מנכ"ל קבוצת מגדל, יונל כהן: "גם היום, אג"ח קונצרני בריבית טובה לא מחייב ביטחונות"

בראיון ראשון לתקשורת מאז כניסתו לתפקיד, מסנגר כהן על אופן התנהלות הגופים המוסדיים בשוק האשראי הקונצרני הוא מביע אמון ביציבות המערכת הפיננסית המקומית, אופטימיות באשר ל-2009 וביטחון רב לגבי מעמדה של מגדל בענף: "האיום המרכזי שלי הוא השאננות"

בחודש יוני האחרון, כשהדי הגאות בשוקי ההון עדיין מורגשים בדו"חות קבוצות הביטוח, נכנס יונל כהן לתפקיד מנכ"ל קבוצת מגדל במקומו של איזי כהן. מאז התהפך העולם הפיננסי, וגם מגדל הגדולה עברה להפסד. בראיון מקיף ראשון לתקשורת מאז נכנס לתפקידו בקבוצת הביטוח והפיננסים, אומר יונל שלאחר 2008 הקשה מאוד "יש מקום לקצת אופטימיות ב-2009", ומספר איך זה מרגיש לנהל גוף פיננסי גדול במהלך המשבר הגדול.

*לאחרונה אמרת ב"גלובס" ש"כשיהיה תיקון, הוא יהיה אלים. הוא יקרה מהר ולא נבין מאיפה זה מגיע. השוק נמצא בהזדמנויות קנייה, ואנחנו עוד נעשה הרבה כסף". יש לך הערכה לגבי מתי יגיע התיקון בשוק ההון?

כהן: "זאת שאלת מיליון הדולר. אם היינו יודעים מתי זה יקרה, היינו מגדילים דרסטית את מרכיב הסיכון. הנחת העבודה שלנו היא ש-2009 היא עדיין שנה שצריך לנקוט בה זהירות, אבל גם קצת אופטימיות".

*מה זו 'התנהלות זהירה ואופטימיות'?

"מפזרים את תיק ההשקעות ולא מנסים לתפוס פיקים. מחפשים תשואה יציבה וסיכון נמוך. לתפוס פיקים זה לקחת סיכון, ואפשר ליפול בגדול".

*מתי נדע שהשוק נמצא בכיוון הנכון?

"המשבר ב-2008 היה מאוד חריף, ואנו עוקבים אחר מאזני הבנקים הגדולים בעולם ומחכים שיהיו נקיים. כשיהיה אמון במאזני הבנקים הגדולים, זה יהיה הפתיח לאמון בכלכלות. כיום כבר רואים שיפור באמון, אך עדיין מוקדם לדעת אם יש אמון, אנחנו עדיין בתהליך בנייתו מחדש.

"לגבי ישראל, המערכות הפיננסיות יותר מוכרות, ועל פניו נראה שהן יותר מבוססות, ולא צפויות הפתעות בזמן הנראה לעין".

*אחת הבעיות הגדולות בשווקים כיום היא שהגופים המוסדיים, כדוגמתכם, עוצרים את זרם האשראי. מתי ייפתח שוק האשראי הקונצרני?

"אנחנו בוחנים מתן אשראי כל הזמן, גם כיום. אני מעריך שכשיגמרו להסדיר את כל תוכנית ההתערבות של המדינה, ותמונת המצב תהיה בהירה לשחקנים בו, השוק יחזור לתפקד. אך זה יקרה ברמות מחירים שונות מלפני המשבר, כשהמרווח לעומת הריבית חסרת הסיכון יהיה גבוה - מהותית אפילו בחלק מהמקומות - מאשר לפני המשבר".

*כיום, לאחר שהכסף כבר יצא מהגופים המוסדיים, מסתבר שחברות הביטוח והמוסדיים נתנו אשראי בקלות רבה מדי וללא ביטחונות - שלא כמו בבנקים.

"לא מדויק. באשראי ניתן לתת כסף עם ביטחונות וגם ללא, ואפשר להסתמך על תזרים ויכולת החזר ומאזן של החברה. יתכן שצריך היה לקבל ריבית גבוהה יותר כחלק מתמחור הסיכון, אבל בדיעבד נקנו אז גם מניות ונדל"ן במחירים שכיום גבוהים. צריך לזכור שהאלטרנטיבה הייתה לשבת בריבית חסרת סיכון, ובאותם ימים היה נכון לקחת חלק מרכיבי הסיכון לאפיק זה".

*עם מה שאתה יודע היום, אג"ח קונצרני חייב גם ביטחונות?

"לא תמיד, תלוי בריבית ובאיכות החברה. גם כיום רכישת אג"ח קונצרני ללא ביטחונות בריבית טובה, יכולה להיות טובה יותר מאשר עסקה עם ביטחונות וריבית נמוכה. האשראי הוא בסופו של תהליך השקעה, והריבית בו נותנת ביטוי למחיר הסיכון. אין ספק שהתנאים היום יותר טובים לנותן האשראי החדש, מבחינת הביטחונות שהוא דורש והריבית שהוא מקבל".

*אז המוסדיים היו בסדר, וזה רק המשבר החריף?

"יכול להיות שהמוסדיים השקיעו בריבית נמוכה מדי. הסיכון לא נתפס אז כפי שהתברר לבסוף, במשבר הפיננסי העמוק כל כך".

*בעקבות המשבר עלו טענות רבות כנגד חברות הדירוג, והיו שביטלו את הצידוק בקיומן. לדעתך, יש צידוק בהמשך התקיימות חברות הדירוג, או שהן כבר לא רלוונטיות?

"יש צורך שהרגולציה העולמית תקבע אמות מידה חדשות של חברות דירוג וסטנדרטים לפעילותן. אך עדיין, אין אפשרות לבצע דירוג פנימי בתוך הגופים לכל האג"ח הנסחרות בעולם, ולכן חייבים להתבסס על גופי דירוג מבחוץ".

*לגבי יציבות חברות הביטוח - האם יש חשש לקריסת בתי השקעות וחברות ביטוח (כשאנו רואים כיום צרות ענפיות בהון העצמי הנדרש)?

"בקרב בתי ההשקעות וחברות הביטוח אני רואה גופים עם חוסר הון כלשהו, אך נראה שלא תהיה בעיה להשלים את ההון".

*מהם הלקחים שהגופים המוסדיים צריכים ללמוד לגבי ניהול כספי החיסכון הפנסיוני של הציבור, בעקבות המשבר?

"כל ענף הפיננסים צריך ללמוד לא להיבהל מעמדה שנראית שמרנית, וגם מכך שאומרים לך שאתה לא עושה עסקאות".

*מדוע פירקתם את השותפות שלכם בנדל"ן מניב בישראל עם דלק נדל"ן?

"כדי לפתח חברה צריך עוד ועוד מזומנים. דלק נדל"ן ראתה, כנראה נכון מבחינתה, שהיא צריכה את הכסף לקניית אג"ח של עצמה, או לשרת חוב גדול שיש לה, בעוד שאנחנו רוצים להמשיך לצמוח".

"מרגיש כמו שש שנים בתפקיד"

יונל כהן הוא מוותיקי עולם הביטוח, ואת דרכו בענף החל לפני 23 שנים כפקיד בחברת ביטוח. בהמשך עבר להיות סוכן ביטוח, התקדם והפך לאחד הגורמים המשפיעים בענף המקומי, כשהוביל את הסוכנויות הגדולות בשוק. היום הוא עומד בראש חברת הביטוח בעלת השווי הגבוה ביותר בארץ.

*איך הרגשת כשקיבלת את המינוי?

"תחושה של אחריות ועשייה. ההרגשה הייתה שהשקעה מקצועית ורצינות בכל תפקיד שעשיתי נתנו את פירותיהן. המינוי שלי הוא פסגת התפקידים שמציע ענף הביטוח והפנסיה: סוף סוף, במקום לייעץ מה לעשות ומה לא לעשות - אתה צריך לעשות".

*התזמון הכניס אותך לתפקיד בשיאו של המשבר החמור ביותר שידע עולם הפיננסים זה עשורים.

"אני מסכם את ששת החודשים הללו כמו שש שנים. התפקיד כל כך אינטנסיבי. עוד לא הייתה לי הפריבילגיה להיות מנכ"ל שלא בעת המשבר הפיננסי".

*מהם מנועי הצמיחה הביטוחיים של הקבוצה?

"אני שואף להגדיל את תחומי הביטוח הכללי, הבריאות והסיעוד, וכן 'הגיל השלישי' שמהווה אחד ממנועי הצמיחה של הקבוצה. בשלב זה אין שינוי במדיניות מגדל בקולקטיבים, שעל פניה הפעילות בו בענף מראה הפסד".

לבתי ההשקעות חסר ניסיון להוות תחרות

יונל כהן צמח בתחום הפנסיוני ומתמחה בו, ונזכיר כי ב-2008 היו שלוש רפורמות מרכזיות בתחום, שמהווה גם את עיקר הפעילות של קבוצת מגדל: תיקון 3 לחוק קופות הגמל, הניוד החופשי והפנסיה חובה. שלוש הרפורמות הללו שינו את השוק הפנסיוני בישראל במידה רבה, אם כי את עיקר השפעתן נראה ונבין רק בעוד שנים.

*מה דעתך לגבי הרפורמות הללו?

"הפנסיה חובה תגדיל את הצבירות והפרמיות בשוק. יש לה חשיבות ציבורית, כשחלק גדול מאוכלוסיה שלא היה לו פיתרון עד היום, מטופל. הפנסיה חובה, יחד עם מס ההכנסה השלילי, נותנת מענה לאוכלוסיות החלשות.

"לגבי תיקון 3, שינוי הטרמינולוגיה מסכומים חד פעמיים שכביכול נראים גבוהים לקצבה חודשית, יגדיל את המודעות של הציבור לפנסיה, כשהמעבר מתפיסת החיסכון במונחים הוניים לקצבתיים, יגרום ליותר חוסכים להבין את חשיבות החיסכון לאורך זמן.

"הניוד החופשי קיים בפועל כבר שנים בגמל ובפנסיה, ומסתמן כי התנהלות הציבור אינה להזיז חסכונות פנסיוניים ממקום למקום. אני לא צופה מעברים גדולים במסגרת הניוד החופשי, ומאמין שהתיקים בחברות הביטוח בנויים נכון, עם הטבות מצוינות ומוצרים טובים".

* לאור השינויים שחלו בשוק, כיצד ייראה המוצר הפנסיוני העתידי?

"שילובים של המוצרים הקיימים ושימוש במסלולים בתחום ההשקעות ומוצרים משולבים הגנות פיננסיות".

השינויים הרגולטוריים בשנים האחרונות - בראשם רפורמת בכר ותיקון 3 - הכניסו את בתי ההשקעות הגדולים למגרש הפנסיוני כמתחרים ישירים לחברות הביטוח. בעיקר בתי ההשקעות שמחזיקים בפעילות גמל גדולה, שהפכה לחלופית לפנסיה וביטוחי המנהלים.

*בתי ההשקעות הגדולים מאיימים על ההגמוניה של חברות הביטוח בתחום?

"יקח שנים עד שבתי ההשקעות יצברו את הניסיון הנדרש בתפעול מערכות פנסיוניות מורכבות ותקשורת עם מערכי הפצה, שצרכיה שונים מהפצה דרך הבנק. גודל הנכסים המנוהלים הוא לא מה שקובע את האיום המרכזי שעומד לנגד עינינו".

*מי המתחרה הגדול של קבוצת מגדל בשוק הישראלי?

"האיום המרכזי שלי הוא השאננות".

*האם אנו בתחילתו של הליך קונסולידציה בתחום הביטוח והפיננסים?

"אני מאמין שעוד נראה שינויים במפת השחקנים בישראל". *