצב דומה התרחש ביולי, כאשר המדד לא רשם שינוי יומי של 1% במשך חודש שלם - תקופה השקט הארוכה ביותר בשנים האחרונות.

הדאגה של טיילר לקראת ישיבת הפד הקרובה מצביעה כי למרות שמדד המחירים הצרכן מחר לא צפוי למנוע מהפד להוריד ריבית, ההערות מחברות ציבוריות ופרטיות על האינפלציה מצביעות על "העברת עלויות כתוצאה ממכסים" נוספת בעתיד ולתרום לאינפלציה, שמהירותה ומידתה אינם ידועים. בנוסף, הורדות ריבית עלולות להמריץ את הביקוש לעבודה ולהוביל לאינפלציה בשכר, שהיא בדרך כלל "עקשנית".

בינתיים, בבנק אומרים שבספטמבר בדרך כלל קיימת שילוב של גורמים שמחלישים את הביצועים. קרנות פנסיה וקרנות נאמנות מאזנות מחדש את התיקים בסוף הרבעון, בעוד שהקנייה הקמעונאית נוטה לרדת בספטמבר וחברות בארה"ב מפסיקות רכישות חוזרות - שהיא תמיכה חשובה לשוק - לקראת דוחות הרבעון השלישי.

עם זאת, החודש חרג מהחולשה העונתית הרגילה כאשר הפד ביצע הורדות ריבית שלא בעקבות מיתון. מדד S&P 500 ירד בממוצע ב‑1% בספטמבר מאז 1971, אך עלה ב‑1.2% בחודש שבו הבנק המרכזי הוריד את עלויות ההלוואה והכלכלה לא הייתה במיתון, לפי נתונים שניתחו בבלומברג. לאור הסיכונים המוגברים, "אנו ממליצים למשקיעי מניות לשקול הגדלת החשיפה שלהם לזהב, שכן ציפיות להורדת ריבית מחלישות את הדולר האמריקאי".

עוד כתבות

יו''ר הכנסת אמיר אוחנה פרסום ברשתות החברתיות, 03.09.25 / צילום: רפי קוץ

החוק גוזר על המציתים בירושלים 15 שנה בכלא? לא בדיוק

החוק אומנם קובע עונש מקסימלי על הצתה של 15 שנות מאסר, אך הוא מורה להתחשב גם בשיקולים אחרים • הנתונים מלמדים שמשך שנים העונשים שניתנים בפועל נמוכים בהרבה • המשרוקית של גלובס

התקפת המבנה בו שהתה צמרת חמאס / צילום: Reuters, Ibraheem Abu Mustafa

הנקמה תוגש קרה: קטאר תשיב בדרך כואבת, ולא צבאית

במשך שנים נהנו בכירי חמאס מתחושת ביטחון בקטאר, עד שישראל בחרה באופן חריג לפגוע בצמרת ההנהגה ● לאחר התקיפה בקטאר, הפנים מופנות כעת לטורקיה: אם ישראל תחליט לתקוף בכירי חמאס גם שם, טורקיה עלולה להפעיל חיילים ואמל"ח שכבר הוזרמו לסוריה בחודשים האחרונים לפתיחת חזית נגד ישראל על הגבול

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ בבסיס אל־עודייד בקטאר, במאי / צילום: ap, Alex Brandon

קטאר קנתה השפעה במערב במיליארדים, כעת האסטרטגיה שלה עומדת למבחן

מדינות אירופה התייצבו אחת אחרי השנייה לצידה של קטאר, לאחר ניסיון החיסול של צמרת חמאס בדוחא ● השקעות עתק, עסקאות גז ותיווך בסכסוכים הפכו את קטאר לשחקנית מרכזית באירופה ובארה”ב, ולדברי מומחים, הצלחת מדיניותה תיבחן כעת בתגובה למבצע הישראלי

נשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין / צילום: ap, Pascal Bastien

האיחוד האירופי מחריף את הטון: הצעדים החדשים נגד ישראל

נשיאת הנציבות אורסולה פון דר ליין הודיעה על כוונה להקפיא סיוע בילטרלי לישראל ולתמוך בסנקציות על שרים ומתנחלים ● הצעד הדרמטי ביותר – השעיה חלקית של הסכם האסוציאציה, המאפשר סחר בהיקף של יותר מ-45 מיליארד אירו בשנה ● כדי להתקדם נדרש רוב מיוחס של המדינות החברות, בהן גרמניה ואיטליה שעד כה התנגדו

אילוסטרציה: Shutterstock

המהלך יוצא לדרך: 100 חוזים אישיים ראשונים במערכת החינוך

אחרי החגים צפויים להצטרף למערכת החינוך 100 מורים בחוזים אישיים בשכר של עד 17.5 אלף שקל בחודש ● המהלך יחל במחוזות תל אביב והמרכז, במקצועות מדעים, טכנולוגיה, הנדסה ומתמטיקה, בבתי הספר היסודיים ובחטיבות הביניים

צרפתים חוגגים את מפלתו של ראש הממשלה ביירו / צילום: Reuters, Elsa Biyick / Hans Lucas

החוב תופח, הממשלה נופלת: הטלטלה בצרפת והמסר המהדהד בכל אירופה

הדחתו של ראש ממשלת צרפת פרנסואה ביירו חושפת את המשבר הפוליטי והכלכלי המעמיק במדינה, שעלול להפוך לבעיה של גוש האירו כולו ● ברקע גובר המתח בין הנשיא מקרון, שמתמודד עם חוסר אמון ציבורי ועם תשואות אג"ח מאמירות, ובין אופוזיציה מתחזקת מימין ומשמאל

מהרן פרוזנפר / צילום: דוברות משרד האוצר

מכה לסמוטריץ': נציבות שירות המדינה פסלה את מינוי מהרן פרוזנפר לממונה על התקציבים

בוועדה ציינו בעיקר את החלטת בג"ץ בפברואר שלפיה הממשלה הפרה את חובתה החוקית לייצוג נשים בתפקידים בכירים במגזר הציבורי

דוחא, לאחר ההתקפה על בכירי חמאס / צילום: ap

המנהיג שמיהר להתייצב לצד חמאס. ומה כתבו בעיתוני העולם על ניסיון החיסול?

החדשות על ההתקפה הישראלית בדוחא שבקטאר הפכו לכותרות ראשיות דקות אחרי הדיווחים שהתפרסמו בנושא, ולאחר שגורמים ישראלים אישרו לכלי התקשורת כי מדובר בתקיפה של חיל האוויר ● כך הגיבו מנהיגי העולם, וכך סיקרו את התקיפה גופי התקשורת הגדולים בעולם

עמוס לוזון, בעל השליטה בטריא / צילום: איל יצהר

החברה המשותפת של נאוי ולוזון תוכל לתת משכנתאות

החלטתו של הממונה על שוק ההון, עמית גל, הגיעה בתום בחינה ארוכה ודרישה להתאמות מצד הרשות ● כמו כן, נדרשה החברה המשותפת לבצע תיקונים בנוגע לניגודי עניינים אפשריים ולעבור בדיקות כלכליות ● הממונה אף התנה את מתן הרישיון בקבלת דיווחים שיאפשרו מעקב ובקרה אחר היישום

iPhone 17 pro / צילום: צילום מסך

אפל משיקה דגם דק במיוחד ומעדכנת מחירים: כל מה שכדאי לדעת על האייפונים החדשים

ענקית הטכנולוגיה אפל קיימה את אירוע ההשקה השנתי שלה, שבו הציגה את דגמי האייפון 17, כולל iPhone 17 Air - המכשיר הדק ביותר שלה ● בוול סטריט מחכים לראות האם ההשקה תקיים את הבטחות אפל בתחום ה‑AI ● ומתי הדגמים החדשים יגיעו לישראל?

מסחר בביטקוין / צילום: ap, Petr David Josek

המניה הזו זינקה אתמול ב-1,737%. זו הסיבה

חברת פרסום דיגיטלי מהונג קונג דיווחה כי בכוונתה לשלב רכישת מטבעות קריפטו ב-100 מיליון דולר עם פעילות AI, וזינקה לשווי של כמעט 12 מיליארד דולר – למרות שבקופתה יש פחות ממיליון דולר

מוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס / צילום: עידן גרוס

מטריקס תספק פרויקט בינה מלאכותית למדינה זרה בשווי עשרות מיליוני דולרים

הפרויקט, שיכלול מחקר והגנת סייבר, צפוי להימשך כשנתיים ● מוטי גוטמן, מנכ"ל מטריקס: "תחום ה-AI פתח בפנינו אוקיינוס של הזדמנויות" ● מניית מטריקס, שנסחרת בשווי שוק של כ-7.6 מיליארד שקל, זינקה בכ-40% מתחילת השנה

ניקולאי טנגן, מנכ''ל קרן העושר הנורבגית / צילום: Reuters, Matt Rourke

אין פרסום שלילי? המניות שהקרנות האירופיות החרימו רק עולות

באוגוסט הודיעה קרן העושר הנורבגית על סיום ההתקשרות עם מנהלי נכסים בישראל, והיא לא הייתה הראשונה, אולם החשש שהמהלך יוביל לסחף של החרמות התחלף ● מחקר הראה כי סיקור תקשורתי, גם אם ניטרלי, מרחיב את בסיס המשקיעים, משפר נזילות ומצמצם מרווחי קנייה-מכירה - כלומר, מייצר ערך כלכלי

ביל אקמן / צילום: ענבל מרמרי

שמונה תובנות של משקיע העל שמנפץ את כל מה שאמרו לכם על עולם ההשקעות

בראיון בלעדי לגלובס, ביל אקמן, משקיע-העל היהודי-אמריקאי ובעלי קרן פרשינג סקוור, סיפר על פילוסופיית ההשקעות שלו, על האמונה בישראל ועל היחסים עם המשקיע האגדי וורן באפט, וחשף כי הוא היה רוצה השקעת ענק חדשה בישראל ● אלה 8 תובנות עיקריות מהראיון 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ה-S&P 500 בשיא כל הזמנים; מדד המחירים ליצרן הפתיע, אורקל מזנקת

ה-S&P 500 מתקדם בכ-0.4% ● מדד המחירים ליצרן רשם ירידה מפתיעה של 0.1% בחודש אוגוסט, לעומת צפי לעלייה של 0.3%, מה שמקרב עוד יותר הורדת ריבית מצד הפדרל ריזרב בשבוע הבא ● הנשיא טראמפ חובט ביו"ר הפד ג'רום פאוול בעקבות פרסום המדד: "אסון מוחלט" ● אורקל מזנקת בכ-30%, לאחר פרסום דוחותיה הכספיים - מניות השבבים מקבלות רוח גבית

קן גריפין / צילום: Reuters, David Swanson

האזהרה של מנהל קרן הגידור הגדולה בעולם, והאירוע שעלול להוביל לגל מימושים

המדדים בשיאים, אבל יש עננים מעל שמי וול סטריט ● מנהל קרן הגידור הגדולה בארה"ב על טראמפ: "נשלם ביוקר על מעשיו" ● ג'יימי דיימון: הכלכלה האמריקאית נחלשת ● ג'יי.פי מורגן: הורדת ריבית של הפד עלולה להפוך לטריגר לגל מימושים בוול סטריט

צפרא כץ ולארי אליסון / צילום: עזרא לוי

בגיל 81 לארי אליסון הפך לאדם העשיר בעולם, וכמה תרוויח המנכ"לית הישראלית?

זינוק חד במניית אורקל מוסיף ללארי אליסון כ-101 מיליארד דולר ביום אחד – העלייה היומית החדה ביותר שנמדדה במדד המיליארדרים של בלומברג שגם הופכת אותו לאדם העשיר בעולם ● גם מנכ"לית אורקל צפרא כץ נהנית מהזינוק במניה

דוחא, קטאר / צילום: ap, Alex Brandon

הבית הלבן: עדכנו את דוחא לפני התקיפה, קטאר: זה שקר

היעד המרכזי לתקיפה בקטאר: ח'ליל אל-חיה ובכירי חמאס נוספים ● גורם ישראלי: בכירי חמאס בקטאר ישבו לדון בתשובה להצעה האמריקאית ● "יציאת עזה" החלה: המונים נענו לדרישת צה"ל ונעים דרומה ● 48 חטופים - 704 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

מפגינים מציפים את  מתחם משרדי הממשלה של נפאל בקטמנדו – כשעשן עולה מתוכו / צילום: ap, Niranjan Shrestha

הישארו במקומות סגורים: הנחיות משרד החוץ לישראלים בנפאל

לפי הערכות, מאות ישראלים נמצאים כעת בנפאל, בה מתקיימות כעת מהומות והפגנות שהביאו להרג מפגינים ● עוצר הוכרז בבירה קטמנדו, שדה התעופה בקטמנדו סגור עד הודעה חדשה ● מהן הנחיות משרד החוץ, והאם כדאי לנסות לצאת מהמדינה? ● גלובס עושה סדר

השקת הקו האדום ב־2023 / צילום: יוסי כהן

שנתיים מאז שנפתח הקו האדום, כל המדדים חיוביים חוץ מזה החשוב ביותר

זמני הנסיעה התקצרו, הדיוק מרשים, והקו התת־קרקעי הפך לסיפור הצלחה ● אך לא הכול ורוד: מספר הנוסעים בקו הראשון של הרכבת הקלה בגוש דן רחוק מהתחזיות, הנסיעה במקטעים העיליים עדיין איטית, והשלמת הקווים הנוספים נדחית שוב ושוב ● בשורה אמיתית תגיע עם המטרו