*** הכתבה בשיתוף לשכת יועצי המס
אחד הוויכוחים העתיקים בין בעלי המקצוע בנושא החשבונאות וייעוצי מסים הוא מה עדיף לעסק - להיות רשום כיחיד, כשותפות או כחברה בע"מ. הנימוק הנפוץ ביותר בוויכוח בעד עשיית המהלך וההתאגדות כחברה הוא האפשרות להימלט מתשלום דמי ביטוח לאומי, לפני שמגיעים לתקרה שהיא 43,240 שקל לחודש.
התשלום לביטוח לאומי נחשב לנטל כבד מאוד, לכן מוצע לחלק את רווחי החברה חלקם כמשכורת וחלק כדיבידנד, כאשר הדיבידנד, כידוע, פטור מתשלום דמי ביטוח לאומי ומשולם לאחר תשלום מס חברות, בשיעור 26.50%. המס על הדיבידנד עצמו הוא בשיעור של 30%, כשהדיבידנד מחולק מיתרת הרווח הנותרת לאחר תשלום מס החברות.
והנה החישוב במספרים:

אין מדרגות מס כמו אצל היחיד. על המשכורת המשולמת לבעל שליטה לפני חלוקת הדיבידנד חלים שיעורי המס הרגילים. המס של היחיד הוא פרוגרסיבי. כדי להגיע למס ממוצע של 26.5% לפני זיכויים וניכויים, יש להגיע להכנסה של כ-500 אלף שקל.
האם להתאגד כחברה?
בשנת המס 2014, תקרת התשלום לביטוח לאומי עמדה על 518,880 שקל לשנה והתשלום המקסימלי מסתכם בסך 80,016 שקל לעצמאי, כולל מס בריאות. מתוכם, סך של 55,315 שקל (החלק של הביטוח הלאומי), מגיע ליחיד ניכוי בסך 52%.
לגבי בעל השליטה, זה ישלם סך של 56,712 שקל, ללא כל זכות לזיכוי או ניכוי. החברה תשלם סך של 32,856 שקל כהוצאה מותרת לניכוי.
על פי חוק החברות התשנ"ט-1999, כל חברה חייבת בניהול חשבונות בשיטת החשבונאות הכפולה. העלות לניהול ספרים בשיטה זו, יקרה בכמה מונים מן העלות בשיטת התקבולים והתשלומים. (החד צידית).
חברה זקוקה לרואה חשבון כדי לבקר את הדוחות הכספיים שלה. ביקורת זו כרוכה בתשלום שכר טרחה (תוספת של כ-15 אלף שקל לשנה).
- על החברה לשלם אגרה שנתית לרשם החברות (כ-1,500 שקל לשנה).
- עצם הקמת החברה כרוך בתשלום אף הוא (הוצאת יסוד בסך כ-2,650 שקל - הוצאה שאינה מותרת בניכוי). בנוסף לתשלום לעו"ד שיטפל בקטע הבירוקרטי וב"ניירת", בעלות כספית של כ-2,000 שקל. הוצאה שמטבע הדברים, נחסכת מהיחיד.
- מנהל בחברה בעל שליטה המושך כספים מעל למשכורת שקבע לעצמו (נמצא בחובה בחברה), צפוי למיסוי של ריבית רעיונית (4.31% לשנה), בתוספת מס ערך מוסף (18%) - סך הכל 5.09%.
- לפקיד השומה ישנה הסמכות לראות בסכום הנמשך מעל למשכורת כמשכורת נוספת נטו אשר יש לגלמה או לחלופין, לראות בסכום העומד בחובה כדיבידנד נטו לחלוקה.
- חברה משלמת, נוסף על המקדמות שנקבעו לה, מקדמת מס נוספת על חשבון הוצאות עודפות. מקדמת מס זו אינה מוחזרת כל עוד החברה נמצאת בהפסדים.
- יש לכלול בחישוב המס של בעל השליטה שווי רכב וטלפון נייד, וכדומה. לעומתו היחיד, מתאם את הוצאות הרכב בסוף שנת המס, עם הגשת הדוח השנתי.
- תשלום לביטוח הלאומי - חלקו של בעל השליטה כשכיר המנוכה ממשכורתו הוא נטו. ההשלמה של החברה היא הוצאה מותרת בניכוי. המשמעות לכך היא שחברה צריכה להראות רווח גבוה יותר לכיסוי הוצאה זו. אצל היחיד, חלק זה, שמשולם על ידו למוסד לביטוח לאומי (לא כולל דמי ביטוח בריאות) נהנה מ-52% ניכוי.
- תשלום לקרן השתלמות לבעל שליטה - 6% מסך של כ-188,544 שקל, סך של 11,313 שקל מחולקים כך: על חשבון העובד 1.5% נטו - 2,828שקל. הוצאה לחברה - 4.5% - 8,485 שקל.
- אצל היחיד, ניתן להפקיד 7% מסך 263,000 שקל, סך של 18,410 שקל. על חשבון היחיד 2.5% נטו - 6,575 שקל. הוצאה מותרת בניכוי 4.5% - 11,835 שקל.
- בעל השליטה יקבל זיכוי עד לתקרה של 7% מסך 104,400 שקל, כלומר 7,308 שקל, המקנים לו זיכוי ממס בשיעור של 35% - 2,558 שקל.
-תשלום עצמאי: 33,408 שקל, מתוכם 22,968 שקל כניכוי ו-10,440 שקל, 35% זיכוי - 3,654 שקל.
כשדברים אינם מסתדרים כשורה
- אם ביום מן הימים יוחלט מסיבות כאלה ואחרות להפסיק ולפעול במסגרת החברה, יהיה צורך בעריכת הליך של פירוק מרצון של החברה. הליך זה כרוך בתשלום, וגם הוא הוצאה שאינה מותרת בניכוי (ראו הוצאות הקמת החברה).
- נטישת החברה, כפי שהיה מקובל בעבר, או אי תשלום אגרה שנתית, יגררו אחריהם הטלת עיצומים כספיים שיחולו על המנהלים.
- דמי אבטלה: גם היחיד וגם בעל השליטה אינם זכאים לאלה.
- פיצויי פרישה: בעל שליטה זכאי להפריש לעצמו פיצויי פרישה, כהוצאה מוכרת. הפקדה לפיצויים עבור בעל השליטה, עד 12,360 שקל לשנה, (לפי 8.33% מהשכר ברוטו).
- ליחיד אין כל זכאות לתשלום פיצויים, למרות העובדה שהוא נחשב כמעסיק של עצמו (Self employed).
כדאי לזכור שחישובי המס ליחיד הם על-פי מדרגות המס, כלומר מס פרוגרסיבי, ולא על-פי המס השולי - נכון להיום 48% - בזמן שהמס על החברה ועל הדיבידנד קבוע מהשקל הראשון.
להלן דוגמה כדי להבין לעומק את ההבדל. ישנה גישה שלפיה קיים יתרון להקמת חברה ברמת הכנסה שנתית בסך של כ-3םם אלף שקל, בהנחה שהרווחים אינם מחולקים וברמת הכנסה שנתית חייבת בסך של כ-800 אלף שקל בהנחה שהרווחים מחולקים.
כיוון שאחד השיקולים העיקריים להקמת חברה מבוסס על חיסכון במיסוי ובביטוח הלאומי, זה הזמן לבחון זאת. אם נערוך השוואה בין שני המצבים ונתחשב אך ורק בשני גורמים אלה - רווחי החברה, בסך 800 אלף שקל, בניכוי עלות המעביד לביטוח לאומי בסך 17,500 שקל ולפני תשלום שכר בסך 300 אלף שקל.היתרה בסך 482,500 שקל, מחולקת כולה כדיבידנד.
והנה החישוב לפניכם:

על פי החישוב הזה, עדיין אפשר לראות במובהק הפרש לטובת היחיד. כשמנסים להבין אם לעשות את המהלך או לא - חשוב להביא בחשבון את כל תוספת ההוצאות הנלוות, ולבחון אם בנתונים אלה קיימת הצדקה להקמת חברה או לא.
יתרה מזאת. אם בעל השליטה ייפגע חלילה בתאונת עבודה, הוא יקבל דמי פגיעה על בסיס משכורתו החייבת בביטוח לאומי, כלומר 25 אלף שקל לחודש. לעומת זאת, היחיד יקבל דמי פגיעה לפי התקרה לתשלום דמי ביטוח לאומי, כלומר 43,240 שקל.
הגבלת אחריות
הגבלת האחריות אינה פוטרת חברה אוטומטית כלל וכלל. ברגע שמנהל חתם ערבות אישית, כל הגבלת האחריות פגה, גם אם לא הוזכר ולו ברמז כי קיים מושג שנקרא "הרמת מסך". במקרים מסוימים, החקיקה מאפשרת לייחס לבעלי מניות את הזכויות והחובות של התאגיד ואף ניתן להטיל אחריות אישית על מנהל בחברה, מכוח דיני נזיקין. על החברה לשלם תשלומי שכר וזכויות סוציאליות, בהתאם לדינים וחוקי העבודה.
בית המשפט המחוזי המטפל במקרים מסוג זה, יכול לבצע למעשה הרמת מסך ברגע שהוא סבור כי השימוש ב"חברה" והגבלת האחריות משמשת כתרגיל הונאה, כלומר הברחת נכסים מהחברה, מתן או לקיחת הלוואות מהתאגיד בתנאי אשראי לא סבירים וכדומה. הליך "הרמת המסך", משלים את הטלת האחריות האישית על חלקים בחברה, לרבות בעלי המניות שלה, בהתאם לנזק או החוב שנוצר.
ישנה בהחלט אפשרות להעמיד לדין פלילי בשל אי העברת ניכויים את מי שאחראי לכך, כלומר "המנהל" ואת מי שלא מילא אחר אחת מהחובות המנויות בפקודת מס הכנסה - אי-תשלום מקדמה בשל הוצאות עודפות וכדומה.
איך לוקחים את ההחלטה הנכונה?
כבר עם פתיחת העסק, יש לבדוק היטב את כל האופציות העומדות בפניכם. כיום, ישנה אפשרות לערוך בדיקה כזו תוך הכנת סימולציות, וזאת על מנת לקבל את התמונה המשוערת/מדויקת לצפוי לך. חשוב לזכור כי בסופו של דבר, פתיחת עסק היא לשם הפרנסה. פרנסה צומחת מרווחים ועל אלה - כולנו רוצים לשלם כמה שפחות מס ואת זה ניתן לעשות באמצעות תכנון נכון ומשכיל.
מומלץ שלא לערוך את החישוב של היחיד לצורך השוואה על בסיס המס השולי, אלא על בסיס מדרגות המס ובכל מקרה לשקול את כל ההיבטים, הכדאיות והעלויות. יועץ המס, יוביל אתכם בביטחה בנבכי המס שאינם פשוטים כלל, הכל במסגרת החוק, תוך שהוא מוצא פרצות שימנעו מכם תשלומי יתר. בהצלחה!