*** הכתבה בשיתוף לשכת יועצי המס
כל בעל עסק חדש חייב לדווח לביטוח לאומי על היותו עצמאי. מהן ההגדרות לעניין עצמאי בביטוח לאומי, מה חשוב לעצמאי חדש לדעת ובאילו מקרים ניתן לחסוך בתשלומי ביטוח לאומי.
מיד עם הקמת העסק החדש חייב בעליו לפתוח תיק ברשויות מס הכנסה ומס ערך מוסף ובביטוח לאומי. בעת פתיחת התיק יש למלא טופס הנקרא "דין וחשבון שנתי" ולמסרו בסניף המוסד לביטוח לאומי הקרוב למקום מגוריכם. ישנה חשיבות רבה מאוד לפתיחת התיק בזמן ומילוי הטופס בצורה נכונה, וזאת בכדי להיות זכאים לגמלאות מסוימות בעקבות אירוע כזה או אחר (פגיעה בעבודה, לידה, נכות וכו').
בטופס המדובר תדרשו למלא תחזית רווח חודשית. מומלץ לרשום סכום בהתאם לצפי שלכם בכדי להימנע מהפרשי תשלום מהותיים בסוף שנה.
בעת פתיחת התיק תוכלו לבחור באחד משני המעמדות הבאים: ביטוח לאומי כ"עצמאי", או כ"עצמאי שאינו עונה להגדרה". בכדי לענות על ההגדרה של עובד עצמאי מבחינת חוק ביטוח לאומי יש לעמוד באחד מהתנאים הבאים:
1. מי שעוסק במשלח ידו 20 שעות בשבוע בממוצע לפחות.
2. מי שהכנסתו החודשית הממוצעת ממשלח ידו עולה על 50% אחוז מהשכר הממוצע במשק (9,260 שקל בשנת 2015).
3. מי שעוסק במשלח ידו 12 שעות בשבוע, והכנסתו עולה על 15% אחוז מהשכר הממוצע.
אם לא עמדתם באחד מהתנאים שצויינו מעלה, תוגדרו לעניין ביטוח לאומי כעצמאים שלא עונים להגדרה. יש לכך יתרונות, חסרונות ואף הגבלות. לדוגמה, אישה נשואה שאינה עובדת כשכירה שהכנסתה לא עולה על 15% (מהשכר הממוצע במשק) העובדת 15 שעות בשבוע נחשבת "כעצמאית שאינה עונה להגדרה", לכן על הכנסות חייבות של עד 2,315 שקל בממוצע חודשי על פני השנה לא תצטרך לשלם אפילו שקל אחד לביטוח לאומי.
דוגמה נוספת, גבר שעובד כשכיר ופתח עסק כעצמאי ומעמדו בביטוח לאומי "עצמאי שאינו עונה להגדרה", לא ישלם אף הוא שקל אחד לביטוח לאומי אם הכנסתו החייבת לא עברה את ה- 2,315 שקל בממוצע חודשי על פני השנה. חשוב לדעת שאין ארוחות חינם ואותם עצמאים שאינם עונים להגדרה כמו בדוגמאות הנ"ל לא יהיו זכאים למספר גמלאות כגון דמי פגיעה, ואמהות.
שיעורי דמי הביטוח ודמי בריאות לעצמאים - מעודכן לתאריך 1/1/2015

במידה והוגדרתם בביטוח לאומי כעצמאים, יקבעו לכם מקדמות חודשיות שמחושבות על בסיס ההכנסה השנתית המוערכת שלכם בהתאם להצהרתכם. המקדמות הינם על חשבון, החישוב הסופי עם המוסד לביטוח לאומי יעשה לאחר הגשת הדוח השנתי למס הכנסה. אם שילמתם סכום גבוה מידי תקבלו החזרים ואם הסכום היה נמוך מידי תצטרכו לשלם הפרשים.
ניתן לשלם את המקדמות באמצעות פנקס מקדמות, כרטיסי אשראי או הוראת קבע. פיגור בתשלום דמי הביטוח גורר אחריו הצמדה וקנסות ואף עלול לגרום לעיקול רכוש והכנסות באמצעות ההוצאה לפועל, וכן להקטנת קצבה או לשלילתה.
חדלתם להיות עצמאים עליכם להודיע על תאריך סגירת העסק למחלקת הביטוח והגבייה בסניף הביטוח הלאומי הקרוב למקום מגוריכם. ההודעה יכולה להימסר במכתב או באמצעות טופס דין וחשבון רב שנתי. להודעה עליכם לצרף אישורים, המוכיחים את השינוי (כגון סגירת תיק במס הכנסה או במע"מ).
לסיכום, כל אדם יכול לפתוח תיק בביטוח לאומי באופן עצמאי, אך עם זאת, ניתן ואף מומלץ, לפתוח תיק ולהגיש את הבקשה באמצעות איש מקצוע, יועץ מס, שבהתאם למקרה הספציפי שלכם ינחה אתכם איך לעשות זאת מבלי לפגוע בגמלאות השונות ועשוי לחסוך לכם כסף.
*** הכותב הינו חבר לשכת יועצי המס