יצאתם אתמול לבר ושתיתם בירה תוך עישון סיגריה? אחר כך התקשיתם להירדם ולקחתם כדור שינה? מחקר חדש של ממשלת בריטניה מגדיר אתכם כנרקומנים כבדים, סכנה לעצמכם ולציבור. עזבו את ה-LSD ה-GHB ואת ראשי התיבות המפחידים האחרים. לפי המחקר, חלק מהסמים המסוכנים ביותר, הם דווקא אלה שאנחנו צורכים באופן קבוע.
ממצאי הוועדה, שזימנה ממשלת בריטניה עצמה, גורמים לחוקי הסמים של המדינה להיראות די מגוחכים. אלכוהול, אחד החומרים הנצרכים ביותר בבריטניה (בתחרות עזה עם חמצן), נמצא במקום החמישי והמלחיץ של הרשימה. טבק, הנצרך גם הוא באופן חופשי, נמצא במקום התשיעי. עיתון האינדפנדנט האנגלי, שפרסם אתמול את הרשימה, טוען שהממשלה ניסתה למנוע את חשיפתה משום הסתירה בין הדירוגים לחוקים הקיימים.
החומרים דורגו לבקשת הממשלה על-ידי פרופ' דיוויד נאט (David Nutt), ראש הוועדה המייעצת לתחום השימוש לרעה בסמים ופרופ' קולין בלקמור (Colin Balckmore), מנכ"ל הרשות הבריטית למחקר רפואי. השניים ראיינו רופאים, פסיכיאטרים, נוירולוגים ועובדים סוציאליים ובנו דירוג של הסמים על-פי נזקיהם לבריאות האדם, לאיכות חייו ולאיכות חיי סביבתו הקרובה והרחוקה.
בראש הרשימה עומדים כמה מיתוסים שלא נופצו: במקום הראשון נמצא ההרואין (744 מקרי מוות בשנה מתוך 40 אלף משתמשים בבריטניה) ובמקום השני הקוקאין (147 מקרי מוות בשנה מתוך 800 אלף משתמשים).
למקום השלישי והמכובד הגיעו הברביטואטים. מדובר בכימיקלים, שבעבר נרשמו ככדורי שינה, אך כיום כמעט שאינם נרשמים עוד מאחר שיש חלופות בטוחות יותר. הברביטואטים עדיין נצרכים מעת לעת במועדונים, והביאו בשנה האחרונה למותם של 14 מתוך כמה מאות משתמשים.
המתדון, שנמצא במקום הרביעי, משמש היום במדינות רבות כחלק מתהליך גמילה מהרואין או קוקאין. הוא אמנם פחות מסוכן מאלה, אך לא בהרבה. אז מה יצא למדינה מכל הכסף שהשקיעה ב"גמילתם" של הנרקומנים מהרואין והעברתם לתחליף לא הרבה פחות קטלני (200 מקרי מוות מתוך 200 אלף משתמשים)?
במקום החמישי נמצאת ההפתעה הגדולה - אלכוהול, שגרם ללא פחות מ-22 אלף מקרי מוות בשנה האחרונה בבריטניה. מספר עצום, אך אולי לא גדול בהשוואה למספר הצרכנים ("כמעט כל מבוגר", לדברי הכתבה). הסכנות האמיתיות של אלכוהול הן סביבתיות, אומרים החוקרים. סם זה מגביר את האלימות במשפחה וברחוב, את הסכנה לתאונות דרכים ומוציא המוני אנשים ממעגל העבודה. "אין כוונה להציע כי האלכוהול לא יהיה חוקי", ממהרים החוקרים להרגיע. "אולם אולי כדאי להפנות משאבים רבים יותר לעידוד צריכה מבוקרת שלו ולגמילה".
במקום השביעי שוב מופיע חומר חוקי ונפוץ - בנזודיאזפין, כדור השינה הפופולרי ביותר בעולם המערבי. אם כך, שני כדורי שינה נמצאים בעשירייה הראשונה של הסמים המסוכנים. סיבה טובה להישאר ערים בלילה.
הטבק נמצא במקום התשיעי, הרבה אחרי האלכוהול. הטבק אמנם הורג בשנה יותר אנשים מהאלכוהול (114 אלף מקרי מוות בשנה האחרונה, מתוך כ-12.5 מיליון משתמשים) ועולה מיליארדים למערכת הרפואית, אך הוא הורג לאט יחסית ואינו מפר את הסדר החברתי. זוהי כנראה הסיבה לכך שאנחנו מוכנים לסבול אותו כחוקי: למרות נזקי העישון הפסיבי, טבק נחשב לבעיה של מי שמעשן אותו.
את עיקר הדיון הציבורי יעורר בוודאי הדירוג של הקנביס (מריחואנה או חשיש), הנמצא במקום ה-11 והלא-כל-כך נמוך. חובבי הקנביס ומעודדי הלגליזציה של החומר טוענים כי איש מעולם לא מת מקנביס. החוקרים מצאו 16 מקרי מוות מקנביס בשנה מתוך 3 מיליון משתמשים בבריטניה, והצביעו גם על נזקים כמו הזיות והתקפי פניקה. לעשן קנביס באופן קבוע זה יותר מסוכן מלהסניף מדלל של טיפקס (מקום 12), מ-LSD (עם אפס מקרי מוות מתועדים, במקום ה-14) ומאקסטזי, שנמצא במקום ה-18.
המסקנה הכוללת היא ברורה, אף כי החוקרים אינם מציינים אותה - הסמים נמצאים מסביבנו. בעודנו רודפים אחרי ברוני סמים בקולומביה ואחרי בני הנעורים במסיבות הטבע, הילד הקטן מתגנב לחדר העבודה ומשתלט לנו על הטיפקס. מה תעשה ממשלת בריטניה, או ממשלתנו שלנו, עם המידע הזה? - זו כבר שאלה אחרת.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.