מחר (ו') ייחקר ראש הממשלה, אהוד אולמרט, בפעם השלישית בפרשת מוריס טלנסקי, בחשד לקבלת שוחד והפרת אמונים. רגע לפני, מפנה עו"ד רועי בלכר, הנמנה עם צוות ההגנה שלו, אצבע מאשימה לעבר מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, שלא מרפה לטענתו מהיועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז. "במקום שהיועץ המשפטי לממשלה ופרקליטות המדינה יחטפו אש רק מהתקשורת ומהציבור, היום הם מקבלים אש ולחץ גם ממבקר המדינה".
לדברי בלכר, מזוז לא עומד בלחץ. "מזוז הוא איש מאוד אמיץ. לעיתים הוא לא פותח בחקירה ועומד בלחצים שמופנים אליו, אבל לא בכל הלחצים. הוא מקבל הרבה החלטות לא פופולריות ועומד מאחוריהן. ההחלטות האלה יכולות להיות לטובתנו או לרעתנו, מבחינת הלקוח שלי, וזה לא חשוב. מה שחשוב זה שהוא עומד מאחוריהן. אבל התחושה היא שלעיתים הלחץ, בייחוד מכיוון מבקר המדינה, משפיע יותר מדי".
דוגמה לכך, מוסיף בלכר, היא העדות המוקדמת של משה טלנסקי. "אם זה לא היה תיק של ראש ממשלה, לא הייתה עדות מוקדמת. מה שעצוב זה שלמרות שכל מי שדיברת איתו אמר שהבקשה הזאת לעדות מוקדמת מאדם שיש לו דירה ומשפחה בישראל, ומגיע לכאן 3-5 פעמים בשנה, היא בקשה חסרת ידיים ורגליים, כולם גם אמרו 'אין לכם סיכוי'. ולמה? לא בגלל שיש איזה ציד מכשפות, פשוט כל אחד אומר לעצמו 'אני לא אקח על עצמי את האחריות'".
טלנסקי שב אתמול לישראל והוא עתיד להיחקר ביום חמישי הבא בחקירה נגדית, במסגרת העדות המוקדמת שמסר. העובדה שהוחלט לאשר גביית עדות מוקדמת במצב שבו טלנסקי נמצא על קו ארצות-הברית-תל-אביב כל הזמן מקוממת, בעיני בלכר. "טלנסקי חזר ארצה שבועיים אחרי העדות הראשית שלו, וכל הטענות שהוא לא יחזור התפוגגו כמו בועת סבון. רק אנחנו ידענו שהוא יחזור? לא. פשוט במקרה הזה לא גילו את האומץ המתבקש, כדי לומר 'אנחנו נתנהל עם התיק הזה כמו כל תיק אחר. יעבדו עליו האנשים הכי טובים, פרקליט המדינה יטפל בו בעצמו ולא נשאיר אבן לא הפוכה. אבל לא נעשה דברים שלא היו נעשים בתיקים אחרים'. זה לא היה נעשה בשום תיק אחר".
מבקר המדינה "זוכה" אצלו למקלחת צוננת. "מיכה לינדנשטראוס הוא תקלה. השיקולים האישיים והרצון לקבל פידבק וקרדיט על העבודה שלו נמצאים אצלו במרכז. הוא פשוט רודף פרסום. כל יום מימי השירות שלו הוא מחפש איפה טעה איש הציבור, במקרה שלנו זה אולמרט, וזורק מה שהוא רוצה לתקשורת הרלבנטית.
"כשמגיע למשרדו תיק לביקורת, לינדנשטראוס מעביר אותו תהליך של החמרה שהוא בלתי נתפס. הוא מוסיף לתיק תוספות שאין להם שום קשר לביקורת. תוספות שמהוות החמרה של ניסוח או הדגשה. המילה 'בלתי ראוי' הופכת ל'פסול לחלוטין' וכדומה, ואת זה הוא מעביר לעיתונות. כך מתחיל מעגל קסמים. הוא מדליף, העיתון מפרסם, תנועת 'אומץ' ו'התנועה לאיכות השלטון' מתחרות ביניהן מי תגיש בג"ץ ראשונה נגד אולמרט, וחוזר חלילה".
* מה יש לו נגד אולמרט?
"אני לא חושב שיש ללינדנשטראוס אג'נדה אישית נגד ראש הממשלה. אם אני הייתי ראש הממשלה הוא היה חוקר את פעולותיי ומחפש אותי באותו מרץ. זו גם לא אג'נדה פוליטית. זה בן-אדם ששם לו למטרה למגר את השחיתות, ואמר 'עכשיו אני יוצא למצוא את השחיתות איפה שהכותרות יהיו לפחות בעמוד ראשון או שני בעיתון'. אצל מי הכותרות האלה נמצאות? לא בסניף של המכס בבאר-שבע. הן נמצאות אצל ראש הממשלה".
* "מיגור השחיתות" זו מטרה מצוינת.
"גם אני רוצה למגר את השחיתות. זו סיסמה יפה, אבל אסור לרמוס בדרך את המערכת השלטונית ללא הצדקה. ההתנגחות הזאת הפכה לספורט לאומי. לינדנשטראוס העלה את הנושא הזה למדרגה כזו שהמערכות הציבוריות משותקות, הן לא מסוגלות לתפקד. הוא מינה את עצמו לזרוע הביצועית של משטרת ישראל, ובתהליך 'החקירה' שלו הוא הוביל בסופו של דבר לחוסר אמון טוטאלי בכל מערכות השלטון הפוליטיות. היום הציבור חושב שכל הפוליטיקאים רקובים ופסולים, וזו מחשבה שהיא בלתי נתפסת".
על ירון זליכה, החשכ"ל לשעבר, אומר בלכר: "הוא תקלה עוד יותר גדולה מלינדנשטראוס, והדברים שאמר בשבוע שעבר, בראיון ב'גלובס' (3.7.08), מוכיחים זאת". לדבריו, "זליכה הפך את טוהר המידות לדת עד כדי עיוורון, והוא לא רואה מה קורה מימינו ומשמאלו. העולם שלו הוא עולם דיכוטומי, של שחור ולבן. זו חשיבה ילדותית. אתה בצד הלבן או השחור, וזהו".
בלכר יודע גם לפרגן. "זליכה מוכשר וחכם באופן בלתי רגיל", אך הוא מוסיף באותה נשימה: "אבל זה לא מפחית מכך שהוא מצוי במצב של עיוורון. מבחינתו, כל מה שאולמרט עושה פסול, וכל החלטה שהוא מקבל היא משיקולים זרים, או שהיא ספין מושחת. לעומת זאת, אלה שתוקפים אותו עושים זאת רק משיקולים ענייניים ומקצועיים, ואין להם שום אינטרס אישי. אין דבר כזה בעולם, שחור ולבן מוחלטים, רק אצל זליכה ושכמותו. טוב שהוא לא החשכ"ל יותר, כי הנזק שהוא גרם, לא לאולמרט אישית, אלא למערכת הציבורית, הוא אדיר. בתקופה של זליכה כחשכ"ל, הדברים פשוט נתקעו".
על אף שפרטים רבים מהחקירות בפרשת טלנסקי והמעטפות יוצאים לתקשורת מדייום, בלכר לא מוכן להרחיב בעניין. "מטבע הדברים אני לא יכול להתייחס לזה, כי אלה חקירות שתלויות ועומדות", ובכל-זאת מבקש לומר כי אולמרט לא צריך להתפטר מתפקידו בעקבותיהן. "גם אריק שרון, אהוד ברק וביבי נתניהו נחקרו בחשד לעבירות פליליות לא פשוטות, ואם המשמעות היא שכל ראש ממשלה שנחקר צריך לקום וללכת, אנחנו בצרות צרורות. גם ככה הממשלות לא מחזיקות פה מספיק זמן כדי לבצע תהליכים לאורך שנים. זה מצב לא תקין. ממשלה צריכה לשמש בתפקידה 4 שנים, וגם זה לא מספיק זמן".
לדבריו, "סיטואציה, שבה ראש ממשלה נכנס לתפקיד, וחודש אחר-כך יש כתבות תחקיר עליו, חודש וחצי אחר-כך בדיקה של מבקר המדינה, חצי שנה אחרי זה חקירת משטרה, ואז ראש הממשלה הזה מתפטר מתפקידו, כדי לספק את אלה שטוהר המידות אצלם הוא דת, זה אולי ייצא טוב בתקשורת, אבל מה יהיה עלינו האזרחים שצריכים אדם שגם ינהל אותם?. הרי מישהו צריך לקבוע מדיניות תקציבית, ביטחונית, כלכלית. מי יעשה את זה? מיכה לינדנשטראוס?".
משרד מבקר המדינה: "השתלחות מופרכת ונחותה"
תגובת משרד מבקר המדינה: "רק לפני 3 חודשים התנצל עו"ד רועי בלכר במכתב רשמי על דברים דומים, שהטיח במבקר המדינה, בעקבות ממצאי דו"ח ביקורת בפרשת "סיליקט דימונה", שנמצאת כעת בחקירת משטרה. הוא התנצל לאחר שוועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין תבעה זאת ממנו. עוד לא יבשה הדיו על מכתב ההתנצלות שלו, והנה הוא חוזר לסורו.
"כנראה שככל שמתהדקת הטבעת סביב צווארם של חשודים בשחיתות ציבורית חמורה ביותר, שהוא מייצג, כך הוא חוזר לתקוף את מבקר המדינה. לפיכך, אין מקום להתייחס להשתלחות המופרכת והנחותה, שעו"ד בלכר בחר להשמיע, דווקא כשהציבור נחשף לפרשיות שחיתות חמורות מאוד".
[הראיון המלא במדור "דין וחשבון" במוסף "הערב" במהדורה המודפסת]
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.