השתיקה הרועמת של בועז איתן

מה כל כך מעצבן בשתיקה שגזר על עצמו ד"ר בועז איתן, למה המדיניות של קימונדה צריכה להדאיג את סייפן, מה צריך לקרות כדי שמניית סייפן תתאושש ואיזה אינדיקציות חיוביות נותנות התוצאות הטובות של סמסונג על סנדיסק

תצא מהשוק כל שנה בערב ראש השנה ותחזור אחרי סוכות", אמר לי לפני כמה שנים ברוקר חרדי מניו-יורק שטען שהרבה שנים זה מצליח לו, ובעיקר הציל אותו מהמפולת שאחרי 11 בספטמבר 2001. השנה, אם הוא נהג כך, הוא הפסיד את כל הראלי של 2006, כי בין ראש השנה לשמחת תורה מדד הנאסד"ק עלה 6.2%, כאשר מתחילת השנה המדד עלה 6.4%. גם אלה שנהגו השנה על פי ההמלצה הידועה שאומרת לצאת במאי ולחזור בנובמבר יצאו אמנם בזמן, אבל הפסידו את כל העליות של ספטמבר עד מחצית אוקטובר.

היום מתחיל שבוע התוצאות הגדול של חברות הטכנולוגיה. 2.29 מיליארד דולר הרוויחה סמסונג ברבעון השלישי, כאשר ההפתעה הגדולה הייתה במכירות חזקות של טלוויזיות LCD. בתחום שבבי הזיכרון חל שיפור גדול ברווחיות התפעולית של שבבי הפלאש מסוג NAND, לעומת הרבעון הקודם שכזכור היה חלש בתחום הפלאש בגלל בעיות ייצור.

סמסונג צופה שיפור ברבעון הרביעי בשלושת עסקיה הראשיים, שהם טלוויזיות LCD טלפונים ושבבי זיכרון, וזאת עקב ביקושים מוגברים בעונת החגים. בתחום הפלאש היא צופה גידול דרמטי ברווחיות התפעולית, כתוצאה משילוב של ביקושים חזקים לצד עליית מחירי השבבים עקב הקטנת היקפי הייצור אצל כמה מהמתחרים שלה. סמסונג דיווחה גם על הגדלת התקציב השנתי שלה להשקעות בציוד לייצור שבבים, חדשות טובות לחברות הציוד.

התוצאות הטובות של סמסונג הן אינדיקציה עקיפה לתוצאות טובות שצפויות גם אצל סנדיסק (SNDK), שתדווח בעצמה ביום חמישי אחרי הסגירה. סמסונג דיברה היום על שווקים חזקים בתחום הנגנים, בתחום כרטיסי זיכרון נשלפים במצלמות דיגיטליות ובטלפונים ניידים ועל מחירים טובים לשבבי NAND, התחומים הראשיים של סנדיסק.

כשסמסונג מדברת על צמצום היקפי הייצור של מתחרים בתחום הפלאש, היא מתכוונת בין השאר על החדשות הרעות שקיבלה סייפן (SFUN) מהלקוחה הגדולה ביותר שלה, קימונדה (QI), שפוצלה השנה מאינפיניון (IFX). כאשר ביום שישי סייפן איבדה רבע משוויה, המשקיעים של QI אהבו את יציאתה מתחום הפלאש והעלו את המנייה ב-10%.

מה הוא שותק?

כזכור, יצאתי ממניית סייפן בחודש מאי אחרי ההתנפלות של המנכ"ל, ד"ר בועז איתן, על טכנולוגיית ה-X4 של אם.סיסטמס (FLSH). היציאה שלי אז הייתה יותר מהלך של משמעת בתחום ההשקעות, שאומרת שאיני מוכן להשקיע בחברה שהמנכ"ל שלה מאבד את הראש עד כדי ניבולי פה (ולא ציטטתי את כולם) על חברה ישראלית אחרת, שאפילו אינה מתחרה ישירה שלו ושהוא היה בה דירקטור.

בכל ההתבטאויות שקראתי מאז יום שישי על סייפן, לא מצאתי אפילו מלה אחת מפיו של איתן, שהוא כידוע המייסד, בעל רוב הפטנטים, היו"ר והמנכ"ל של החברה, על העובדה שהיא איבדה את הלקוחה הכי גדולה שלה. להבדיל מעניין ה-X4, איתן בחר הפעם בזכות השתיקה. בכלל לדעתי זה כמעט חובה לעשות במקרה חמור כזה שיחת ועידה אינטרנטית עם המשקיעים, כי בינינו מי מאתנו שאינו אנליסט או מנהל בקרן פידליטי שמחזיקה מעל 10% העז לצלצל למנהלים של סייפן ביום שישי בערב.

במשך שנים ידע איתן שהשתיקה שלו שווה זהב. כחברה פרטית הוא לא היה מחויב לדבר עם שוק ההון, אבל מצד שני קרנות הון הסיכון שהשקיעו אצלו ידעו יפה מאוד להפיץ בשוק שמועות על פריצות טכנולוגיות ומסחריות אדירות, ועל מהפכה ענקית בתחום הפלאש שנמצאת מעבר לפינה. גם התרגיל המבריק שעשתה עו"ד טלי איתן, אשת המייסד, לענקי העולם פוג'יטסו ו-AMD שניסו לעקוף את הפטנטים של החברה, העצים, ובצדק, את השווי האדיר שהיה חבוי שם כחברה פרטית שהתרחקה מהתקשורת.

המשקיעים, כמוני למשל, שהיו מלאי התפעלות מסיפורי ההצלחה, חיפשו כל דרך אפשרית להשקיע בחברה, והדרך היחידה למי שלא היה מקושר בפרוטקציה לבעלים או לקרנות הון הסיכון, הייתה אז באמצעות מניית טאואר (TSEM) שהחזיקה מעל 10% בסייפן, בלעדיות בייצור העתידי ובנוסף בזכויות עתידיות לתמלוגים.

אחרי שנפלנו עם טאואר שנאלצה למכור בזול את חלקה בסייפן, חיכינו כולנו להנפקת המאה. כשזאת הגיעה לבסוף אחרי אינספור דחיות ושמועות, יצאנו שוב מתוסכלים כאשר קיבלנו פירורים ואת העיקר קיבלו שוב המקושרים. את התסכול היטיב להביע אז בכתב, כאן ב"גלובס", מנהל התיקים קובי סנדלר שעד היום לא קיבל תשובה למכתבו הגלוי לאיתן.

היום סייפן היא חברה ציבורית, אבל המייסד שותק כאשר הלקוח שהיה אחראי על 49% ממכירות הרבעון השני, ואמור היה להיות על פי סיטיגרופ 36% ממכירות כל שנת 2006, נוטש. הנשיא, קובי רוזנגרטן, ומנהל הכספים, יגאל שני, שהתבטאו בעניין לכל כלי התקשורת כאן ובעולם, אמרו משהו כמו "לא נעים אבל לא נורא, ממשיכים כרגיל". הם נתנו לנו להבין שיש כאן החלטה מקומית של יצרן לצאת משוק ה-NAND התחרותי, ואין לצעד הזה שום קשר לטכנולוגיה של סייפן.

דובר קימונדה הרחיב קצת יותר בעניין הזה לאתר EETimes.com, וממנו אפשר להבין שהם אמנם נוטשים את תחום הפלאש, כי הם התמקדו בטווח הנמוך שלו מבחינת הקיבולות של השבבים (שוק חלש היום), אבל הם בהחלט מתכוונים בעתיד היותר רחוק לחזור לפלאש, אבל לטווח העליון שלו. לדעתם יש לו פוטנציאל גדול. על העיתוי של החזרה לשוק ועל הטכנולוגיה המתאימה טרם הוחלט אומר האתר, ומזה אפשר בין השורות להבין שיש בכלל ספק אם וכאשר יחזרו הם יחזרו לטכנולוגית ה-NROM של סייפן.

קימונדה לא רק נוטשים את הייצור, אלא גם את הפיתוח המשותף עם סייפן. זה לדעתי צריך להדאיג את סייפן, כי אם הם חושבים לחזור בעתיד הרחוק לפלאש, אז למה לא להמשיך ולהשקיע בפיתוח משותף עם סייפן על מוצרי דאטה בטווחים העליונים של השוק. בכל מקרה בסייפן בכלל לא מדברים עם המשקיעים על קצב היישום של הטכנולוגיה, ולדעתי הדבר קריטי לעתיד החברה שהחליטה להיות שחקן מרכזי בתחום הדאטה, כלומר להיבנות כתחרות מול ה-NAND שמשגשג.

כאשר ד"ר אלי הררי, מנכ"ל סנדיסק, שנחשב בעייני מומחה מספר אחת לפלאש, נקלע שלא ברצונו באביב האחרון לויכוח הלוהט בין אם.סיסטמס לסייפן, הוא התבטא שאם סייפן הייתה מחליטה לפני הרבה שנים להתמקד רק בתחומים שאינם דאטה, בעיקר embedded, היא הייתה היום חברה ענקית בתחום.

להוציא בדו"ח F20 בו יש תיאור כללי של סיכונים כמו איחור משמעותי ביישום ומעבר איטי לייצור המוני, ההנהלה לפי מיטב זכרוני לא העלתה את העניין בעבר, וגם עכשיו לא מתייחסת לאפשרות שאולי בקימונדה הרימו ידיים בגלל השוק, אבל גם בגלל הטכנולוגיה של סייפן בתחום הדאטה.

לדעתי גם אם יחתמו במוקדם או במאוחר עם סמסונג, יש סיכון לא קטן שהיישום והמעבר לייצור המוני ייקח הרבה זמן, ולכן לא יתבטא כל כך מהר בשורת המכירות והרווח - להוציא מקדמה גדולה עם החתימה. יתכן וסמסונג תדבר או תרמוז על הטכנולוגיה של סייפן כבר בשיחת הועידה הרבעונית שתתקיים מחר לפנות בוקר שעון ישראל. לפני כשנתיים היא ענתה לאחד האנליסטים ששאל במהלך שיחה דומה ואמרה שהיישום בעייתי.

משהו אחר. בדיוק היום לפני 20 שנה נפל רון ארד בשבי, ולגמרי במקרה ראיתי אתמול ראיון מרתק ברשת CNBC עם ראש המטות המשולבים של צבא ארה"ב, גנרל פיטר פייס, שכנראה עוד נשמע עליו בעתיד. הסיבה לראיון ברשת הכלכלית הייתה נושא ההגירה הלא חוקית לארה"ב. גנרל פייס הוא בן של מהגר איטלקי שתומך בהסדרת עניין ההגירה, ולכן ראיינה אותו השדרנית הראשית של CNBC, מריה בארטירומו.

בסוף הראיון בארטירומו שואלת אותו על שתי התמונות שהבחינה שקבועות על שולחנו. אחד הוא מסביר לה זה חייל וחבר שנהרג בקרב בויטנאם בו גם הוא השתתף, והשני הוא חייל שנעדר בעיראק. "כל בוקר התמונות הללו מביטות בי ומזכירות לי את אלה שנהרגו ואת אלה שצריך להחזיר הביתה, וכל עוד אני כאן אני אעשה הכל שבוושינגטון הממשל לא ישכח את הנעדרים". הלוואי אצלנו. "

הכותב משמש כיועץ ומשקיע בניירות ערך שונים ויועץ לקרן "מילניום נאסד"ק ממוקדת", לרבות ני"ע המוזכרים בכתבות אלה. בכל מקרה, אין לראות בכתבות אלה משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירה של ני"ע. כל הפועל בהסתמך על המאמר ו/או על תוכנו, אחראי באופן בלעדי לכל נזק ו/או הפסד שייגרם לו.