"האינטרנט בארץ לא עמד בציפיות של האופטימיים בינינו"

אלון הוכדורף, מנכ"ל זניט מדיה ישראל, מסכם את תחזית ההוצאה על פרסום בעולם ב-2007: האינטרנט יהווה 7.6% מעוגת הפרסום והטלוויזיה 38.1% " בארץ, האינטרנט פספס כשלא הצליח למשוך מפרסמים שנפלטו מהטלוויזיה בשל מחסור בזמן אוויר

"הידיעות על מותה של הטלוויזיה היו מוקדמות מידי, אני מסכים לזה, למרות שמלכתחילה לא הצטרפתי לאלה שחששו" - כך אומר אלון הוכדורף, מנכ"ל זניט מדיה ישראל, לקראת הפאנל שייערך בפסטיבל ראש פינה תחת הכותרת "כוחה של הטלוויזיה בשנת 2007". הוכדורף יפתח את הפאנל עם הצגת נתונים על השנה האחרונה בתחום המדיה.

"אני טוען בעקביות שהעתיד הוא במסך, וטלוויזיה היא בליבו של המסך. זניט מדיה היא חברה בינלאומית אז קודם אנו מסתכלים על העולם. בהקשר הזה אין פה דיסוננס בינינו לבין העולם ואם יש אז הוא חיובי ואלו הם הביצועים של זכייני ערוץ 2 והיכולת שלהם להביא רייטינג. במקרה הזה צריך להוריד בפניהם את הכובע ולאנשים כמו חיים סבן יש מה להקשיב לאבי ניר בכל הקשור לרייטינג וגם אנשים כמו יוחנן צנגן יודעים להביא את הסוס לבאר".

על פי נתוני זניט מדיה, עוגת הפרסום העולמית בשנת 2007 תסתכם בכ-450 מיליארד דולר, שיצאו בעיקר על המדיה העיקרית - עיתונות, טלוויזיה, אינטרנט, שילוט חוצות ורדיו. "ההוצאה בעולם על פרסום באינטרנט ב-2007 עומדת על 7.6% מהעוגה, ולעומת זאת ההוצאה על הטלוויזיה עומדת על 38.1%. זה שהאינטרנט בסימן עלייה וזה שהוא חלק בלתי נפרד מהחיים שלנו - זה נכון, אך ב-2006 עשו ממנו משהו שעדיין לא התממש. אם מסתכלים על הפעילות הפרסומית של האינטרנט בארץ במחצית הראשונה של 2007 - הוא לא עמד בציפיות של האופטימיים שבינינו. נכון שיש מגמת גידול אך עדיין זה לא פריחה היסטרית, כי עדיין לא משתמשים באינטרנט כמוביל לבניית מותגים, עדיין הטלוויזיה ממשיכה לשמר את מקומה המכובד במשבצת הזו של המדיום המוביל בבניית מותגים והשקת מותגים, זאת למעט מותגים שחיים באינטרנט", אומר הוכדורף.

כאמור, על פי הנתונים, מהווה האינטרנט 7.6% מעוגת הפרסום העולמית אולם לעומת זאת הוא מהווה 21% מזמן צריכת המדיה, כך שבמשוואת הביצה והתרנגולת יש יחס שלילי כרגע של 1:3 לאינטרנט. "זה אומר שההשקעה באינטרנט תגדל, אין ספק, כי אנשים נמצאים שם, אבל זה עוד לא שם", אומר הוכדורף.

הוכדורף מדגיש, כי הנתונים שהוא מציג מתבססים על שלושת הרבעונים הראשונים של השנה ולדבריו, נכון להיום נראה כי שוק העיתונות נמצא בשנה די סטאטית. "בתוך הדבר הזה היה גם את כל הטררם בארץ סביב השקת שלושה חינמונים, אולם הם לא הצליחו עדיין למשוך אליהם אינצ'ים או מודעות עמוד בכמויות היסטריות, כל אחד וסיבותיו הוא, אך בתוך העיתונות שני העיתונים שכן נהנו מהתקופה, בעיקר בגלל ועדת בכר, הם 'גלובס' ו'דה מרקר' שהיו מקום שאליו פנו כל השחקנים בשוק", אומר הוכדורף.

ואם חוזרים לטלוויזיה אז לדברי הוכדורף, "איך שהתחילה שנת 2007 הטלוויזיה התחילה לתפוס תאוצה וזה לא נכון לגבי האינטרנט שבמחצית הראשונה של 2007 לא עמד בציפיות, ואפשר גם להסתכל על מניות חברות האינטרנט שנסחרות שגם הן לא חוגגות".

" אז שנת 2007 היא שנת שיא מבחינה זו?

"שוק הפרסום ב-2006 קצת ירד והשנה קצת עלה, אך הפריצה הגדולה של הכסף לא מגיעה ואחד המחסומים לכך הוא ההיצע של זמן אוויר. לזכיינים היתה שנה מצוינת ומבחינתם זה נמדד כשאיקס מפרסמים נשארו בחוץ, אך הכסף לא הצליח להיכנס. זה מרים להנחתה שאלה על כל הנושא של פתיחת ערוצי הכבלים והלוויין לפרסום.

"אם משווים את נתח הטלוויזיה בעוגה לעומת מדינות אחרות אנו לא משווים תפוחים לתפוחים כי בהרבה מדינות יש שישה ערוצי ברדוקאסט אך מסביב יש הרבה ערוצי כבלים ולוויין שאפשר לפרסם בהם, וזה משהו שצריך לקחת בחשבון - הפוטנציאל קיים. מה שאתרי האינטרנט לא עשו השנה, הם לא הצליחו לקלוט את כל הכסף שלא הצליח להיכנס לטלוויזיה ברגעים הצפופים, וזה פספוס".