בכלכלה החדשה של ארה"ב, נשים עשויות לתפוס מקומם של גברים כמפרנסות העיקריות של התא המשפחתי. זה חלק מחזונו של הנשיא ברק אובמה על החיים לאחר המשבר הכלכלי הנוכחי.
בראיון ב"ניו יורק טיימס", שמנסה לשרטט את השקפת עולמו של אובמה על הפרמטרים שיגדירו את חיי היום-יום לאחר ההתאוששות המקווה של המשק האמריקני, נשאל הנשיא האם הוא היה מעודד גברים לחוש נוח יותר במקצועות "נשיים", כהוראה או סיעוד רפואי, שבהם יש ביקושים לעובדים.
תשובתו: "סיעוד בבתי-חולים והוראה בבתי-ספר הם תחומים שבהם אנו זקוקים לגברים רבים יותר... אלה מקצועות שבהם השכר היה תמיד נמוך יותר מפני שהם נחשבו בעיקר כמקצועות של נשים. אנו צריכים אפוא להכיר בכך, שיש סבירות של 50%, אם לא סבירות גדולה יותר, שנשים יתפסו מקומם של גברים כמפרנסות העיקריות של המשפחה. כתוצאה מכך, סגירת הפער בשכר בין גברים לנשים, כמו סגירת הפער בין מקצועות שונים, נעשית בעלת חשיבות קריטית".
"אני חושב שחלק מהכלכלה לאחר הבועה צריך להיות השבת האיזון בין ייצור לבין שירותים, בין אם מדובר בשיווק ובין אם מדובר בסיוע לאנשים או במתן שירותים בכל צורה אחרת", אמר הנשיא. "כל משרות השירותים הן עבודות טובות. איננו עומדים לחזור למצב שבו הייצור יהיה חלק גדול מהמשק כפי שהיה בשנות ה-40, וזאת בגלל האוטומטיזציה וההתקדמות הטכנולוגית".
המראיין: ולמקצועות השירותים יש יתרונות, נכון? פחות פציעות בעבודה...
אובמה: "פחות פציעות, פחות מתח. תמיד אמרתי שאם זבן בוול מארט היה משתכר 25 דולר בשעה, כמו עובדי הייצור בתעשיות הרכב, אז לא היה שום מקום לקובלנות".
הנשיא אמר, כי ההפרזות שיצרה מערכת התגמולים בעולם הפיננסי לא היו בנות קיום. לא ייתכן מצב שבו צעירים בני 25 בוול סטריט קיבלו בונוסים של מיליוני דולרים, הרשו לעצמם לאכול ארוחות סטייקים ב-100 דולר ולחלק למלצרים טיפים שגימדו משכורות של פרופסורים באוניברסיטה.
"אני בעצם חושב שמה שקרה בוול סטריט ב-10, 15 השנים האחרונות לא היה בר קיום, וזה לא כל כך שונה מבועת הדוט קום, שאף היא לא היתה בת קיום", אמר אובמה. "בסיליקון ואלי אנשים יכלו לעשות סכומי כסף אדירים, למרות שבמה שהם ניסו למכור לנו לא היו שום סימנים של פוטנציאל להפקת רווחים".
הנשיא הוסיף: "הכוונה אינה לכך שסיליקון ואלי לא מוסיף להיות חלק אדיר ממדים, קריטי וחשוב מהכלכלה שלנו, או שוול סטריט לא יוסיף להיות חלק חשוב וגדול של המשק, בדיוק כפי שהוא היה בשנות ה-70 וה-80. אבל וול סטריט לא יהווה 50% מהכלכלה והמשמעות היא שיותר כשרונות, יותר משאבים, יופנו למגזרים אחרים של המשק. ואני חושב שזה בריא מאוד". "אנחנו לא רוצים שכל בוגר קולג' עם יכולות מתמטיות יהיה סוחר בנגזרים, אנחנו רוצים שכמה מהם יתכננו מחשבים", אמר אובמה.
הוא רמז, כי אין לו התנגדות לביטול ההפרדה בין בנקים מסחריים לבין בנקים בהשקעות, כפי שקבע חוק גלאס-סטנגל, מ-1933. החוק נחקק לאחר המשבר הגדול של 1929, אך בוטל ב-1999. מחוקקים ואנליסטים רבים טוענים, כי המיתון הנוכחי נובע במידה רבה מכך שבנקים נעשו סופרמקרטים פיננסיים שגודלם לא איפשר פיקוח יעיל עליהם.
הנשיא אמר, כי כאשר מדובר בבנקים מסחריים מול בנקים להשקעות, הניסיון שנצבר במדינות כמו קנדה מראה שמנגנון רגולטורי חזק וטוב, שמתמקד פחות במבנה הליגאלי של מוסד פיננסי ויותר בתפקודו ובתהנהלותו הוא הגישה הנכונה.
בתגובה על טענות שהצוות הפיננסי בממשלו מורכב בעיקר מכלכלנים מבית מדרשו של רוברט רובין, בנקאי השקעות שהיה שר אוצר בממשלו של ביל קלינטון, כלכלנים שקרובים מדי לקהילייה הפיננסית בוול סטריט, השיב אובמה, שהוא רוחש כבוד עצום לכלכלנים ליברליים כמו ג'ו שטיגליץ, חתן פרס נובל, שטוען שממשל אובמה צריך לנקוט גישה אגרסיבית יותר כלפי בנקים כושלים.
"אני קורא את המאמרים של שטיגליץ כל הזמן", אמר אובמה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.