כלכלני לאומי: הצמיחה ב-2007 תעלה על אומדן הלמ"ס; 2008 תושפע מירידת הביקושים מארה"ב

בנוסף מזהירים בלאומי כי הסתמכות מדד המחירים על הדולר והיפוך מגמת ההיחלשות שלו מעמידה את המשק בפני סכנה שהאינפלציה תעלה על תקרת היעד * על ה"נושא החם" - מצב החינוך - נכתב: "היעדר השקעה מספקת בחינוך עלול להביא לגידול באי השוויון, תוך שחיקה של היתרונות היחסיים במשק הישראלי"

אגף הכלכלה בבנק לאומי פרסם הבוקר את סקירת חודש דצמבר בה הוא צופה צמיחה גבוה מהחזוי למשק הישראלי לשנה הנוכחית. לשנה הבאה, שבפתח, גם לאומי צופים האטה בקצב הצמיחה על רקע השפעת הביקושים במשק האמריקני שיפגעו בייצוא המקומי.

לטענת כלכלני לאומי "המשך הצמיחה המהירה ברבע ה-3 וציפייה להמשך הצמיחה המהירה גם ברבע האחרון של 2007 עשויים להביא לכך ששיעור הצמיחה בישראל במשך 2007 יהיה גבוה מהאומדן האחרון של הלמ"ס", (5.2%). מצד שני, "מתגברים החששות מהתמתנות מסוימת בצמיחת המשק הישראלי בשנת 2008 - בשל התמתנות צפויה בקצב הגידול של הייצוא בעקבות ההאטה החזויה במשק האמריקני", אומרים בלאומי.

מנגד, גורמי הביקוש המקומיים צפויים לתדלק את הצמיחה של השוק המקומי בשנה הבאה, כותבים כלכלני הבנק.

באשר ללחצי המחירים במשק מזהירים בלאומי כי לא בטוח ששיעורי האינפלציה המתונים כיום ימשכו גם בעתיד, וזאת לאור הסתמכות מרכיבי המדד על הדולר שבינתיים יורד, אך עשוי בהמשך להפוך את מגמתו: "במידה והייסוף בשערו של השקל מול הדולר לא יימשך, עשוי קצב עליית המחירים לעלות אל מעבר למרכזו של יעד יציבות המחירים". הדבר "יחייב תגובה של המדיניות המוניטרית". בלאומי צופים עלייה של 1% בריבית בנק ישראל ב-2008. ההידוק המוניטרי יחל, להערכתם, ברבעון ה-2 של 2008.

כלכלני הבנק בחרו הפעם להתייחס למצבה העגום של מערכת החינוך בישראל על רקע השיח הרב בנושא באחרונה. "המשך מצב של היעדר השקעה מספקת בחינוך בכל הרמות, עלול להביא לגידול באי השוויון תוך שחיקה של היתרונות היחסיים של המשק הישראלי".

באשר לשוק ההון המקומי מציינים בלאומי כי השפעת המשבר העולמי ניכרה ביצועי השוק בחודש החולף (נובמבר) - יתרה מכך, הם מוסיפים כי למשבר כבר יש ביטוי בשוק "הקושי לגייס אשראי, בעיקר לחברות בעלות דירוגים נמוכים, גבר". עם זאת הם מסכמים את עונת הדו"חות בצורה חיובית בייחוד בהקשר לבנקים שמרביתם הציגו דוחות חיוביים עם חשיפה מתונה למשבר הסאב-פריים. על העלאת ההמלצה של S&P למשק הם מציינים כי היא תאמה את הציפיות ולא הביאה לשינוי מהותי בשווקים.

בהסתכלות לעולם התרכזו הפעם כלכלני לאומי באזור האסייתי. בהקשר להשפעת המשבר בארה"ב הם מציינים כי סימולציה שנערכה בבנק לפיתוח אסיה מלמדת כי "להאטה של 1% בצמיחה בארה"ב תהיה השפעה מתונה יחסית על הצמיחה באסיה". מנגד, המחקר לימד כי "לייסוף של כ-10% במטבעות האסייתיים מול הדולר צפויה להיות השפעה משמעותית על קצב צמיחת התוצר באזור".