ההשתלטות שהצליחה
איש העסקים מוטי בן משה הצליח להפתיע השנה את שוק ההון המקומי פעם נוספת. אם 2015 הייתה השנה שבה הוא חתם את אחת ההרפתקאות המהירות והכושלות ביותר שנראו כאן - הפסד של כ-530 מיליון שקל בתוך פחות משנתיים על השקעתו בקבוצת אי.די.בי פתוח ואיבוד השליטה בה - הרי שב-2016 עשה בן משה גיחה נוספת לעבר המשקיעים כאן.
המטרה הייתה דומה - חברת החזקות שנקלעה להסדר חוב. אולם, בשונה מרכישת אי.די.בי, הפעם בחר בן משה במטרה קטנה יותר, מורכבת פחות ובעיקר פעל לבדו. בפברואר השנה הוא הצטרף למרוץ אחר נכסי חברת ההחזקות אלון רבוע כחול, שהידרדרה לחדלות פירעון בעקבות ניסיונה להציל את רשת מגה הקורסת, וזכה בזכות להשתלט על החברה לאחר שקנה את ליבם של נושיה.
לכך תרם כנראה גם המוניטין החיובי שצבר באי.די.בי, כמי שיודע ויכול להביא כסף מהבית. בן משה הציג לנושים ערבויות ליכולתו להביא מעסקיו האחרים יותר ממיליארד שקל לצורך רכישת הבעלות המלאה על החברה ופירעון מלוא חובותיה והראה נחישות רבה מן הרגע שבו הציג את הצעתו הראשונית באסיפת מחזיקי האג"ח ועד שהשלים לבסוף את העסקה בספטמבר השנה. בהתמחרות הראשונית אצל הנושים הוא זכה בניצחון גדול על ההצעה המתחרה של חברת גינדי החזקות, וגם את המשא ומתן הארוך שלאחר מכן ידע להשלים למרות קשיים רבים והתמשכות על פני חודשים ארוכים.
בינתיים הוא כבר הזרים מכיסו 420 מיליון שקל לרכישת הבעלות המלאה ולתשלום כשליש מהחוב הפיננסי, אלא שאת יתרת החובות הישנים לבנקים ולמחזיקי האג"ח הוא מבקש כעת לפרוע דרך גיוס חוב חדש ולשם כך כבר הודיע אלון רבוע כחול כי ברצונה להנפיק אג"ח חדשות בהיקף של לפחות 650 מיליון שקל. אם מהלך זה אכן יצליח, הרי שבן משה הבטיח לעצמו השתלטות מהירה בסכום נמוך בהרבה מזה שהציע להשקיע בתחילה.
בעידן שאחרי איבוד הבעלות על מגה לטובת הנושים והרוכשים החדשים, נותרה אלון רבוע כחול עם שלוש חברות בנות מרכזיות: דור אלון שמפעילה תחנות תדלוק וחנויות נוחות, רבוע כחול נדל"ן שעוסקת בתחום הנדל"ן היזמי והמניב, ורשת חנויות כלי הבית נעמן גרופ. עבור בן משה, מדובר בפלטפורמה שממנה יוכל לצמוח לתחומים משלימים ואחרים בשוק המקומי. עבור היועצים והמתווכים השונים, הוא הפך השנה מחדש לכתובת עבור נכסים שונים שעומדים על המדף ורק מחפשים אחר רוכש עתיר ממון.
כתב: עומרי כהן