המדדים המובילים בוול סטריט סגרו בירידות לאחר יום מסחר תנודתי בו עברו המדדים מהטריטוריה השלילית לחיובית ושבו לטריטוריה השלילית. המשקיעים הושפעו בעיקר מהפאניקה סביב שפעת החזירים, שהציתה חששות מפני התפרצות עולמית של מגפה וחששות מפני עיכובים בהתאוששות מהמשבר, מאידך הושפעו המשקיעים גם מתוכנית ההבראה שפרסמה היום ג'נרל מוטורס במסגרתה הודיעה החברה על כוונתה לפטר 21 אלף מעובדיה ולסגור את פעילות הייצור של רכבי הפונטיאק ומניית החברה זינקה בכ-20%. גם היום המשיכו לזרום לשוק תוצאותיהן הכספיות לרבעון הראשון של חברות מובילות בשוק, בין הישראליות שדיווחו נציין את צ'קפוינט.
מניות נישה מתחום הביוטכנולוגיה והחיסונים בלטו הערב לחיוב, ביניהן נציין את מניית חב' ביוטה שזינקה בכ-690% לעומתן חברות תעופה הובילו את הירידות ברחבי העולם על רקע חששות מפני ירידה בביקושים לטיסות בעולם - בורסות אירופה סגרו במגמה חיובית ובורסות אסיה ננעלו במגמה מעורבת. הבורסה המובילה של מקסיקו נפלה הערב וגם הפזו המקסיקני נפל היום בעקבות המגפה.
אמש הכריזו הרשויות בארצות הברית על מצב חירום לאחר שאובחנו כ-20 מקרים של הידבקות בנגיף, היום הוכפל מספר החולים שאובחנו בארה"ב ל-40 וברחובות הערים הגדולות מסתובבים האזרחים כשמסכות על פניהם. ארה"ב הזהירה מפני נסיעה שאינה הכרחית למקסיקו השכנה, שם התפרצה המחלה, ובה עלה מניין ההרוגים מהנגיף ל-150 לעומת 100 אתמול, כך דיווח משרד הבריאות במדינה. כ-400 בני אדם מתוך 1,600 האנשים שחששו שנדבקו, עדיין מאושפזים ונבדקים, היתר הוכרזו בריאים. בבריטניה דווח על מקרה ראשון של המחלה.
אירגון הבריאות העולמי העלה הערב את רמת ההזהרה מפני שפעת החזירים ל-4 מתוך סולם של 6 דרגות, כך פורסם עם סיום המסחר בוול סטריט.
התאוששות כלכלית?
"אם זה נראה כמו התאוששות, מרגיש כמו התאוששות, מריח כמו התאוששות, אז אולי זאת באמת התאוששות? האינדיקטורים כבר לא בנפילה חופשית, ומאותתים כי המיתון בארה"ב בדרך לסיומו. אלא שבדיוק עכשיו שוק ההון נדבק בשפעת", אומר אמיר כהנוביץ מכלל פיננסים. "מהמסחר הבוקר ביפן אנו רואים שהחשש מהתפרצות מגיפה פוגע בסקטורים כמו התיירות, חברות התעופה ויצרניות הבשר, ומצד שני מביא לעליות במניות חברות התרופות והבריאות. אף שלא ניתן לקבוע את הסכנה האמיתית, אנו חוששים שההתעסקות המאסיבית התקשורתית בנושא עלולה לגרור לפאניקה מוגזמת, דוגמת שפעת העופות 1". הוסיף.
אופטימיות זהירה בקרן המטבע וב-G7
מחוץ לשפעת החזירים, המשקיעים יבחנו את המסקנות מפגישת ה-G7, שהתקיימה בוושינגטון בסוף השבוע. שרי האוצר ויושבי-ראש של בנקי מרכזיים ב-7 המדינות המפותחות והמתועשות מעריכים כי הגרוע שבמיתון עשוי להיות כבר מאחורי כלכלות העולם, אך השיקום עדיין לא הובטח. בכירי ה-G7, ביניהם שרי האוצר של ארה"ב, בריטניה, צרפת, קנדה, גרמניה, איטליה ויפן, אמרו במהלך הפסגה כי בכוונתם לדאוג לכך שמוסדות פיננסיים גדולים יהיו בטוחים ולא יקרסו. להערכתם, הפעילות הכלכלית ברחבי העולם עשויה להתחיל ולהשתקם מאוחר יותר השנה.
עם זאת, מסרו כי התחזית עדיין חלשה והכלכלה הגלובלית עלולה בכל זאת להידרדר. "אנו מעודדים במידה מסוימת, אך נשגה אם נחשוב שיצאנו מהתקופה הקשה שהאפילה על כלכלות העולם מאז השנה שעברה". אמר שר האוצר האמריקני, טימותי גייתנר, שנכח בפסגה.
יו"ר קרן המטבע הבינלאומית (IMF) אמר בשבת כי אם יצליחו המדינות החברות בקרן לנקות את המערכות הפיננסיות שלהן, "ייתכן שיהיה די" בחבילות התמריצים שכבר יושמו ב-2009. עדיין לא הושגה הסכמה על הצורך בצעדים נוספים ב-2010, אך הוועדה המוניטרית והפיננסית הבינלאומית של קרן המטבע (IMFC), שהיא הגוף המנהל של הקרן, הסכימה "לספק את המאמץ הפיסקלי בר הקיימא הנחוץ לחידוש הצמיחה במסגרות פיסקליות אמינות, במטרה להבטיח התאוששות ארוכת טווח".
דומיניק שטראוס-קאהן שב והדגיש את החשיבות שבנקיטת צעדים לשיקום המערכת הפיננסית, ואת תמיכת IMFC במחויבותן של מדינות למנוע את קריסתם של מוסדות פיננסיים גדולים. הוא אמר ששרי האוצר שהתכנסו בוושינגטון הסכימו שהצעדים שנוקטת כל מדינה - בין אם מדובר בהלאמת בנקים, הקמה של מערכות ביטוח, הזרמת הון או עידוד שותפויות בין המגזר הציבורי והמגזר הפרטי - חשובים פחות מאשר המהירות שבה ננקטים הצעדים. הוא הוסיף כי "כל השרים עזבו את הפגישה כשהם מחויבים להאצת התהליך".
הבנק העולמי אמר כי המשבר הפיננסי העולמי עלול להפוך "לאסון גדול מבחינה הומניטרית" לרבות מהמדינות העניות וקרא לתרום לאותן מדינות ולהחיש את העברת הכספים שביקשו ולשוק לתת להם עוד יותר.
תנודתיות הנפט
גם הנפט שוב מוצא עצמו בקדמת הבמה כאשר מחירו ירד ב-2.7% ל-50.17 דולר לחבית, על רקע החששות כי התפשטות המגפה תפחית את הטיסות בעולם מה שיוריד את הביקושים לנפט עוד. בנוסף קרטל מדינות אופ"ק ו-13 מדינות אסייתיות קראו אתמול (א') לשליטה הדוקה יותר על שוקי הסחורות, במטרה למנוע זינוק במחירים לאחר סיומו של המשבר הפיננסי החמור ביותר שידע העולם מאז מלחמת העולם השנייה.
שרי הנפט והאנרגיה של אופ"ק ומדינות אסיה, שנפגשו בטוקיו, ביקשו להגביל את הפוזיציות במסחר מעל הדלפק ("Over the counter"), וטענו כי תנודתיות חדה במחיר הנפט איננה רצויה בכלל. המשתתפים בוועידה קראו גם להשקעות נמשכות וארוכות טווח כדי להגיל את היצע האנרגיה בעולם.
"מחירי הנפט אינם הגיוניים ואינם יציבים", אמר עלי אל נעימי, שר הנפט של ערב הסעודית. "התנודתיות במחירי הנפט מהווה סכנה אמיתית ליציבות הכלכלית", הוסיף אל נעימי.
בסיום המסחר ירד מדד הדאו ג'ונס ב-0.64% ל-8,025 נק', S&P 500 איבד 1% ל-857 נק' ומדד הנאסד"ק ירד ב-0.88% ל-1,679 נק'.
היום לא פורסמו נתוני מאקרו
במסחר בבורסת הסחורות בניו-יורק, החוזים העתידיים על נפט גולמי למסירה ביוני נסגרו בירידה של 2.7% לרמה של 50.17 דולר לחבית.
מניות בכותרות
וריזון , חברת הטלקומוניקציה השניה בגודלה בארה"ב דיווחה כי רווחיה עלו ב-5% ל-3.21 מיליארד דולר שהם 58 סנט למניה ברבעון הראשון כאשר רכישת חברת ALLTEL הקפיצו את הרווחים וכן ביקוש חזק לשרותי הסלולר, האינטרנט והטלביזיה של החברה. בניטרול סעיפים חד פעמיים הציגה החברה רווח של 63 סנט למניה - גבוה ב-4 סנט ביחס לצפי האנליסטים בשוק.
ג'נרל מוטורס פרסמה היום תוכנית מקיפה להבראת החברה במסגרתה הודיעה החברה הכושלת כי היא מפטרת 21 אלף מעובדיה, בנןוף ביקשה החברה מהממשל להמיר חוב בהיקף של 27 מיליארד דולר למניות על מנת להימנע מפשיטת רגל. עוד הודיעה ענקית הרכב האמריקנית המצויה במשבר קשה כי היא מפסיקה לייצר את המותג פונטיאק.
יאהו סוגרת את Geocities, השירות החינמי של אירוח דפים אישיים של לקוחות, שהיא רכשה לפני עשר שנים ב-4 מיליארד דולר, בעיצומה של בועת הדוט.קום. החל מיום ה' שעבר השירות כבר אינו מקבל לקוחות חדשים, והוא ייסגר מאוחר יותר השנה. בקיץ יפורסמו עוד פרטים לגבי הדרך שבה יוכלו הלקוחות לשמור על הנתונים שלהם.
גולדמן זאקס , שלא נכנע לשנה הקשה ביותר שידעה התעשייה הפיננסית מאז השפל הגדול, הגדיל את השקעותיו בשיעור החד ביותר מבין הבנקים בוול סטריט. כך מדווח "בלומברג".
ישראליות מעבר לים
טבע נסחרה על רקע ניצחונה בבית המשפט העליון של ארה"ב כנגד סאנופי אבנטיס לאחר 6 שנות מאבק. במידה ותקבל את אישור ה-FDA תוכל טבע, כמו גם חברות גנריקה אחרות, לשווק את מדלל הדם Lovenox שמכירותיו השנתיות הסתכמו ב-2008 בכ-3.6 מיליארד דולר. בית המשפט העליון בארה"ב דחה את הערעור שהגישה חברת התרופות סאנופי אבנטיס בנסיונה להשיב את תוקף הפטנט על התרופה. נציין כי החלטה זו אינה מבטיחה כי הגרסאות הגנריות יגעו לצרכנים במהרה מאחר וה-FDA עדיין לא אישר אף אחת מהן.
בבית ההשקעות אי.ב.אי. פירסמו הבוקר סקירה על מניית טבע , לקראת פרסום הדו"חות לרבעון הראשון של 2009 ביום ג' הבא, והפעם כחברה מאוחדת, לאחר השלמת הרכישה של באר. להערכת האנליסטית, נתלי גוטליב, זהו יהיה הרבעון הראשון שבו מתחילים לראות את פירות המיזוג, אבל ביחד עם כל העלויות הנלוות לתהליך ויצירת הסינרגיה המצופה. ב-IBI חוזרים על המלצת "קנייה" על מניית טבע, במחיר יעד של 51 דולר - גבוה בכ-10% ממחיר המניה בשוק.
צ'ק פוינט רשמה עלייה של 3.4% ברווח הנקי ל-80.9 מיליון דולר, שהם 45 סנט למניה טוב מצפי האנליסטים שציפו לרווח של 44 סנט למניה. בשורה העליונה רשמה החברה עלייה של 1.8% ל-195 מיליון דולר. בשורת ההכנסות החברה החטיאה במעט את ציפיות האנליסטים שציפו להכנסות של 199.98 מיליון דולר ברבעון הראשון של השנה. הערב הוריד בית ההשקעות פסיפיק קרסט את המלצתו לחברה ל"תשואת סקטור" לעומת דירוג קודם של "תשואת יתר" ביחס לסקטור.
סיליקום דיווחה כי הכנסותיה הסתכמו ברבעון הראשון ב-5 מיליון דולר, ירידה של 35% לעומת הכנסות של 7.7 מיליון דולר ברבעון הראשון של 2008. רווחיה ירדו ב-47% והסתכמו ב-900 אלף דולר, שהם 13 סנט למניה - לעומת רווח של 1.7 מיליון דולר, או 26 סנט למניה ברבעון המקביל אתשקד. האנליסטים בוול סטריט צפו לחברה הכנסות של 6.21 מיליון דולר, צפי לרווח לא היה זמין. החברה סיימה את הרבעון הראשון עם מזומנים ושווי מזומנים של 40.1 מיליון דולר, עלייה של 900 אלף דולר לעומת הסכום בסוף 2008.
אטיוניטי דיווחה, לפני המסחר, כי הכנסותיה ברבעון הראשון ירדו ב-32.4% והסתכמו ב-2.213 מיליון דולר. במונחי Non-GAAP, ההפסדים הצטמצמו ב-5.9% ל-64 אלף דולר, לעומת הפסדים של 68 אלף דולר ברבעון המקביל ב-2008. הרווח למניה, נותר כפי שהיה ברבעון הראשון של 2008 - על 0 דולר.
אתמול נודע כי חברת מגל מערכות , יצרנית מערכות האבטחה מיהוד, השלימה לאחרונה את פיטוריהם של 35 עובדים, המהווים כ-10% מכוח העבודה שלה. הידיעה על הפיטורים מגיעה על רקע ביטול של הזמנה בהיקף של 20 מיליון דולר באמריקה הלטינית לפני כחודשיים, הזמנה עליה דיווחה החברה בספטמבר אשתקד.
בכלל פיננסים ברוקראז' אומרים על נייס כי "היא עושה שימוש לא נכון בהון העצמי שלה. עם קופת מזומנים של 501 מיליון דולר וצפי לתוספת של 87 מיליון דולר בשנת 2009, נייס יכולה לשלב חלוקה של דיבידנד של 5% מבלי לפגוע באסטרטגיית הרכישות שלה. צבירה המזומנים פוגעת בתשואה להון, במיוחד לנוכח ריבית ממוצעת של כ-1% על הר המזומנים". האנליסט צחי אברם חוזר על המלצת "תשואת יתר" במחיר 28 דולר למניה, גבוה ב-10.8% משער הנעילה של יום ו'.
[לארביטראז][לטבלת ישראליות בניו-יורק]
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.