השופט: "גיליון ההרשעות מלמד על יחס הנאשם לחוקי התעבורה"

(עדכון) - בין עבירות התנועה של עו"ד קלגסבלד, שנידון ל-15 חודשים בכלא, קנס של 10,000 שקל ושלילת רשיון נהיגה ל-10 שנים: מהירות מופרזת, נסיעה ברוורס, נהיגה משמאל לקו הפרדה, פרסה אסורה, אי מתן זכות קדימה, עצירה בצומת, אי ציות לתמרור עצור, נסיעה שלא בכיוון החץ, אי-חגירת חגורות בטיחות ודיבור בסלולרי ללא דיבורית

בית המשפט לתעבורה בת"א גזר הבוקר 15 חודשי מאסר בפועל ו-15 חודשי מאסר על-תנאי, על עו"ד ד"ר אביגדור (דורי) קלגסבלד, שהודה והורשע בגרימת מותם ברשלנות של יבגניה וקסלר ובנה ארתור בן ה-5, בתאונת דרכים לפני כחצי שנה.

סגן הנשיא, השופט יצחק גרטי, גם פסל את קלגסבלד מלהחזיק ברישיון נהיגה מסוג כלשהו למשך 10 שנים, קנס אותו ב-10,000 שקלים ועיכב את יציאתו מהארץ עד לתום ריצוי המאסר.

כדי לאפשר לקלגסבלד לערער לבית המשפט המחוזי, עוכב ביצוע העונש למשך 45 יום, והמחוזי צפוי להאריך את עיכוב הביצוע עד להכרעה בערעור.

פרקליטיו של קלגסבלד, עוה"ד דן שינמן, שמעון מזרחי ואילן סופר, הודיעו שיערערו על גזר הדין החמור. "זהו עונש חמור", אמר עו"ד שינמן. "הוא קיבל עונש מיוחד בגלל שהוא עו"ד. היתה גישה מאוד מתלהמת ולא מוצדקת". התביעה הודיעה מנגד, שאינה פוסלת אפשרות לערער על קולת העונש. עם זאת, נראה כי לא תערער.

מטעם משפחת וקסלר הופיע בבית המשפט הדוד ויטאלי, שאמר: "היום אני מאמין שמדינת ישראל רוצה להילחם בתאונות הדרכים".

בגזר הדין, ביקש השופט לשגר מסר לציבור הנהגים. "ריבוי תאונות הדרכים הקטלניות ועצם קיומה של תופעה זו, מחייבת בתי המשפט לתרום חלקם למלחמה בתופעה, עד למיגורה המקסימלי, תוך שהם מחמירים בעונש המוטל על הנהגים, אשר עקב נהיגתם הרשלנית גורמים לאובדן חיי אדם ובכך להרתיע לא רק את הנהג הרשלן והקטלן, אלא את כלל הנוהגים ברכב מנועי".

השופט ציין, כי בעבירת גרימת מוות ברשלנות יש דרגות שונות של רשלנות, כאשר "רמת הרשלנות שהפגין קלגסבלד הינה גבוהה. הנאשם נהג במהירות בלתי סבירה, כאשר בכל מהלך התקרבותו לנקודת הסטייה לא האט מהירותו, לנוכח קיום טור המכוניות בעצירה במסלול לפניו, כפי שנהג מן היישוב היה נוהג".

"קלגסבלד", הוסיף השופט, "היה חייב לצפות כי מהירותו הבלתי סבירה בהתקרבו לעבר המכוניות בעצירה לפני הצומת, עלולה לגרום פגיעה בהם, אם לא יאט מהירותו או לא יספיק לבלום בלימת חירום. היעדר צפי כזה לאורך מרחק נסיעה של 200-300 מטר לקראת מכוניות בעצירה, יש בו אולי גם להעיד על חוסר ריכוז מצד הנאשם למצוי בכביש לפניו, אשר נגרם אולי מעצם התופעה של ריכוז הדם בקיבה, עקב הארוחה ושתיית היין".

ב-35 השנים בהן הוא מחזיק ברישיון, צבר קלגסבלד 23 הרשעות תעבורה ובהן עבירות בטיחות מסוג מהירות, נסיעה אחורנית תוך סיכון עוברי דרך, נהיגה משמאל לקו הפרדה רצוף, פרסה אסורה, אי-מתן זכות קדימה, עצירה בתוך צומת, אי-ציות לתמרור עצור, נסיעה שלא בכיוון החץ, אי-חגירת חגורות בטיחות, דיבור בסלולרי בלא דיבורית וכן חנייה במקום השמור לנכה.

השופט ציין, ש"יש בהרשעותיו בתחום הבטיחות, אשר בחלקן ברירות משפט ובחלקן הזמנות לדין, כדי להצביע על יחס הנאשם לחוקי התעבורה".

בין יתר השיקולים בענישה, שקל השופט גם את הצורך "להרתיע את קלגסבלד אישית ואת יתר האוחזים בהגה, להגביר זהירותם בנהיגה, במטרה לשמור על ביטחון ועל חיי ציבור המשתמשים בדרכים, אשר מספרם גדל מידי יום ביומו, לנוכח ריבוי הרכבים בכבישי הארץ".

השופט שיגר בפסק הדין גם כמה מלות נחמה למשפחת וקסלר, וציין כי "המוצגים שהציגה ד"ר וקסלר (הסבתא - נ.ש.) הרשימו אותי ביופיים של שני המנוחים ובהישגי המנוחה, אשר היתה אהודה על כל ידידיה ומכריה".

מנגד הוא ציין, ש"נתוניו האישיים-מקצועיים של קלגסבלד "העמידו אותו בשורה אחת עם מועמדים אחרים לשפיטה בבית המשפט העליון. אירוע התאונה ותוצאותיה גרמו לו לטראומה קשה מבחינה נפשית, אך כדבריו, אין להשוותה עם הכאב והסבל של משפחות המנוחים. אין לי ספק כי האירוע הטראומטי ילווה אותו לאורך חייו, ישפיע עליו ועל בני ביתו, כפי שהשפיע עד מועד גזירת דינו".

העונש המירבי הקבוע בחוק הוא שלוש שנות מאסר, אולם סקירת גזרי הדין בעבירות מעין אלה שערך "גלובס" בעבר העלתה, שהעונש המקובל בגרימת מוות בתאונות דרכים הוא 6 חודשי עבודות שירות בלבד, למעט כשמדובר בנסיבות מחמירות, כמו נהיגה בשכרות, השתוללות בכביש וכו'.

סקר גולשי גלובס
העונש שקיבל עו"ד קלגסבלד:
חמור מדי
סביר
קל מדי

"איזו טעות עשיתי, איבדתי כל זיכרון"

לאחר הרשעתו, אמר עו"ד קלגסבלד בבית המשפט: "מאז התאונה, החיים שלי רצופים בסבל וייסורים, חלקם נובעים מההתמודדות עם התוצאות הטראגיות של התאונה וחלק עם גל השנאה שהופנה אליי כתוצאה מכך.

"חיי השתנו. אני במצב בלתי אפשרי, איזו טעות עשיתי. איבדתי כל זיכרון, הכל נמחק לי. אני אפילו לא יודע על מה אני צריך לייסר את עצמי... אני היום בן 53. עשיתי כל החיים שלי כדי לחיות חיים הגונים ומועילים ובמחיר של שלוש שניות של חוסר ריכוז, הכל ירד לטמיון. לא היו לי שלוש שניות כאלו קודם לכן ואני מקווה שלא יהיו לי בעתיד.

"אני מודע לכך, שכל הסבל והייסורים שלי הם כאין וכאפס לעומת הסבל של המשפחה והקורבנות הצעירים של התאונה. השאלה הקובעת בשבילי היא לא קבלת האחריות המשפטית, אלא האחריות המוסרית. אני מכיר בזה שיש לי חובה לנסות ולכפר - גם כלפי משפחת הקורבנות וגם כלפי החברה בכלל.

"לאחר ריצוי העונש, אני בהחלט מתכוון לנסות להקל על האסון של המשפחה, ולנסות לפעול בתחומים הללו (תאונות דרכים - נ.ש.) כדי לכפר על המעשה. עשיתי ניסיונות להיפגש עם המשפחה ולבקש את סליחתם".

כתב האישום המקורי תוקן, משפחת ההרוגים רתחה מזעם

מכתב האישום המקורי נגד עו"ד קלגסבלד נמחקה המילה "פושעת" מהביטוי "רשלנות פושעת" בנהיגה. בנוסף, במקום שייכתב שהוא "נהג במהירות של כ-80 קמ"ש או אף מעבר לכך", נכתב שהוא נהג ב"מהירות של 80 קמ"ש", כך שלא ייקבע כי נהג מעל המהירות המותרת בחוק.

משפחת ההרוגים הגיבה בזעם על ההסכם המקדים עם עו"ד קלגסבלד. הסבתא ויקטוריה וקסלר, רופאה באיכילוב, אמרה בבית המשפט: "עכשיו אין יותר משמעות להמשך החיים... להגיד על ארתור שאהבנו אותו, זה כמו להגיד כלום. הוא היה החיים שלנו, הוא היה השמש שלנו. אחרי שקרה האסון הזה, האבא לא מסוגל יותר לנהוג. החיים שלנו נהרסו כמו המכונית שלהם".

התאונה - איך זה קרה?

ב-11 באפריל 2006, שעת צהריים, השתרך תור של מכוניות בצומת הרחובות דרך נמיר ואיינשטיין בצפון ת"א, בשל האור האדום ברמזור. כאשר התקרב לצומת הפולקסווגן טוארג של עו"ד קלגסבלד, התחלף האור לירוק, והמכוניות בתחילת הטור החלו בנסיעה. ואולם פיאט הפונטו של משפחת וקסלר והמכוניות הסמוכות לה עדיין עמדו במקומם.

בשלב זה, סטה קלגסבלד במפתיע שמאלה לכיוון הנתיב בו נמצאה הפיאט, וגרם לרכב אחר, שהיה בנסיעה איטית במרחק מה מאחוריה, לסטות שמאלה על-מנת להימנע מפגיעת הרכב. קלגסבלד המשיך בנסיעה ישרה ומהירה לתוך רכב הפיאט.

ג'יפ הפולקסווגן טוארג חדר לתוך הפיאט והטיח אותה קדימה, כך שגרמה לתאונת שרשרת. כתוצאה מהפגיעות השונות, הפיאט ורכב נוסף הוטחו הצידה והתהפכו. הג'יפ, שהמשיך בתנועתו, פגע קלות בצידו של רכב נוסף, התרומם באוויר ונחת אחרי כמה מטרים על גגו, תוך שהוא פוגע ברכב אחר. מלבד שני ההרוגים, לשלושה נוסעים נוספים וגם לקלגסבלד נגרמו חבלות בתאונה.

לפי הפרקליטות, נתיב הנסיעה של קלגסבלד היה "כביש אספלט ישר, תקין ויבש", הראות היתה טובה, מזג האוויר היה נאה והיה לו שדה ראייה של לפחות 300 מטר קדימה.

תגובות נבחרות שלכם לגזר הדין במשפט קלגסבלד

טוקבק 1 - אמור מעתה מבחן קלגסבלד

"לאחר שמערכת המשפט קלטה את המונח 'מבחן בוזגלו' היא תיאלץ מעתה לקלוט את המונח שנקבע הבוקר - 'מבחן קלגסבלד'. משמעותו של המבחן: החמרת יתר עם מורשע בגלל התלהמות התקשורת, ושיפוטו בידי ההמון צמא הנקם. מזלו של עו"ד קלגסבלד שגזר-דינו לא נקבע ע"י שליחת SMS כמו ב'כוכב נולד', שאלמלא כן היה נגזר דינו להוצאה להורג פעמיים".

טוקבק 2 - חובת הזהירות המורחבת

"על נהג של רכב כבד, תהיה זו משאית, אוטובוס או ג'יפ מפלצתי, חלה חובת הזהירות המורחבת. עבירת תנועה שנעשית ברכב כזה היא בעלת הסתברות של בערך פי 100 (!) לגרום מוות לאחרים, ולכן יש להפעיל נגד כל רכב כבדים פרטיים אותו דין שמפעילים מעשית נגד נהגי אוטובוסים ומשאיות העוברים עבירות חמורות. כך יידעו אנשים הרוצים רכב מפלצתי למען הגנה על עצמם, או על אשתם המחומצנת הנוסעת לקניון - מותר לכל אדם לקנות כל רכב, אבל אם קנית כלי קטל, עליך לנהוג בו בזהירות כפולה ומכופלת, בדיוק כמו שהיית עושה אם היית קונה משאית".

טוקבק 3 - לא ניצחון שלם לרחוב

"נכון, הרחוב שפט. אבל זה בא כתוצאה מכך שעד עתה מי ששפט היו החברים והחברות... כשמנצלים את המעמד והחברויות בצורה בוטה גלויה ומתועבת, העם בועט. ולאבוד הזכרון יש ערמת תיקי עבירות תנועה והרשעות. גם הפעם המערכת עדיין נהגה בו בעדינות והשמיטה את המילה 'פושעת' המצורפת למלה 'נהיגה' ואת ה'ומעלה' המצורפת למלים '80 קמ"ש'. שתי השמטות השוות עוד 30 חודשים בפנים. עדיין הרחוב לא ניצח ניצחון שלם".