בנימין נתניהו בטקס יום השואה ב"יד ושם": "לא ניתן למכחישי השואה לבצע שואה נוספת בעם היהודי"

(עדכון) נשיא המדינה, פרס: "הנאציזם הובס - האנטישמיות עדיין נושמת; מדינת ישראל היא הניצחון ההיסטורי שלנו" ; דו"ח האנטישמיות של אוניברסיטת ת"א: האנטישמיות בעולם זינקה בעת מבצע "עופרת יצוקה"

לאתר חדשות ערוץ 2 (Mako / רשת)

מדינת ישראל מתייחדת עם קורבנות השואה. בכיכר גטו ורשה שב"יד ושם" התקיימה לפני זמן קצר עצרת הפתיחה הממלכתית לציון יום הזיכרון לשואה ולגבורה, במעמד נשיא המדינה שמעון פרס, ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיאת בית המשפט העליון, דורית בינייש.

הנושא המרכזי של יום הזיכרון לשואה ולגבורה השנה הוא "ילדים בשואה". את דבר נציג הניצולים נשא יו"ר מועצת יד ושם, הרב ישראל מאיר לאו.

פרס: "הנאציזם הובס - האנטישמיות עדיין נושמת"

"מדינת ישראל היא הניצחון ההיסטורי שלנו על חיית הטרף הנאצית שחלחלה לכל פינה באירופה", כך אמר הערב (ב') נשיא המדינה, שמעון פרס שפתח את הטקס.

שעות אחדות אחרי נאומו השטני של נשיא איראן מחמוד אחמדינג'אד, דואג פרס להזכיר כי אמנם "הנאציזם הובס, אבל האנטישמיות עדיין נושמת". על הוועידה בחסות האו"ם שאותה זכה אחמדינג'אד לפתוח אמר פרס כי "היא השלמה עם הגזענות, לא מלחמה בה. והדובר הראשי בה אחמדינג'אד, הקורא להכחיד את ישראל ומכחיש את השואה. בושה". אותו אחמדינג'אד הוזכר על ידי פרס ברשימה אחת עם היטלר וסטלין.

הנשיא פרס גם התייחס לאנטישמיות החדשה. "צינה אנטישמית נושבת גם בביקורת על מדינת היהודים", אמר פרס. "ובמקרים כאלה ששיתפו פעולה עם הנאצים או שלא מנעו את השואה. הם תוקפים את המדינה היחידה שקמה כמקלט לניצולי השואה. המדינה שתמנע שואה נוספת".

נתניהו: לא ניתן למכחישים לבצע שואה נוספת

"האנטישמיות היא תופעה היסטורית עתיקת יומין", בחר גם הנואם השני, ראש הממשלה בנימין נתניהו להתייחס לנאום הנשיא האיראני. "אם מישהו חשב שאחר זוועות השואה תופעה ממארת זו תיעלם מעולמנו, הרי היום ברור לצערנו שטעה".

נתניהו ניסה לכל אורך נאומו להעביר את המסר שהסכנות שהיו אז קיימות גם היום, וחוסר המעש של העולם אז קיים גם עתה. "כמה עשרות שנים בלבד אחר השואה, קמים כוחות חדשים שמצהירים בגלוי על כוונתם למחוק את מדינת היהודים מעל פני האדמה", אמר ראש הממשלה. "ומהי תגובתו של העולם התרבותי? במקום הוקעה תקיפה וחריפה - קול ענות חלושה".

"לא ניתן למכחישי השואה לבצע שואה נוספת בעם היהודי", הבטיח נתניהו. "זוהי המחויבות העליונה של מדינת ישראל, וזוהי המחוייבות שלי כראש ממשלת ישראל".

מחר (ג') ייערכו טקסי הזיכרון בבתי הספר בישראל. בשעה 10:00 בבוקר תישמע צפירה בת שתי דקות להתייחדות עם זכר 6 מיליון היהודים שנרצחו במהלך מלחמת העולם השנייה. באותה שעה ממש בפולין, תגענה כל המשלחות הממלכתיות השוהות בפולין לעיר לודג', שם יתקיימו סיורים משותפים לבני הנוער מישראל ולתלמידים פולנים מבתי הספר התיכוניים בעיר, בגטו ובמחנה הילדים שהיה במקום.

בישראל, ינעלו אירועי יום השואה בשעה 17:30 בעצרת תנועות הנוער, אשר תתקיים מחר ב"יד ושם", בבקעת הקהילות. בעצרת שתתקיים השנה בסימן "ילדים בשואה", ישתתפו שר החינוך גדעון סער, יו"ר הנהלת יד ושם מר אבנר שלו, חברי תנועות הנוער ומועצות התלמידים.

האנטישמיות בעולם זינקה בעת מבצע "עופרת יצוקה" בעזה

המלחמה בדרום בינואר גבתה מחיר לא רק משני הצדדים, אלא גם מבחינת הפעילות האנטישמית בעולם. כך עולה מדו"ח האנטישמיות של אוניברסיטת ת"א שמתפרסם היום (ב') לקראת יום השואה. מדובר באפקט דומה של תגובות לזה שאירע גם במהלך מלחמת לבנון השנייה ב-2006.

לפי הדו"ח, אף שב-2008 כולה נרשמה ירידה יחסית במספר האירועים בעולם נגד יהודים, ינואר היה סוער מאוד, לאור מבצע "עופרת יצוקה" בעזה. המבצע הביא להפגנות רבות נגד ישראל, התקפות של יהודים, הצתת בתי כנסת, חילול בתי קברות והשחתת מצבות לזכר השואה.

בכל ינואר נספרו כ-1,000 אירועים אנטישמיים מכל סוג בעולם, מהם כ-90 מקרים אלימים - פי שלושה לעומת ינואר 2008. הזינוק היה ניכר בחלק מהמדינות. באנגליה נספרו 250 אירועים בינואר לעומת 35 בכל 2008.

ניתוח ביניים לפברואר-מארס 2009 מגלה ירידה חדה במספר האירועים האלימים לעומת החודשים המקבילים אשתקד.

ניתוח הנתונים ב-2008 בלבד, לפני המלחמה, מראה כי במדינות כמו אוסטרליה, קנדה ובריטניה נרשמה ירידה באירועים, לעומת מדינות כמו ארה"ב, בלגיה, איטליה והונגריה - שם נרשם זינוק. סה"כ נרשמו אשתקד כ-560 אירועים אלימים לעומת 632 אירועים ב-2007 - ירידה של 11%.

עוד התפרסם היום מחקר של ד"ר שאול קמחי ממכללת תל חי וד"ר דפנה קנטי מאוניברסיטת חיפה, לפיו 78% מהישראלים חוששים מהתגברות האנטישמיות בעולם. 40% סבורים כי השואה איננה אירוע חד-פעמי ויכולה להתרחש שנית.