בונים בית (1): צעדים ראשונים

המטרה: עד שנה בין טלפון ראשון ועד הכניסה לבית * טור חדש ילווה חוויות ובעיות במהלך בניית בית פרטי

ההחלטה לבנות בית פרטי במקום לרכוש בית קיים אינה פשוטה כלל. עבור משפחה ממעמד הביניים, שאינה בעלת ניסיון רב וקשרים מיוחדים בענף, ההחלטה קשה עוד יותר. בטור זה יתאר בחודשים הקרובים הח"מ את תהליך בניית ביתו הפרטי, תוך מהלך הבנייה. סדר הפעולות, הבעיות, הפתרונות, הטעויות והלקחים - יובאו בתמצות. מדובר בבניית יחידה שנייה במשק, 160 מ"ר בקומה אחת, במושב ביצרון שמצפון לגן יבנה, כ-10 ק"מ מזרחית לאשדוד.

* לוח הזמנים. מאחר והקרקע זמינה לבנייה (כבר מ-1935), כלומר קיימות זכויות בנייה למגורים בלתי מנוצלות על הקרקע, נקבע יעד שאפתני: תוך שנה מהצעד הראשון - להיכנס אל הבית החדש. הצעד הראשון היה ב-1.8.06, הזמנת מודד לשטח. ב-19.10.06 הוגשו התוכניות לאישור הוועדה המקומית. היתר הבנייה התקבל ב-16.1.07, ויציקת היסודות הושלמה ב-30.1.07. יציקת קורות היסוד והרצפה הסתיימה ב-23.2.07, ואם לא יצוצו בעיות מיוחדות השלד יושלם בתחילת אפריל, ובסוף יולי ניתן יהיה לאכלס את הבית.

לוח זמנים זה מתבסס על התמודדות מול בירוקרטיה "סטנדרטית" - בלי בקשות חריגות, שינוי תוכניות, תיקונים ותוספות. כמו כן מדובר בלו"ז שמניח כי כל סכום הכסף המיועד לבנייה זמין, ולא יהפוך לגורם מעכב. מדובר כאן בבנייה קונבנציונלית (בבלוקים).

* צעדים ראשונים. מרגע שיש לך מגרש לבנייה, הצעד הראשון הוא שכירת שירותי מודד מוסמך, עבור הכנת מפה מצבית וטופוגראפית (2,300 שקל). המודד יבקר בשטח ויכין מפה מדויקת להפליא, בה מסומנים גבולות המגרש ביחס ליישוב, גבולות קו הבניין, דרכים, מבנים שכנים מסוגים שונים, עצים, ארונות חשמל וטלפון, מכסי ביוב, נקודות מים, וכמובן הגבהים של נקודות שונות במגרש - כמו במפת ניווט. מפה זו היא הבסיס למיקום הבית בשטח, תכנון התשתיות והפיתוח, ובסיס להגשת הבקשה להיתר בנייה.

שכירת אדריכל היא השלב הבא (2,500-3,000 דולר). אי אפשר להפריז בחשיבות תכנון מוקדם ונכון, מפורט ככל האפשר, תוך מחשבה על הצרכים העתידיים של המשפחה. היתרון המרכזי בבנייה עצמית הוא החופש לתכנן את הבית כרצונך (או נכון יותר: כרצון האישה). אם התקציב אינו חורג מ-1,000 דולר למ"ר, "בית חלומות" נשאר פנטזיה; השאיפה היא לבנות בית איכותי, מתוכנן, מודרני, חסכוני ועמיד לאורך שנים, בלי ליפול במלכודות הרבות שבדרך.

בשבוע הבא: הדרך הפתלתלה להיתר בנייה, דרך הוועדה המקומית ומינהל מקרקעי ישראל.