תוכן גולשים? תעזבו אותי, באמא שלכם

סקר של מקאן דיגיטל ומכון TNS/טלסקר שבדק את הרגלי השימוש של הישראלים באינטרנט, מצא כי 73% מהגולשים הישראלים צורכים סרטוני וידאו ברשת, בעיקר בוואלה. הגולש הישראלי גם חובב בלוגים, בעיקר בבלוגיה של תפוז, ואין לו בעייה מוסרית להוריד סרטים באורך מלא מהמחשב. לעומת זאת, ההייפ על שיתוף הקבצים עדיין מוקדם. עידן הווב 2: תמונת מצב > מעיין כהן

צופה בכתבות וידאו בוואלה, קורא בלוגים בתפוז ומוריד סרטים הרבה יותר מחברו האמריקני - כך מצטיירת דמותו של הגולש הישראלי בעידן הווב 2.0, כפי שעולה מסקר שהזמינה חברת מקאן דיגיטל ונערך ע"י מכון TNS/טלסקר בספטמבר 2006 במסגרת סקר TIM, בקרב פאנל אינטרנטי של 1,000 נשאלים.

חולה וידאו

הגולש הישראלי צורך וידאו באינטרנט - והרבה. 73% צופים בסרטונים באינטרנט (מדובר הן בסרטונים המועלים על-ידי הגולשים והן בכתבות וידאו). כאמור, וואלה מוביל את האתרים בהם צופים בווידאו בתדירות הגבוהה ביותר, עם 23% מכלל המדגם. במקום השני ניצב YNET, עם 18% ובמקום השלישי אתר שיתוף הקבצים האמריקני YouTube עם 14%.

מהתפלגות על-פי גילאים עולה, כי בני 18 ומעלה נוהגים לצפות בסרטונים ב-YNET בשיעור גבוה יותר מגילאי 13-17 - 20% לעומת 5%. סרטונים תוצרת בית, לעומת זאת, מדברים בעיקר לבני הנוער: שיעור בני ה-13-17 הצופים בסרטונים ב-YouTube עומד על 24%, לעומת 11% בקרב בני 18 ומעלה.

תפוז, המפעיל את אתר הווידאו השיתופי פליקס, נמצא במקום החמישי עם 4% בלבד - נתון המשקף את שיעור הגולשים שיודע לשייך את פליקס לתפוז, ואת הצופים בבלוג TV של תפוז. אתר קשת, שזכה להתברג לראשונה בסקר TIM עם שיעור חשיפה של 16.3%, לא מופיע ברשימת האתרים בהם צופים בסרטונים באינטרנט, כמו גם היפ, אתר הווידאו השיתופי של סלקום. אתרים אלה, ככל הנראה, מאוגדים יחד תחת כחלק מקטוגריית "אחר" ברשימת האתרים, הניצבת במקום החמישי עם 7%. שחקן נוסף בקרב האתרים המובילים בצריכת וידאו הוא אתר הספורט ONE, הממוקם במקום התשיעי עם 3%. בקרב האתרים הכלכליים זוכים גלובס ודה-מרקר לאותו שיעור בקרב כלל המדגם - 1%. בקרב גילאי 18 , קהל היעד העיקרי, מוביל "גלובס" עם 2% לעומת 1% לדה-מרקר.

40% קוראים בלוגים, 11% קוראים

אחד הממצאים המפתיעים ביותר העולים מהסקר הוא שיעורם הגבוה של קוראי הבלוגים: כ-40% מכלל המדגם ציינו כי הם קוראים בלוגים בתדירות זו אחרת. עוד עולה, כי כחמישית מקוראי הבלוגים עשו זאת ביום-יומיים שקדמו לביצוע הסקר, כשליש קראו בשבוע או בחודש שקדמו לו וכרבע עשו זאת בשלושת החודשים האחרונים עד שנה לפני ביצוע הסקר.

נתונים אלה מציירים תמונה שונה מסקר שבוצע על-ידי מכון סמית עבור מכון נטוויז'ן לחקר האינטרנט, ממנו עלה כי 21% מקרב גולשי האינטרנט קוראים בלוגים בתדירות זו או אחרת. גם בנוגע לכתיבת בלוגים נמצא פער בין שני הסקרים, אם כי נמוך יותר: מסקר TNS/טלסקר עולה כי 89% מכלל המדגם לא פתחו בלוג מימיהם, לעומת 96% על-פי סקר מכון סמית. סקר מכון סמית בוצע באוקטובר 2006 בקרב 500 גולשי אינטרנט בני 18 ומעלה.

לשאלת "גלובס" על הפערים, מסר דורי שדמון, מנכ"ל TNS/טלסקר, כי הסקר הנוכחי נערך במסגרת סקר TIM, שנערך זו השנה השישית באמצעות פאנל אינטרנטי של גולשים, והוא משקף נאמנה את הרגלי הגלישה גם בתחום הזה של הבלוגים. לדבריו, מדובר גם במתודולוגיות ונוסחי שאלות שונים. רפי סמית ממכון סמית מסר, כי את הפערים ניתן להסביר בהבדלים בגודל המדגם, וכן בעובדה כי סקר מכון סמית נערך בקרב האוכלוסיה הבוגרת, ללא בני נוער.

מבדיקת אתרי הבלוגים המובילים עולה, כי הבלוגיה של תפוז מובילה בקרב כלל המדגם עם 38%, ישראבלוג במקום השני עם 25% ובמקום השלישי ניצב "אחר" עם 17%. בלוגים ו-MSN ספייסס זוכים ל-7% כל אחד. עם זאת, התמונה משתנה בפילוח על-פי גילאים: אתר ישראבלוג מוביל בפער גדול על פני תפוז בקרב בני הנוער - 61% לעומת 24% בהתאמה. הבלוגיה של תפוז מועדפת על בני ה-18 ומעלה - 42% מבקרים בה בתדירות הגבוהה ביותר, לעומת 17% הקוראים בלוגים בישראבלוג.

43% צופים בסרטים באורך מלא

מנתוני הסקר עולה, כי הגולש הישראלי הוא צרכן נלהב מאד של סרטים באורך מלא שהורדו מהאינטרנט. 43% מכלל המדגם העידו כי הם צופים בסרטים כאלה, כאשר שיעור בני הנוער העושים זאת עומד על 53%, לעומת 41% בקרב גילאי ה-18 ומעלה. כשליש מהצופים צפו במהלך השבוע שקדם לעריכת הסקר בסרטים באורך מלא שהורדו מהאינטרנט, וכ-40% עשו זאת במהלך חצי השנה שקדמה לו.

לשם השוואה, בסקר שנערך בארה"ב באותה תקופה בקרב 1,100 גולשים, הצהירו 3% בלבד מקרב בני ה-12 , כי הורידו סרטים באורך מלא. יש לציין, כי נושא הפיראטיות וזכויות היוצרים זוכה לתשומת לב תקשורתית וציבורית רבה בארצות הברית, העלולה להשפיע על הנשאלים לא להתוודות על הורדות בלתי חוקיות.

בנוגע לסדרות טלוויזיה עולה, כי 28% מהנשאלים נוהגים לצפות בסדרות טלוויזיה שהורדו באינטרנט. כ-40% מהצופים בסדרות עשו זאת במהלך השבוע האחרון שקדם לביצוע הסקר, ו-35% עשו זאת במהלך החודש שקדם לו. גם כאן עולים פערים ניכרים בין שיעור הורדות סדרות טלוויזיה מהאינטרנט בין הגולש הישראלי לאמריקאי: בעוד שיעור הצופים בסדרות שהורדו מהאינטרנט בקרב הנוער הישראלי עומד 41%, הרי שרק 8% מבני ה-12 ומעלה בארה"ב הודו כי הורידו תוכניות טלוויזיה.

31% משתפים בתמונות אישיות

כצפוי, שיעור העלאת קבצי הווידאו והמוזיקה מתוצרת עצמית הינו כמעט זניח לעומת שיעור הצריכה: 95% מכלל המדגם העידו כי מעולם לא העלו לרשת קובץ מוזיקה או וידאו שהם עצמם יצרו. בקרב הנוער עומד שיעור המעלים קבצים לרשת על 13%. 5% מקרב בני ה-13-17 העידו כי העלו רק קבצי מוזיקה, ו-2% העלו קבצי וידאו. בקרב בני ה-18 ומעלה עומד שיעור המעלים קבצי וידאו על 1% - הזהה לשיעור המעלים קבצי מוזיקה.

העלאת קבצי תמונות, לעומת זאת, הינה פעילות נפוצה יותר: 31% מכלל המדגם העידו כי העלו תמונות שהם צילמו לרשת לצורך שיתוף, כאשר 14% עשו זאת בחודש האחרון (מאז נערך הסקר). מחתך גילאים עולה, כי שיעור העלאת התמונות עומד על 48% בקרב בני 13-17, כאשר 27% העלו תמונות בחודש האחרון מאז נערך הסקר. בקרב בני ה-18 ומעלה עומד שיתוף התמונות על 28%, כאשר 12% עשו זאת בחודש האחרון.

ל-11% יש אתר או עמוד ברשת

הגולש הישראלי לא מחפש חברים באתרי רשתות חברתיות, ולא ממהר לאמץ את הטרנד הלוהט: ל-89% מכלל המדגם אין עמוד ברשת חברתית או אתר עצמאי. את המיעוט שכן יש לו אתר כזה מובילים, כצפוי, בני הנוער: בקרב בני 13-17 העידו 12% כי יש להם אתר עצמאי משלהם, ול-16% יש עמוד ברשת חברתית. בקרב בני ה-18 ומעלה מדובר בשיעורים קטנים מאד: 6% מקבוצת גיל העידו כי יש להם אתר עצמאי משלהם, ול-3% בלבד יש עמוד ברשת חברתית.

לסיכום, מבין הפעילויות שנבדקו, צפייה בסרטוני וידאו קצרים הינה הפעילות הנפוצה ביותר בקרב הגולשים הישראלים (73%), כאשר אחריה צפייה בסרטים שהורדו מהאינטרנט (43%) וקריאת בלוגים (40%). העלאת תמונות לשיתוף צוינה על-ידי 31% מהגולשים, צפייה בסדרות טלוויזיה שהורדו באינטרנט על-ידי 28%. פתיחת בלוג או הפעלת אתר או עמוד אינטרנט צוינו על-ידי 11% כל אחת.

הסקר נערך על-ידי TNS/טלסקר, בקרב פאנל אינטרנטי של 1,000 גולשים יהודיים בני 13 . הסקר נערך בספטמבר 2006, בהזמנת משרד הפרסום האינטראקטיבי מקאן דיגיטל.

הסקר בדק את שימושי האינטרנט המתקדמים בקרב הגולשים הישראלים: צריכת וידאו באינטרנט, באילו אתרים נוהגים לצפות בסרטונים בתדירות הגבוהה ביותר, מה שיעור ההורדה והצפייה של סרטים וסדרות ברשת, קריאה וכתיבה של בלוגים ושיתוף קבצים ברשת. "