האנשים שעומדים מאחורי האנציקלופדיה הכי מצליחה באינטרנט, שהפכה כבר מזמן לשם דבר, גילו שגם בשביל להחזיק משהו בחינם - צריך מימון ואפילו לא מעט. ויקיפדיה דוגלת בתוכן חופשי ובנגישות חופשית לכולם, אבל לרצון לשתף את הגולשים יש גם מחיר.
כדי לאפשר כניסה מהירה ונגישות לאחד מעשרת האתרים הפופולריים בעולם, צריך שרתים חזקים, תשתית גדולה, תחזוקה שוטפת, כוח-אדם ועוד כמה דברים, וכל זה עולה, כאמור, כסף.
על מנת לכסות את ההוצאות הכבדות השוטפות, הפיתרון היעיל ביותר מבחינתה של ויקיפדיה היה אמור להיות גביית כסף עבור השימוש. אולם מהלך כזה, שעל פניו נראה הגיוני בעולם האינטרנט, מנוגד לערך הבסיסי של ויקיפדיה - הכל בחינם.
פתרון אחר שנועד לסבסד את עלות הציוד ואת החוזה של המתכנתים היה להציב פרסומות באתר. לא משהו בולט או קופצני מדי, גם מודעות טקסט כמו בגוגל היו מספיקות. אבל בוויקיפדיה עקשנים, ולא מוכנים לצאת נגד האידיאולוגיה של עצמם.
ג'ימי ויילס, מייסד ויקיפדיה, ואנשיו, הפשילו שרוולים כבר בינואר האחרון והצליחו לגייס כ-1.5 מיליון דולר מהגולשים - היעד שהציבו לעצמם בתחילת הדרך. חשוב לזכור שלא מדובר בפילנתרופים אלא בעיקר בצעירים מרחבי העולם, כאלה שמצד אחד מורידים סרטים באופן פיראטי מהאינטרנט כדי לחסוך אבל מצד שני עדיין מכניסים את היד לכיס ותורמים עשרה דולרים לטובת האידיאולוגיה של ויקיפדיה.
קמפיין ההתרמות הנוכחי של ויקיפדיה הפך להיות קצת יותר טרנדי מהקודמים. הקמפיין, שהחל ביום ב' שעבר ועתיד להימשך עד ה-22 בדצמבר, מביא את ויילס עצמו לקדמת המסך בסרטון קטן המתאר את התבססות הווידיאו ברחבי האינטרנט.
לצד הסרטון מופיעה פנייה אישית לגולשים (בשפות שונות, כמובן): "תארו לעצמכם עולם שבו לכל אדם יש גישה חופשית למכלול הידע האנושי. זה מה שאנחנו עושים. ואנו זקוקים לעזרתכם". אין מה לומר, בהחלט נוגע ללב. את הקמפיין מלווים גם משפטים מתחלפים, פרי מקלדתם של הגולשים, על חופשיות, אינטרנט, גישה ובעיקר על התועלת של ויקיפדיה.
ויקיפדיה נעזרת בטוב ליבם של הגולשים, אבל לא רק בהם. החברה פתחה גם חנות וירטואלית שמוכרת מגוון מוצרים שעליהם הלוגו העגול של ויקיפדיה: מחברות, חולצות, ספלים, פדים לעכבר ואפילו את הגלובוס המוכר כל כך מהלוגו שלה. על כל קנייה שעושים הגולשים בחנות המקוונת מקבלת הקרן חמישה דולרים.
ויקיפדיה היא האנציקלופדיה של העם - בישראל ובשאר העולם. האקדמיה אמנם מתכחשת אליה - לא תמצאו פרופסור אחד שיסכים שהסטודנטים שלו יצטטו ממנה - אבל היא לא צריכה את התמיכה הזאת. הרוח הגבית שלה מגיעה הישר מהגולשים. הם אלה שיוצרים את התוכן והם אלה, מקווים בוויקיפדיה, שימשיכו את מימונה ללא פרסומות או דמי מנוי. הכי ווב 2.0 שיש.
לפני הנתונים המתפרסמים בוויקיפדיה, תקציב 2007/8 אמור לעמוד על 4.6 מיליון דולר. רוב התקציב (57%, כ-2.57 מיליון דולר) מוקדש להפעלה של המערכות הטכנולוגיות, 15% (700 אלף דולר) לאדמיניסטרציה ופיננסים ו-11% (509 אלף דולר) להנהלה ומשרדים.
אז האם האידיאולוגיה שווה כל מחיר? בינתיים נראה שהגולשים בהחלט מאמינים בזה. במקום פרסומות שצורמות בעין, מקבלים את פני הגולשים דפים נקיים ולבנים, גישה חופשית לקריאה ועריכה של תכנים ואנציקלופדיה שכולה בחינם. אז מה רע?
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.